Gönderi tarihi: 15 Mayıs , 2012 13 yıl Admin-- MEYVE Mİ, MEYVA MI? "Meyve" anlam olarak bitkilerde çiçeğin döllenmesinden sonra yumurtalığın gelişmesiyle oluşan tohumları taşıyan organ, yemiş anlamına gelmektedir. Doğru kullanım MEYVE olmalıdır. Meyveyi çok severim. (doğru) Meyvayı çok severim. (yanlış) En sevdiğim meyve portakaldır. (doğru) En sevdiğim meyva portakaldır. (yanlış) Manavdan meyve alıp geleceğim. (doğru) Manavdan meyva alıp geleceğim. (yanlış)
Gönderi tarihi: 2 Nisan , 2015 10 yıl Aslinda burada kelimenin "meyve" olmasi; Kelimenin turkce kokenli olmasindan yani "ses uyumu" kuralindan kaynaklanir. Kural "Ince hece ile basliyan kelimeler, ince hece ile devam eder." O yuzden de "meyva" bu kurali bozmaktadir.
Gönderi tarihi: 18 Kasım , 2015 9 yıl Kelime Farça olduğu için ve dilimize giren yabancı kelimeleri ayırt etmek için "meyva" denmekteydi. Son dönemde TDK bu kuralı altüst etti ve "meyve" denmeye başlandı.
Gönderi tarihi: 9 Ocak , 2016 9 yıl Bizim ailede bir kaç kişi meyva diyor ama ben meyve diyorum....Ama benim bildiğim doğru meyve meyva nerden çıktı şimdi
Gönderi tarihi: 27 Temmuz , 2016 8 yıl meyva diyenler genelde ya yaşlı yada çocuk oluyor meyve diyorum ben neden meyva derler anlamamki bilgisayar bile altını çiziyor meyva yazınca yanlış oldugu için
Gönderi tarihi: 3 Ocak , 2018 7 yıl İstanbul Türkçesi, edebî dilimizin temelini oluşturan, yöresel ağız ve lehçelerden etkilenmemiş gerçek Türkçe olarak adlandırılanTürkçe'dir. Eskiden yazım kılavuzlarında meyve değil meyva yazıyordu. İstanbul Türkçesi’nde meyva olsa da TDK da kim değiştirdiyse meyveye çevirmiş. Eski Türk filmlerinde meyve diyen birine rastlayamazsınız. Ham Meyvayı Koparmışlar Dalından Türküsü de meyvanın doğru olduğunu gösteriyor.
Gönderi tarihi: 3 Şubat , 2019 6 yıl (ﻣﻴﻮﻩ) Doğrusu Farsça Mîve’den meyve olmalıdır. Meyva demek kesinlikle yanlıştır. Kelimenin sonunda “a” sesini verecek bir harf bulunmamaktadır.
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.