∞ evrensel-insan Gönderi tarihi: 26 Aralık , 2012 Gönderi tarihi: 26 Aralık , 2012 Islam tarihinde "El Cahiz, diye bir Arap bilim adami (d. yaklaşık 781 - ö. Aralık 868 veya Ocak 869), evrim konusunda, "Hayvanlarin Kitabi" adli eserinde dogal secilimi animsatan "varligin mucadelesi" adli bir fikir ortaya atmis. Wiki de ki ingilizce linki; http://en.wikipedia.org/wiki/Al-Jahiz Bu da Turkce linki http://tr.wikipedia.org/wiki/El-Cah%C4%B1z Her zaman oldugu gibi, ingilizcesi daha detayli. Bu konuda bir bilgisi olan varmi?, Konu Darwin'den en az, 1000 yil once. Prof. Dr. El-Baz ile yapilan söylesin devami.. -http://yenisafak.com.tr/diziler/nasa/nasa04.html- Ankara üniversitesi ilahiyat fakültesi Öğretim üyelerinden Prof.Dr Mehmet Bayraktar,Prof dr.İlhami Güler ile yapılan söyleşiler -http://www.izafet.co...m-ve-evrim.html- Süleyman Demirel Üniv. İlahiyat Fakultesi öğretim üyesi P r o f. D r. İ s m a i l YAKIT -http://www.ismailyak...urandaadem.html- -http://www.ismailyak...ayaratilis.html- Prof.Dr Hayrettin Karaman’ın en azından olabileceğini düşündüğü yazıları için -http://www.hayrettin...uzen/4/0020.htm- -http://www.hayrettin...makale/0005.htm- -http://www.hayrettin...akale/0006.htm- Prof.Dr Süleyman Ateş -http://makale.turkce...a-bulunduk.html- Mustafa İslamoğlu -http://www.mustafais...im-Teorisi.html- -http://www.mustafais...arwincilik.html- Bahattin Sağlam http://www.turkish-media.com/forum/ Marmara üniversitesi ilahiyat fakültesi prof dr Bayraktar Bayraklı,Araştırmacı Ahmet Hulusi,Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Sait Şimşek,Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk un aralarında bulunduğu önemli akademisyenlerin fikirleri -http://www.ilkayet.net- Benim, bu basligi acmamin nedeni; musluman bir bilim adaminin, hem de Darwin'den bin yil once, Darwin'in dogal secilim anlayisini cagristiran bir teori ortaya atmis olmasiydi. Yoksa, bugun gunumuzde, bir suru dini inanir (musluman, hristiyan, musevi, ya da diger dini inanirlar), zaten evrimi algiliyor. Basta hristiyanlarin ortodox kanadi, Vatikan eliyle zaten "evrim'in bilim ve bilimsel oldugunu ve ancak tanrinin yarattiklarinin evrimin konusu olabilecegini" acikladi. Bu konuda, HY v.s. henuz direniyor. Eger muslumanlardan, evengalizmi benimsemis olanlar cikarsa, bunlar zaten evrime karsi degil. Bu da henuz Turkiye'de tam olarak aciga cikmamis bir konu. Yani birileri bir yerde, henuz "evrim kabul edilsin ve Allah'in yaratimi ile bir celiskisi olmadigi ortaya konsun" dugmesine basmis degil. Bunun nedeni de bana gore, buyuk bir ihtimalle, evrime karsi cikanlarin tezi olan akilli tasarimci ile herseyin yaraticisi algisinin henuz ozdeslesmedigidir. Eger bu ozdeslesirse; muslumanlarin yaklasim olarak evrime karsi cikislari da son bulur. Daha once herhangibir dini inancin; bilimin getirdigi bilimsel aciklama ve ortaya konumlara karsi cikipta, sonra kabul ettigi gibi. Bunun en guzel ornegi, tarihte Galile ve dunya ornegidir. Bilim her zaman inanctan ve bilimsellik her zaman inancsalliktan onde gider ve tarihin akisi temelinde de bilimselligin ortaya koydugunu kabullenmeyle sonuclanir. Iste buradaki en onemli konu, bilimselligin sagligi ve tutarliligi acisindan; ortaya koyanlarin; inancsal bilisel ya da bilimsel inancsal olmamalaridir. Cunku ister bilimsellikten yola cikilip, inancsalliga varilsin, ister inancsalliktan yola cikip, bilimsellige varilsin; iste bilim ve bilimselligin bunyesinde barindirdigi bu metafizik olgu; herzaman bilimin ve bilimselligin onundeki inancsal engeldir ve bundan bilim dusunce ve her turlu teorik olduda arinamadigi surece de; bilim ve bilimsellik her zaman inancsallik tehlikesi yasayacaktir. Alıntı
