Φ kralx Gönderi tarihi: 26 Ağustos , 2005 Gönderi tarihi: 26 Ağustos , 2005 Kimi, dişi ağrıyanın mezar taşını ısırıp arkasına bakmadan evine dönerse ağrısının kesileceğine, kimisi bazı mahallerdeki ağaç, türbe ve mescit pencerelerine bez bağlamakla, taş yapıştırmakla dileğinin yerine geleceğine, kimisi de Cuma günü ezan okuyan müezzine minareden baş örtüsü sallattırırsa, kısmetinin açılacağına inanmaktadır. Bu arada baykuşun ötmesinden, köpeğin ulumasından, kurbağanın sesini yükseltmesinden, yıldız kaymasından, göz seğrimesinden, burun kaşınmasından nice mana ve hükümler çıkarılmaktadır. Cuma gecesi ev temizlemenin, Cumartesi günü de çamaşır yıkamanın uğursuzluk getireceğine inananların sayısı azımsanmıyacak kadar çoktur. Daha neler neler!.. Gerçek İslâm bilginleri, bu çeşit batıl inançlarla asırlar boyu mücadele etmişlerdir. Hâlâ da edilmektedir. Ama ne yazık ki hurafelerin ve yanlış âdetlerin kökü bir türlü kurutulamamıştır. (Alıntı) İslam bu tür şeyleri şiddetle yasaklamıştır. Yorumsuz.. Alıntı
Φ canugur Gönderi tarihi: 27 Ağustos , 2005 Gönderi tarihi: 27 Ağustos , 2005 Kimi, dişi ağrıyanın mezar taşını ısırıp arkasına bakmadan evine dönerse ağrısının kesileceğine, kimisi bazı mahallerdeki ağaç, türbe ve mescit pencerelerine bez bağlamakla, taş yapıştırmakla dileğinin yerine geleceğine, kimisi de Cuma günü ezan okuyan müezzine minareden baş örtüsü sallattırırsa, kısmetinin açılacağına inanmaktadır.Bu arada baykuşun ötmesinden, köpeğin ulumasından, kurbağanın sesini yükseltmesinden, yıldız kaymasından, göz seğrimesinden, burun kaşınmasından nice mana ve hükümler çıkarılmaktadır. Cuma gecesi ev temizlemenin, Cumartesi günü de çamaşır yıkamanın uğursuzluk getireceğine inananların sayısı azımsanmıyacak kadar çoktur. Daha neler neler!.. Gerçek İslâm bilginleri, bu çeşit batıl inançlarla asırlar boyu mücadele etmişlerdir. Hâlâ da edilmektedir. Ama ne yazık ki hurafelerin ve yanlış âdetlerin kökü bir türlü kurutulamamıştır. (Alıntı) İslam bu tür şeyleri şiddetle yasaklamıştır. Yorumsuz.. 11008[/snapback] iSLAMIN; HURAFELERI YASAKLAMASI; HALKIN NE DURUMDA OLDUGUNUN GÖSTERGESIDIR ZATEN. NASIL BIR EGITIM SISTEMIYLE BU KARANLIKTAN CIKILIR ONUN ARASTIRILMASI GEREKIR. AMA ÖNE SÜRÜLEN HER EGITIM SISTEMI FITNE FÜCURT SUCLAMALARIYLA BIR KENARA BIRAKILIRSA, SONUC YAZDIKLARINIZLA KALIR. ILK VE CAN ALICI BIR ÖRNEK: KÖY ENSTITÜLERININ, HALK OKULLARININ KOMÜNIST YUVASI SUCLAMALARIYLA KAPATILMASIYDI. HALKEVLERININ KAPATILMASINA IMZA VEREN TARIHCI KUTAY BILE ." ELLERIM KILILAYDI DA O OKULLARI KAPATMAK ICIN IMZA VERMESEYDIM, KÖYLÜ KIZIMIZIN AYAGINDA CARIK, SIRTINDA GITAR GÖRÜNCE KOMÜNIST OLDU SANDIK" DEMISTIR. yorum sizin Alıntı
Φ pacodelucia Gönderi tarihi: 27 Ağustos , 2005 Gönderi tarihi: 27 Ağustos , 2005 allah gibi fizik ötesi şeye inanan o yazılanlara da inanması gayet normal Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 27 Ağustos , 2005 Yazar Gönderi tarihi: 27 Ağustos , 2005 Kimi, dişi ağrıyanın mezar taşını ısırıp arkasına bakmadan evine dönerse ağrısının kesileceğine, kimisi bazı mahallerdeki ağaç, türbe ve mescit pencerelerine bez bağlamakla, taş yapıştırmakla dileğinin yerine geleceğine, kimisi de Cuma günü ezan okuyan müezzine minareden baş örtüsü sallattırırsa, kısmetinin açılacağına inanmaktadır.Bu arada baykuşun ötmesinden, köpeğin ulumasından, kurbağanın sesini yükseltmesinden, yıldız kaymasından, göz seğrimesinden, burun kaşınmasından nice mana ve hükümler çıkarılmaktadır. Cuma gecesi ev temizlemenin, Cumartesi günü de çamaşır yıkamanın uğursuzluk getireceğine inananların sayısı azımsanmıyacak kadar çoktur. Daha neler neler!.. Gerçek İslâm bilginleri, bu çeşit batıl inançlarla asırlar boyu mücadele etmişlerdir. Hâlâ da edilmektedir. Ama ne yazık ki hurafelerin ve yanlış âdetlerin kökü bir türlü kurutulamamıştır. (Alıntı) İslam bu tür şeyleri şiddetle yasaklamıştır. Yorumsuz.. 