Φ hakan-can20 Gönderi tarihi: 17 Aralık , 2005 Gönderi tarihi: 17 Aralık , 2005 demek ki buradan şunu anlayacağız: herkes Allahın bazı şeyleri bilmeyebileceğğini kabul ediyor. yoksa ortaya insanın özgürlüğü problmi çıkar. öyle ya yapacağımız her şey kaderimizde yazılıysa boşuna mücadele etmenin ne gereği var. nasıl olsa cennete veya cehenneme gideceğim önceden tayin edilmiş. ne yapsam boş. demek ki işin özü bu. ....foruma tesadüfen girdim ama başlık benim dikkatimi çekti...yazdıklarını okudum..spartaküsün cevabınıda..şimdi., sen ALLAH ın varlığını kabul ediyorsun ama yaptıklarıyla alakalı şüphelerin var....biz senden başlayalım...doğduğun günden buyana bir süreç geçirdin..bu süreçte sen küçüklüğünde koştun oynadın kah yendin kah yenildin, karnın acıktı koştun annene ymeğini yedin..büyüdün okudun ama bir meslek sahibisin ama değilsin...bilmiyorum.. ama bu süreçte dikkatine çekmek istediğim noktalar....her ne yaparsan yap her işinde belli bir AMAÇ -GAYE-EREK peşindesin....ders çalışırken hedefin ne ...yemek yerken hedefin ne...uzar gider...işte burada da bir amaç var...nedir o İMTİHAN-SINAV-DENEME....deriz ya..imtihan dünyası...şimdi bak ALLAH bzim cüz-i irademizin alamayacağı kadar ilim sahibidir...ama burada amaç KUL a imtihansa o zaman burada ALLAH SEÇİMİ SANA BIRAKIYOR.. ama bu demek değildirki o senin kötülüğünü istediği için hiç bir şey yapamıyor.değil.....eğer sen sende akıl olduğunu biliyorsan bunu rahatça anlarsın...şimdi senin hayatında kritik bir an var...seçeneklerin var.. bu seçeneklerden biri ancak seni hedefine götürecek...eğer burada sen yanlış karar veriyorsan ,yanlış şıkkı seçiyorsan burada ALLAH ı suçlamak yanlış olur..ama ALLAH senin ne yapacağını ve ne yapmak istediğini bilir..hatta yanlış karar verecğinide bilir...ama burada maksat imtihandır..bak şöyle bir misal daha vereyim..öğretmensin..sınıfında 100 öğrenci var..elinde müfredata uygun kitapla eğitim veriyorsun..sen öğrencilere göre daha fazla bilgi,lisn.sen yaklaşık 3 ay içinde sınıftaki öğrencilerin hangilerinin zayıf hangilerinin bilgili olduğunu bilerbilrisn..3 ay sonra ,imtihan yapsan ve o bildiğin öğrenciler yanlış cevaplar verseler burada öğretmenin o öğrencilerin yanlış yapacağını bilmesi zayıf olduklarını bilmesi her ne kadar doğalsa bizleri yaratan ALLAHIN da yarattığı insanların ne zaman ne yapacağını bilmeside EL- ALİM sıfatının gereğidir.ve aynı şekilde devam edersek sınıfındaki zayıf ama sevecen yapmak isteyipte beceremeyen,bilemeyen çocukları öğretmen insiyatifini kullanıp yıl sonunda sınıfını nasıl geçiriyorsa af etme mevzusuda aynıdır...ama sınıfta hem ders dinlemeyen hem yaramazlık yapan ,hem seninle alay eden,hem diğer öğrencileri sana karşı kışkırtan bir öğrenciyi nasıl müsamaha gösteremezsen hatta elinden geldiğinde en ağı cezayla cezalandırmanda işte aynı şekilde ALLAHIN cezalandırmasıda aynıdır.....sana acizane tavsiyem..eğer bu konuda böyle bir şüphen varsa git bilen alim birisine danış..burada değil...ama hala daha bir şüphen varsa..senin gibi düşünenlere dediğim gibi bu zaman öyle bir zamanki sınırları çizili...sadece o günü beklemen gerek...işte o zaman GERÇEK ARADIĞIN CEVABI BULURSUN. Alıntı
