Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Ezbere ve amerikan batı grubunun bilim kaşesi atmadığı her şeyin yok sayıldığı dünyamızda Üniversite bitirilse ne olur bitirilmese ne olur.

Katsayı sorunuyla üniversite sınavına giren varmı aranızda. ? ben Teknik Liseyi bitirerek branşımla uzaktan yakından alakası olmayan bir bölüm okudum. Burda sorun eğitim siteminin baştan aşağı yanlış olması , katsayı meselesi değil.

Bu ülkenin ekonomi bakanı ODTÜ mezunu...Kafası çok çalıştğındanmı yoksa iyi ezberlediğindenmi diye düşünmek lazım. :lol:

Gönderi tarihi:

Ezbere ve amerikan batı grubunun bilim kaşesi atmadığı her şeyin yok sayıldığı dünyamızda Üniversite bitirilse ne olur bitirilmese ne olur.

Katsayı sorunuyla üniversite sınavına giren varmı aranızda. ? ben Teknik Liseyi bitirerek branşımla uzaktan yakından alakası olmayan bir bölüm okudum. Burda sorun eğitim siteminin baştan aşağı yanlış olması , katsayı meselesi değil.

Bu ülkenin ekonomi bakanı ODTÜ mezunu...Kafası çok çalıştğındanmı yoksa iyi ezberlediğindenmi diye düşünmek lazım. :lol:

Bu da olayın aslında gerçek yönü ama işte...

Gönderi tarihi:

Sevgili Tengerin Boşig, nasıl olmalı veya nasıl olmamalı açısından bakarsam katsayı olayına, İmam Hatipler konusundaki görüşlerine katılıyorum. O okullara giden imam-hatip olacağım diye gidiyor ve üniversite eğitimi de bu konuda olmalı. Ayrıca üniversitelerde okutulan diğer bütün bölümlerde düz liselerle aynı haklara sahip olmamalı. Zaten bildiğim kadarı ile İlahiyat fakültelerini tercih edebiliyorlar hem de ek puan veriliyor bu bölümleri tercih ettiklerinde. Ama diğer meslek liseleri konusunda daha farklı düşünüyorum. Mesela Ticaret liseleri. Ticaret liselerinde muhasebe, işletme, bankacılık gibi iktisadi ve idari bilimler fakültelerinde okutulan bölümlerle ilgili dallar var. Bunların eğitimi alıp ta bu fakülteleri tercih edememek, etsen bile düz liselerin senden hemen hemen daha ilk soruda 30 puan önde olduğunu bilmek kötü. Ticaret liselerine sadece Gazi Üniversitesinde olan (en son takip ettiğim kadarı ile böyleydi daha sonra başka yerde açıldımı bilmiyorum) lisede muhasebe okuduysa eğer /muhasebe ve finansman öğretmenliği/ haricinde hiç bir fakülte için ek puan verilmiyor.Buraya da genelde okul birincileri yerleştiriliyor zaten. Ve ben bunun haksızlık olduğunu düşünüyorum. Keza endüstri meslek lisesinde elektrik-elektronik okuyan bir öğrencinin de bu bölümle ilgili mühendisliği rahatlıkla tercih edebilmesi lazım. Bu çocuklar 2 yıllık meslek yüksek okulunu bitirdikten sonra ( yüksek lise desek daha doğru olur :) ) dikey geçişle 4 yıllık öğrenim veren okullara dikey geçişle gidebiliyorlar evet doğru ama şu da var; kontenjan o kadar az oluyor ki. Kendilerini parçalamaları lazım. Nerden biliyorum çünkü benim başıma geldi.Yok yere dikey geçiş sınavlarına hazırlamak için 1 yılım heba oldu. Düz liseye giden arkadaşlarım benden daha az net çıkardıkları halde , benim yıllarca eğitimini aldığım ve belki de bu konuda uzmanlaşmak istediğim bir dalda bana çelmeyi takarak rahatlıkla o okullarda okudular. Hiç mi vicdanınız sızlamadı demem mi ben şimdi onlara :)

• 2 ay sonra...
Gönderi tarihi:

Ben gittim ben biliyorumculugu yapmiyorum yapmadigim gibide sizin gibi ben duz lise bitirdim universite okumak benim hakkimda demiyorum . Biz anlatinca demogoji oluyor siz anlatinca her ne hikmetse gercekcilik oluyor tabi bizde bunu yedik oylemi.. Avrupadaki yada en azindan ben yasadigim ulkedeki sistemi anlattim ama anlamadiysaniz tekrar anlatayim ..