11008[/snapback] iSLAMIN; HURAFELERI YASAKLAMASI; HALKIN NE DURUMDA OLDUGUNUN GÖSTERGESIDIR ZATEN. NASIL BIR EGITIM SISTEMIYLE BU KARANLIKTAN CIKILIR ONUN ARASTIRILMASI GEREKIR. AMA ÖNE SÜRÜLEN HER EGITIM SISTEMI FITNE FÜCURT SUCLAMALARIYLA BIR KENARA BIRAKILIRSA, SONUC YAZDIKLARINIZLA KALIR. ILK VE CAN ALICI BIR ÖRNEK: KÖY ENSTITÜLERININ, HALK OKULLARININ KOMÜNIST YUVASI SUCLAMALARIYLA KAPATILMASIYDI. HALKEVLERININ KAPATILMASINA IMZA VEREN TARIHCI KUTAY BILE ." ELLERIM KILILAYDI DA O OKULLARI KAPATMAK ICIN IMZA VERMESEYDIM, KÖYLÜ KIZIMIZIN AYAGINDA CARIK, SIRTINDA GITAR GÖRÜNCE KOMÜNIST OLDU SANDIK" DEMISTIR. yorum sizin 11021[/snapback] Hiç bir zaman ilim irfan yuvasına karşı çıkamam. Ama neden daha düne kadar, köy enstitüleri de dahil olmak üzere, bütün okullarda insanın atasının maymun olduğu öğretiliyordu. Yoksa bazı kafalar Türk milletini güya madde pilanında kurtarıp, manevi planda minimizemi etmek istiyordu?? Bu soruyu sadece merak ettiğim için soruyorum. Çünkü bazı kaynaklarda böyle olduğu söyleniyor.. Saygılar... Alıntı
Φ canugur Gönderi tarihi: 27 Ağustos , 2005 Gönderi tarihi: 27 Ağustos , 2005 11021[/snapback] Hiç bir zaman ilim irfan yuvasına karşı çıkamam. Ama neden daha düne kadar, köy enstitüleri de dahil olmak üzere, bütün okullarda insanın atasının maymun olduğu öğretiliyordu. Yoksa bazı kafalar Türk milletini güya madde pilanında kurtarıp, manevi planda minimizemi etmek istiyordu?? Bu soruyu sadece merak ettiğim için soruyorum. Çünkü bazı kaynaklarda böyle olduğu söyleniyor.. Saygılar... 11074[/snapback] maymun hikayesi, kilisenin bilime karsi actigi savasin islamiyete biraktigi kara bir mirastir. Ben bu yasima kadar hic bir bilim insanindan ve Darwin´den dahi, insanin maymundan türedigi teranesi duymadim, okumadim da. Objektif bir arastirma ve dogru bilgilenme ile bunun böyle olmadigini herkes görebilir aslinda. Ama bizler, arastirmadan inandirilan insanlar oldugumuzdan söylenenlerle yetiniriz malesef. Ya da: Eli kalem tutan bir imama bilim adami gözüyle bakar, bilim adina hayatini harcamiS insanlara yalanci yaftasini yapistiririz. SAYGILAR Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 27 Ağustos , 2005 Yazar Gönderi tarihi: 27 Ağustos , 2005 11021[/snapback] Hiç bir zaman ilim irfan yuvasına karşı çıkamam. Ama neden daha düne kadar, köy enstitüleri de dahil olmak üzere, bütün okullarda insanın atasının maymun olduğu öğretiliyordu. Yoksa bazı kafalar Türk milletini güya madde pilanında kurtarıp, manevi planda minimizemi etmek istiyordu?? Bu soruyu sadece merak ettiğim için soruyorum. Çünkü bazı kaynaklarda böyle olduğu söyleniyor.. Saygılar... 11074[/snapback] maymun hikayesi, kilisenin bilime karsi actigi savasin islamiyete biraktigi kara bir mirastir.Ben bu yasima kadar hic bir bilim insanindan ve Darwin´den dahi, insanin maymundan türedigi teranesi duymadim, okumadim da. Objektif bir arastirma ve dogru bilgilenme ile bunun böyle olmadigini herkes görebilir aslinda. Ama bizler, arastirmadan inandirilan insanlar oldugumuzdan söylenenlerle yetiniriz malesef. Ya da: Eli kalem tutan bir imama bilim adami gözüyle bakar, bilim adina hayatini harcamiS insanlara yalanci yaftasini yapistiririz. SAYGILAR 11081[/snapback] Peki o kara mirasın daha düne kadar biyoloji kitaplarında işi neydi..? Benim gözümde, bu zamanda hiç bir imam ölçü değildir. Hayatımda da hiç bir imama hiçbirşey sormadım. Bilim adına bir bilim adamı pisliği araştırsa bile ayakta alkışlarım. Yeterki misyonumuzu bilelim ve işimizi hakkıyla yapalım... Saygılar.. Alıntı