Φ ebu_cehil Gönderi tarihi: 17 Aralık , 2005 Gönderi tarihi: 17 Aralık , 2005 sayın hakancan,muhammedi koruyan ebu talib neden müslüman olmadı,Öldüğü zaman sahabeleri şaşkınlıklarını dile getirince ertesi gün gökten vahiy gelmedi mi?allah kiminin kalbini imana mühürler kiminin de imanlı yapar diye ee bunda o zaman ebu talibin ne suçu var benim ne suçum var? Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 17 Aralık , 2005 Gönderi tarihi: 17 Aralık , 2005 O gün geldikten sonra, bulsa neee bulmasa ne.... Önemli olan ölmeden ölmektir.. Yaşarken doğruyu bulmaktır.. Doğruyu bulmak için aramak gerekir... Aramak içinse irade gerekir.. İşte o irade sende vardır.. Allah hepimize doğruyu bulmak nasip etsin... Saygılar-sevgiler.. Alıntı
Φ mag Gönderi tarihi: 20 Aralık , 2005 Gönderi tarihi: 20 Aralık , 2005 Amin sayın ebu cehil. mühürleme meselesi daha öncede yazıldı heralde dikkatli okumadın. Allah insana cüz-i ihtiyarı koymuş, doğruyu veya yanlışı seçmek sana kalmış. sen tutupda yanlışı seçersen elbetteki suç senin. çünkü yanlış olanı seçiyorsun. bi misal. vereyim sen bi binanın tepesinde köşeden aşağı bakıyorsun. bakıyorsunki iki araç birbirini görmeden köşeye dğru hızla geliyorlar. sen diyorsunki bu araçlar köşede çarpışacaklar. ve çarpışıyorlar. şimdi sen çarpışacaklar dediğin içinmi çarpıştılar. yoksa çarpışacakları içinmi sen bildin. bunu misali kendine dürbün edip olayları bi düşün. sen cüz-i ihtiyarini (bir nevi seçim) kullanıp doğruyu seçeceksin. başka bi misal. mesela bi şimdi bi suçlu hakime diyebilirmi ki benim kalbim mühürlü olduğu için ben suç işledim.... işte bunun gibi misalleri düşünelim. DOĞRUYU SEÇELİM ARKADAŞLAR. BİRDE ŞU MEVZU OLMUŞ., BİZ MÜSLÜMANLAR ALLAH'IN VARLIĞINI İSBATLADIK VE DE ISBATLAMAYA HAZIRIZ. FAKAT İNANMAYANLARDA EĞER ISRAR EDENLER VARSA ONLARDA NİÇİN İNANMADIKLARINI ISBATLAMALARI GEREKMEZMİ. BİZ DİYORUZ Kİ ALLAH VAR VE BİRDİR. ISBATLIYORUZ. EĞER İNANMAYIP ISRARA EDENLER VARSA, BUYURSUNLAR ISBAT ETMEYE ÇALIŞSINLAR. BAKIN BU SÖYLEDİKLERİM KİMSEYE ZORLAMA DEĞİL, BASKI DEĞİL, TARTIŞMANIN Bİ GEREĞİ, EĞER SAVUNUYORSANIZ ISBAT EDİN.EĞER İSBAT EDEMİYORSANIZ, ALLAH'IN VARLIĞINI İSBAT EDEN İNSANLARA İNANIN. Alıntı
Φ gnostik Gönderi tarihi: 20 Aralık , 2005 Gönderi tarihi: 20 Aralık , 2005 ben hayatın bina örneğine sıkıştıralcak kadar basit olmadığını düşünüyorum. aynı örneği bir takım cemaatler de veriyor. onlr işi daha da sınırlıyorlar tabi. mesela onlar bunu bir tren örneğiyle açıklamaya çalışıyorlar. birisi dağın tepesinden bakıyor, iki tren rayları üzerinde birbirlerine doğru hareket etmekte ama trendeki insanların bundan haberi yok. trenlerin çarpışacağını bilemez misin. allah da bizim davranışlarımızı böyle bilir. bu tam bir determinizmdir arkadaşlar. burada insanın özgürlüğü falan yoktur. aynı durumu istanbulun en kalabalık semtinde karınca gibi insan sürüsüne bakarak hangi iki insanın çarpışacağını tahmin etmeye çalışırken yapın bakalım. o da insan o da insan. bence yanlış ve boş bir analoji... Alıntı