Burada orta 4ten sonra ne yonde ilerleyip kararini verirsin meslek okulu yahut liseye gidersin egerki meslek okuluna gidiyorsan meslegini alirsin meslek okullarinda egitim lise duzeyinde degil dahada dusuk seviyededir Birkere burada Meslek okullarina meslek lisesi denilmez bu bir bir digeri .. Meslek liseleri buradada vardir bir onceki iletimdede bunu belirttim ve oradaki egitim ise lise ile esit haklara sahiptir. Sen meslek lisesinden geldinde universite okuma hakkin yok tavirlari sizdeki gibi yok ne hikmetse turkiyede bir birinci sinif ikinci sinif var birinci sinif insan duz lise okuyup universiteye gider ikinci sinifta isci sinifi olur.

Ben gerçekten merak ettim. Meslek lisesi mezunlarına üniversite sınavında düz lise mezunlarıyla aynı fırsatı veren Avrupa ülkesi hangisi imiş ?

Ben öyle bir Avrupa ülkesi duymadım ama. Ancak Almanya'da meslek lisesi mezunlarının üniversite sınavına giremediğini biliyorum. Düşük katsayıyı falan geçtim. Meslek lisesi diploması sahibiyseniz Almanya'da, üniversite sınavına giremezsiniz. Bugüne kadar bu uygulama için "zulümdür, eşitsizliktir" vs diyen bir Alman gazetesi de görmedim.

Gönderi tarihi:

Sevgili Tengerin Boşig, nasıl olmalı veya nasıl olmamalı açısından bakarsam katsayı olayına, İmam Hatipler konusundaki görüşlerine katılıyorum. O okullara giden imam-hatip olacağım diye gidiyor ve üniversite eğitimi de bu konuda olmalı. Ayrıca üniversitelerde okutulan diğer bütün bölümlerde düz liselerle aynı haklara sahip olmamalı. Zaten bildiğim kadarı ile İlahiyat fakültelerini tercih edebiliyorlar hem de ek puan veriliyor bu bölümleri tercih ettiklerinde. Ama diğer meslek liseleri konusunda daha farklı düşünüyorum. Mesela Ticaret liseleri. Ticaret liselerinde muhasebe, işletme, bankacılık gibi iktisadi ve idari bilimler fakültelerinde okutulan bölümlerle ilgili dallar var. Bunların eğitimi alıp ta bu fakülteleri tercih edememek, etsen bile düz liselerin senden hemen hemen daha ilk soruda 30 puan önde olduğunu bilmek kötü. Ticaret liselerine sadece Gazi Üniversitesinde olan (en son takip ettiğim kadarı ile böyleydi daha sonra başka yerde açıldımı bilmiyorum) lisede muhasebe okuduysa eğer /muhasebe ve finansman öğretmenliği/ haricinde hiç bir fakülte için ek puan verilmiyor.Buraya da genelde okul birincileri yerleştiriliyor zaten. Ve ben bunun haksızlık olduğunu düşünüyorum. Keza endüstri meslek lisesinde elektrik-elektronik okuyan bir öğrencinin de bu bölümle ilgili mühendisliği rahatlıkla tercih edebilmesi lazım. Bu çocuklar 2 yıllık meslek yüksek okulunu bitirdikten sonra ( yüksek lise desek daha doğru olur :) ) dikey geçişle 4 yıllık öğrenim veren okullara dikey geçişle gidebiliyorlar evet doğru ama şu da var; kontenjan o kadar az oluyor ki. Kendilerini parçalamaları lazım. Nerden biliyorum çünkü benim başıma geldi.Yok yere dikey geçiş sınavlarına hazırlamak için 1 yılım heba oldu. Düz liseye giden arkadaşlarım benden daha az net çıkardıkları halde , benim yıllarca eğitimini aldığım ve belki de bu konuda uzmanlaşmak istediğim bir dalda bana çelmeyi takarak rahatlıkla o okullarda okudular. Hiç mi vicdanınız sızlamadı demem mi ben şimdi onlara :)

Peki dostum, ticaret meslek lisesi mezunu olarak, düz lise mezunu arkadaşlarınla durumunu kıyaslayınca ? Sen artık bir meslek sahibisin. Piyasa da her daim ihtiyaç duyulan ara eleman pozisyonuna adaysın. Peki düz lise mezunu arkadaşın ? Eğer üniversiteye girememişse, ailesinin okutmayıp bir zanaatkarın yanına çırak olarak verdiği arkadaşından daha kötü durumda. Çünlü düz lise diploması ve düz lise eğitimi insanı hiçbir meslek sahibi yapmaz. O genç vasıfsızdır. Sıfırdan başlayacaktır. Senin ara teknik eleman olarak çalıştığın işyerine girse, vasıfsız bir eleman olarak başlayacaktır.