Φ canugur Gönderi tarihi: 27 Ağustos , 2005 Gönderi tarihi: 27 Ağustos , 2005 Biyoloji kitaplarinda da öyle bir sey yazmiyor sevgili arkadasim. size hangi biyoloji kitaplarini okuttular. internet elinizin altinda. Arastiri verin insanin atasini. Hic bir yerde bulamayacaksiniz maymundan türedigini. Anliyorum aslinda. Biyoloji altinda Darwin ve evrim teorilerinin gectigi bölümlerde karalama adina, "onlar bÖlye oldugunu söylüyorlar, asinda öyle degildir " gibilerden bilgiler eklendi. Simdi iyi animsiyorum. Bu cok cirkin bir egitim aldatmacasi. Benim zamanimda yoktu öyle bilgiler. Homosapiens ve neandertal insanlaridir atamiz der biyoloji. Bunu basindan beri böyle söylerler. Avrupa skolastik düsünce yapisi, yaratilis kavramina zarar gelir korkusuyla, konuyu ustaca maymuna cevirmistir. Oysa Darwin´den dahi bu konuda tek kelime cikmaz. Nasil, kartal. serce, karga, ya da papagan analog organ benzerliginden dolayi kuslar familaysindan sayildiysa; ki bu bir siniflamadir sadece, kilise de, maymun türleri ile insanin analog organ benzeliginden dolayi konuyu carpitarak böyle bir bilimsel karalamaya basvurmustur. Bu arada yüz binlarce yil gectigi halde, hic bir sercenin kartal oldugu görülmedigi gibi, hic bir maymun ya da orangutanin insana dönüstügü tezi ve iddiasi yoktur ve olmamistir da. saygilar. Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 27 Ağustos , 2005 Yazar Gönderi tarihi: 27 Ağustos , 2005 Biyoloji kitaplarinda da öyle bir sey yazmiyor sevgili arkadasim.size hangi biyoloji kitaplarini okuttular. internet elinizin altinda. Arastiri verin insanin atasini. Hic bir yerde bulamayacaksiniz maymundan türedigini. Anliyorum aslinda. Biyoloji altinda Darwin ve evrim teorilerinin gectigi bölümlerde karalama adina, "onlar bÖlye oldugunu söylüyorlar, asinda öyle degildir " gibilerden bilgiler eklendi. Simdi iyi animsiyorum. Bu cok cirkin bir egitim aldatmacasi. Benim zamanimda yoktu öyle bilgiler. Homosapiens ve neandertal insanlaridir atamiz der biyoloji. Bunu basindan beri böyle söylerler. Avrupa skolastik düsünce yapisi, yaratilis kavramina zarar gelir korkusuyla, konuyu ustaca maymuna cevirmistir. Oysa Darwin´den dahi bu konuda tek kelime cikmaz. Nasil, kartal. serce, karga, ya da papagan analog organ benzerliginden dolayi kuslar familaysindan sayildiysa; ki bu bir siniflamadir sadece, kilise de, maymun türleri ile insanin analog organ benzeliginden dolayi konuyu carpitarak böyle bir bilimsel karalamaya basvurmustur. Bu arada yüz binlarce yil gectigi halde, hic bir sercenin kartal oldugu görülmedigi gibi, hic bir maymun ya da orangutanin insana dönüstügü tezi ve iddiasi yoktur ve olmamistir da. saygilar. 11089[/snapback] Darwinin kendi tezini kendisinin çürüttüğünü ve aslında bir yaratanın olduğunu bizlerden daha iyi bildiğini, doğada hiç bir şeyin kendiliğinden var olmadığını, doğanın işlevsellik hakkında kendiliğinden bir iradeye sahip olmadığını ve savunduğu felsefesinin de yanlış olduğunu bildiği halde, tıpkı ebu cehil'in, "Peygamberin hak, Allahında yaratıcı olduğunu" bildiği halde küfr'ü inadiyle reddettiği gibi, ısrarla ve kargaları bile güldürecek şekilde"sakın sizden biriniz yolda giderken, bir Meryem ana heykelinin size el salladığını görseniz bile, oarada ilahi birşeymi var kuşkusuna girmeyip, heykelin diğer kolundaki atomların bir anda diğer koluna yoğunlaşma temayülüne girdiğini düşünün" diyerek çizgisinde devam ettiğini biliyorum. Olay o değil. Elbette aklı ve vicdanı olan herkes bu safsatalara inanmaz. Öyle iddia ediyorum ki yeryüzünde hiç bir insan yokki bir yaratıcının olmadığı kanısına varsın. Akıl kesinlikle yaratıcının olduğunu bulur. Ama