Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

IHANETİN ADI YOK

02 Haziran 2012

start-verildi-turkce-olimpiyatlari-basladi.jpg

Devir durmuyor dönüyor, yaşayan görüyor…

Geçen hafta ilk kez, rastlantı sonucu açtığım TRT ekranlarında tanıtımlarını gördüm. Demek yine zamanı gelmiş bu oyunun. Kandırmacanın, göz boyamanın, insanın içini yakan bayağılıkların…

Büyük harflerle Naatlar yazmışlar başlığa. Naat, doğru yazılışıyla “ nâ’t” Arapça sözdür, överek anlatma demektir. Osmanlıca sözlükte, Muhammed peygamber üzerine yazılmış kaside (övgü) diye tanımlanıyor bu söz. “Ayın ve te ile “ yazılırmış. E… bu olmayan, konuşma dili olarak hiç varolmayan, bir dönem yazı dilinde kullanılan yapay dil Osmanlıcayı da öğrenelim artık değil mi ya? Arapçayı, zaten yeni sistemleriyle herkese mecbur edecekler. Elin çocuklarına bu dili, (Osmanlıcayı) bir güzel ezberletiyorlar, biz söylesek çok mu? Tanıtımda bir kız ağdalı ses tonuyla, okuyor anam okuyor… “Tohum saç, bitmezse toprak utansın!/ Hedefe varmayan mızrak utansın!” Hemen Necip Fazıl’dan bir şiiri kapmışlar. “Neler de diyorlar “diye bir ürpertecekler saf saf orada durup bakanları…

Yine bir şiir, tanıtım ekranında: “Ey millet-i merhûme, sakın ye’se kapılma” Mehmet Akif’ten bu şiir. Fethullah Gülen toplantılarında okunan, “Sonsuz Nur” tezgâhlarında tekrarlanan bir şiir bu. TRT’nin tanıtımında açıkça Fethullah Gülen gösterimi var. Göze göze sokmak var, bu Amerika’da bekleyen, ABD’nin korumasındaki, Amerikan okullarını Türk okulu kandırmacısıyla, üçüncü dünya ülkelerine, dünyaya yayan, Amerikan kültürünü, İngilizceyi, Amerika’ya hizmet edecek beyinleri toparlayan sistemin figüranı bu kişiyi, açıkça devletin korumasına almışlar. Övgüsüne almışlar…

Sahnede halk giyimleriyle oynayanlar var. Sunucu açıklıyor ardından: “…Kendi renk ve desenleriyle duruyorlar… “ Kimsede çıkıp sormuyor: Bize ne, kendi renk ve desenlerinden? Niye gurur duyayım başka ülkelerin kendi renk ve desenlerinden? Bana ne bu renk ve desenlerden?

Sormuyor mu toplantılarda bu maskaralıkları izleyenler, stadlarda bu gülünçlüklere matahmış gibi gidip bakanlar:

“Kendi ulusal bayramlarımızı, alıştığımız gibi, askerimizle, çocuklarımızla, gençliğimizle ağız tadıyla stadlarda kutlayamadık. Kutlatmadınız!” deseler. Şöyle sorsalar:

“Benim ulusum okuyamıyor mu kendi dilinden? Kendi oyunlarını bana oynaya mıyor mu? Benim kültürüme, benim halkıma, benim milletime kran mı girdi? Yeryüzünden silindiler mi? Soyumuz mu tükendi? Kim bunlar? Neden ikide bir yabancılarla bayram yapıyoruz? Onlar söylüyor, biz dinliyoruz! Onlar oynuyor, biz bakıyoruz! “ 23 Nisan’ı” öyle yaptık, dünyanın çocuklarıyla çocuk bayramı kutlar olduk. Bayramın ulusal egemenliğini uçurduk, gitti!

