Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

SİYASAL İSLAM ve DEMOKRASİ (Evrensel bağlamdan Türkiye Özeline)...

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Öte tarafta yanmamak için dürüst ve ahlaklı olmak, bana çok itici ve sevimsiz geliyor. Bunu bir erdem kabul edemiyorum. İnsan, insan olduğu, bu mertebeyi hak etmek için ve insanlığa layık olmak için, karşılıksız, çıkarsız, mert ve harbi dürüst olmalı. İşte bu bir insanlık erdemidir. Yalanı ortaya çıkmasından utanmalı, düştüğü halin aşağılayıcı durumundan onuru kırılmalı, insanlık duyguları incinmeli, bu nedenle dürüst olmalı.

İnsan mertebesine ulaşmakla nasıl bir şans yakaladığını idrak etmeli, bu mertebenin hakkını vermeye çalışmalı. İdraksiz canavarlar gibi bir menfaate lokmaya atılan canavar gibi saldırmamalı. İnsan olamadıktan sonra insan kılığında olmanın ne yarar sağladığının bilincinde olmalı. Bu bilince ulaşmak için dogmatik olmaya, yanmaya işkenceye inanmaya gerek yok.

Hatta bu aşağılayıcı bir şey, aman yanmayayım diye dürüst olmaya çalışmak bana bir erdem gibi gelmiyor. Ben buna katlanamam, kişiliğime uymuyor. Ben dürüst olayım da, öte dünyada ne olacağı ile hiç ilgilenmiyorum... Zorla değil ya, umrum bile değil...

Gönderi tarihi:

Öte tarafta yanmamak için dürüst ve ahlaklı olmak, bana çok itici ve sevimsiz geliyor. Bunu bir erdem kabul edemiyorum.

Ah! Ah! Herkes erdemli olsa, bu bilinçte olsa kanunlara, hapishanelere ne gerek vardı? Hatta bu cezalara rağmen suçların önüne geçilemiyor, hem de bu cezalar iki dünyada da olmasına rağmen.

Gönderi tarihi:
Şu türban konusunu da hemen açıklığa kavuşturalım: Ne CHP, ne HEPAR "yasa çıkarıp, anayasa maddesi yapıp üniversitelerde türbanı yasaklamayı yasaklayacağız" demediler. Ama AKP böyle yaptı, ben de karşı çıktım. (MHP ye de.) Tâ o zaman da, yani AKP nin anayasa maddesi yapmasında da türbanın dini simge algısı ilerde kalkarsa, serbest olabilir dedim. CHP veya HEPAR yasa, anayasa ile türbanı üniversitelerde yasaklamayı yasaklamaya kalkışırsa yine itiraz ederim.

Beyefendi, iki çelişki örneğini birbirine karıştırarak sıyrılmaya çalışamazsınız.

2007'deki sözleriniz YÖK ile ilgili tutumunuzu gösteren bir örnektir.

Başörtüsü yasağına dair bir yasa yoktur. Zaten de olamaz. Kıyafetler kurumların yönetmeliklerince düzenlenir. Başı kapalı üniversiteye girmeyi engelleyen de yönetmeliklerdir. Bir de bu yönetmeliklerin yasaya, anayasaya aykırılığı iddiasıyla başvurular nedeniyle alınmış anayasa mahkemesi kararları vardır. Yasal prosedür de budur. Kıyafetle ilgili yasa olmaz. Yönetmelik düzenlemesi olur. Hatta bunlar önce kıyafetle ilgili anayasa maddesi koymaya kalkıştılar da sonra ayıktılar.

Kurum derken YÖK'ün aklımdan geçmediğine ister ikna olun, ister olmayın, hiç umrum değil. Ben ne söylediğimi biliyorum. Söz konusu olan üniversite ise, yetki üniversite senatosunundur. Ortada çelişkinin tozu yoktur. Nokta. "Daha da Davos olsa gelmem!" Cannes olsa düşünürüm!