birde nefis var işte. Yaratıcının olmadığı görüşü, sadece ve sadece dünyevi çıkarlar, inatlar, teslim olamama, bir disiplin olgusuna girmek istememe gibi sebeplerledir. Konu amacının dışına çıktı. Tekrar konuya dönüyorum. Sevgili arkadaşım siz diyorsunuz ki hiç bir yerde maymundan geldik bilgisine rastlamadım. Peki öyle olsun, demekki ben yanlış okumuşum yada öğretmenimi yanlış dinlemişim. Ama sizinde elinizin altında internet var sizde araştırın..... "Johanson, onyıllarca insanın atası olarak popülerleştirilen Lucy bulgusunu gerçekleştiren ekibin liderlerindendir. Ve aşağıdaki sözleri de bu bulguyla ilgilidir. Ekim 1973’te, Fransız ve Amerikalılardan oluşan diğer dokuz bilim adamıyla birlikte iki aylık bir süre için Hadar’a geldik. Bu sırada Chicago’yu terk etmiştim ve Cleveland’daki Case Western Reserve Üniversitesi’nde antropoloji öğretmek için işe kabul edilmiştim. Akademik derecelerim sayesinde ilk kazı seferim için diğer bir arkadaşla grubun lideri olarak finansman sağlamayı başardım. Ama biliyordum ki kendimi, hominid [fosilleri] bularak ispatlamalıydım yoksa paranın kaynağı kesilirdi." Yorumsuz.... Alıntı
Φ canugur Gönderi tarihi: 28 Ağustos , 2005 Gönderi tarihi: 28 Ağustos , 2005 Darwin ile baslayip kimilerinin basinin derdi haline gelen Evrim Teorisi'nin getirdiği bütün ilkeler inançları ve mitosları kökünden sarsacak ilkelerdir. Mesela, optimal mükemmeli temsil etmiyorsak, bu çok önemli. Bir kene bizden, başka anlamlarda daha sağlam daha dayanıklı ise, bunun sonuçları var. Sanıyorum inanç dünyası gen teknolojisinin geliştiği bir dünyaya çok erken yakalandı. Yarın sarışın bir çocuk sahibi olmak için hastaneye giden inançlı bir ailenin sistemini, bu yeni durum nasıl etkileyecek? Dinler, tarihsel dönüşümü yapamadı, bence onun sancısını çekiyor olmalisiniz. Alıntı
Φ pacodelucia Gönderi tarihi: 29 Ağustos , 2005 Gönderi tarihi: 29 Ağustos , 2005 Dinler, tarihsel dönüşümü yapamadı, bence onun sancısını çekiyor olmalisiniz. demişsin yanılıyorsun canuğur yaradılışcı evrim çıktı adem ilk insan değil ilk peygamber ve yeni yeni akıllanmış topluluğa sapkınlık yapmasınlar diye adem o topluluğa gönderilmiştir. Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 29 Ağustos , 2005 Yazar Gönderi tarihi: 29 Ağustos , 2005 Ben daha ne yazayım kardeşim ya. Yukarda yazdığım hiç bir şeye red yada itiraz göremiyrum. ama direksiyonu ustaca kıvırıp başka yönlere döndüğünüzü görüyorum. Zaten tarih boyu böyle yaptınız. Yuvarlak ve döngülü, müteşabih sözler. Dinler tarihsel dönüşümünümü yapamadı..)) Hayırdır bir yerlere dönme ihtiyacımı doğdu. İslam dini dönmez kardeşim. Şu an İslam bu dönemden de ileridedir. Bunları yaşadıkca göreceksiniz. Şu an geride olan dünyadır, din değil. Allah katında zaman mefumu yoktur ve O, Kuran'ı da tüm zamanlar için indirmiştir. Size göre ne gericilik, ne ilericiliktir. Tamamen tutarsız ve göreceli davranıyorsunuz. Bilmin göreceliliği olamaz. Yasalar dünyanın her yerinde aynıdır. İki kere iki her yerde dörttür. Eğer son çıkan şeyler çağdaşlıksa, bir gün batı islamlaşır ve dinin gerektiği gibi hükmederse onlar çağdaştırlar diyip, umarım o zaman onlara gerici diyemiyeceksiniz. Çünkü siz gerici konumuna düşmüş oluyorsunuz. Aynı mantık bugün için de geçerlidir. Saygılar... Alıntı