Φ dennise Gönderi tarihi: 27 Aralık , 2012 Gönderi tarihi: 27 Aralık , 2012 ewrim hic olmadi evrim teorisi ile ortaya cikan Darvinin butun aciklamalari ve teorileri; yaratilisi gecistirmek ve her insanin kendine gore derinlesmesini engellemek ve din ile ilgili felsefelerin ve mekanizmalarin islevselligini beyinlere saf disi ettirmek icin bugun bile israrla savunulmaktadir ... bakin ; bilim ewrimi dogrulasaydi zaten fotosentez gibi , gunesin ve ayin hareketleri gibi acik bir sekilde yasa olurdu : )) ama sadece bir teori ; basbakan nasil gundemi mesgul etme yetenegine sahipse ; ateist onde gelenler de bu sahte teori ile ve homobilmemne insanlari ile gundemi mesgul etmektedirler insanlarin derinlik algilarini halisulasyon ile duzluk gibi gostermektedirler Alıntı
Φ dennise Gönderi tarihi: 27 Aralık , 2012 Gönderi tarihi: 27 Aralık , 2012 tabi zevkle ve bilimle de ezilmektedirler ... bu konuda simdiye kadar objektif biri ile tartisamadim ; butun kardesler ilk asamaya baslayamadan yan cizdiler kisacasi belli bi noktadan sonra isi edebiyata doken kisi yenildim der .. eski tartismalar hala duruyor bunu israrla vurguluyorum cunku kendileri de farkinda oldugu icin benim de farkinda olduklarini ifade etmem ile bir iletisim halinde olmus oluyoruz Alıntı
∞ evrensel-insan Gönderi tarihi: 27 Aralık , 2012 Yazar Gönderi tarihi: 27 Aralık , 2012 tabi zevkle ve bilimle de ezilmektedirler ... bu konuda simdiye kadar objektif biri ile tartisamadim ; butun kardesler ilk asamaya baslayamadan yan cizdiler kisacasi belli bi noktadan sonra isi edebiyata doken kisi yenildim der .. eski tartismalar hala duruyor bunu israrla vurguluyorum cunku kendileri de farkinda oldugu icin benim de farkinda olduklarini ifade etmem ile bir iletisim halinde olmus oluyoruz Evrim sadece bir teori degil, bir olgudur. Olgular gozlem verir ve tum insanoglunu baglar. Tartisma disidir. http://www.turkish-media.com/forum/topic/292000-evrim-bir-olgudur/ Alıntı
Φ dennise Gönderi tarihi: 27 Aralık , 2012 Gönderi tarihi: 27 Aralık , 2012 bahsettiginiz evrim ; maymundan gelen insan irkini icine kapsiyor mu onu haber verin ; )) Darvini arastiriniz ; soyle der ; ileri irklar , geri irklari elemine etmislerdir ve ilkel insanlari bir dogal icgudu ile dogal denge ile elemine etmislerdir ... tipki bi aslanin ceylani avlamasi gozlemi ile Darvin de ileri maymun irklarinin geri maymun irklarini katlede katlede ancak evrimlesebilecegini one surmustur .. Evrim teorisinin vurgulanmayan satirlarini bilmemektesiniz .. vahseti tesvik ettigini de bilmezsiniz .. BAKINIZ ; TV dizilerinin insan davranislarina olan etkilerinden bahsedebilmektesiniz ; o halde bilimsel bir teorinin ve sozde olgunun da insan zihniyetine olan etkisini farkediniz ; ) gozlemi de ayriyetten aciklamanizi rica ediyorum ; evrim nasil bir gozlem veriyormus ! Alıntı
Φ GeceKuşu Gönderi tarihi: 27 Aralık , 2012 Gönderi tarihi: 27 Aralık , 2012 ewrim hic olmadi... Bir zamanlar birileri de senin "ewrim hic olmadi.." yaklaşımında olduğu gibi, iddialı olarak dünyanın yuvarlak olmadığını savunuyordu.. NE OLDU?. Alıntı