19 Mayıs’ı bu yıl maşallah aynı dümene soktuk. Üçe bölüp kutlar olduk iktidarın gayretleriyle. Gençlik bölümünü ayırdılar. Spor bölümüne pek bir hız ve güç verdiler. Top tepmelerini izleyerek, güreşerek, güreşenleri izleyerek bayram kutlar olduk. Hem de dünyanın gençleriyle. Onların dilleriyle, şarkılarıyla, toplantılarıyla, konserleriyle… Hehey! Ne ileri gidiş, ne çağdaşlık! Hey! “Atatürk’ü Anma’sını da” isteyen bir kapalı salonda kutlayıverir artık. O da mı tasa?

Sunucu tanıtımda ne demişti bu 135 ülkeden getirdiklerine:” …Kendi renk ve desenleriyle duruyorlar…”

Ha vallahi öyle. Akı, karası, orta renklisi, renksizi… Türk’ten başkası, hepsi orada… Biri çıkmış, “İkinci baharı yaşıyor gönlüm” diyor. Küçücük kız, ellili yaşların, yaşı geçkinlerin dilinden ikinci aşkını söylüyor, Sezen Aksu’nun ağız ishalleri derdi, kulakları çınlasın Yalçın Küçük bu şarkılara. Küçük bir kız bu sözleri nasıl kendine yakıştırıyorsa çıkarmışlar sahneye söylüyor bu sözleri…

Ardından başbakan ile eşini seyirci olarak yanyana iki koltukta otururlarken görüntülemişler, “Beraber yürüdük biz bu yollarda” şarkısı patlatılıyor o an sahnelerde. Bir görüntü daha: Bakanlar, partili tanınmış kişiler gülüyor, sevinçliler, alkışlıyorlar sahneye çıkanları…

Bu tanıtım bayağı bir sürüyor. Meğer devletin reklâmıymış. Üstte yazıyor zaten: Kamu spotu. Sonunda da açıklanıyor:

10’uncu Uluslararası Türkçe Olimpiyatları. 135 ülkenin katılımıyla, 41 şehirde bilmem şu kadar gösteri…

Olimpiyat? Bunu duyan oğlum ( 21) soruyor: “Olimpiyat mı, ne olimpiyatı?”

Genç beyin, ilk duyuşta algılayamıyor, olimpiyat adıyla, Türkçenin bir arada kullanılmasını.

Olimpiyat sözü Yunanca. Spor yarışmalarına deniyor. Her ülkeden sporcular belli spor dallarında yarışırlar.

Şimdi bu Türkçe olimpiyatı ne demek? Olimpiyatı da değil, olimpiyatları… Çoğul kullanmışlar:

“Uluslararası Türkçe Olimpiyatları”

Vay anam vay! Ne gösterişli , ne alengirli bir söz!

Dünyada tek! Bulanı bunlar. Başka dillerle yarışsanız hadi olimpiyat deyin, olmaz ya, oluversin diyelim. Dünyanın bütün dillleri ben en güzelim diye sıraya girip yarışsalar… “Dil Olimpiyatları” deseniz bu saçmalığa. Belki biraz akla uyar.

Kendi dilinle ezberleterek söylettiğin, başka milletlerden insanların söyledikleri nasıl oluyor da olimpiyat adı altında tanıtılabiliyor? Bunun neresi spor yarışması, neresi yarışma, neresi Türkçe yarışması?

Burada Türkçe neyle yarışıyor?

Bir bilen söylesin:

Burada ne yarışıyor? Türkçeyse yarışan, Türkçe neyle yarışıyor?

Türkçe kimle yarışıyor? Türkçe neden yarışıyor? Türkçe nerede yarışıyor? Türkçe nasıl yarışıyor? Türkçe ne biçim yarışıyor? Türkçe nelerle yarışıyor?

Türkçe bir dilse, kendi gibi dillerle, kendi türüyle yarışacaktır. Buradaki yarışma nasıl yapılıyor? Sonunda kazanılıyor mu? Ödüller alınıyor mu? Neye göre ödüller veriliyor?

Böyle, bir dilin, anadili o dil olmayan insanlar tarafından okutulmasının yarışması dünyada başka var mıdır? Hem de o dilin belli bir siyasi amaca hizmet eden metinlerinin seçilerek ezberletilip, çoğu kez öyle iş olsun diyerek, çat pat okunması, bu okunmaların devletin eliyle, büyük çalışmalarla ülkenin her kentine yayılması, bu işin stadlarda toplanılacak, geceler düzenlenecek kadar ileriye vardırılmasının bir örneği dünyada var mıdır?

