Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Nevruz Bayramı, Farklı bakış Açıları ,İstismar edenler


nicomedias

Önerilen İletiler

Nevruz Bayramı

 

Nevruz sözcüğü Farsça nev (yeni) ve ruz (gün) sözcüklerinin birleşmesinden meydana gelmiş olup yeni gün anlamına gelmektedir. Eski İran takvimine göre yılın ilk günüdür ve güneşin Koç burcuna girdiği ilkbaharın başlangıcı sayılan bir gündür.

 

Güneş 21 Marta kadar güney yarımküreye daha çok ışık ve ısı verirken, 21 Mart tarihinden itibaren kuzey yarımküreye daha çok ısı vermeye başlar. Bu nedenle kuzey yarımkürede yaşayan bazı halklar için 21 Mart günü uyanış ve yaradılışın sembolü olarak kutlanmaya değer bir gün anlamı taşımaktadır.

 

İran mitolojisine göre Tanrı dünyayı, insanı ve güneşi bu günde yaratmıştır. İran’ın efsanevi padişahı Kiyumers tahta oturarak bugünü bayram ilan etmiştir. İran’da ihtişamın sembolü olan Cemşid de aynı gün tahta oturmuştur. Ayrıca Hz. Adem’in 7. torunu olan Cem 21 Mart günü Azerbaycan’a gelmiş ve bugünü bayram ilan etmiştir.

 

Anadolu’da Nevruz-i Sultan, Sultan Nevruz, Navrız, Mart dokuzu gibi adlar verilen Nevruz, farklı yörelerde değişik biçimlerde kutlanır. Tarımsal uğraşın yoğun olduğu yörelerde bir tür bolluk ve bereket töreni olma özelliği de taşımaktadır. Alevi-Bektaşi topluluklarda ise inanca dayalı bir anlam da ifade etmektedir.

 

Alevi-Bektaşi topluluklarda Nevruz, Hz. Ali’nin doğum günüdür, Hz. Ali ile Hz. Fatma’nın evlendikleri gündür, Hz. Muhammed’in veda haccı dönüşü Hz. Ali’yi kendine halife tayin ettiği gün olması özelliğini de taşımaktadır. Bu günün sabahı mürşidin okuduğu duadan sonra süt içilir, Nevruziye adı verilen şiirler, nefesler ve Hz. Ali’nin Mevlidi okunur. Nevruzda önceden hazırlanmış olan çöreklerle mezarlık ziyaretine gidilir, ölüler ziyaret edildikten sonra orada çörekler yenilir.

 

Osmanlı Devleti zamanında Nevruz gününe özel bir önem verilmiştir. Padişahlara Nevruz günleri “nevruziye” adı verilen kasideler sunulurdu. Bu kasidelerde ağaçların yeşermesi, çiçeklerin açması, havanın ısınması gibi konulara yer verilirdi. Nevruz günü Adem’in yaratıldığı, Nuh’un gemisinin karayı bulduğu, Hz. Ali’nin doğduğu, halife olduğu anlatılırdı. Nevruz gecesi bütün yaratıkların Tanrı’ya secde ettiği, dileklerin yerine getirildiği belirtilirdi. Nevruz günlerinde müneccimbaşı, yeni takvimi padişaha sunar, bahşişini de alırdı. Buna da “nevruziye bahşişi” adı verilirdi. Saray hekim başıları tarafından hazırlanan ve Nevruziye denen çeşitli baharatlardan yapılmış macunlar, padişah ailelerine ve büyüklere sunulurdu. Bugün için yapılmış macunlar, porselen kapaklı kaseler içinde sunulur ve günün hangi saatinde yenmesi gerektiğini yazan bir kağıt da kaselere iliştirilirdi.

 

Nevruziye adı verilen macunun kökeni, kimi araştırmacılar tarafından Persler dönemine kadar götürülebilmektedir. Persler zamanında Nevruz günlerinde hekimler ve eczacılar toplanarak bu özel macunu hazırlamışlardır. Bu macundan yiyenin bütün yıl boyunca hastalıklardan korunacağına inanılmıştır. Zamanla bu gelenek değişime uğramış ve Nevruziye Nevruz günlerinde yenen özel bir tatlının adı olmuştur. Son zamanlarda bu geleneğin bir uzantısı olarak 21 Mart günü Manisa’da mesir macunu halka dağıtılmaktadır.

 

Doğu Anadolu halkı için sadece Nevruz günü değil, Nevruz gecesi de kutsallık taşımaktadır. Bu gece canlı cansız bütün varlıkların Tanrı’ya secde ettiğine inanılır. O gün herkesin bir yıllık kısmeti ve geleceği belirlenir. Herkes güzel ve yeni elbiseler giyerek yeni yıla hazırlanır. Evlerde yemekler yapılır, karşılıklı ziyaretlerde bulunulur.

 

Mart ayı içerisinde Anadolu’nun bazı yörelerinde görülen bir diğer gelenek de “kara Çarşamba” geleneğidir. Mart ayının ilk çarşambası olan bu günde çeşitli törenler yapılır, çeşitli yiyecekler hazırlanarak birlikte yenir. Gençler bir dilek tutarak komşuların kapısını dinlerler.

 

Nevruzla ilgili geleneklerden biri de “mart ipliği” adı verilen uygulamadır. 21 Marttan itibaren ısınmaya başlayan havalar nedeniyle ağaçların güneşten etkilenmemesi için bez bağlanır.

 

Giresun’da uygulanmakta olan “Mart bozumu” adı verilen gelenek de Nevruzla ilgili önemli geleneklerden biridir. Mart bozumunda akarsulardan alınıp getirilen su evlere serpilir. Ayağı uğurlu bir misafirin gelmesi ve “martınızı bozuyorum” demesi beklenir.