O zaman bilgisizlikten diyelim. Çünkü;

Üniversitelerin kılık ve kıyafet yönetmeliği yoktur. YÖK'ün kılık ve kıyafet yönetmeliği vardır. Ve bu yasak, bu yönetmeliğe dayandırılmıştır. Sizin bu yasağı yönetmeliğe dayanarak savunmanız da, YÖK Genel Kurulu AKP'lilerin eline geçmeden önce idi.

Yalnızca bu da değil, bakın '' itiraf niteliğinde '' başka bir örnek;

Siyasetimizde işine geldiğinde, senden olduğunda iyi; işine gelmediğinde,hoşuna gitmediğinde kötü anlayışının ortaya koyduğu komik, tutarsız tavırları çokça görüyoruz.Bunu herkes yapıyor bu ülkede ve daha komik olanı sergilenen tavrın farkında olunmayışı.AKP gelene kadar YÖK sorunsuz çalışan bir kurum bir güruh için AKP'yle birlikte değiştirilmesi gereken, kadrolaşmaya elverişli bir kurum olduğu anlaşıldı

E ne olmuş yani? Daha neler neler anlaşıldı, ne maskeler düştü, ne gizli ajandalar sırıttı, ne ard niyetler ihanetler su yüzüne çıktı, YÖK'ün mökün lafı mı olur?

Ondan sonra;

AKP öncesi veya sonrası, YÖK'e karşıyım, üniversiteler tam özerk olmalı.

:lol:

2010'daki şu sözleriniz ise;

Aynı reklamda dediği gibi. "Aynısı Corç, aynısı..." "Aynısı deme Mayk, aynısı deme!" Türban sadece üniversitede serbest olsunmuş! Lisede yine olmasınmış! Sanki üniversite tavizini koparınca lisede cadı kazanları kaynatılmayacak!

AKP'lilerin eline geçen YÖK'ün Yönetmeliğinde yasağın kaldırılması için değişiklik yapma girişimi üzerine söylenmiş.

Osman Pamukoğlu'nun bu konudaki görüşünü gösterdikten sonra ise;

Osman Pamukoğlu benim peygamberim değil. Her görüşümüz birebir tutacak diye bir kayıt yok. Fakat üniversitede türban ile ilgili de çelişen bir görüşümüz yok yani!

:rolleyes:

Saygılar sunarım.

Gönderi tarihi:

Herkes erdemli olsa

Elbette böyle bir şey olamıyor. Olsa erdemlilik de sıkardı insanları, bir değişiklik ararlar, bir de erdemsiz olsak nasıl oluyor bakalım diye denerlerdi. Buna bir çare yok, dinde de bu böyle. Tam metnini şu an hatırlayamayacağım ama Kuran'da tüm insanlar itaat etse, onlar helak edilip isyan eden bir kavim yaratılacağından bahseder.

Diğer yana baktığımda inanılmaz bir çelişki üretme çabası görmek doğrusu bana hayret vermeye başladı. Gerçekten hayretler içindeyim, bu çabaya ne anlam vereceğimi şaşırmış durumdayım. Yani ne diyeyim, olabilir, takıntı olmuştur belki nereden bileyim? Yok bir çelişki görebilsem, gerçekten önce ben rahatsız olurum ve bu çelişkiye niye düşmüşüm diye önce kendim tedirgin olurum da, yok, zorla değil ya, göremiyorum yahu, ben ne yapayım?

Görebildiğim kadarıyla bir YÖK dalı kalmış tutunacak, yemin billah etmeyeceğimi de söyleyince, tamam, yemin billah etmeden kanıtlayamayacağına göre, bulunabilecek en zayıf nokta burası diye karar kılınmış olmalı!