Φ pacodelucia Gönderi tarihi: 30 Ağustos , 2005 Gönderi tarihi: 30 Ağustos , 2005 Ben daha ne yazayım kardeşim ya. Yukarda yazdığım hiç bir şeye red yada itiraz göremiyrum. ama direksiyonu ustaca kıvırıp başka yönlere döndüğünüzü görüyorum. Zaten tarih boyu böyle yaptınız. Yuvarlak ve döngülü, müteşabih sözler. Dinler tarihsel dönüşümünümü yapamadı..))Hayırdır bir yerlere dönme ihtiyacımı doğdu. İslam dini dönmez kardeşim. Şu an İslam bu dönemden de ileridedir. Bunları yaşadıkca göreceksiniz. Şu an geride olan dünyadır, din değil. Allah katında zaman mefumu yoktur ve O, Kuran'ı da tüm zamanlar için indirmiştir. Size göre ne gericilik, ne ilericiliktir. Tamamen tutarsız ve göreceli davranıyorsunuz. Bilmin göreceliliği olamaz. Yasalar dünyanın her yerinde aynıdır. İki kere iki her yerde dörttür. Eğer son çıkan şeyler çağdaşlıksa, bir gün batı islamlaşır ve dinin gerektiği gibi hükmederse onlar çağdaştırlar diyip, umarım o zaman onlara gerici diyemiyeceksiniz. Çünkü siz gerici konumuna düşmüş oluyorsunuz. Aynı mantık bugün için de geçerlidir. Saygılar... 11425[/snapback] beni kastediyorsan yukarıda ki adem hikayesini bben söylemiyorum yaradılışcı evrimciler söylüyor islamcı profesör doktorlarınız söylüyor mesela prof.haydar baş gibi lafın bana olmasın iddia edenlere olsun bana göre adem hikaye Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 30 Ağustos , 2005 Yazar Gönderi tarihi: 30 Ağustos , 2005 Ben daha ne yazayım kardeşim ya. Yukarda yazdığım hiç bir şeye red yada itiraz göremiyrum. ama direksiyonu ustaca kıvırıp başka yönlere döndüğünüzü görüyorum. Zaten tarih boyu böyle yaptınız. Yuvarlak ve döngülü, müteşabih sözler. Dinler tarihsel dönüşümünümü yapamadı..))Hayırdır bir yerlere dönme ihtiyacımı doğdu. İslam dini dönmez kardeşim. Şu an İslam bu dönemden de ileridedir. Bunları yaşadıkca göreceksiniz. Şu an geride olan dünyadır, din değil. Allah katında zaman mefumu yoktur ve O, Kuran'ı da tüm zamanlar için indirmiştir. Size göre ne gericilik, ne ilericiliktir. Tamamen tutarsız ve göreceli davranıyorsunuz. Bilmin göreceliliği olamaz. Yasalar dünyanın her yerinde aynıdır. İki kere iki her yerde dörttür. Eğer son çıkan şeyler çağdaşlıksa, bir gün batı islamlaşır ve dinin gerektiği gibi hükmederse onlar çağdaştırlar diyip, umarım o zaman onlara gerici diyemiyeceksiniz. Çünkü siz gerici konumuna düşmüş oluyorsunuz. Aynı mantık bugün için de geçerlidir. Saygılar... 11425[/snapback] beni kastediyorsan yukarıda ki adem hikayesini bben söylemiyorum yaradılışcı evrimciler söylüyor islamcı profesör doktorlarınız söylüyor mesela prof.haydar baş gibi lafın bana olmasın iddia edenlere olsun bana göre adem hikaye 11496[/snapback] Sevgili pacodelucia kardeşim O iletimde seni kastetmiyorum, ama senin de bir inanan olarak küçük eksiklerin olduğunu görüyoum lütfen okurmusun. Adem aleyhisselam ilk insan değilmiydi? Şimdilerde şu boyalı camda öyle şeylerle karşılaşıyoruz ki, anlamak, içinden çıkmak mümkün değil. Hani İmam Gazali merhum bir kasabaya gitmiş. Halk yollara dökülmüş. Şehir dışında karşılamışlar. Kalabalığı gören bir yaşlı kadın, merak edip sormuş. “Nedir bu kalabalık?” Cevap vermişler: “İmam Gazali geliyor, onu karşılamaya çıkanlar.” Kadıncağız tekrar sormuş: “Kim bu İmam Gazali?” Demişler: “Allah’ın varlığını şu kadar delille ispat eden büyük alim.” Bu söz üzerine kadın dudak bükmüş. “Allah’ın varlığından şüphesi mi varmış bu kadar delil arama lüzumu duymuş!” Bu kadıncağızın sözündeki gibi şüphe eden mi var ki böyle bir başlık kullanmışsınız da demesinler. İslam Akaidi esaslarına tam anlamıyla inanmış samimi dindar Müslümanların eminiz, böyle bir şüphesi veya tereddüdü yok. Onlar böyle bir soru sormayı bile abesle iştigal etmek sayarlar. Ama gelin görün ki ortada dolaşan her ideolojik yaklaşıma İslami bir izah getirmek yanlışı olanlara göre iş değişik bir boyuta giriyor.Sözü fazla uzatmadan asıl meseleye gelelim. Televizyon kanallarının birinde Darwin’in eski adıyla tekamül nazariyesi; günümüzdeki deyişiyle evrim teorisini konu alan iki program yayınlandı. İlkini, rahatsızlık nedeniyle izleme imkanım