 

Nevruz İç Anadolu Bölgesi’nde “Mart dokuzu” olarak bilinmektedir. 21 Mart günü sabah erken kalkılır, mezarlık ziyareti yapılır, niyet tutulur. Niyetlenecek kişi mezarlardan birer taş alarak kırka tamamlar. Bir torbaya doldurup evinin duvarına asar ve bu arada bir niyet tutar. Bir yıl sonra torbaya baktığında taşlar kırk bir olmuşsa niyetinin gerçekleşeceğine inanır. Bir daha ki Mart Dokuzunda taşlar iade edilir.

 

Nevruz günü ziyaretler esnasında çeşitli yemeklerden oluşan sofralar hazırlanır, oyunlar oynanır, eğlenceler düzenlenir, boyalı yumurtalar yenir ve büyük ateşler yakılır.

 

Her toplumun kendine özgü nedenlerle kutladığı Nevruz, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, Tataristan, Uygur Bölgesi, Anadolu ve Balkanlarda geleneksel kutlamalarla canlılığını günümüzde de sürdürmektedir.

 

başka kişilere başka gruplara göre başka tanımlarıda varr.yazarsanız sewinirimm..yoksa bizde başka bayramlarda yaşasın miloseviç diye bağırsakmı acaba....anlatabildimmi

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Misafir hakanbaranyildirim

 

Alevi-Bektaşi topluluklarda Nevruz, Hz. Ali’nin doğum günüdür, Hz. Ali ile Hz. Fatma’nın evlendikleri gündür, Hz. Muhammed’in veda haccı dönüşü Hz. Ali’yi kendine halife tayin ettiği gün olması özelliğini de taşımaktadır.

 

Osmanlı Devleti zamanında Nevruz gününe özel bir önem verilmiştir. Padişahlara Nevruz günleri “nevruziye” adı verilen kasideler sunulurdu.

 

Doğu Anadolu halkı için sadece Nevruz günü değil, Nevruz gecesi de kutsallık taşımaktadır.

 

Mart ayı içerisinde Anadolu’nun bazı yörelerinde görülen bir diğer gelenek de “kara Çarşamba” geleneğidir.

 

Giresun’da uygulanmakta olan “Mart bozumu” adı verilen gelenek de Nevruzla ilgili önemli geleneklerden biridir.

 

Nevruz İç Anadolu Bölgesi’nde “Mart dokuzu” olarak bilinmektedir. 21 Mart günü sabah erken kalkılır, mezarlık ziyareti yapılır, niyet tutulur.

 

Her toplumun kendine özgü nedenlerle kutladığı Nevruz, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, Tataristan, Uygur Bölgesi, Anadolu ve Balkanlarda geleneksel kutlamalarla canlılığını günümüzde de sürdürmek

Yukarıdaki cümleleri neden aldım değil mi?

Nedense birdenbire oluyor bizim memlekette bazı şeyler,unutulmuş olan gelenek-görenekler birden hatırlanıyor.Ki mantık gereği unutulan bir şey nasıl gelenek olur ya neyse?

 

Kürtler NEWROZ bayramını kutladıkarında nedense "HAİN1 oldular ve "BÖLÜCÜ" oldular,ama ne zamanki zamanın yöneticileri bir "araştırma(!!!!!!!!)" yaptılar ve aslında bunun bir Türk bayramı olduğuna karar vediler işte o zaman tuhaf bir hal aldı benim için durum.Daha önce reddedilen ve kutlanıldığı için "can" alanlkar birdenbire kandileri kutlamaya başladı hemde KKTC'de ve Yurdışındaki Temsilciliklerinde de dahil...

Madem durum bu kadar basitti de bu kadar insanın bayramıonı neden zehir edip öldürdünüz değil mi?

Değil...

Kesinlikle değil,buna da sahip çıkıp içini boşaltılar...Yok bilmem ne tortusu ne bozmu deyip içi boş hale getirmeye çalışıyorlar.Bizler için NEWROZ bir yeni başlangıç omakla birlikte bir başkaldırıdır da...Tıpkı baharın başkaldırışı gibi bir başkaldırıştır bu...

 

A.Türkeş,nam-ı diğer Başbuğ,yeri geldi KÜRTLER'in simgesi olan SARI-KIRMIZI-YEŞİL renklerin bile TÜRK rengi olduğunu söyledi.Tamam demiştim kendime,bir PKK'yı üstlenmedikleri kaldı,bari onu da üstlenselerde en azından üstümüzden büyük bir yük kalksa.Ama olmadı,zamanı yetmedi galiba,ki ben diyeceğini umuyordum.Gerçi,Uyuşturucu kaçakçılığı ile ilgili olarak bir MHP yöneticisi -şişman bir adamdı, çok şişman,adını unuttum- bazı kesimlerin PKK ile işbirliği yaptığı ve bu kesimlerden bazılarının kendi içlerinde de olduğunu söylemişti ama kanıtlanamadı,daha doğrusu sümenaltı edildi.yoksa az kalmıştı PKK'yı üstlenmelerine...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Newroz Yeni Gün Farsilerin kendi bayramıdır.

 

Türklerde olan gelenek ise Gök Tanrıclıktan arta kalmıs,baharın gelişini kutlamaya bağlı çeşitli geleneklerdir.Eskiden Türklerde mevsim dönümlerini şölen ve toylarla kutlandığını biliyoruz.Bu Anadolu Türkmneleri ve Türkistanda hala sürmektedir.Ama yanlış olan bunlar için Farsça bir kelime olan Nev(yeni) Roz(Gün)ü kullanmaktır.Nitekim Türk ülkelerine benim bildiğim bu bayarmlar farklı isimlerle adlandırlıyor.Bir Farsilere çoğrafi yakınlığı olanlar Nevruz kelimesini Farscadan alıp kullanagelmiştir.Tabi Alevi ve Şii kardeşlerimiz de dini inanış açısından da önem taşır.