∞ evrensel-insan Gönderi tarihi: 27 Aralık , 2012 Yazar Gönderi tarihi: 27 Aralık , 2012 bahsettiginiz evrim ; maymundan gelen insan irkini icine kapsiyor mu onu haber verin ; )) . . . gozlemi de ayriyetten aciklamanizi rica ediyorum ; evrim nasil bir gozlem veriyormus ! Verdigim linki okudun mu? Evrim kisaca bir evrimlesme surecidir. Bu sureci ortaya koyan degisim, donusum, baskalasim ve olusumlarin toplami, devami ve surekliligidir. Buradaki gecen her turlu zamansal icerik, teleolojik ve teolojik bir olgu degil; olabilirlik olasbilme olasiliginin olan gozleminin getirdigi zaman dilimidir. Alıntı
Φ dennise Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2012 Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2012 Bir zamanlar birileri de senin "ewrim hic olmadi.." yaklaşımında olduğu gibi, iddialı olarak dünyanın yuvarlak olmadığını savunuyordu.. NE OLDU?. anlasam cevaplicam da anlamadim ki .. Alıntı
Φ dennise Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2012 Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2012 olabilirlik olasbilme olasiliginin olan gozleminin getirdigi zaman dilimidir. klasik ornegimi sana da vereyim : )) zira buna yorum gelmedi daha laishdlasnjlasjdnalisjd alsi dblaisbdhalshapis dnju alsb cdhaisdas hda sb d akusdb ais dabd as ja as5 f25s 54as5 fa a5s dd75asfgfsasmk vjdb aswdka;dkj;asjd;asd a;lsdjalsjdlasdj;lajsdlasdjlashdfjnvsf asofbvaol fioi yukarida rasgene kodladigim harflerden asla anlamli bir butun olusmaz .. (senin mantigin olusturur diyor) olabilirlik icin hayatin boyunca hipizli bir sekilde klavyeyi tuzlasan ve bu islemi kusaktan kusaga devretsen de asla zaman icinde bir baskalasin ve anlam ifade eden bir gecis bulamazsin ... bunu ilk insandan gunumuze kadar yapsalardi da anlamli bir kodlama elde edemezlerdi // bunu kendin de denemelisin ; ;asdfjnswdjnfadlis fd;lais ngfaslidfdlais gsdkjadhsnflas hjfdklsjvanksjh nalskfj dklsnjgjlsgjadlskjfsldkfjlasvnlxcnvln yahu sirf 5-6 harfte bir bosluk tusunun denk gelmesi bile imkansiz ; ki kelimelerin ve imla isaretlerinin kusursuzca diziliminden bir pragraf beklemekteyiz .. evrim boyledir ; imkansizdir ... kainatta kendi kendine olmasi gerceklesebilecek bir denge ve ahengi beklemek akildisidir .. uzunca zamanda manidar degisikliklerin ortaya cikmasi elbette akla yatabilir fakat o kadar uzunca bir zaman boyunca asla anlamli bir butun olusmaz .. bu imkansizdir .. Alıntı
Φ dennise Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2012 Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2012 zamanla herseyi gerceklestirebilicek sonsuz olasiliklar ve bunlarla yaratilabilicek sonsuz imkanlar var mantigindasiniz tamam da ; sonsuz olasilik icinde anlamli bir butun demek ; onu her defasinda yok edebilicek sonsuz olasiligin her an onu yok etmesi demek olucaktir halbuki kainata baktigimizda bir istikrar gormekteyiz ; ) bunun korunmasi bile sonsuz olasiliklar cercevesinde ele alinca bir kasit iledir .. Alıntı
