Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

İNANÇLARIN GEREĞİ BUGÜN YAPILMAK İSTENENLER... (bir inanç sahibi dua ediyor.'Ya cabbar ya kahhar ya müntakim (intikam alan) bizi intikamına memur et)

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

GÖRÜŞ, İnançların Gereği...

Aralarında yıllardır iyi tanıdığımız TV'lerin gözdesi, ekranların gülü bir gazetecinin de bulunduğu türban savunucuları, bunun gereği olarak inancı gösteriyorlar. Bu kızlarımız inançlarının gereğini yerine getiriyorlar. Onlara karışılamaz, onların eğitim hakları engellenemez. İleri sürülen sav bu...

Bu yazıda şu inanç sorununu ve tartışmasını bazı örnekler vererek sürdürmek istiyorum.

___Yarım asır önce Demokrat Parti'nin atadığı Urfa'nın belediye başkanı ''Orucunu yiyenin katli vaciptir'' diyordu. Bu onun inancı idi. İçtenlikle söylüyordu.

___Yine Urfa'da, sonraki yıllarda şeriat yolunu seçen bir çocukluk arkadaşım, birkaç yıl önce felç geçirmişti. Onu bizim nöroloji kliniğe yatırdık. Doğaldır ki tedavisi ile yakından ilgilendim. Bir gün Mısır'dan, El Ezher'den dönen yeğeni amcasını ziyarete geldi. Benim odama gelip elimi öptü ve amcasının hastalığı hakkında bilgi edinmek istedi. Yaptığı eğitimi sorgulayıp konuşmamızı sürdürdüğümüz sırada bu genç adam, ''Laikliği kabul edenler dinden çıkmıştır. Onların katli vaciptir, bu Allah'ın emridir'' demişti. O da kuşkusuz inancını dile getiriyordu ve samimi idi.

___Konya'da, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki genç öğretim üyelerinden dinlemiştim. Nöroloji derslerinde serebral lokalizasyonlar (beyindeki merkezler) konulu derste sıra duyguların, heyecanların beyindeki yerleşimine gelince, dini inançları güçlü çocuklar hocanın dersini keserek itiraz ediyorlar ve ''Hocam bu bizim inançlarımıza aykırıdır, duyguların yeri beyin değil, yürektir'' diyorlardı. Onlar da samimiyetle inançlarını dile getirmekte idiler.

___Mayo ve iç çamaşırı satışı yapan mağazaya siyah boya atanlar da inançlarının dürtüsü ile hareket ediyorlar. Bu örnekleri çoğaltmak çok mümkün. Biliyorsunuz, başbakanımız da yakınlarda ve yurtdışında olduğu bir sırada ''Memleketimizde dekolte aldı yürüdü'' deyiverdi.

___Yakınlarda Ahmet Hakan çok çarpıcı itiraflarda bulundu. Bu zeki ve yetenekli genç insan ve yazar, 2 Temmuz 1993'teki Sıvas faciası ve katliamında inancı nedeniyle bu katliamı hoşgörü ile en azından anlayışla karşıladığını itiraf ediyor. Ama şimdi bu tutumunu yanlış buluyor. O zamanki inancı bunu gerektiriyordu. Ondaki bu değişiklik hemen inançlı çevrelerde tepki görüyor ve Ahmet Hakan'a gönderilen bir mektubun içeriği El Kaide'nin eylemlerini destekliyor ve ''Biz Allah'ın adını yüceltiyoruz, sen neye karşı çıkıyorsun'' diye onu sorguluyordu.

___Ben bir ülkenin onurunu, bağımsızlığını, özgürlüğünü, bayrağını ve ezanını kurtarmak için milletine önderlik etmiş bir milli kahraman olan M. K. Atatürk 'ü, bütün bunları unutarak rakı içtiği için din adına suçlayan çok sayıda yurttaşıma rastladım. Yine inancı yüzünden ak saçlı hocanın elini sıkmayı reddeden yüksek eğitimli ve inançlı(!) gençlere de.

___Ekranların yıldızı, modern kıyafetli, ahrette her bir telinin yılan olup onu sokacağına inanmadığı için saçlarını açıkta bırakıp savuran gazeteci hanım bunlara ne diyor acaba? Tüm bu saydığım ve de sayamadığım inanç kaynaklı davranışları benimseyelim mi? Genç kızlarımız türbanla yetinmeyip burka, çarşaf isterlerse, mirasta yarı hisseye ve kuma olmaya razı olurlarsa bunları onaylayalım mı?

___Bakın İlhan Selçuk yazdı, yine bir inanç örneği; bir inanç sahibi yazar Allah'a sesleniyor, dua ediyor. ''Ya cabbar ya kahhar ya müntakim (intikam alan) bizi intikamına memur et.''