 

Sarı Kırmızı Yeşil Fars Kavimlerine ait bir simgedir.Batı Farslarına ait bir kabile bunu kullanmasından doğal bir şey olamaz.Fars kavimlerinde güneş,Asya kavimlerinde ise ay Kültü vardır.Bunu bayrak(Kürtler için Tc toprakları içinde olamayacak olan devletin bayrağı)lardan da anlamak mümkündür.

 

Maalesef o dönemde devlet erkanı Atatürkün kemiklerini sızlatıp bizi Farsilerle kardeş ilan etti.Kardeş olunca da kardeşlerimizin bazı renklerini ve kelimelerini bize yamadılar.:D

 

Pkkyı kuran ve destekleyen Kürt halkıdır.Bunu bazıları çok iyi bilirler.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

hakan baran yıldırım sen ne dedğini bilmiyorsun ******** bu devlet içerisinde kardeşiz deriz lafı çarptırısınız düşmanız deriz siz suçlusunuz dersiniz ne kadar ****** bir insansın sen ya.nevruz bayramı biz orta asydan gelen türklerin bir bayramıdır.bunu o ****** kafanıza yerleştirin.bu bayram tüm insanlığındır ama bu bayramı kendinizin gibi gösterip ortalığı talan EDEMEZSİNİZ.rahmetli A.TÜRKEŞİN adını ağzına alıpta kirletme ve kemikjlerini sızlatma.zaten sizin gibi ****** ***** ülkücüzyüz diyerek giriyor parti ve teşkilatlara ondan sonra ****** yaptımı tüm ülkücülere patlıyorsunuz.ama tabi biz sizin gibi süzme ******** seçemiyoruz.biz yaradılanı yaradandan ötürü seviyoruz

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sindirim sisteminde sorun olunca hemen milli duygular ön plana atılır ve baş edilemeyen bir kutlama anında milli bayram ilan edilir..Bizi bunlara alıştırmaya çalışan bünyelere inat yazalım bakalım...

 

Bundan çok uzun yıllar önce (bugün içine Güneydoğu Anadolu, Kuzey Irak, Güney Batı İran'ı da alan coğrafyada) Med ülkesi diye anılan bir krallık vardı. Bu ülkede Dahak isimli zalim bir kral yaşardı. Bu eski Mezopotamya Tiranı'nın iki omzunda en az kendisi kadar korkunç iki yılan bulunurdu. Dahak'ın yılanları insan beyni ile beslenir ve sadece genç erkek çocukların beyinlerini yerlerdi. Kralın adamları hergün ülkeyi adım adım dolaşır ve yılanlara kurban edilecek genç oğlanları yakalayarak saraya getirirlerdi. Bir gün Dahak'ın askerleri Kawa adıyla bilinen demirci ustasının kapısını çaldılar ve oğlunu kralın yılanlarına kurban vermesi için istediler. O ana kadar tam 17 oğlunu krala feda eden Demirci Kawa en sonunda isyan eder ve son oğlunu kralın adamlarına teslim etmez. Bu, ayaklanmanın ilk kıvılcımı olur. Ve ardından Demirci Ustası Kawa'nın başlattığı isyan büyür, tüm Med Ülkesini sarar. Çocuklarını artık, kralın yılanlarına kurban vermek istemeyen Med halkı ile Kral Dahak arasında büyük bir savaş yaşanır. Demirci Kawa Kral'ı ve yılanlarını mızrağı ile öldürür. Med halkı özgürlüğüne kavuşmuştur. 2614 yıl önce onlar için yeni bir gün, yeni bir milad başlamıştır. Ve yüzyıllardır insanlar bu coğrafyada yeni günün gelişini 'Yeni Gün Şenlikleri' ile yani Nevruz Şenlikleri (Newroz) ile kutlarlar.

 

Alıntı...

 

Yani sizin bildiğiniz üzre çok büyük rahmetli türkeşlede sizlerlede bir alakası yoktur ama illaki kutlayalım derseniz biz paylaşmayı severiz etkinliklerimizide kutlarız büyük bir keyfle yeterki insan olalım...

 

Şimdi nevruzun evrenselliğinden bahseden insanlar bu yüzden bir çok can yaktı...

Yıllardır Kürtler tarafından yasaklara rağmen kutlanan, İzin verilmesede,baskılar kurulsada üzerilerinde, herşeyi göze alarak nevruz ateşini yakıp Halaylara durdular..

On yıl öncesine kadar inkar edilen, onca insanın kutlamalarda hayatını yitirdiği, kanla anılan Newroz, ancak 1991'den sonra Kültür Bakanlığı aracılığıyla resmi bir etkinlik olarak kutlanmaya başlandı. ...

 

Ne güzel iş değilmi hem sahip çıkın hemde soyutlayın..Enteresan bir durum bence..Peki onca yakılan can ne olacak..

Madem resmi bir olaydır nevruzu kutlamak ne halt etmeye insanlara baskı kurdular,Dayattılar.Nevruz diye sokağa bile çıkma yasakları koydular..

 

Şimdide kalkmış yok orta asya kaviminde varmış yok türklerde gelenekmiş..Bu kadarmı salak duruyoruz oradan bakınca..Yada sizler insanları hakikaten çokmu saf sanıyorsunuz.Barbar ,hırsız,terörist diye potansiyel suçlu olarak lanse ettiğiniz toplumun kutladığı bir etkinliğin kürtlere ait olmadığını söyleyip hakikaten türklerede saf muamelesi yaptığınızın farkındamısınız..Şimdi bir türk kardeşim çıksa deseki yahu nevruz kutlanırken haberleri izliyorduk yasak masak diye söyleniyordu ne zaman atalarımızın kutladığı bir olay haline geldi??? ne diyeceksiniz o insana siz..