Tüm samimiyetimle söylüyorum, yönetmelik derken ve kurum derken tüm resmi tüzel kurumlar, barolar, okullar, hastaneler, meslek kuruluşları, üniversiteler, resmi daireler, hepsini kastettim. İnanılmamakta ısrar edilirse yapabileceğim bir şey yok. Yok da, bu ısrarın nedenini anlamakta çok zorlanıyorum. Bingo bulunca bir milyon filan mı kazanılacak, gerçekten hayretler içindeyim. Yani bu kadar anlamsız bir didişmeyi ısrarla sürdürmeye çabalanması gerçekten tadını kaçırdı. Yok ben kaçınmam, forum tabii ki bir tartışma platformudur da, yani tutarlı, yanıta değer bir konu olsa da akıllı uslu bir tartışma olsa can kurban, faydası olur zararı olmaz.

Ama "illa sen şöyle demek istedin, ben biliyorum, hadi itiraf et" yaklaşımına ne diyebilirim ki, öyle demek istemedim yahu! :D

İlla "bu koca bir yalan, öyle demek istedin işte, öyle demek istedin!" denirse, ne yapabilirim bilmiyorum. Ben öyle demek istemedim! :lol:

AKP ile ilgili tüm eleştirilerim, anayasa değişikliği ile türbanı yasaklamayı yasaklama girişiminedir. CHP veya HEPAR, veya başka iktidarda, böyle bir girişimde bulunulmadan, telefonu kaldırıp rektörlere direktif vermeden, konu dini simge algısından çıkarsa, o zaman türbana yasağın gündemden düşebileceğini o sert tartışma ortamında bile söyledim, hatta saç problemi olup peruk tercih etmeyen bayan niye bu başını örtmekten mahrum olsun örneğini de vermişim. Normal şartlarda, gerici dinciliğin bayrağı yapılmadan türban tabii ki kıyafet özgürlüğüne girer demişim. Yok arar bulurum o sözlerimi de, değmez. Ben ne dediğimi çok iyi biliyorum. Hatta arasam bulsam, bir yerde yanımdaki bir bayan arkadaşın orduevine alınmayışı üzerine kızcağızın nasıl bir üzüntü yaşadığını ve benim de üzüldüğümü anlatmıştım. Bunu da bulur çıkarırım da, kendimi mi araştıracağım yahu, ben kendimi biliyorum! :lol: Çelişki yoktur! Kesin!

Gönderi tarihi:

Bir parti liderinin diyanetin nasıl çalışması gerektiği hakkında beyan verirken diyanetin çalışmasının varacağı hedefi göstermesinin nasıl dini suistimal olduğuna zerre kadar aklım ermedi! Bu çalışma yeşillik olsun, laf olsun torba dolsun, dostlar alışverişte görsün diye mi yapılacak, bir amacı ve hedefi olmayacak mı?

Ben hâla ne gibi bir çelişki ortaya konmaya çabalandığını anlayamadığımı söylemek zorundayım, ortada çelişki namına bir şey görememekteyim...

Motamot tercümeden '' İslam Terör, Şiddet dinidir '' anlamını çıkaran birisi, Hz. Pamukoğlu'nun '' Doğru din kültürü''nü, '' dinin devamlı olarak bir korku, titreme, şikayet ve dilenme olarak algılanmaması '' şeklinde tanımladığı kendisine gösterilince çark edip;

Doğru din kültüründe yorum yapılmaz. Ne ise aynen söylenir. Motamot tercüme edilir.

Din motamot tercüme edilsin, şekerle kaplanmasın. Bu görüşüm son derece net ve Osman Pamukoğlu kesinlikle şekerle kaplayıp yutturalım demiyor.

diyor. Bu çelişkidir ve ilaveten dinin siyasette kullanılmasına şiddetle karşı çıkan birisi, din hakkında olumlu görüş bildirerek, dini pozitif yönde kullanma sinyalleri veren bir parti liderini ELEŞTİRMİYOR !

Saygılar sunarım.