olmadı. Ancak ******’da yayınlanan bir haberden o programın ağırlık noktası hakkında bilgi almak mümkün oldu. Kendimi biraz zorlama ve geç vakitlere kadar uykusuz kalma bahasına ikinciyi seyrettim. Pek çok televizyon programında olduğu gibi yöneticinin söylenenleri belli bir noktaya çekmek için gösterdiği çaba, hayal kırıklığına neden oldu. Programa katılan üç profesörden biyoloji uzmanı birisi konuşmak için ne zaman ağzını açsa iki söz söylemeden susturuldu. İlahiyat Fakültesi Dekanı olan diğeri güzel bir girişle başladığı sözlerinin kesilmesinden sonraki konuşmalarında sadra şifa bir açıklama yapmadı. Daha doğrusu yapmasına imkan verilmedi. Bu arada Hz. Adem’in ilk insan olmadığını Kur’an ima ediyor gibi yakışıksız, gerçekle ilgisi olmayan bazı sözler sarfetmekten de kurtulamadı. Allah’a inanmadığı anlaşılan evrimci biyoloji uzmanının sineklerle, çekirgelerle evrimi ispata kalkışması karşısında özellikle ilahiyatçı hocamızdan doyurucu izahlar beklerdik. Ne var ki ceviz kabuğunu bile doldurmayan açıklamaları arasında İslam akaidine ve vahye dayanan değişmez gerçeğe gölge düşürecek iddiada bulunması cidden üzüntüye neden oldu. Sunucunun araya girerek işi duygusallığa dökmesi, yakın plandan da gösterilen bir damla gözyaşı bile bana kalırsa programı kurtaramadı. Televizyon programcılarının çoğunun zaten adetidir, bilimsel bazda yetersizlikleri örtmekte pek ustadırlar. Tekeden sütü sağarlar; “karasudan kaymak” çıkarırlar evelallah. Bir de şunu ekleyelim. Programa katılan araştırmacı–yazar unvanlı birisi de Kur’an’dan deliller getirerek evrimi ispata kalkıştı. Bu da ayrı bir sorun. Son zamanlarda kendisine araştırmacı yazar unvanı veren kişiler görülmeye başlandı. Neler araştırırlar, neler yazarlar pek belli olmaz. Kim verdi bu unvanı kendilerine? Orasını da pek kurcalamayın. Şimdi gelelim bizce programın can alıcı noktasına. Hz. Adem (as) ilk insan değil miydi? Araştırmacı yazara bakarsanız, İnsan Suresinin birinci ayetine göre değildi. İlahiyat Dekanına bakarsanız Kur’an–ı Kerim Hz. Adem’in ilk insan olduğunu ima ediyor! Buradaki imânın altını çizip geçelim. İnsan Suresinin ilk ayeti söylenenlerin tersine Hz. Adem’in ilk insan olduğunun açık belgesini oluşturuyor. Şöyle ki, ayette “insanın üzerinden, henüz kendisinin anılan bir şey olmadığı uzun bir süre geçmedi mi?” buyruluyor. Buradaki soru, özel tabiriyle takriîrî istifhamdır. Sorulanı tasdik sadedindendir ve “geçti” manasını verir. Öyle olunca ayetin anlamı şöyle verilir: “İnsan üzerine zamandan bir süre geçti ki o anılır bir şey değildi. Yani insan adıyla anılan, anlaşılan, insanlık mahiyetiyle düşünülen bir şey olmamış, insan diye tasavvur edilen bir varlık vücut bulmamıştı”. Böylesine açık bir ilahi deyişten anlaşılan, insan cinsinden (Hz. Adem’den) önce başka varlıkların yaratılmış olduğudur. Bu ise Hz. Adem’in insan cinsi olarak ilk yaratılan varlıktır demektir. Yine Kur’an–ı Kerim’in Hz. Adem’in ilk insan olmadığını ima ettiği ileri sürülürken Nuh Suresinin “Allah sizi aşama aşama yarattı” manasına gelen 14. ayetinden söz edildi. Kısa bir etimolojik açıklama yapılarak, ayetteki atvâr sözcüğünün merhaleler, aşamalar, tavırlar manasına geldiği, aynı kökten “tatavvur” kelimesinin evrim manasına kullanıldığı söylenerek evrime dayanak yapılmak istendi. Kanımızca bu da bir boşa gayretten öte gitmez. Kelime benzerliği bir teoriyi açıklamaya yardım ederse de ispata delil olmaz. Kaldı ki ayette sözü edilen Hz. Adem’in yaratılışı değil, insan cinsinin yaratılışıdır. Hz. Adem ile Hz. İsa hariç olmak üzere tüm insanlar aynı tavırlardan geçerek yaratılırlar. Nitekim “Allah’a göre İsa’nın durumu, Adem’in durumu gibidir. Onu topraktan yarattı...” mealindeki ayette (Ali İmran: 59) Hz. Adem’in yaratılış kanunları dışında topraktan yaratıldığı beyan buyurulmuştur. Bu ise O’nun ilk insan cinsi olması demektir. Buna göre Darwin’in evrim nazariyesini İslami açıdan yorumlamak üzere zoraki teviller yapmaya gerek yoktur. İslam akaidinin esasları vahye dayandığından şüphe ve tereddüde yer vermeyecek şekilde sağlamdır. ** Yorumsuz.. Saygılar... Alıntı