 

Neyse yinede bu kadar olumsuzluklara inat nevruzu türklerinde, başka ırka mensup insanlarında kutlaması çok güzel.....

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Nevruz tarzı bahar bayramları bir çok toplumda vardır.Biz de varıdr.Dedemler küçkken mevsim dönümlerde köylerde ateş yakılır üzerinden atlanırmıs.biz buna Nevruz demezdik Bahar Bayramı derdik.Bu gelenek erkinkun bayramı seklinde tüm Türkistan ülkelerinde kutlanır.Bunun dısında size ait olan Kawayı sembolize eden Newrozu biz bilmeyiz,bilmezdik de,çünkü bizim bayramımız değildir.Sadece ateş üstünden atlama geleneği sizlerle benzerlik gösterir.Ama yanlıslıkla bunun Türkler tarafından yapılanına Nevruz deniyor.Nevruz(Farscadır),özünü kullanmak daha doğru olur.Bu kelime Türkçeye Farsiden geçmiştir.Bizim Nevruz derken kastettiğimiz Bahar Bayramıdır,ritüel ve öz olarak Fars Kavimlerinin Nevruzundan farklıdır.

 

Yani sizin bayramınızı ne calar ne soyutlarız,sizin Kültürünüzde Newroz biz de mevsim dönümü sölenleri vardır.Bunun dısında Newroz Türk bayramı degildir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Nevruz bahar bayramıdır Eski Türkler de dahil olmak üzere pek çok millet baharı kutlar çin, hindistan v.s. Ama son yıllarda kürtler sahiplendiler o başka mesele. Çünkü kutlayacak başka bayramları yok ki. Onuda amacı dışında kutluyorlar zaten.

 

Yarın ellerinde katil Apo resimleri ve uyduruk kürtistan bayrakları sokaklarda Türkiye Cumhuriyeti aleyhine terbiyesizlik yaparak bağırışırlar. :shuriken: Maksat bayram kutlamak değil. maksat bölücülük yapmak.

 

Abd ve Ab bunları kullanır yarın pis bir mendil gibi atar bunlar da bölücülük yapmaktan başka ellerine birşey geçmeden ortada ..... gibi kalırlar. O zaman bakalım hangi dış mihraklardan destek bulurlar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

"Bundan çok uzun yıllar önce (bugün içine Güneydoğu Anadolu, Kuzey Irak, Güney Batı İran'ı da alan coğrafyada) Med ülkesi diye anılan bir krallık vardı. Bu ülkede Dahak isimli zalim bir kral yaşardı. Bu eski Mezopotamya Tiranı'nın iki omzunda en az kendisi kadar korkunç iki yılan bulunurdu. Dahak'ın yılanları insan beyni ile beslenir ve sadece genç erkek çocukların beyinlerini yerlerdi. Kralın adamları hergün ülkeyi adım adım dolaşır ve yılanlara kurban edilecek genç oğlanları yakalayarak saraya getirirlerdi. Bir gün Dahak'ın askerleri Kawa adıyla bilinen demirci ustasının kapısını çaldılar ve oğlunu kralın yılanlarına kurban vermesi için istediler. O ana kadar tam 17 oğlunu krala feda eden Demirci Kawa en sonunda isyan eder ve son oğlunu kralın adamlarına teslim etmez. Bu, ayaklanmanın ilk kıvılcımı olur. Ve ardından Demirci Ustası Kawa'nın başlattığı isyan büyür, tüm Med Ülkesini sarar. Çocuklarını artık, kralın yılanlarına kurban vermek istemeyen Med halkı ile Kral Dahak arasında büyük bir savaş yaşanır. Demirci Kawa Kral'ı ve yılanlarını mızrağı ile öldürür. Med halkı özgürlüğüne kavuşmuştur. 2614 yıl önce onlar için yeni bir gün, yeni bir milad başlamıştır. "

 

hürriyet 21 mart

 

şimdi bu tarihi anlama istinaden bundan çıkan tek sonuç newrozun

 

Kürt, Türk, Laz, Arap, Çerkes, Gürcü demeden zulme karşı isyanın yüzbinlerce yıllık bir isyan geleneği

 

olduğu gerçeğidir :excl:

 

asırlar geçiyor ama dehaklar bitmiyor bugünün modern dehakları emperyalist güçler hala hiçbir ulus

 

ayırmadan kan ve gözyaşı dökmeye devam ediyorlar

 

Irak işgali 3 yılına girdi dehaklar artık sadece beyin yemiyor ulusların kaderini ellerinde tutma zorbalığını ve

 

haksızlığını sürdürürken gene demirci kawalar var ve bizler bu yönde bir yan bir saf olmalıyız

 

tarafımız zulmedenlerin değil zulme karşı isyan ateşi yakanların yanı olmalıdır kaderimizi çizmeye

 

çalışanların elinden onurumuzu susarak onaylayarak değil

 

onlara isyan ateşi yakanların yanında olarak göstermeliyiz..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

 

 

şimdi bu tarihi anlama istinaden bundan çıkan tek sonuç newrozun

 

Kürt, Türk, Laz, Arap, Çerkes, Gürcü demeden zulme karşı isyanın yüzbinlerce yıllık bir isyan geleneği

 

olduğu gerçeğidir :excl:

 

asırlar geçiyor ama dehaklar bitmiyor bugünün modern dehakları emperyalist güçler hala hiçbir ulus

 

ayırmadan kan ve gözyaşı dökmeye devam ediyorlar

 

Irak işgali 3 yılına girdi dehaklar artık sadece beyin yemiyor ulusların kaderini ellerinde tutma zorbalığını ve

 

haksızlığını sürdürürken gene demirci kawalar var ve bizler bu yönde bir yan bir saf olmalıyız

 

tarafımız zulmedenlerin değil zulme karşı isyan ateşi yakanların yanı olmalıdır kaderimizi çizmeye

 

çalışanların elinden onurumuzu susarak onaylayarak değil

 

onlara isyan ateşi yakanların yanında olarak göstermeliyiz..