Gönderi tarihi:

Ortada ne çark var, ne pervane, ne değirmen... Doğru, şekerle kaplanmadan motamot tercüme yapılsın da, anlam çıkarmaya gelince herkes istediği anlamı çıkarsın. Sen dosdoğru, motamot tercüme yapınca insanlar şu anlamı çıkarır diye elinde bir garanti olamaz ki, sen üzerine düşeni yap, motamot, tarafsız, şekerle kaplamadan tercüme et, tamam. Görevini yapmış olursun. Artık insanlar korkudan titremeyi, dilenmeyi mi bırakır, şiddet dini olduğuna mı hükmeder, orasına karışmazsın. Şiddet dini olduğunu anlamakla dilenmeyi, titremeyi bırakmak çok çelişkili sonuçlar mı ki? Niye bu iki sonuç birlikte alınamasın anlayamadım. Biri göğe uç, biri yerin dibine gir mi diyor? :unsure:

Gönderi tarihi:

benimde delillerim var anlatıyorum işte laik devlette diyanetle dinin desteklenmesi bunların delilidir mesela.

Efendim, AKP'den önce diyanet yok muydu ? Ve ayrıca, Diyanet'in varlığı din desteklenmesi demek değildir. Diyanet, vergiler karşılığı din hizmeti verilmesi ve ibadethanelerde dinin siyasete alet edilmesine engel olmak için vardır.

Hem dediğiniz gibi bile olsa, '' derin dünya devleti''nin Diyaneti kurdurduğuna dair bir belgeniz de yok. Yalnızca hayal var, kurgu var.

Saygılar sunarım.

Gönderi tarihi:

Görebildiğim kadarıyla bir YÖK dalı kalmış tutunacak, yemin billah etmeyeceğimi de söyleyince, tamam, yemin billah etmeden kanıtlayamayacağına göre, bulunabilecek en zayıf nokta burası diye karar kılınmış olmalı!

Efendim, iyi bakarsanız, görebilirsiniz ki; hem 2010'da AKP'nin YÖK yönetmeliği değişikliği ile giriştiği Türban serbestliği girişimi ile ilgili söylemine itiraz ama Hepar'ın aynı minvaldeki yani -YÖK'le veya değil farketmez- Türban serbestliği deklerasyonunu kabullenme bağlamındaki çelişki( çünkü, 2007'de YÖK'e dayanılarak yasak savunulmuş ), hem de 2007-2011 kıyaslamasından YÖK'e karşı alınan tavır ile ilgili çelişki devam ediyor. B)

Saygılar sunarım.

Gönderi tarihi:

Şiddet dini olduğunu anlamakla dilenmeyi, titremeyi bırakmak çok çelişkili sonuçlar mı ki? Niye bu iki sonuç birlikte alınamasın anlayamadım. Biri göğe uç, biri yerin dibine gir mi diyor? :unsure:

Elbette, motamot tercüme ile '' şiddet dini '' olduğu anlaşılırsa, insanların korku, titreme duyması diye bir şey söz konusu olmaz, değil mi? Şiddetten kimse korkmaz, titremez çünkü, tabi... :stuart:

Saygılar sunarım.

Gönderi tarihi:

Efendim, AKP'den önce diyanet yok muydu ? Ve ayrıca, Diyanet'in varlığı din desteklenmesi demek değildir. Diyanet, vergiler karşılığı din hizmeti verilmesi ve ibadethanelerde dinin siyasete alet edilmesine engel olmak için vardır.

Hem dediğiniz gibi bile olsa, '' derin dünya devleti''nin Diyaneti kurdurduğuna dair bir belgeniz de yok. Yalnızca hayal var, kurgu var.

Saygılar sunarım.

seninde gözümüzün önüne koyabileceğin ıslak imzalı birinci elden bir belgen varmı seninkilerde yorum olayları gerçekleştirenin adının altında olduğu imzalı bir belgen yok dostum.

Gönderi tarihi:

Şiddet yapacak olanı bilir ve engel olursan korkmaya gerek kalmaz! "Haberdar olan önlemini alır. Osman Pamukoğlu". Önlem akıl, korku önlem ve akıl eksikliğidir. Bu da demirefe'den olsun.