Φ ERBAY Gönderi tarihi: 20 Aralık , 2005 Gönderi tarihi: 20 Aralık , 2005 qesinlliqle katılıyorum.. Bunlarınn ne oldugunu nasıl oldugunu tam olarak kimse kanıtlayamaz ve cvp ta veremzler ki verememişlerdir.. bana görede.. insanlar İbadetlerini kendilerini garantiye almak icin yapıyorlar diyelim... Kimse sonunda ne olacagını bilmiyor ama belkii.. diyerek kendilerini garantiye alıyorlar..Kimiside göstermelikk.. Bakın = insanlar Dogru söyler Yalan söylemezsen.. Hırsızlık yapmazsa.. Haram yemsse.. Anaya babaya Saygı duyarsa.. en büyük İbadet budur bence.. ben bunları yapıyorsam İyiyimdir. Namaz Zekat Oruc vs vs. sadece bnlar yetmiyor.. onemli lan yukarda saydıklarım.. Yalnıssam Düzeltin SAygılarımla.. mafya kardeşim senin dediklerin inancı zayıf yaptığı ibadeti gösteriş olsun diye yapanlar için geçerli bir müslüman eğer ibadet yapıyorsa bunu ALLAH'a karşı kulluk vazifesini yerine getirmek için yapar ibadet insana haram'ı kötüyü yasaklar zaten ana babaya saygıyı doğru yolu gösterir Kuran-ı Kerim okursan eğer bunların hepsini bulabilirsin senin dediğin ibadet yapmaya üşenen insanların sığındığı bahanedir eğer namaz zekat oruç.vs. bunlar yetmiyor dersen islamın şartlarını yabana atmış olursun kardeşim ilk önce onlar olacak kalbine iman nuru inecek ki ondan sonra diğer dediklerin olsun ALLAH'a emanet ol... Alıntı
Φ mag Gönderi tarihi: 20 Aralık , 2005 Gönderi tarihi: 20 Aralık , 2005 sayın gnostik. örnekler konuyu daha iyi anlamak içindir. hayatı örneğin içine sıkıştırmak içindeğil tabiki. bunu idrak edemiyorsanız başka... kavramlarla kendinizi oylamayın. hakikatleri düiünün. siz kendinizi sınırlamışsınız. düşünmekten korkmayın araştırın ben sana soruyorum sena karşı suç işleyen birsuçluya dava açarmısın yoksa bu suçlunun kaderi buymuş varsın yapsın mı o suçlu değil kaderi suçlu mu diyeceksin,.... yoksa bu adam suç işlemeyi tercih etti cezasını çekecek mi diyeceksin. arkadaşım hiç bir hukukta nerede olursa olsun, yapan suçludur. seçimini suçtan yana kullandı çünkü. bunun için kendinizi kandırmayın kavramlarla, lütfen. doğruyu araştırın. Alıntı
Φ adba Gönderi tarihi: 21 Aralık , 2005 Gönderi tarihi: 21 Aralık , 2005 kabul etmek zorundayız. yoksa sahip olduğumuz türden bir inançla hiç bir yere varamayız! Alıntı
Φ arman Gönderi tarihi: 21 Aralık , 2005 Gönderi tarihi: 21 Aralık , 2005 İnançlı arkadaşlara tavsiyem inançsız arkadaşlarla Allahın varlığı üzerine tartışmaya girmemeleridir.. Çünkü bunu bende yaptım tüm iyiniyetimle inançsız arkadaşlara belki hani ikna olabilirler mi Allahın olabileceğini en azından bunu ihtimal olarak düşünebilirler mi düşüncesiyle yaklaşıp fikir alış verişinde bulunayım istedim.. Ama baktım ki niyetler çok değişik.. Amaç ben inançsızım demek değil sizin inancınıza ..... demek olduğundan bu arkadaşlara karşı hiç boş yere zamanınızı tüketmeyin.. He he deyip geçin.. Alıntı