Φ pacodelucia Gönderi tarihi: 30 Ağustos , 2005 Gönderi tarihi: 30 Ağustos , 2005 Sevgili pacodelucia kardeşim O iletimde seni kastetmiyorum, ama senin de bir inanan olarak küçük eksiklerin olduğunu görüyoum lütfen okurmusundemişsin önce beni çözememişsin bilemiyorum ama bu yazıyı istersen prof.haydar baş'a gönder Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 30 Ağustos , 2005 Yazar Gönderi tarihi: 30 Ağustos , 2005 Sevgili pacodelucia kardeşim O iletimde seni kastetmiyorum, ama senin de bir inanan olarak küçük eksiklerin olduğunu görüyoum lütfen okurmusundemişsin önce beni çözememişsin bilemiyorum ama bu yazıyı istersen prof.haydar baş'a gönder 11602[/snapback] Sevgili kardeşim seni az buçuk tanıdım. Ama şunu bil ki insan eleştiriye açık olmalıdır. Eleştiriler kişileri geliştirirler. Bu eleştirimden dolayı kırıldıysan özür dilerim. Seni sadece küçük bir anektotla uyarmak istedim. Konu Haydar Baş a döndü. Şimdi sen yukardaki yazıyı okumadınmı. Sence Haydar Baş genemi haklı. Unutma ki, İslam dini bir kaç profun tasarrufunda değildir. Sonuç olarak herkes birşeyler yazar ama önemli olan o yazdığı şeylerin delillendirilmesidir. Burada konuyu Haydar Baş' a atmanın bir faydası yok. Onu Haydar Baş yazdıysa bunlarıda islam alimlerimiz yazmış. Saygılar... Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 30 Ağustos , 2005 Yazar Gönderi tarihi: 30 Ağustos , 2005 Elbette suyu pınarından içmek başka, denize döküldüğü yerde içmek başka... Saygılar... Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 30 Ağustos , 2005 Yazar Gönderi tarihi: 30 Ağustos , 2005 İŞ ASLINA REVADIR ASLI DERDE DEVADIR ASLI ASTARI OLMAYA BİR İŞİ ZORLAMAYA HAKKIN YOK ASLA İLM EDİNMEYE BAŞLA AKIL YAŞDA DEĞİL BAŞTA GENEDE İYİSİN BU YAŞTA Saygılar.. Alıntı
Φ pacodelucia Gönderi tarihi: 31 Ağustos , 2005 Gönderi tarihi: 31 Ağustos , 2005 Bak yine guzel bir siir SAYIN Sair 11831[/snapback] xlerin kralı ve erenler siz gelecek yıllarda göreceksiniz adem ilk insan değil iblis melek değil kadını dövme yok uzaklaştırma var evrenin üzerinde geniş kudret sahibi değiliz gevrenin genişleticisiyiz şiirlerle kandırın kendinizi Alıntı
Φ mavi_sardunya Gönderi tarihi: 31 Ağustos , 2005 Gönderi tarihi: 31 Ağustos , 2005 BUNLARA İNANMAK BANA ÇOK YANLIŞ GELMİYOR...ÇÜNKÜ BAZI ŞEYLER İNSANIN DÜŞÜNCESİNE BAĞLIDIR.BEYİN GÜCÜ DİYE BİRŞEY VAR ÇÜNKÜ VE BEN BUNU ÇOK SIK YAŞIYORUM...BİR İNSANIN DİŞİ AĞRIDIĞINDA MEZAR TAŞINI ISIRIP GEÇECEĞİNE İNANIYORSA GEÇER... PİSKOLOJİK OLARAK GEÇER... AMA SORUN BUNLARI SÖMÜRÜYE ALET ETMEMEKTE...PARAYLA VE KADER DEĞİŞTİREREK YAPILMAYA ÇALIŞILAN ŞEYLER SAÇMA OLABİLİR AMA HURAFE DEDİĞİNİZ ŞEYLERİN PEK SAÇMA OLDUĞU DÜŞÜNCESİNDE DEĞİLİM BEN...... Alıntı
Φ pacodelucia Gönderi tarihi: 31 Ağustos , 2005 Gönderi tarihi: 31 Ağustos , 2005 BUNLARA İNANMAK BANA ÇOK YANLIŞ GELMİYOR...ÇÜNKÜ BAZI ŞEYLER İNSANIN DÜŞÜNCESİNE BAĞLIDIR.BEYİN GÜCÜ DİYE BİRŞEY VAR ÇÜNKÜ VE BEN BUNU ÇOK SIK YAŞIYORUM...BİR İNSANIN DİŞİ AĞRIDIĞINDA MEZAR TAŞINI ISIRIP GEÇECEĞİNE İNANIYORSA GEÇER... PİSKOLOJİK OLARAK GEÇER...AMA SORUN BUNLARI SÖMÜRÜYE ALET ETMEMEKTE...PARAYLA VE KADER DEĞİŞTİREREK YAPILMAYA ÇALIŞILAN ŞEYLER SAÇMA OLABİLİR AMA HURAFE DEDİĞİNİZ ŞEYLERİN PEK SAÇMA OLDUĞU DÜŞÜNCESİNDE DEĞİLİM BEN...... 11992[/snapback] hurafelerle kafayı yemişse tabii ki psikolojik olarak geçer ama nezamana kadar ağrısı geçer dişçiye giderse ağrı mağrı kalmaz Alıntı