 

bunun üzerine söylenecek söz kalmışmıdır -_-:clover:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

herkesin nevruz bayramı kutlu olsun...akşama eğlence var herkesi beklerim...ateş yakacağız yumurta tokuşturacaz...ohh renkli renkli........ :D

 

 

bahar bayramı---gün dönümü-gece gündüzün eşitliği..............insanlarda eşit olsun........kardeşçe nice bahar bayramlarına.........

 

 

sewgiler :wub:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Misafir hakanbaranyildirim

NEWROZ'un biz ne özelliğinden bahsetmeye çalışıyoruz ve neden yasakken;kutlayanar neden öldürüldü dite dem vururken bazıları nedense aynı şey üzerine başka tuhaf laflar edip insanları ayırmaya ve kalıplara sokmaya çalışıyorlar.

Ey memleketimin FAŞİTLERİ!

Hayatınızda bir kez olsun düşünmeye ve anlamaya çalışın...

Newroz Yeni Gün Farsilerin kendi bayramıdır.

Aynı zamanda KÜRTLER'in de bayramıdır,bunda senin gocunacağın ne var acaba?

Sarı Kırmızı Yeşil Fars Kavimlerine ait bir simgedir.Batı Farslarına ait bir kabile bunu kullanmasından doğal bir şey olamaz.

Nedense takıntılara devam ediyorsun?Sarı,kırmızı-yeşili benimsemişler diye FARSİ olmaz insanlar.Aynı rengi benimsemişer o kadar.

Çok tuhaf zemane'nin TURANCI-FAŞİST zat'ları nedense Kürtler'i ayrı bir kavim-etnik-kültür olarak kabul edemiyorlar;zati kabul etselerdi FAŞİST olmazlardı değil mi?

Maalesef o dönemde devlet erkanı Atatürkün kemiklerini sızlatıp bizi Farsilerle kardeş ilan etti.Kardeş olunca da kardeşlerimizin bazı renklerini ve kelimelerini bize yamadılar.

TÜRKLER ve FARSİLER aynı kökten-etnik gruptan olmayabilirler ama bu kardeş halklar olmasına engel olamaz.Ne var ki senin gibi bir FAŞİST kişiliğin üyesinin her türlü dostluğu ve kardeşliği kabul etmesi olanakasız.Sen git NAZİLER'le dost ol.Zaten piriniz M.Esat Bozkurt'da en çok Naziler'i severdidi.Aynı yoldan devam edin,ne kadar insanlık düşmanı varsa arkalarından gidin.Yalnız dikkat edin de arkalarından düşen her şeyi yemeyin(?)....

Pkkyı kuran ve destekleyen Kürt halkıdır.Bunu bazıları çok iyi bilirler.

Bak yine yanıldın küçük "Boz-kurt(çuğu)"...

PKK'yı kuranların en önemlilerinden piri Kemal Pir denen ve alen TÜRK olan biridir.

Yanılman seni şşırtmasın,ne zaman yanılmadın ki?

 

nevruz bayramı biz orta asydan gelen türklerin bir bayramıdır.

Alpozan Turancı olduğu için bu bayramın Farsi olduğunu söylemişti,ama bu zat-ı vervesiyeci ise ÜLKÜCÜ olduğu için bunu Türk bayramı ilan etti...Ne fark eder önemli olan bayramın nereden geldiği değil ona yüklenen vasıftır ve bu vasıf bellidir.

rahmetli A.TÜRKEŞİN adını ağzına alıpta kirletme ve kemikjlerini sızlatma.zaten sizin gibi ****** ***** ülkücüzyüz diyerek giriyor parti ve teşkilatlara ondan sonra ****** yaptımı tüm ülkücülere patlıyorsunuz..

Ya rahmetli süper(?) bir insandı...

Kemikleri daha uzun süre sızlayacak gibime geliyor...Her FAŞİST önderin kemikleri sızlar mutlaka.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ciwan batı Farslarına ait ilkel bir kabilesiniz.Niye bunu kabul etmiyorsunuz?

 

Nevruz=Nev+roj =Farsca (Yeni gün)

 

:D

 

M Esat Bozkurt Ağrı isyanında mağaralara saklanan Kürtlerle çok güzel halleşmişti.

 

Benim ömrüm vefa etmeyebilir ama oğullarımla,yavruların bir gün elbet halleşecekler. :D

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Misafir hakanbaranyildirim

Ciwan batı Farslarına ait ilkel bir kabilesiniz.Niye bunu kabul etmiyorsunuz?

 

Nevruz=Nev+roj =Farsca (Yeni gün)

 

:D

 

M Esat Bozkurt Ağrı isyanında mağaralara saklanan Kürtlerle çok güzel halleşmişti.

 

Benim ömrüm vefa etmeyebilir ama oğullarımla,yavruların bir gün elbet halleşecekler. :D

Kürtçe'de de aynı anlama gelir.

NEW= yeni

ROZ= gün

NEW+ROZ=YENİGÜN

 

M.Esat Bozkurt'da senin gibi biridir,ne de olsa aynı FİKİRLERİN ve İLKEL DUYGULARIN ÜRÜNÜ olan TURANCI fikirlerin admısınız.Adam demeye dilimde varmıyor ama ne yapalım...