Bunda bir adaletsizlik var mı gerçekten ?

Daha önce bahsettiğim gibi o halde niye düz liseler var ki ? Düz lise öğrencilerinin günahı ne ?

Meslek lisesi mezunu arkadaşları üniversiteye giremeseler bile, bir meslek sahibi. Diplomaları piyasada ihtiyaç duyulan pozisyonlar için talep ediliyor. Onların diplomaları ise sadece üniversiteye girişte bir işe yarıyor. Onun haricinde diplomaları onların herhangi bir işe girmelerini sağlamıyor.

Bu sistem meslek liselerinin olduğu tüm Avrupa ülkelerinde de uygulanan bir sistem. Ve hatta bir ileti önce örnek verdiğim gibi, bırakalım katsayı farkını, meslek eğitimi alan öğrencileri üniversite sınavına sokmayan ülkeler var.

Burada isyan edilen, mesleki eğitim kurumlarının, kuruluş ve varoluş amaçlarına uygun olarak kullanılmasına isyan sadece. Bu kurumlar bu amaçla kurulmuştur, ve varlıklarının sebebi budur. Piyasanın ihtiyaç duyduğu ara elmanları yetiştirmek. Mezunlarını direk olarak teknik işgücü olarak hazırlamak.

Gönderi tarihi:

Avrupanin Bir cok ulkelerinde ister yabanci ister yerli olsun cocuklarini katolik liselere gondermeyi tercih etmekteler bunlarin icinde turk ailelerde cogunluktadir.

Burada belirtmeliyim, katolik liseleri ile, imam hatipler arasında hiçbir benzerlik yoktur. Katolik liselerinde çocuklara dini ağırlıklı eğitim verilmez. O ülkenin lise eğitim müfradatı neyse aynen o verilir. Türkiye'deki vakıf liseleriyle aynı pozisyondadırlar.

Şöyle örnek vereyim, Saint Benoit Lisesi de,katolik okuludur. Fakat bu lisede din ağırlıklı eğitim falan verilmez. Hristiyan din adamı yetiştirmek için eğitim de vermez. Türkiye'deki lise müfradatı neyse o verilir öğrencilere. Katolik liseleri kilise vakıfları tarafından kurulan, vakıf mensubu öğretmenlerce eğitim verilen kurumlardır.

İmam-hatip liseleri ise, devlet tarafından kurulan dini ağırlıklı, din adamı yetiştirmeye yönelik eğitim verilen mesleki kurumlardır.

İmam hatiplerin muadili, katolik liseleri değil, papaz okullarıdır. Zira papaz okullarına sadece papaz olmak isteyen öğrenciler girer. Bitirir Roma Katolik Kilisesi'ne bağlı papazlar olarak görev yaparlar. Hiçbir papaz okulu mezununu da papaz okulu diploması ile üniversite sınavına almazlar.

Gönderi tarihi:

Almanya'da, Gymnasiumdan mezun olanlar direk üniversiteye girebilirler.Gymnasium bizim düz lise dedigimiz fakat daha agir bir ögretim programini icerir.Bu nedenle özellikle yabancilarin cocuklarinin Gymnasiuma gitme sanslari vardir fakat gidebilenlerin orani cok düsüktür.Hatta söylede söyleyebilirim ki;Almanya'da Gymnasiuma gidebilmek ve de oradan mezun olmak bile bir ayri onur konusu haline getirilmis.HAUPT,REAL ve BERUF schule yani ilk ögretim ve meslek okulu mezunlari ise birtakim prosedürlerin yerine getirilmesiyle üniversiteye gidebilirler.BERUF SCHULE denilen okul mezunlari FACH HOCH SCHULE denilen YÜKSEK MESLEK OKULLARINA GIDERLER.

