Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

AKP Hükümeti 3. Köprü Güzergahındaki Ağaçları Kesmek İçin Kanun Hazırlıyor


deniz_kizi

Önerilen İletiler

koprulogo11.jpg

 

Ormanları gelir kapısı gören AKP hükümeti, onları satabilmek için önündeki engelleri kanunlarla kaldırmaya çalışıyor. Daha önceki çabaları Anayasa Mahkemesi’nden dönen hükümet, bu sefer de Karayolları Genel Müdürlüğü hakkındaki kanunda yapmayı düşündüğü değişiklikle doğa yerine betonu seçiyor. Avrupa Birliği müzakere sürecinde çevre başlığının açılmasıyla gurur duyan hükümet, ormanları satışa çıkartmaya çalıştığı bu tasarıyla Avrupa konusunda da ne kadar takiyeci olduğunu kanıtlıyor.

 

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı’nın 31. maddesinin 2. fıkrasıyla 6831 sayılı Orman Kanunu’na “Ek Madde 11” adıyla bir madde ekleniyor. Maddenin içeriği, ormanların nasıl satılacağıyla ilgili. Satışı yapılan alanların meşhur 2B’ler olduğu sanılmasın. Açıkça “orman sayılan alanlar”dan bahsediliyor. Kanun tasarısına göre orman sayılan alanlar, Orman Kanunu’nun 17. maddesi sayesinde işletme hakkının devredildiği hallerde, Orman Genel Müdürlüğü’ne gelir kaydedilecek belli bir bedel karşılığında kamu idareleri tarafından istenildiği gibi “işletilebilecek”. Daha açık bir deyişle, Karayolları Genel Müdürlüğü, tasarının kabul edilmesinden sonra kavuşacağı yeni statüsüyle, Orman Genel Müdürlüğü’ne belli bir miktar para yatırarak, istediği yerdeki ormanları kesebilecek. Tabii bu ormanların başında, 3. köprü güzergahı üzerinde bulunan Belgrad ormanları geliyor.

 

AKP hükümeti, İstanbul’un tek yeşil alanı olan ve ne kadar zarar görmüş olursa olsun hala bu büyük metropolün akciğerleri olmayı sürdüren Belgrad ormanlarına son darbeyi vurmak istiyor. Ancak AKP’nin de çok iyi bildiğini sandığımız bir gerçek var: Anayasanın 169. maddesinin 3. fıkrası: “Ormanlara zarar verecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez.” AKP, Avrupa Birliği’ne takiye yaparken, doğaya zarar verirken, ormanlarını korumak için mücadele eden halkını görmezden gelirken Anayasayı da ihlal ediyor. Tasarı yasalaşırsa, ormanlara zarar verecek faaliyet ve eylemlerin önü açılmış olacak. Ancak AKP, bir dayatmadan ibaret olan 3. köprüyü yapmak için son engeli de kaldırdığını sanmasın. Asıl işte o zaman hem hukuksal mücadele başlayacak, hem de halktan gerekli cevabı alacak.

 

Karayolları Genel Müdürlüğü’nü, liberalleşme aşkına özelleştirip satmak için ilk adımı atmak isteyen AKP hükümeti, aynı şeyi ormanlar için yapamayacak. Bu yolda attığı her adımda karşılarında halkı ve hukuku bulacak.

 

Karayollarınızı satabilirsiniz. Ama ormanlar bizimdir.

 

Serkan Köybaşı

 

Yeşil Gazete

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.