___İnsanlar arası barışı, eşitliği, huzuru, özgürlüğü arayan uygar kişiler olarak, bunlara, ülkemizin ortamında yetişen bu tür inançlı kişilere bir diyeceğimiz olmayacak mı? Bu kinle, bu nefretle, bu intikam duyguları yaratan ve tıbbiyenin 5'inci sınıfında bilimsel gerçeklere karşı duran inançlar ortamında bir barış ve huzur ülkesi yaratabilir miyiz? Ahmet Taner Kışlalı 'yı saygı ile anıyorum. 50 yıllık Milli Eğitim ihanetinin sonuçlarını benimseyecek miyiz? Aydınlanmayı unutacak mıyız?

___Öte yandan dünyayı ateşe veren ABD Başkanı Bush da yine inançlı bir insan olarak (Evangelist) saldırı emirlerini göklerden aldığını söylüyor. Irak'ta günde 30, 40 kişinin ölümüne yol açmak da böyle bir inançtan ileri geliyor.

İnsanlık farklı inançlar, duygular, düşünceler ve görüşlerle barış içinde ortak bir yaşam yaratamayacak mı?

Prof. Dr. COŞKUN ÖZDEMİR / 07/08/2005

.

Gönderi tarihi:
İnsanlık farklı inançlar, duygular, düşünceler ve görüşlerle barış içinde ortak bir yaşam yaratamayacak mı?

Yazının içeriği, ifade edilmek istenen düşünce ve karşıt görüş mükemmel bir uyuşmazlık içinde...

Bir yandan düşünce ve inanışlar yüzünden eleştirilip "tecrite" tabi tutulmuş insanların durumu anlatılırken diğer taraftan "barış" sloganları anlatılıyor.

Anlamakta zorluk çekiyorum, samimiyet bu kadar mı zor? Nedir bu riyakarlık? İnsan içindekini neden dürüstçe söylemez? Neden belli kalıpların ardına saklanarak iyi kalpli polyanna cılık oynanır?

Hayır işin kötüsü bu insanlar karşılarındakileri "aptal" zannediyorlar...

Gönderi tarihi:

Dipnot derdin ne?ne anlatmaya çalışıyorsun?

Bu nasıl bir zihniyettir terörü kime mal etmeye çalışıyorsun?hiç tv izlemiyormusun yada gazete felan okumuyormusun?dikkat et bakalım asıl terör kimlere kimler tarafından uygulanıyor gözlüklerini çıkar bak bakalım görebliyormusun?Filistin'i,Irak'ı,Çeçenistan'ı,Doğu Türkistanı,Bosna Hersek'i,Afganistan'ı vs.vs.vermeye çalıştığın mesaj ne?dünyada uygulanan terör ne?hiç düşündünmü asıl mazlumlar kimler?sırf müslüman oldukları için katledilen insanları görmüyormusun?ve onların kanıyla beslenen vampirleri...??

Ayrıca sıcak savaş olmasada sürekli bir psikolojik savaşa madur bırakılan bizim halkımızı yıllardır eşarplarımızla uğraşılmasınıda gözünden kaçırmış olmalısın..hergün türeyen sözde ilahiyat proflarını ve onların fetvalarınıda görmedin herhalde..şimdi çıkmış bir yazı yazmışsın ne derece doğru olduğunu bile bilemediğim bir yazı,ve ne anlatmaya çalıştığını anlamaya çalıştığım bir yazı demek inançlılar bugün böyle şeyler yapmak istiyor öylemi çok ilginç bende inançlı bir insanım ama öyle bir düşüncem olmadı olmazda.Ama birileri çıkıp böyle şeyler söylemişse bunun suçlusu kim onuda bir düşün bakalım.

Gönderi tarihi:

Yazının içeriği, ifade edilmek istenen düşünce ve karşıt görüş mükemmel bir uyuşmazlık içinde...

Bir yandan düşünce ve inanışlar yüzünden eleştirilip "tecrite" tabi tutulmuş insanların durumu anlatılırken diğer taraftan "barış" sloganları anlatılıyor.

Anlamakta zorluk çekiyorum, samimiyet bu kadar mı zor? Nedir bu riyakarlık? İnsan içindekini neden dürüstçe söylemez? Neden belli kalıpların ardına saklanarak iyi kalpli polyanna cılık oynanır?

sevgili hearten her devirde ebu cehilde var ebu bekirde var ama biz ebu bekirin güzelliğini ebu cehilin çirkinliğinden biliyoruz

Gönderi tarihi:

Dipnot derdin ne?ne anlatmaya çalışıyorsun?