Türkiye'de ki egitim sisteminin bozuklugu ve de yanlisligi nedeniyle,gencler hic gereksiz iskencelere maruz kalmaktadirlar.Bir yerlere gelebilmek hak etmekle olur.Meslek okulunu bitirip,Imam veya marangoz veya berber olmak istemeyip ben hukukcu olmak istiyorum diyen varsa gerekli sartlari yerine getirerek hukukcuda olma sansini yakalar.

saygilarla

Gönderi tarihi:

Ben gerçekten merak ettim. Meslek lisesi mezunlarına üniversite sınavında düz lise mezunlarıyla aynı fırsatı veren Avrupa ülkesi hangisi imiş ?

Ben öyle bir Avrupa ülkesi duymadım ama. Ancak Almanya'da meslek lisesi mezunlarının üniversite sınavına giremediğini biliyorum. Düşük katsayıyı falan geçtim. Meslek lisesi diploması sahibiyseniz Almanya'da, üniversite sınavına giremezsiniz. Bugüne kadar bu uygulama için "zulümdür, eşitsizliktir" vs diyen bir Alman gazetesi de görmedim.

Yaziniyi yeni gordum gerci ben bu konuyu coktan pes etmistim ama madem siz cok merak ediyorsunuz merakinizi gidererim o merak ettiginiz avrupa ulkesi Danimarka evet Danimarka .. Daha oncede yazdigim gibi burada 4 cesit lise mevcuttur bunlardan ikisi Sizin meslek lisesi dedigini ( Turkiyedeki ticaret, ve meslek liseleri oluyor) birisi Gymnasium (Turkiyenin duz lisesi) sonuncusu ise lise dengi (oda normal lisenin hizlandirilmisi 2 yillik olmakta) ve bu 4 liseden mezun olan ogrenciler not ortalamalarina gore istedikleri fakultede istedikleri bolumde okurlar ayrica sunuda belirteyim burada universiteye girmek icin turkiyede bildigimiz sinav yapilmaz ogrenciler lise notlariyla girerler universiteye ve bildigim kadariyla almanyada oyledir..Simdi hakli olarak sorarcaksinizdir orada meslek okullari yokmu var olmaz olurmu ama meslek okullari lise duzeyinde hic bir zaman deyillerdir ve isteyen herkes bu meslek okuluna gidebilir herhangi bir on kosul gerekmemektedir ama yukarida belirttigim liselere gitmek icin bazi on kosullar vardir ve her ogrenci kolay kolay giremez.. Meslek okulunu bitirmis birisi liseye baslamak isterse ozaman oncelikle disaridan orta okuldaki notlarini yukseltmesi icin tekrar ortaokul bitirme sinavlarina girer ve daha sonra liseye baslar yani once meslek okuluna gidip ardindan yatay gecis gibi bir olanagi yoktur .. Ama liseyi bitirdikten sonra hangi liseyi bitirdigine bakilmaksizin not ortalamalari goz onunde bulundurulur.. umarim merakinizi gidermistir..

Gönderi tarihi:

merak ettiginiz avrupa ulkesi Danimarka

Gazete5'te yer alan şu haber sizi yanlışlıyor:

"Eğitimde küreselleşmeyi ön plana çıkaran Danimarka hükümeti, eğitimin küreselleşmesi, meslek lisesi mezunlarının üniversite devam etmesi, hatta dünyanın dört bir yanında staj imkanı bulması için yeni bir reform paketi hazırladı." (Haber: İsmail Zelvi Gazete5 İstanbul.)

Böyle bir reform paketi hazırlandığına göre, demek Danimarka'da meslek liseliler üniversiteye gidemiyormuş. Bu reform paketi kabul edilir ve yürürlüğe girerse, ondan sonra gidebilecekler.

Türkiye'de meslek liselilerin üniversiteye gidemedikleri ise koskoca bir yalandır. İki yıllık meslek yüksek okullarına giderler, hatta bu okullara gidiş, önce sınavsız idi. Buradan da dikey geçiş sınavı ile dört yıllık mühendislik fakültelerine geçerler. Bu geçiş oranının da ÖSS den kazanma oranından daha yüksek olduğu söyleniyor. Söyleniyor derken, bu değişen bir rakam olduğu için. Söylentiler üzerinden konuşuyorum izlenimi uyanmasın. Bu oran değişebilir, azalırsa gerekli önlemleri alacak yetkililerdir.