Taştan su çıkmaz yani, boşa çaba... "Demir" den de çelişki çıkmaz! Olmayan şey nasıl çıksın? :D Bir şey olacak ki çıkarabilesin! :)

Gönderi tarihi:

seninde gözümüzün önüne koyabileceğin ıslak imzalı birinci elden bir belgen varmı seninkilerde yorum olayları gerçekleştirenin adının altında olduğu imzalı bir belgen yok dostum.

Var efendim vaar. Wikileaks belgeleri var, çok taze hemi de ıslak ıslak. Avrupa'daki derin devlet deşifreleri de var mahkeme kararlarında, onlar biraz kurumuştur ama idare edeceksiniz artık. :)

Saygılar sunarım.

Gönderi tarihi:
Şiddet yapacak olanı bilir ve engel olursan korkmaya gerek kalmaz! "Haberdar olan önlemini alır. Osman Pamukoğlu". Önlem akıl, korku önlem ve akıl eksikliğidir. Bu da demirefe'den olsun.

Olsun ama gözlerim dolmasın. :rolleyes:

Şimdi, Pamukoğlu, iktidara gelince, dinin ne kadar korkutucu bir şey olduğunu anlatıp, dinin yayılmaması için önlem alacak, öyle mi ? :blink:

Taştan su çıkmaz yani, boşa çaba... "Demir" den de çelişki çıkmaz! Olmayan şey nasıl çıksın? Bir şey olacak ki çıkarabilesin!

MFÖ'nün bir şarkısı vardı, sanırım şöyleydi :

Senin yüzünden bu hale düştüm,

bir öyle söyledim bir böyle,

ama aslında NOoo PROBLEM ! :grin:

Saygılar sunarım.

Gönderi tarihi:

Osman Pamukoğlu iktidara gelirse her şey yerli yerine oturur. Din de tabii...

Bu konuda en küçük kuşkum yok!

Gönderi tarihi:

Var efendim vaar. Wikileaks belgeleri var, çok taze hemi de ıslak ıslak. Avrupa'daki derin devlet deşifreleri de var mahkeme kararlarında, onlar biraz kurumuştur ama idare edeceksiniz artık. :)

Saygılar sunarım.

işte o derin devlet faliyetleri derin dünya devletinin işi.

Gönderi tarihi:

Osman Pamukoğlu iktidara gelirse her şey yerli yerine oturur. Din de tabii...

Bu konuda en küçük kuşkum yok!

Oraya gelmeden herkes bir şeyler vadediyor ama gelince duymadım, görmedim, bilmiyorum oluyor, hem rüyalar gerçek olsaydı (ne olurdu, hah buldum!) halk kendi temsilcilerini TBMM ne gönderirdi.

Gönderi tarihi:
gelince duymadım, görmedim, bilmiyorum oluyor

Osman Pamukoğlu'nun öyle biri olduğunu bilsem, inanın sözünü bile etmezdim.

İnanç her türlü hesabın üzerindedir. İnanmışsam, ölmek var dönmek yoktur... Ben ömrümde bir lidere inandım, o da Atatürk'tür. İkincisi Osman Pamukoğlu'dur. Bu inancımla tek başıma bir dağın başında öleceğimi, cesedimi çakalların parçalayacağını bilsem, dönmek yok!

Gönderi tarihi:

Atatürkün insanları padişahlık ve din saçmalığıyla yönetilmekten kurtardı ve laik demokratik bir devlet kurdu ama budefa türk ırkçılığını insanların başına bela etti hem diyaneti oluşturarak aslında şeriat gelecekte kurulacak şeriat devletini destekledi.

Gönderi tarihi:

Osman Pamukoğlu'nun öyle biri olduğunu bilsem, inanın sözünü bile etmezdim.

İnanç her türlü hesabın üzerindedir. İnanmışsam, ölmek var dönmek yoktur...

O zaman bu da bir tür DOGMA olmuyor mu?