Bu nasıl bir zihniyettir terörü kime mal etmeye çalışıyorsun?hiç tv izlemiyormusun yada gazete felan okumuyormusun?dikkat et bakalım asıl terör kimlere kimler tarafından uygulanıyor gözlüklerini çıkar bak bakalım görebliyormusun?Filistin'i,Irak'ı,Çeçenistan'ı,Doğu Türkistanı,Bosna Hersek'i,Afganistan'ı vs.vs.vermeye çalıştığın mesaj ne?dünyada uygulanan terör ne?hiç düşündünmü asıl mazlumlar kimler?sırf müslüman oldukları için katledilen insanları görmüyormusun?ve onların kanıyla beslenen vampirleri...??

Ayrıca sıcak savaş olmasada sürekli bir psikolojik savaşa madur bırakılan bizim halkımızı yıllardır eşarplarımızla uğraşılmasınıda gözünden kaçırmış olmalısın..hergün türeyen sözde ilahiyat proflarını ve onların fetvalarınıda görmedin herhalde..şimdi çıkmış bir yazı yazmışsın ne derece doğru olduğunu bile bilemediğim bir yazı,ve ne anlatmaya çalıştığını anlamaya çalıştığım bir yazı demek inançlılar bugün böyle şeyler yapmak istiyor öylemi çok ilginç bende inançlı bir insanım ama öyle bir düşüncem olmadı olmazda.Ama birileri çıkıp böyle şeyler söylemişse bunun suçlusu kim onuda bir düşün bakalım.

sevgili hearten her devirde ebu cehilde var ebu bekirde var ama biz ebu bekirin güzelliğini ebu cehilin çirkinliğinden biliyoruz

Düşünce ve görüşlerinize saygı duyor ve sizi anlıyorum. Fakat iş çirkinliğe gelince acaba o çirkinlik sizlere sunduğum yazının ana atlarının hayrıntılarında gizli olan sinsi düşüncelerde olmasın!... ne dersiniz sevgili arkadaşlar?...

.

Gönderi tarihi:

Hearten arkadaş,

Sizlerele parelel düşünen Bilim araştırma vakfı,

(Vakıf kayıtlarından öğrenebilirsiniz)

Halkımızdan 100 kişi üzerinde araştırma yapmış...

Bunlardan 40 kişi söylenilenleri anlamıyormuş bile...

Tabiri caiz ise trene bakar gibiymiş...

30 kişisi anlıyor, fakat anlanılanları ifade edemiyormuş...

20 kişisi anlıyor ifade edbiliyor samimi olmadığı için,

iletişime girmiyormuş...

%9'u herşeyin bilincinde fakat kariyerini sarsmamak için,

gerçeklerle ilgilenmiyormuş...

Kalan %1 ise sağlıklı bilince sahip, samimi ve dürüst olarak,

sorunlarla ilgilenip, meselelere çare olmaya çalışıyormuş...

Ben maalesef daha karamsarım...

%1 samimi ve dürüst insanımızın sayısı hesabıma göre...

750 bin kişi yapar. Bu kadar kararlı ve bilinçli bir sayı ile...

Bizler, dünyada en süper devlet olmamız gerekirdi...

Bu denli duyarsız halkımızın dikkatini, gerçeklere çekebilmek için,

DİPNOT gibi %1 lerin, çok keskin çelişkiler koyarak...

Bir nebzede olsa, ancak mümkün olacak galiba...

İyi dileklerimle...

Gönderi tarihi:

Hearten arkadaş,

Sizlerele parelel düşünen Bilim araştırma vakfı,

(Vakıf kayıtlarından öğrenebilirsiniz)

Halkımızdan 100 kişi üzerinde araştırma yapmış...

Bunlardan 40 kişi söylenilenleri anlamıyormuş bile...

Tabiri caiz ise trene bakar gibiymiş...

30 kişisi anlıyor, fakat anlanılanları ifade edemiyormuş...

20 kişisi anlıyor ifade edbiliyor samimi olmadığı için,

iletişime girmiyormuş...

%9'u herşeyin bilincinde fakat kariyerini sarsmamak için,

gerçeklerle ilgilenmiyormuş...

Kalan %1 ise sağlıklı bilince sahip, samimi ve dürüst olarak,

sorunlarla ilgilenip, meselelere çare olmaya çalışıyormuş...

Ben maalesef daha karamsarım...

%1 samimi ve dürüst insanımızın sayısı hesabıma göre...

750 bin kişi yapar. Bu kadar kararlı ve bilinçli bir sayı ile...

Bizler, dünyada en süper devlet olmamız gerekirdi...

Bu denli duyarsız halkımızın dikkatini, gerçeklere çekebilmek için,

DİPNOT gibi %1 lerin, çok keskin çelişkiler koyarak...

Bir nebzede olsa, ancak mümkün olacak galiba...

İyi dileklerimle...

Çok teşekkür ederim sevgili bilimselci...

Düşüncelerinizde yanlız değilsiniz...

Sevgiler...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.