Bölücülük yaptığı bilinen, Türk ulusunun, Türk devletinin birliğine, bütünlüğüne karşı olduğu kendi eylem ve sözleriyle açığa çıkarılmış, yayınlarla gösterilmiş birinin şarkısını bile okutmuşlar bunlara. Haberlerde duyduk, okuduk, meraklısı da izledi. Şöyle yazdılar gazetelerde: “Uluslararası Türkçe Derneği Olimpiyatlarının Pakistan finalinde Ahmet Kaya’nın “Giderim” şarkısını okuyan 16 yaşındaki Pakistanlı, şarkıyı Ahmet Kaya gibi okudu.…”

Sanki bölücülük yarışması düzenlenmiş. Türk ulusuna ihanet edenlerin sözlü yarışması…

Yarışmaların bir amacı vardır. Sonunda en iyi olanı bulmak, en iyiyi, en çalışkanı, en başarılı olanı ödüllendirmek, yarışmalarla insanlığı daha ileri götürmeyi istemek… Koşularda en hızlı koşanın derecesi her yıl daha ileri götürülür. Şarkı yarışmalarında en iyi şarkı, en iyi şarkıcı seçilir… Güzellik yarışmalarında en güzel bulunur.

Ama bu gibi yarışmalara Güzellik Olimpiyatları, Manken Olimpiyatları, bilmem ne olimpiyatları denmez… Bizdekine Türkçe yarışmaları dense, öyle de denmiyor: “Türkçe olimpiyatları. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları”

Ulusarası olimpiyatlar var da, bu, bunun uluslararası olanı sanırsınız bu adı duyunca…

Şimdi burada neyin en iyisi bulunacak?

Türkçeyi, memleketlerinde açılan Amerikan okullarında isteğe bağlı olarak seçmeli ders olarak öğrenen bu çocukların hangisi daha iyiydi mi diyeceğiz?( Bu okullar halka bir kandırmaca olarak Türk okulu yanıltıcı adıyla öğretiliyor, aslında ABD’nin Fethullah Gülen okulları olduğunu herkes biliyor.) Hangi ulusun çocuğu daha iyi ezberledi öğretilen Türkçe parçasını mı diyeceğiz? Afrikalı Arap’tan şu şiiri dinledim bayıldım veya Somalili oğlan şunu nasıl da güzel okudu, Çinli kız, Afganlı oğlan şu şarkının sözlerini nasıl da doğru okudu, Türk mü, Mısırlı mı, Senegalli mi, Endonezyalı mı anlayamadım, hay maşallah mı diyeceğiz?

Hadi dedik ne kazanacak Türkçe? Dilimiz daha mı yükseklere taşınacak? Eğitimimiz yeniden millî eğitim mi olacak? Ses bayrağımız Türkçemiz radyolarımızla yeniden mi yurdumuzu saracak, diğer dillerin karşısında ezilmeyecek, yok sayılmayacak, ikinci dereceye indirilmeyecek… Yerel dillerle bir tutmaya kalkışmayacaklar, ulus dilimiz, tek dilimiz yeniden mi vurgulanacak yetkili ağızlarda? “Tek dil demedim , yanlış anlaşılmış, tek din, tek devlet, tek bayrak dedim, tek dil demedim. “ diye özellikle vurgulayanlar bu dediklerinden geri mi dönecekler?

Türkçeyi ülkemizin anayasasından çıkarmayı tasarlayanlar, on yıldır iktidar olanlar, bu 10’uncu Uluslararası Türkçe Olimpiyatlarını büyük bir coşkuyla kutluyorlar bu günlerde. Dediklerine göre:

“Trabzon’da maya tutmuş. Hasat toplanmaya başlanmış. Büyük Türkiye kuruluyormuş… Dünyaya refah ve mutluluk gelecekmiş…” (Halkımız ulusal özelliğini yitiriyor diye olmasın sakın gelen bu küresel mutluluk?)