∞ evrensel-insan Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2012 Yazar Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2012 zamanla herseyi gerceklestirebilicek sonsuz olasiliklar ve bunlarla yaratilabilicek sonsuz imkanlar var mantigindasiniz tamam da ; sonsuz olasilik icinde anlamli bir butun demek ; onu her defasinda yok edebilicek sonsuz olasiligin her an onu yok etmesi demek olucaktir halbuki kainata baktigimizda bir istikrar gormekteyiz ; ) bunun korunmasi bile sonsuz olasiliklar cercevesinde ele alinca bir kasit iledir .. Bak sanacok basit bir sey soracagim. Dunyayi gozlemliyorum ve bir suru cesitli boyutta, ebatta ozellikte canlilar goruyorum. Bunlar mantiksal olabilirlik olasaligi olarak olmustur ve gozlem vermektedir. Ben bunlario gozlemleyip, bilimsel ve bilissel olarak yine gozleme dayanan bir sekilde acikliyorum. Sen ya da din tanri temelli inanc ve ideoloji ne yapiyior. Bana sadece mantiksal olabilirlik olasiligi bulunmayan inancsal ideolojiler acikliyor. Iste bilim, bilimsellik, bilisselik ile var, ol inan temelli aklin yaratimi inancsallik ideolojilik farki bu. Sen istersen ikinciye inanmaya devam edebilirsin. Unutmaki gozlemi olmayan bir seye ve mantiksal olabilirlik olanagi olmayan bir guce ustelik kendi insanoglu yetin ile kendini inandiriyorsun. Alıntı
∞ evrensel-insan Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2012 Yazar Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2012 anlasam cevaplicam da anlamadim ki .. Olan su. Dunyanin elips seklinde oldugu ve kutuplardan basik oldugu, kendi etrafinda ve de gunesin etrafinda dondugu, mevsimlerin ve gece/gunduz farkinin ve her turlu meteroloji biliminin ve tekniginin dini dogmalari cagdisiligi getirdigi inancin bosa ciktigini bilim gozlemi ile ortaya koydu. Bunda anlamayacak ne var? Alıntı
Φ dennise Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2012 Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2012 Olan su. Dunyanin elips seklinde oldugu ve kutuplardan basik oldugu, kendi etrafinda ve de gunesin etrafinda dondugu, mevsimlerin ve gece/gunduz farkinin ve her turlu meteroloji biliminin ve tekniginin dini dogmalari cagdisiligi getirdigi inancin bosa ciktigini bilim gozlemi ile ortaya koydu. Bunda anlamayacak ne var? doga olaylarindan sorumlu melekler meselesi vardi bi ara tartismistik : )) konu buradan acilicaksa ; melek demek doga kanunu demektir ; )) Kuranda filmlerdeki gibi fosforlu isikli ve duvarlardan gecen ucan guleryuzlu melekleri insanlar israrla temel aliyorlar ki dini reddedebilsinler .. melek demek ; doga kanunu demektir .. yazici melekler demek insanin alt bilincinin herseyi kaydetmesidir .. yazici melekler herseyi yazarlar demek ; altbenligin herseyi kaydetmesi demektir ; ki hipnoz edilen bir kisi 30 yil oncesinin butun olaylarini hatirlayabilecek hale gelir ... 1400 yil oncesinin ifadelerini gunumuze iyi kodlamak gerekir ... bu konuda da ben zaten her makul ayeti veriyorum : )) ve uyariyorum bi sure sonra herkesin kafasi karisabilir ; ) Alıntı
Φ dennise Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2012 Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2012 ayriyetten dunyanin yuvarlak oldugu da Kuranda vurgulanmistir : )) Alıntı
Φ dennise Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2012 Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2012 Olan su. Dunyanin elips seklinde oldugu ve kutuplardan basik oldugu, kendi etrafinda ve de gunesin etrafinda dondugu, mevsimlerin ve gece/gunduz farkinin ve her turlu meteroloji biliminin ve tekniginin dini dogmalari cagdisiligi getirdigi inancin bosa ciktigini bilim gozlemi ile ortaya koydu. Bunda anlamayacak ne var? Gökleri ve yeri hak olarak yarattı. Geceyi gündüzün üstüne sarıp-örtüyor, gündüzü de gecenin üstüne