Hangi insan bu kadar kestik,şu kadar kırptık diye böbürlenir?

Ermenileri kestik,Kürtleri kestik diye övünür...

Ve inan bana PKK bile senin kadar gaddar ve insanlık dışı düşüncelere sahip değil...

Sen ve TURANCI-ÜLKÜCü-FAŞİST 'ler bu konuda bayağı iyisiniz.

Ve emin ol ki torunların senden UTANACAKTIR.Sana daha kötü bir ceza olmamaz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Her toplumun kendine özgü nedenlerle kutladığı Nevruz, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, Tataristan, Uygur Bölgesi, Anadolu ve Balkanlarda geleneksel kutlamalarla canlılığını günümüzde de sürdürmektedir.. Nicomedias...

 

Aslında Nevruzu ( bahar bayramını ) çok güzel özetlemiş arkadaşımız.Her toplumda da kutlanıldığını da belirtmiş...

 

Peki neden Türkiye'de Nevruz kutlamalarını farklı şekillerde görmekteyiz..

Dün Bağcılar da ve bir çok yerde kutlamaların nasıl yapıldığını hepimiz gördük sanırım..Sarı kırmızı yeşil ..Güzel renkler..Ama neyi temsil ettiğini herkes çok iyi biliyor...Şimdi renklere takılıp kalmayın demesin kimse boşuna...

 

Abdullah Öcalanın posterleri kimsenin elinden düşmüyor...Peki kim bu ? BEBEK KATİLİ, VATAN HAİNİ...Ne yapmış dünyayı mı kurtarmış yada Nevruzu mu simgeliyor...Neden her Nevruz kutlamaların da aynı seneryoyu görüyoruz...

 

Yaşları 9-15 arası çocuklar ön plan da ... Polislere taş atıyorlar..Neden ? Polise taş atınca Nevruz kutlamaları daha mı bir anlama kazanıyor...

 

İş yerlerinin camları kırılıyor , arabalara bomba konuyor ...Bu da mı nevruz kutlamalrının bir parçası acaba...

 

Dış ülkelerden temsilciler ve gazeteciler geliyor bizimle birlikte bu kutlamalara katılmak paylaşmak için mi?

Bizde bunu yedik...

 

Çok uzaklarda aramıyorum bütün bu saydıklarımı kendi şehrimde bizzat evimin önünde de yaşadım.Bu mudur kutlama ,Paylaşım...Ateş yakıp her yere zarar vermek mi? Evlere taş atıp camları krmak mı?

Kahrolsun Türkler diye bir yerlerini yırtmak mı? Burası Kürdistan Cumhuriyeti olacak demek mi? Apo lehinde pankartlar açıpda TÜRK bayrağını yakmak mı?

 

Hakanbaranyıldırım peki kim dostluğu kardeşliği kabul etmiyor.... Anlat bakalım son 1 hafta içinde kutlanılan Nevruz bayramını...

 

 

Herkesin Nevruz ( bahar bayramı ) kutlu olsun...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Misafir hakanbaranyildirim

hadi bakalım biraz daha tartışın belki bulursunuz HANGİNİZİN DAHA FAŞİST olduğunu -_-

Bir sen eksiktin,geldin de tamamlandık.Sen yatmaya devam et...Yeri geldiğinde ben seni kaldırırım.

FAŞİZM hakkında bilgisi olmayan birinden bunları duymak beni üzmedi...

 

Aha ASENA da gelmiş...

Aslında Nevruzu ( bahar bayramını ) çok güzel özetlemiş arkadaşımız.Her toplumda da kutlanıldığını da belirtmiş

Zaten ben de farklı bir şey iddia etmedim tıpkı senin gibi...

Ben,neden daha önce KAKA olan bir bayramın birdenbire TÜRK BAYRAMI ilan edilmesini sordum ve açıklamaya çalıştım.

Dün Bağcılar da ve bir çok yerde kutlamaların nasıl yapıldığını hepimiz gördük sanırım..Sarı kırmızı yeşil ..Güzel renkler..Ama neyi temsil ettiğini herkes çok iyi biliyor...Şimdi renklere takılıp kalmayın demesin kimse boşuna...

Renkler KÜRTLÜK'ü temsil ediyor,yoksa sandığın gibi PKK'yı temsil etmiyor.

Bu memlekette yaşayıp PKK'yı terör örgütü sayan milyonlarca KÜRT var ve bunlar PKK'yı destekleyen KÜRTLER'den daha fazladır.Siz işte bunu anlammakta ısrar ediyorsunuz?

Dış ülkelerden temsilciler ve gazeteciler geliyor bizimle birlikte bu kutlamalara katılmak paylaşmak için mi?

Bizde bunu yedik...

Yememişsin ama yutmuşsun.

Peki bu ülkenin gazetecileri neden Irak'a ya da Filistin'e gidiyorlar?Bunun cevabını bulursan -ki çok şey istiyorum senden- emin ol ki diğer sorunun cevabını da bulursun.

Hakanbaranyıldırım peki kim dostluğu kardeşliği kabul etmiyor.... Anlat bakalım son 1 hafta içinde kutlanılan Nevruz bayramını...

Dostluğu ve kardeşliği kabul etmeyen TURANCI-ÜLKÜCÜ-MİLLİYETÇİ kesimlerdir...Sen de buna dahilsin.

Oku bakalım tarihini neden bu kadar zülum ve savaş olmuş bu coğrafyada?..Özellikle de buna Osmanlı'nın Avrupa'da yenilip zora düştüğünde Doğu'ya yaptığı saldırılardan anlarsın.

Herkesin Nevruz ( bahar bayramı ) kutlu olsun...

Seninle ilk kez aynı fikirdeyiz...