Trabzon’da, Hüseyin Avni Aker Stadı’nda düzenlenmiş, bu yirmi ülkeden altmış yabancı öğrencinin gösterisi. Şiirler, şarkılar okunmuş. Halkoyunları oynanmış.

İstanbul’da etkinliklerin ilk gününde, kültür şenliği (bunların deyimiyle) sabah saatlerinde fuar merkezinde başlamış, akşama kadar yapılanları üç yüz bin ikişi izlemiş. Türk kolejlerinde (F. Gülen Amerikan Okulları) okuyan öğrencilerin performanslarını( gösterilerini) izlemenin yanı sıra öğrencilerin kurmuş oldukları stantları ( sergi bölümü) yakından takip ederek vatandaş merakını gidermiş…(halkımızdaki yabancıya merakı iyi kullanmışlar)

Afyonkarahisar Atatürk Stadı’nda düzenlenen gecede, 35 ülkeden 65 öğrenci, tribünleri dolduran yaklaşık 35 bin kişiye Türkçe şiirler okumuş, şarkılar söylemiş, folklor (halk dansları) gösterileri sunmuş.

İstanbul’da bundan birkaç gün önce de “İstancool “ (vallahi ismi böyleydi, benim suçum yok) başlamıştı. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen İstanbul Uluslararası Sanat ve Kültür Festivali imiş İstancool.

Yurdun her yerinde başka ulusların çocuklarına, gençlerine, gösterilerine stadlarımız, alanlarımız, meydanlarımız, salonlarımız açılıyor.

Daha pek yakında, geçenlerde, bayramlarımızın yasaklanmasını kaldıran Danıştay kararına karşın, yeni düzenlemelere gidilerek Türk çocuklarına, Türk ulusunun ulusal bayramlarına bu alanlar kapatılmıştı.

Ulusa kapatılan alanlar, uluslararasına açılıyor!

Ulusal değil uluslararası olacaksın!

Maya tutacak, büyük Türkiye kurulacak (!)

Dünyanın dört bir tarafından pırıl pırıl gençler gelmişmiş…

Yabancıya yurt toprağının satışının önü nasıl açıldıysa, karşılıklılık aranmıyorsa, yabancıya hayranlığın da, uluslararası olmanın da önü aynı hızla açılıyor.

Atatürk gençliği böyle böyle yok edilecek sanılıyor… Ulus bilinci yitirilecek sanılıyor…

İhanetin adı yok!

Feza Tiryaki, 2 Haziran 2012

İLK KURŞUN

saygilarla

Gönderi tarihi:

Çok doğru bir yazı olmuş teşekkürler. İnsanların gözlerini boyamaya devam ediyorlar hala. Kimsenin neyin ne olduğundan haberi yok. İçinede Türk, Müslüman kelimesi geçen herşeyi bizden zannediyoruz. Gerçek müslümanlığın ne olduğunu unutturuyorlar insana aslında hiç öğretmiyorlar.

Gönderi tarihi:

IHANETİN ADI YOK

.

.

.

.Feza Tiryaki, 2 Haziran 2012

İLK KURŞUN

saygilarla

öyle veya böyle Dünyaya Türkiyeyi ve Türkçeyi tanıtıyorlar bundan ala hizmet mi olur ? bu hizmet adamlarının ırkçılık, dincilik diye bi ayrımcılıkları da yok zaten..

Gönderi tarihi:

Dünyaya,Türkiye'yi veya Türkceyi tanitmiyorlar,Türkiye'de Fetulah Gülen'in Türkce'nin secmeli ders olan okullarini tanitiyorlar,yani Fetulah Gülen'i tanitiyorlar.Bunu anlamak cok kolayken hala sig sularda yüzmenin bir anlami yoktur.Ancak bir seyi unutuyorlar,Türk Ulusu böyle yanlislari cok görmüstür ve Türk Ulusu dünyanin belkide en sabirli ulusudur,bu yanlislara cevabini gün gelecek yanlisi yapanlara verecektir. Buna Fetulah Gülen'de ve onu peygamber ilan edenlerde sasiracaktir.

saygilarla

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.