Φ GeceKuşu Gönderi tarihi: 29 Nisan , 2012 Gönderi tarihi: 29 Nisan , 2012 *** Antalya Muratpaşa-Fener Mahallesinde bir anaokulunun yıllık ders programını yayımlanmış. Kasım ayının dört haftasının eğitim programını buraya aktarmak istiyorum. 1. Hafta, öğreneceği KK (yani Kuranıkerim) harfleri: Elif-Be-Te-Se; Öğreneceği Sure: 1. Sübhaneke. 2. Hafta. Cim-Ha-Hı; 1. Sübhaneke. 3. Hafta, Dal-Zel-Rı-Ze, 2. İhlas. 4. Hafta Sin-Şın-Sad-Dat, 2. İhlas Bu böylece bütün bir yılın 12 ayının haftalarını kapsayarak sürüp gidiyor… ... Bu yapılan, böyle bir program, çocuklarımıza karşı işlenmekte olan bir suçtur. Daha Türkçede kullanılan alfabeyi öğrenme çağında, bebek çağındaki çocukların beynine Kuranı Kerim harfleridir diyerek Arap alfabesinin harflerini işlemek, onların ilerideki yaşamda (eğer din alanında uzman olmayacaklarsa) hiçbir işe yaramayacak bir alfabenin harfleriyle doldurmak, günahtır, ayıptır. Onlara kuşların, bitkilerin adlarını öğretmeden, onlara yaşama sevinci aşılamadan, onları dünyayı keşfetme duygusuyla donatmadan, onlara Türkçenin en güzel şairlerinden dizeler ezberletmeden; onlara bir enstrüman çalmayı, dans etmeyi, türkü söylemeyi öğretmeden, onlara güzelim halk masallarımızın dil ve içerik tartlarını duyumsatmadan, öncelikle ve esas olarak bunları yapmadan tazecik beyinlerini hiçbir şey anlayamayacakları Arapça dualarla, (söz konusu programın daha sonraki ay ve haftalarında öngörülen Kureyş, Felak, Nas, Maun, Allahümme Salli, Allahümme Barik, Ettahiyyetü, Ayet’el Kürsi’lerle) doldurmak, dine hizmet filan değil, bu ülkenin çocuklarının kişiliklerine, geleceklerine, bu ülkenin geleceğine kastetmektir. Herhangi bir uygarlaşmış ülkenin eğitim programına bir göz atın bakalım, böyle bir şey görebilir misiniz? *** Bunları yazarken başıma ne dertler açmış olabileceğimi, twiter’lardan facebook’lardan, ne hakaretler, küfürler, canıma kasteden sözler yükseleceğini bilmiyor değilim. Bu gibi kimselere din bilgisinin, hele bu yaşlarda, bir eğitim programı olamayacağını nasıl anlatmalı? Çocuk kendisi için gerekli olabilecek din bilgisini, ait olduğu bir kültür ve töre bilgisi olarak, yaşamın içinde zaten edinecektir. Devlet, hangisi olursa olsun bir inancı, çocuğa, (ana okullarına kadar inerek) dayatamaz. İnanç öğrenilmez, yaşamın içinde özgürce kazanılır. Bu yapılan, bütün okulları, ana okullarından başlayarak, din okullarına dönüştürmek; sonuçta da özgür, araştırıcı, irdeleyici, soru soran bireyler değil; her şeyin zaten bilindiğini, asıl yaşamın bu dünyada değil bir başka dünyada olduğunu düşünmeye başlayacak kullar, boyun eğmiş kişilikler oluşturmaktır.. Böyle bir çocukluk ve gençliğin Türkiye’si, herhalde daha aydınlık, daha mutlu, daha yaratıcı, daha özgür bir Türkiye olamayacaktır. *** ******** Ataol Behramoğlu Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.