Φ HSNKLC Gönderi tarihi: 21 Aralık , 2005 Gönderi tarihi: 21 Aralık , 2005 ALLAH'ın varlığı veya yokluğu..Bu konudaki görüşlerinizi kendinize saklamalısınız.Düşüncelerinizi,özellikle bu konudaki düşüncelerinizi insanlara üzerine basa basa kabullendirmeye çalışmak gibi bir lüksünüz olamaz.Ayrıca bu bir tartışma konusuda olamaz.. Alıntı
Φ mag Gönderi tarihi: 21 Aralık , 2005 Gönderi tarihi: 21 Aralık , 2005 evet arman sana katılıyorum. he deyip geçersek onların dediğini kabul anlamına gelebilir. (tabiki sen mecaz anlamında kullanmışsın anlıyorum.)he demeyip geçelim. arman. Alıntı
Φ bluewolfh Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2005 Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2005 ben arkadaşa şöyle bir cevap veriyorum o diyoki Allah herşeyi biliyo ve nereye gideceğim cennetemi cehennememi gideceğim belli ozaman ne diye çabalayım zaten o biliyo herşeyi ve belirlenmiş diyo ben ona şöyle bi örnek veriyim o olacakları biliyo mesela diyelim bir tepe var ben bu tepedeyim tepenin altında bir tünel var ve 2 taraftanda tren geliyo birbirlerini göremiyolar tünel karanlık çünkü ama ben yukardayım yani tepede ve 2 taraftan tunele yaklaşan 2 treni görebiliyorum bu 2 trenin çarpışacağını biliyorum Allahta bizlerin ne yapacağını biliyor ama biz onun önceden karar verdiği şeyleri yapmıyoruz yani ben allah yazdığı için zina işlemiyorum allah karar verdiği için o bildiği için o istediği için sevapta işlemiyorum insana bi akıl vermiş ve insan ne yapması gerektiğine kendi karar verir ve yaptıklarından sorumludur Allahta bu yaptıklarının ödülünü veya cezasını vericektir ayrıca diyorumki birşeyin olduğunu kanıtlamak çok basittir ama olmadığını savunmak için heryeri araştırıp heryere bakmalısınki olmadığını söyleyebilirsin ozaman söyle Allah yoksa biz nasıl meydana geldik insanın vucudu organların mükemmelliği dizaynı dünyanın ısısı güneşe uzaklığı vs vs vs vs vs vs vs HEPSI SENCE BIRER TESADUFMU? sende bunlara cevap ver bakalim bekliyorum herşey tesadufmu sence ve sen neye inaniyorsun hiçbi yaraticinin olmadığınımı söylüyorsun Alıntı
Φ Havace Gönderi tarihi: 26 Aralık , 2005 Gönderi tarihi: 26 Aralık , 2005 es-selamu ale men itteba'l hüda Kafirlerin (şimdilerde onlar kendilerine ateist diyor) veya inanç konusunda problemleri olanların gidip dayandıkları konu kader oluyor onu kavrarlarsa meselenin çoğunu halletmiş olurlar. Ancak şu kadarını söyleyeyim Allah'ın olayları bilmesi farklı müdahelesi farklıdır, bilmesi müdahele edeceği anlamına gelmez.Allah'ın olayları bilmemesi de onu cehaletle ithamdır. Ayrıca bir arkadaş theodis probleminden bahsetmiş, Allah 'ın olaylara tamamen müdahelesi insanın özgürlüğünü kısıtlar. Yeryüzüne adaleti getirip zulmu ortadan kaldırma görevi ise inananlara verilmiş bir görevdir. Alıntı
Φ mistik Gönderi tarihi: 4 Ocak , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 4 Ocak , 2006 selam arkadaşlar. madem konuşulmasını istemiyorsunuz allah'tan biz dekonuyu değiştirelim. tamam. ruh konusunu tartışalım. onun mahiyeti ve bilgisi üzerinde konuşalım isterseniz. bu konuda tıpçı olanarkadaşların da görüşlerine şiddetle ihtiyacımız var. aynı derecede ilahiyatçıların. hatta zoologların bile görşlerine ihtiyacımız var. buyrun... ben başlayayım isterseniz. aslında benim ruh diye bir şeye inanasım gelmiyor. bunu bütün açıklığıyla görme arzusu var içimde. onun ne bilip neyi bilmediğine sonra geliriz. saygılar... Alıntı