sarıp-örtüyor. Güneş'e ve Ay'a boyun eğdirdi. Her biri adı konulmuş bir ecele (süreye) kadar akıp gitmektedir. Haberin olsun; üstün ve güçlü olan, bağışlayan O'dur. (Zümer Suresi, 5) Ayette, gece ve gündüzün oluşumu için Dünya'nın hareketi, kavuğun sarılmasında olduğu gibi, "yuvarlak bir cismi sarıp örtmek" anlamına gelen "tekvir" fiilinden türemiş "yukevviru" kelimesi ile tarif edilmektedir. Bu kelime Dünya'nın küresel şeklinin yanı sıra, Güneş'in etrafındaki hareketini de en doğru olarak ifade etmektedir. Kuran bir bilim kitabi degildir ; ama zengin bir uslupla oyle deginmeler vardik ki Kuranda Bilimin butun gelismeleri Kuranin ancak yan anlamlari ile donrulanarak Kuranin Acil Anlamlamlarini vurgular Alıntı
Misafir meraba Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2012 Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2012 doga olaylarindan sorumlu melekler meselesi vardi bi ara tartismistik : )) konu buradan acilicaksa ; melek demek doga kanunu demektir ; )) Kuranda filmlerdeki gibi fosforlu isikli ve duvarlardan gecen ucan guleryuzlu melekleri insanlar israrla temel aliyorlar ki dini reddedebilsinler .. melek demek ; doga kanunu demektir .. yazici melekler demek insanin alt bilincinin herseyi kaydetmesidir .. yazici melekler herseyi yazarlar demek ; altbenligin herseyi kaydetmesi demektir ; ki hipnoz edilen bir kisi 30 yil oncesinin butun olaylarini hatirlayabilecek hale gelir ... 1400 yil oncesinin ifadelerini gunumuze iyi kodlamak gerekir ... bu konuda da ben zaten her makul ayeti veriyorum : )) ve uyariyorum bi sure sonra herkesin kafasi karisabilir ; ) Geçmişten beri "Ben dedim oldu" anlayışın var dennise. Her şey senin dediğin gibi olmuyor. O halde bırakalım her kavramı sen oluştur, bırakalım dünyayı sen yönet, her şeyin mealini, tefsirini sen açıkla. Bakıyorsun ki orta çağ din kültürünün pek çok açıkları var, aklınca kapatmaya çalışıyorsun. Kendi deyiminle kodlamaya çalışıyorsun. Göya bilimle(!) inançları izah etmeye çalışıyorsun. Kuran, Melekler hakkında senin söylediğin gibi söylemiyor. İnancına göre bu bir şirktir. Şirkin affı da olmazmış. Yandın sen. Seni artık ben de kurtaramam. "Rahman (olan Allah, melekleri) evlat edindi, dediler. Haşa! O, bundan münezzehtir. Bilakis (melekler), lütuf ve ihsana mazhar olmuş kullardır." , "Allah ve melekleri, Peygamber'e çok salevat getirirler." , "Gökleri ve yeri yaratan, melekleri ikişer, üçer, dörder kanatlı elçiler yapan Allah'a hamdolsun." , "İki melek (insanın) sağında ve solunda oturarak yaptıklarını yazmaktadırlar." , " Göklerde nice melek var ki onların şefaatleri, dilediği ve hoşnut olduğu kimse için Allah'ın izin vermesi dışında, bir işe yaramaz." , "Üzerinde ondokuz (muhafız melek) vardır." Alıntı
Φ dennise Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2012 Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2012 Geçmişten beri "Ben dedim oldu" anlayışın var dennise. hayir; ben sadece modern yuzyilin pozitif ve hurafesiz inanc sisteminden bahsetmekteyim o kdar : ) Kuran ilk gunku gibi ele alininca da bu zaten ortaya cikiyor Her şey senin dediğin gibi olmuyor. O halde bırakalım her kavramı sen oluştur, bırakalım dünyayı sen yönet, her şeyin mealini, tefsirini sen açıkla. meraba sen beni ne saniyon dostum hi ? seni tanidigimdan beri sakalarini iyi yerlere sakliyon , eyvallah Bakıyorsun ki orta çağ din kültürünün pek