Herkesin bayramı kutlu olsun...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bak sen.. Demek yeşil-sarı-kırmızı kürtlüğü temsil ediyor demek.. Bizde Juventusun renkleri sanmıştık.. Aydınlattın bizi sağol..

Eh o renkler kürtlüğü temsil ediyorsa apo resimleri de kürtlüğü temsil ediyor herhalde.. Çünkü o renklerin insanlarının hemen hepsinin elinde apo resimleri dolaşmaktaydı.. Şimdi der ki yine efenim apoyu sevmeyen kürtler sevenlerden fazladır.. Diyelimki fazlalar.. Peki nerdeler ? Neden kendilerini küçük düşürmelerine izin vermekteler.. Şahsen Türklerden bir grup ellerinde aponun resimleriyle gösteri yapmaya kalkışsalar bizim Türk milleti o grubun canına okur.. Peki ya nerdeydi sizin sözde apoyu sevmeyenleriniz ? ( du bakalım ne bahane uyduracak )

Neyse ya sonuçta çok görmüyorum sizin gibilere.. Keşke her gün '' lelelelele'' diye naralar atıp halaylar çekseniz , ateşler üstünden atlasanızda adam gibi kutlasanız Nevruzu başım gözüm üstüne.. Ama niyet belli.. Allahtan hiç bir zaman aşamıyacağınız T.S.K varda kendi kendinize gelin güvey olmaktan ve bebekleri öldürmekten öteye gidemiyorsunuz...

Bahar gelmiş hoş gelmiş.. Leyyy leyy lümlümü ley

Meydanlara terör sempatizanları gelmiş... Lümü lümü terör gel bize...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Misafir hakanbaranyildirim

*****,bakıyorum da coşmuşsun;başkalarına hele de seni SEVMEYEN birilerine hava atayım derken kuyunu kazma...

Korku insana bazen cesaret verir,ta ki karşına korkunun öznesi çıkana dek...Görüşeceğiz seninle ve inan bana

 

 

Bak sen.. Demek yeşil-sarı-kırmızı kürtlüğü temsil ediyor demek.. Bizde Juventusun renkleri sanmıştık.. Aydınlattın bizi sağol..

 

Eh o renkler kürtlüğü temsil ediyorsa apo resimleri de kürtlüğü temsil ediyor herhalde.. Çünkü o renklerin insanlarının hemen hepsinin elinde apo resimleri dolaşmaktaydı.. Şimdi der ki yine efenim apoyu sevmeyen kürtler sevenlerden fazladır.. Diyelimki fazlalar.. Peki nerdeler ? Neden kendilerini küçük düşürmelerine izin vermekteler.

Şahsen Türklerden bir grup ellerinde aponun resimleriyle gösteri yapmaya kalkışsalar bizim Türk milleti o grubun canına okur.. Peki ya nerdeydi sizin sözde apoyu sevmeyenleriniz ? ( du bakalım ne bahane uyduracak )

 

Neyse ya sonuçta çok görmüyorum sizin gibilere.. Keşke her gün '' lelelelele'' diye naralar atıp halaylar çekseniz , ateşler üstünden atlasanızda adam gibi kutlasanız Nevruzu başım gözüm üstüne.. Ama niyet belli.. Allahtan hiç bir zaman aşamıyacağınız T.S.K varda kendi kendinize gelin güvey olmaktan ve bebekleri öldürmekten öteye gidemiyorsunuz...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Misafir hakanbaranyildirim

******,bakıyorum da coşmuşsun;başkalarına, hele de seni SEVMEYEN birilerine hava atayım derken kuyunu kazma.Korku insana bazen cesaret verir,ta ki karşına korkunun öznesi çıkana dek...

Görüşeceğiz seninle ve inan bana HERŞEY ÇOK GÜZEL olacak.

 

Gelelim muhteşem fikirlerine...

Bak sen.. Demek yeşil-sarı-kırmızı kürtlüğü temsil ediyor demek.. Bizde Juventusun renkleri sanmıştık.. Aydınlattın bizi sağol..

Vah canım,seni aydınlatmak bana sadece üzüntü verir,aydınlanmak senin ne haddine?

Eh o renkler kürtlüğü temsil ediyorsa apo resimleri de kürtlüğü temsil ediyor herhalde.. Çünkü o renklerin insanlarının hemen hepsinin elinde apo resimleri dolaşmaktaydı.. Şimdi der ki yine efenim apoyu sevmeyen kürtler sevenlerden fazladır.. Diyelimki fazlalar.. Peki nerdeler ? Neden kendilerini küçük düşürmelerine izin vermekteler..

Orada olup da elinde resim tutanlar APOCU'durlar...Peki ya tutmayanlar,ya da katılmayanlar?

Bunu anlamayacak kadar bir bakış açısına sahip biri değilsin?

Şahsen Türklerden bir grup ellerinde aponun resimleriyle gösteri yapmaya kalkışsalar bizim Türk milleti o grubun canına okur.. Peki ya nerdeydi sizin sözde apoyu sevmeyenleriniz ? ( du bakalım ne bahane uyduracak )

Bak sen!

Peki,Apdullah Çatlı ya da M.Ali Kırca gibi katillerin posterleri tutan ve "TÜRKİYE SENİNLE GURUR DUYUYOR" diyenlerin yanına gidip "ben sizi kınıyorum,siz TÜRKLER küçük düşürüyorsunuz" lafını kaç kez söyledin?

Önce kendin söyle sonra başkalarını kına...

Neyse ya sonuçta çok görmüyorum sizin gibilere.. Keşke her gün '' lelelelele'' diye naralar atıp halaylar çekseniz , ateşler üstünden atlasanızda adam gibi kutlasanız Nevruzu başım gözüm üstüne.. Ama niyet belli..