Φ mistik Gönderi tarihi: 11 Mart , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 11 Mart , 2006 slm arkadaşlar,, uzun bir aradan sonra bomba gibi tartışmalarla yeniden sizlerleyiz, herkese selam olsun! --mistik-- arkadaşlar uzun tartışmaların sonucunda şunu öğrendim ki, benim kendisinden bahsettiğim bir varlık olarak tanrı ve onun nitelikleri, şu aşamada tartışmacılarını bulamamıştır. problem onu peşinen kabulde yatmaktadır. dolayısıyla onu sorgulamak tutucu bireylerde içsel bir takım sorunlara neden olmakta ve salgırgan bir tutum içerisine girmektedir. BU YAZININ ALTINDAKİ KONULARLA ÜSTÜNDEKİ KONULAR BU ANLAMDA TAMAMEN BİRBİRİNDEN FARKLI OLACAKTIR. TARTIŞMALAR GÜNCEL DİNİ MESELELER VE EPİSTEMOLOJİ ÜZERİNDE YOĞUNLAŞACAKTIR. SAYGILARIMI AVUÇLARINIZA BIRAKIYORUM, --mistik.-- Alıntı
Φ sardunyam Gönderi tarihi: 11 Mart , 2006 Gönderi tarihi: 11 Mart , 2006 şüphesiz Allah açığa vurduğunuzu da içinizde saklı tuttuğunuzu da bilendir. O herşeye kadirdir ve herşeye güç yetirendir. mistik arkadaşın hayalinde canlandırdığı Allah bilinci biraz kafasını karıştırmış anlaşılan. o da daha ne olup olmadığını kavrayamamış. kavrayamadığını bize kavratmaya çalışıyor. Allaalla ne enteresan insanlar var. bir işte erbab olmadan önce uzun yıllar ders çalışmak ve araştırmak gerekir mistik arkadaş önce öğren sonra gel tartışalım. Alıntı
Φ mistik Gönderi tarihi: 14 Mart , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 14 Mart , 2006 sardunyama candan nasihatları için teşekkür ediyorum. nasihatların dışında söyleyeceğir şeyleri merak ediyoruz! Alıntı
Φ sardunyam Gönderi tarihi: 14 Mart , 2006 Gönderi tarihi: 14 Mart , 2006 sardunyama candan nasihatları için teşekkür ediyorum. nasihatların dışında söyleyeceğir şeyleri merak ediyoruz! hangi konuda bişey söylememi istersin acaba??? yalnız bir mesele var anlama zorluğu çekene anlatacak kadar yetenekli değilim bilesin... Allah bilinci her bireyin kendi kafasının içinde farklı farklıdır. Allahın istediği de budur aslında. Çünkü her göz farklı bakar farklı görür, ve herkes okuduğundan sadece kendi kapasitesi ölçüsünde anlama sağlar. bir fil hikayesi var anlatayım da biraz düşün... kapalı ve karanlık bir ortamda insanlardan birkaç tanesini toplamışlar ve filin çeşitli uzuvlarını tutmalarını söylemişler. kimisi bacağını tutmuş kimi hortumunu kimi kulağını kimide kuyruğunu... sonra bu insanları dışarı çıkarmışlar ve tek tek sormuşlar fil nasıl bişeydir diye. bacağını tutan fil sütun gibidir kalındır ve serttir demişler. hortumunu tutanlar fil yumuşakça ve oynak bişeydir demişler. kulağını tutanlar fil yelpaze gibidir demişler. kuyruğunu tutanlar da fil ip gibidir demişler. yani aslında hepsi doğru ama eksik. yani filin sadece tuttukları kısmını anlayabilmişler. oysa filin bütününü anlayamamışlar. ama anladıkları kadarı da yanlış değil. Alıntı