Φ canugur Gönderi tarihi: 31 Ağustos , 2005 Gönderi tarihi: 31 Ağustos , 2005 HURAFELER HEP INSAN DENEN MEMELIYE PAHALIYA MAL OLMUSTUR. ve bundan ilginc atasözleri de üretabiliriz. Söyle ki: MEZAR TASI ISIRARAK DIS AGRISININ GECECEGINE INANAN BIRI, SONUNDA DISCISINI ZENGIN EDER. alin size hurafeden yaratilan bir atasözü. Demek ki atasözü dedigimiz seylerin kökü, yapilan aptalca seylere dayaniyormus O halde az aptallik yapan toplumlarin da daha az atasözleri mi olur acaba diye düsünüyorum simdi. Neden olmasin? Koca Aziz nesin aklima geldikce, neden olmasin diyorum kendi kendime... saygilar Alıntı
Φ pacodelucia Gönderi tarihi: 31 Ağustos , 2005 Gönderi tarihi: 31 Ağustos , 2005 HURAFELER HEP INSAN DENEN MEMELIYE PAHALIYA MAL OLMUSTUR.ve bundan ilginc atasözleri de üretabiliriz. Söyle ki: MEZAR TASI ISIRARAK DIS AGRISININ GECECEGINE INANAN BIRI, SONUNDA DISCISINI ZENGIN EDER. alin size hurafeden yaratilan bir atasözü. Demek ki atasözü dedigimiz seylerin kökü, yapilan aptalca seylere dayaniyormus O halde az aptallik yapan toplumlarin da daha az atasözleri mi olur acaba diye düsünüyorum simdi. Neden olmasin? Koca Aziz nesin aklima geldikce, neden olmasin diyorum kendi kendime... saygilar 12163[/snapback] doğru bir saptama bizim millet har vurup harman savuran millet damlaya damlaya göl olur bizim atasözümüz Alıntı
Φ mavi_sardunya Gönderi tarihi: 31 Ağustos , 2005 Gönderi tarihi: 31 Ağustos , 2005 arkadaşlar insanlar doktara gitmeden hayatlarının ssonuna kadar elbette hurafelere inanmıyorlar... ama ya başlangıçta belki geçer diyerek bunları deniyorlar yada doktora gitmek işe yaramayınca... bir mezar taşını ısırıp diş ağrısının geçeceğini düşünmek saçma olabilir ama bu psikolojik bir durumdur...yine söylüyorum insan beyni isterse herşeyi sonlandırabilir...size pek çok kişi ben şunu yaptım gerçekten şu hastalığım geçti der, büsürü doktorada gitmiştim oysa ama bu hurafeler işime yaradı der...abartılmadıkça , parayla yapılmadıkçada sorun yok... Alıntı
Φ canugur Gönderi tarihi: 31 Ağustos , 2005 Gönderi tarihi: 31 Ağustos , 2005 arkadaşlar insanlar doktara gitmeden hayatlarının ssonuna kadar elbette hurafelere inanmıyorlar... ama ya başlangıçta belki geçer diyerek bunları deniyorlar yada doktora gitmek işe yaramayınca... bir mezar taşını ısırıp diş ağrısının geçeceğini düşünmek saçma olabilir ama bu psikolojik bir durumdur...yine söylüyorum insan beyni isterse herşeyi sonlandırabilir...size pek çok kişi ben şunu yaptım gerçekten şu hastalığım geçti der, büsürü doktorada gitmiştim oysa ama bu hurafeler işime yaradı der...abartılmadıkça , parayla yapılmadıkçada sorun yok... 12170[/snapback] dogru söze ne denebilir haklisiniz. ISTE KURAN AYETLERI DE BÖYLE BIR PSIKOLOJIK TRANS ILE OKUNDUGUNDA ÜRÜNLERINI VERMEKTEDIR. ASAGI YUKARI HER DINDE OLAN KENDI KENDINI HIPNOZ, TESBIH CEKMEK; TOPLU IBADETLERDE KENDINDEN GECERCESINE ZIKIR YAPMAK, YA DA YALNIZ ZKRETMEK, BIR ESMAYI DEFALARCA TEKRARLAYARAK BIR ISTEGIN YERINE GELMESINI ISTEMEK, HEPSÖZÜNÜ ETTIGINIZ ÖNEMLI KONUYA PARMAK BASMAKTADIR. Artik bu konunun, insanin beynini susturmak oldugunu bildigimize göre yararlarini da bilim insanlari coktan asmislardir ki bu konuda öneri yayinlari yoktur. yine de en saglam mezar tasi, doktordur. Ondan sasmayiniz SAYGILAR Alıntı
Φ mavi_sardunya Gönderi tarihi: 31 Ağustos , 2005 Gönderi tarihi: 31 Ağustos , 2005 yau kardeş insanlar inanıolarsa bize susmak düşer...inanıolar geçio demekki devam ediolar...psikolojik yada tanrı yapıo önemli diil...sonuç olarak beklenen bir umut var. umut insanın herşeyidir Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.