Biz lelele,tew tew gibi kelimelerimizi ve vurgularımızı istediğimiz yerde istediğimiz gibi kullanırız,senin haddine değil?

Niyetlerinin ne olduğunu bilmiyorum ama benim niyetimin ne olduğu belli...Karşıma çıkacağın vakit anlarsın zaten...

Tekrar görüşmek üzere ****'ım...Ayrıca ÖZEL MESAJ atıp laflar sallama bana,eminim bunu da yapacaksın?

Küfürleri sakla,sinirini de sakla,gelince karşımda dolu birini görmek isterim...Ben boş gelmeyeceğim de...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Aha ASENA da gelmiş...

 

Hoşbulduk -_-

Zaten ben de farklı bir şey iddia etmedim tıpkı senin gibi...

Ben,neden daha önce KAKA olan bir bayramın birdenbire TÜRK BAYRAMI ilan edilmesini sordum ve açıklamaya çalıştım.

İyi de ben senin ifadene bişey demedim ki nicomediasın yazısı için dedim ama tam açıklayamamışsın ne yazık ki

Renkler KÜRTLÜK'ü temsil ediyor,yoksa sandığın gibi PKK'yı temsil etmiyor.

Bu memlekette yaşayıp PKK'yı terör örgütü sayan milyonlarca KÜRT var ve bunlar PKK'yı destekleyen KÜRTLER'den daha fazladır.Siz işte bunu anlammakta ısrar ediyorsunuz?

Beni aydınlattığın için çok tşk ederim ben bu renklerin neyin temsil ettiğini çok iyi biliyorum benim bildiğim kadar da Türk milletide neyi temsil ettiğini biliyor.Kürtleri nasıl temsil edebilir ki bu bir bayrak rengimidir..

Gayet açık ve net PKK yı temsil ediyor işte var mı diyeceğin bişey...

Yememişsin ama yutmuşsun.

Peki bu ülkenin gazetecileri neden Irak'a ya da Filistin'e gidiyorlar?Bunun cevabını bulursan -ki çok şey istiyorum senden- emin ol ki diğer sorunun cevabını da bulursun.

Yutmadım ve yutmadık sadece gargara yaptık...emin ol çok şey istiyorsun..Sen rahat ol ben senden hiçbişey istemiyorum.Küçük bir sorumun yanıtı dahi veremedin.. Geçmişsin karşıma kelime oyunları yaparak kendini çok akıllı göstermeye çalışıyorsun.Sen git başkalarının gözünü boya o elindeki bıyama kalemiyle dikkat etde boyayım derken kendi gözünü çıkarma...

Dostluğu ve kardeşliği kabul etmeyen TURANCI-ÜLKÜCÜ-MİLLİYETÇİ kesimlerdir...Sen de buna dahilsin.

Oku bakalım tarihini neden bu kadar zülum ve savaş olmuş bu coğrafyada?..Özellikle de buna Osmanlı'nın Avrupa'da yenilip zora düştüğünde Doğu'ya yaptığı saldırılardan anlarsın.

Doğru haklısın dostluğu-kardeşiliği bir tek devrimci gençlik - kominizm kabul eder yanılmışız..Gördük gördük merak etme ne kadar dostsunuz ne kadar kardeş git bu masalları başka yerde anlat...Seninle ilk kez aynı fikirdeyiz...

Herkesin bayramı kutlu olsun...

Seninle aynı fikirde olmak gibi bir acizliğim olamaz..

 

 

Sadece son 1 haftada kutlanılan Nevruz bayramı adı altındaki eylemleri sordum ..Bilmiyorsan sus da adam sayalım...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Misafir hakanbaranyildirim

Seninle aynı fikirde olmak gibi bir acizliğim olamaz..

Sadece son 1 haftada kutlanılan Nevruz bayramı adı altındaki eylemleri sordum ..Bilmiyorsan sus da adam sayalım...

En SÜPER ASENA!...

Kesinlikle **** ******* ******* bir düşüncenin ürünüsünüz....

ADAM değilim zaten,beni tanıyan herkes bilir...

 

"ADAM olmadığı için İNSANLIĞA vekalet edenlerden sadece biriyim..."

 

NEWROZ'u kutlayanlara sorarım ben,amacınız neydi,eylemleriniz devam edecek mi(?)...

Bayram kutlayarak bu ülkeyi bölmeye utanmıyorsunuz diye de sorayım mı?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

En SÜPER ASENA!...

Kesinlikle ****** ***** **** bir düşüncenin ürünüsünüz....

ADAM değilim zaten,beni tanıyan herkes bilir...

 

"ADAM olmadığı için İNSANLIĞA vekalet edenlerden sadece biriyim..."

 

Kendinden bu kadar çok bahsetme gözlerimiz yaşardı...İçindekini hemen kusuverdin demek ki fırsat kolluyormuşsun...

Sadece hayal ürünüsün...

 

Yazımı bir daha oku ben neden sadece Türkiye de bu şekilde kutlanıyor dedim ve örnekleri verdim...

 

Lütfen bir daha muhatap olmayalım... ;)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Misafir hakanbaranyildirim

Kendinden bu kadar çok bahsetme gözlerimiz yaşardı...İçindekini hemen kusuverdin demek ki fırsat kolluyormuşsun...

Sadece hayal ürünüsün...

 

Yazımı bir daha oku ben neden sadece Türkiye de bu şekilde kutlanıyor dedim ve örnekleri verdim...

 

Lütfen bir daha muhatap olmayalım... ;)

Süper-extra ASENA...

Mükemmel bir yazı ve okurken gözlerim yaşardı,seninle muhattab olmak "ADAMLARIN" işi olsa gerek,ben "adam" değilim zaten...

Hayal de değilim, o kadar da uzun boylu değil yani...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.