Φ mistik Gönderi tarihi: 15 Mart , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 15 Mart , 2006 burda fil tanrıyı mı temsil ediyor, yoksa doğrunun kendisini mi? yani burada filin tamamı mı tanrı yoksa bacağı, kulağı vs. gibi bir kısmı mı tanrı? Alıntı
Misafir taurusmutis Gönderi tarihi: 16 Mart , 2006 Gönderi tarihi: 16 Mart , 2006 Allah bu Dünya'yı sınav yeri olarak yarattı ve insanların koyduğu kurallara uyup uymayacağını görmek için özgür irade verdi.Bu sınavdan geçebilenler ödüllendirilecek geçemeyenlerse cezalandırılacak.Farzetki okul hayatında bir sınava giriyorsun,öğretmenin sorduğu soruların cevabını elbette biliyor ama sınav boyunca sana doğruyu veya yanlışı söyler mi?Elbette Allah herşeyi biliyor ben ve benim gibiler buna iman ediyoruz ama seçimlerimizde özgürüz (senin gibi).Allah'ı söylediklerinle alçaltamazsın ve senin ona inanmaman birşey kaybettirmez ona.Sen gel ebedi hayatını mahvetmeden bi kuran-ı Kerim meali al ve oku,bişey kaybetmezsin.Ha diyorsan para vermem adresini yaz ben hediye edeyim.Allah senide hidayete erdirsin inşallah.Yaratılanı severim yaratandan ötürü... Alıntı
Φ mistik Gönderi tarihi: 17 Mart , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 17 Mart , 2006 bana hangi kuran mealini öneriyorsun taurusmutis. doğrusunu söylemek gerekirse düzgün ve akıcı bir türkçeyle yazılmış meal bulamıyorum. diyanetin meali ve esed'in mealinin dışındakileri meal değil mealler karışımı olarak görmek daha doğru olur sanırım. ama senin görüşünü de merak ediyorum. ilgin için teşekkürler. mistik Alıntı
Misafir taurusmutis Gönderi tarihi: 17 Mart , 2006 Gönderi tarihi: 17 Mart , 2006 bana hangi kuran mealini öneriyorsun taurusmutis. doğrusunu söylemek gerekirse düzgün ve akıcı bir türkçeyle yazılmış meal bulamıyorum. diyanetin meali ve esed'in mealinin dışındakileri meal değil mealler karışımı olarak görmek daha doğru olur sanırım. ama senin görüşünü de merak ediyorum. ilgin için teşekkürler. mistik Tüm mealler hemen hemen aynı olmakla beraber ELMALI mealleri daha anlaşılır halde sanırım.Mealler arasındaki farklılıklar arapçadan çeviri sırasında bazı sözcüklerin türkçede tam karşılığı olmamasından kaynaklanıyor.Bu farklılıklarda anlam değişikliği getirmiyor zaten,sadece anlaşılır olması/olmaması farkı görülüyor.Sen bu meallerden birini okuduğunda kendi tefsirini oluşturacaksın kafanda.Benim tavsiyem;mealden sonra diyanet onaylı bi tefsir okuman.Sevgiler saygılar.... Alıntı
Φ metken345 Gönderi tarihi: 17 Mart , 2006 Gönderi tarihi: 17 Mart , 2006 size uzun bir şiirin bir kıtasını yazayım dedim; "Hani bir insanın parmağının ucu kesilir ya! Ah duymaya gör onun feryatlarını Tüm dünyayı başına toplar: Bugün Tanrı unutuldu; Gık'ı bile çıkmıyor..." Üzüldüğüm şey nedir biliyor musunuz; Bunca yıl kandırılmışım... Alıntı
Φ lena Gönderi tarihi: 17 Mart , 2006 Gönderi tarihi: 17 Mart , 2006 Kandırılmadın 5-6 sene daha bekle. Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.