Gönderi tarihi:
O zaman bu da bir tür DOGMA olmuyor mu?

Başkalarına dayatılmayan kişisel inanç başkaları tarafından sorgulanmaz. Ben zaten "dogmaysa dogma, benim kendi inancım, kimseye dayatmıyorum, inancım kendime" diyen en fanatik dindara bile saygı gösteririm. Onun hakkını ondan çok ben korurum. Bunun örneğini göstermişimdir, her zaman da gösteririm. Onun inanma hakkını elinden zorla almaya kalkışan, karşısında beni bulur. Üniversiteye giden kıza başını açması gerektiğini söylerim. Sokakta onun başını açmaya (tabii örtmeye de) zorlamaya kalkan karşısında beni bulur.

Kaldı ki ben inandığım kişinin sorgulanmasına izin vermemek gibi bir davranış göstermedim, değil mi?Tüm eleştirilere yanıt veriyorum, niye sorguluyorsunuz diye bir tepkim olmadı. Demek inancım dogmatik değil!

Her dogma inançtır ama her inanç dogma değildir.

Gönderi tarihi:

Atatürkün insanları padişahlık ve din saçmalığıyla yönetilmekten kurtardı ve laik demokratik bir devlet kurdu ama budefa türk ırkçılığını insanların başına bela etti hem diyaneti oluşturarak aslında şeriat gelecekte kurulacak şeriat devletini destekledi.

Efendim, bunların cevabını daha önce vermiştim size :

'' Arkadaşım '' ne kadar mantıksız bir cümle yazdığınızın farkında değilsiniz. Diyanet kurulduğunda, Osmanlıdan kalan Şeriye ve Evkaf vekaleti yokmuş gibi, şeriat yokmuş gibi, sizce '' saçma '' olan dine, Diyanet kurulduğunda inanan insanlar yokmuş gibi, dine inandırmak için diyanetin kurulduğunu söylüyorsunuz. Bu durum bilgisizlikten mi kaynaklanıyor, mantıksızlıktan mı bilemiyorum ama en azından bu forumda yazı yazan birisi lise mezunudur diye tahmin ediyorum ve dolayısıyla bu yazdığım bilginin ilkokulda bile öğretildiğini biliyoruz.

Öte yandan, diyanetin kurulmasının, devletin insanlara sünni anlayışın doğru olduğunu aşılaması olduğu fikri de mantıksız ve yanlıştır. Yukarda dediğim gibi o tarihte insanlar zaten sünni anlayışın doğru olduğuna inanmaktaydılar, zaten dini siyasete sokmaya alışıktılar.

Bunu önlemenin tek yolu, yani dini siyasete sokmalarını önlemenin yolu, diyanet vasıtasıyla camilerden siyaseti uzak tutmak olacaktı.

Atatürk milliyetçiliği Türk ırkına dayalı değildir. Türk ırkçısı değildir Atatürk. Ne mutlu türküm diyene demesi, ülkedeki bütün farklı kökenlere mensup insanların tümüne Türk demesi ırkçılık değildir. Çünkü, Türkiye'de tek millet vardır, o da Türk milletidir. Etnik köken biyolojik durumu ifade eder. Oysa, Türk ismi ulusal kimlik olarak siyasi bağlılığı ifade eder. Devletin adının Türkiye olması ırkçılık değildir. Devletin adının Türkiye olması o ülkenin biyolojik Türklerin olduğu anlamına gelmez. Devletin adının Türkiye olması o ülkede sadece biyolojik Türklerin yaşadığı yada onlara ayrıcalık yapıldığı anlamına da gelmez. Laik kelimesinn devlet için farklı, birey için farklı anlamları olduğu gibi, Türk kelimesinin de siyasi anlamı ile biyolojik anlamı farklıdır. Türkiye devleti etnik açıdan kördür, her vatandaşa eşit mesafededir, her vatandaş yasalar karşısında eşittir.

Saygılar sunarım.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.