çok açıkları var, benim su an kafamda dinle ilgili bi acik yok ; heryerde sorarlar heryerde anlatirim .. heryerde tartismalara katilirim aciklar, ayetlerden degil ; kavrayis yetersizliginden kaynaklanir : ) aklınca kapatmaya çalışıyorsun. birakayim da hurafeleri bana karsi mi kullansinlar dostum ? insan tanriyi once inanamayacagi sekile tanimlar sonra da ona inanmaz ... aciklari olan dini insanlar once eksik tanimlar sonra da onu baz alir .. dogrusunun ortaya konmasini da ilk basta kabul edemezler ... Kendi deyiminle kodlamaya çalışıyorsun. Göya bilimle(!) inançları izah etmeye çalışıyorsun. dostum; bilim, sadece objektif ve adil bir hakem gorevi goren dogrulayici bir kursu konumdadir : )) bilimle Allahi aciklayamam ; ama , matematikle, paleontoloji ile, tarih ile , psikoloji ile, fen ile , biyoloji ile ve daha birsuru bilim dali ile Allahin ayetlerini herturlu celiskisiz aciklarim : )) Kuran, Melekler hakkında senin söylediğin gibi söylemiyor. İnancına göre bu bir şirktir. melekler Kuran uslubu ile insanmiscasina bir iradeye ve faal goreve sahipmis gibi bir kuvvet icermektedirler ... yemazler icmezler sadece Allaha ibadet halindedirler ; imtihan olmazlar bu onlar icin anlamsizdir, cunku nefsleri yoktur .. sadece Allaha ibadet ediyor olmalari ; sistemin isliyor olmasindaki sureklilik demektir ... tevekkul eden insanlari icin melekler gelir ; sabreden insanlar icin melekler gelir ; dua eden birsey isteyen insanlar icin icabette melekler gelir .. meleklere inanmak imanin sartidir .. Şirkin affı da olmazmış. Yandın sen. Seni artık ben de kurtaramam. Alıntı
Misafir meraba Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2012 Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2012 tevekkul eden insanlari icin melekler gelir ; sabreden insanlar icin melekler gelir ; dua eden birsey isteyen insanlar icin icabette melekler gelir .. meleklere inanmak imanin sartidir .. Şirk ikazından sonra korktun sanırım. "Doğa kanunu" demekten vaz geçip, gelirler/giderler demeye başladın. Bir de Kuran'daki gibi kanatlarını çırparak gelir gider de bari de, daha fazla şirke girme. Ayetleri olduğu gibi söylememe, eğip bükme de şirktir. 1 Alıntı
∞ evrensel-insan Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2012 Yazar Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2012 doga olaylarindan sorumlu melekler meselesi vardi bi ara tartismistik : )) . . . ve uyariyorum bi sure sonra herkesin kafasi karisabilir ; ) Melek, din felsefesinde metafizigin fizik otesi yarattigi bir algidir. Boyle bir algiya ihtiyac duyanda bu metafizik insanoglu yaratimina inanir. Ne bilimin ne de bilimselligin bilissel olarak bu tip fizik otesi yaratimlara ihtiyaci yok. Sadece bu tip fizik otesi yaratimlarin insanoghlu yasam ve iliskisindeki getirdigi sosyo-psikolojik sorunlari dile getirir. Alıntı
∞ evrensel-insan Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2012 Yazar Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2012 ayriyetten dunyanin yuvarlak oldugu da Kuranda vurgulanmistir : )) Oyle olsa gercenlerde Irak'ta dunyanin duz oldugu inadi ortaya cikmazdi. Alıntı