Ancak, her biri binlerce lira değerinde makine ve tezgahlarda eğitim gören örneğin bir tesviyeci meslek öğrencisinin, doktor veya avukat olamadığı doğru. Devlet avukat doktor olsun diye o binlerce liralık tezgahı oraya koymadı çünkü. Madem doktor avukat olacaktı, düz liseye gidecekti.

Yok ben anlamıyorum, eşit ağırlık mezunu lise öğrencisi sayısal bir eğitim programına giremediği zaman niye kıyamet kopmuyor? Niye o zaman fırsat eşitsizliği zulmü doğmuyor?

Bunlar art niyetten, bir bardak suda fırtına koparmaktan, kendi ülkesinin dirliğine düşmanca davranışlardan başka bir şey değildir...

Gönderi tarihi:

Gazete5'te yer alan şu haber sizi yanlışlıyor:

"Eğitimde küreselleşmeyi ön plana çıkaran Danimarka hükümeti, eğitimin küreselleşmesi, meslek lisesi mezunlarının üniversite devam etmesi, hatta dünyanın dört bir yanında staj imkanı bulması için yeni bir reform paketi hazırladı." (Haber: İsmail Zelvi Gazete5 İstanbul.)

Böyle bir reform paketi hazırlandığına göre, demek Danimarka'da meslek liseliler üniversiteye gidemiyormuş. Bu reform paketi kabul edilir ve yürürlüğe girerse, ondan sonra gidebilecekler.

Türkiye'de meslek liselilerin üniversiteye gidemedikleri ise koskoca bir yalandır. İki yıllık meslek yüksek okullarına giderler, hatta bu okullara gidiş, önce sınavsız idi. Buradan da dikey geçiş sınavı ile dört yıllık mühendislik fakültelerine geçerler. Bu geçiş oranının da ÖSS den kazanma oranından daha yüksek olduğu söyleniyor. Söyleniyor derken, bu değişen bir rakam olduğu için. Söylentiler üzerinden konuşuyorum izlenimi uyanmasın. Bu oran değişebilir, azalırsa gerekli önlemleri alacak yetkililerdir.

Ancak, her biri binlerce lira değerinde makine ve tezgahlarda eğitim gören örneğin bir tesviyeci meslek öğrencisinin, doktor veya avukat olamadığı doğru. Devlet avukat doktor olsun diye o binlerce liralık tezgahı oraya koymadı çünkü. Madem doktor avukat olacaktı, düz liseye gidecekti.

Yok ben anlamıyorum, eşit ağırlık mezunu lise öğrencisi sayısal bir eğitim programına giremediği zaman niye kıyamet kopmuyor? Niye o zaman fırsat eşitsizliği zulmü doğmuyor?

Bunlar art niyetten, bir bardak suda fırtına koparmaktan, kendi ülkesinin dirliğine düşmanca davranışlardan başka bir şey değildir...

Galiba siz gazeteyi pur dikkat okumamissiniz, oylesine alintilamissiniz ve beni yalanladigini iddia etmektesiniz ulkede yasayan benim burada ilk orta lise ve universite egitimi goren benim ve siz kalkmis bana gazete sizi yalanliyor diyorsunuz kusura bakmayin ama sizin vermis oldugunuz yaziyi dikkatli okursaniz oraad meslek okullari diyor yani tam turkcesi size gore meslek liseleri anlamina geliyor.. bakin sizin yarim yapistirdiginiz yazinin devaminda ne diyor "Meslek Lisesi öğrencilerinin diğer meslek liselerine veya normal liseye geçişleri kolaylaştırılıyor."Hangi meslek liseleri acaba :) ustelik staj meslek okullarinda gorulmekte ve universitelerde staj gormek gerekmiyor sadece bir kac meslek dallari disinda.. Meslek okullarinda ise staj mecburidir..

Gönderi tarihi:

Galiba siz gazeteyi pur dikkat okumamissiniz,

Bu yanıtın neresi yanıt, anlaşılmıyor. Alıntı son derece açık. Asıl siz dikkatli okuyun. Meslek liselerinde stajın zorunlu oluşu neyi kanıtlıyor? İyi işte, hazırlanan reform paketinde meslek liselerindeki stajın düzenleneceği söyleniyor.

Bu bir yanıt değildir, o yüzden yanıt olarak kabul edemiyorum...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.