∞ evrensel-insan Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2012 Yazar Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2012 Gökleri ve yeri hak olarak yarattı. Geceyi gündüzün üstüne sarıp-örtüyor, gündüzü de gecenin üstüne sarıp-örtüyor. Güneş'e ve Ay'a boyun eğdirdi. Her biri adı konulmuş bir ecele (süreye) kadar akıp gitmektedir. Haberin olsun; üstün ve güçlü olan, bağışlayan O'dur. (Zümer Suresi, 5) Ayette, gece ve gündüzün oluşumu için Dünya'nın hareketi, kavuğun sarılmasında olduğu gibi, "yuvarlak bir cismi sarıp örtmek" anlamına gelen "tekvir" fiilinden türemiş "yukevviru" kelimesi ile tarif edilmektedir. Bu kelime Dünya'nın küresel şeklinin yanı sıra, Güneş'in etrafındaki hareketini de en doğru olarak ifade etmektedir. Kuran bir bilim kitabi degildir ; ama zengin bir uslupla oyle deginmeler vardik ki Kuranda Bilimin butun gelismeleri Kuranin ancak yan anlamlari ile donrulanarak Kuranin Acil Anlamlamlarini vurgular Neden dini inanclar basta uc ibrahimi din olarak illada kendilerinde bir bilim ya da bilimsellik ararlasr? Bunun cevabi nedir? Alıntı
Φ omar123 Gönderi tarihi: 13 Ocak , 2013 Gönderi tarihi: 13 Ocak , 2013 Neden dini inanclar basta uc ibrahimi din olarak illada kendilerinde bir bilim ya da bilimsellik ararlasr? Bunun cevabi nedir? Soru güzelde dini inanç yerine aslında inançlılar yazılmalı Çünkü dini inançlar değil,dini inançlarda bilimsellik arayan ve bulmak isteyen inançlılar vardır.. Alıntı
∞ evrensel-insan Gönderi tarihi: 13 Ocak , 2013 Yazar Gönderi tarihi: 13 Ocak , 2013 Soru güzelde dini inanç yerine aslında inançlılar yazılmalı Çünkü dini inançlar değil,dini inançlarda bilimsellik arayan ve bulmak isteyen inançlılar vardır.. Evet, aslinda konunun boyutu iki turlu. Aslinda "core faith" yani bilincalti kabul edilen ve iman haline gelmis inanclar. Ustelik bunlar sadece dini degildir. Ideololjik etik toresel ahlaki milli sosyal tarihsel v.s. olabilir. Core faith "Davranis uzerine" basliginda aciklaniyor. Digeri de belief temelli. Yani kisinin kendini inandirmasi. Mesela materyalizmin maddenin tek, ilk mutlak olduguna kendini inandirmasi. Buradaki inancta aklin gozlem vermeyen ve olgu olmayan inancidir. Iste bu her ikiside ilki, ilmi sozde bilimi bilimsel olarak degerlendirerek, digeri de bilimselligin sinirinin epistemolojik oldugunu yani yanlislanabilir oldugunu algilayamayarak; bilime ideolojik inancsal felsefi metafizik bir icerik katmakta; bilime felsefeyi tasiyacagina, felsefeye dine v.s. bilimi tasimaktadir. Kisaca bilimsel felsefe yerine, felsefi bilim yapmaktadir. Bu bir yerde varliksal temelli tartismalarin klasik anlamda bilimin tartisma tabani oldugu 19. yuzyildan kalmaktadir. Yalniz sunu da unutmamak gerekir ki; bilimselligi ve gozlemi ilk defa aklin gercegin ne oldugu inanci ile ideolojiye ve akilciliga tasiyan Sokrates ve Aristo'dan sonra yerlesen karanlik cag dan; ronesansi dogurtan da inanirlar olmuslardir. Mesela dusunce ve ifade ozgurlugunu 16. yuzyilda ilk ortaya atan bir papazdir. Iste bu das bize aklin sinirlarinin inanca teslim olmayacagini ve bilhassa beynin dusunce ufku ve gozlemin bir de numenal insanlik vicdaninin er gec sinirlardan arinip serbestlesecegini gosterir. Iste bu ikinci ronesans sonrasi gelen beynin zihin ve dusunce serbestligi, bilhassa 20. yuzyil ortalarindan bu yana geri donmeyecek sekilde bilinc ve farkindalik yasni bilissellik kazanmistir. Bunun basinda insanoglunun kendi varliginin farkindaligi ve bilinci gelir. Zaten bu bilissellik artik aklin her turlu sinirini ustelik bilincli olartak sorgulamanin da baslangicidir. 1 Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.