Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Katsayı darbesi

Elimizde kalan sonuç bu. Bir cinayet. Eğitime, yani gençlerin umutlarına yönelik taammüden işlenen bir cinayet. Eğitim sisteminin cansız bedenini, milyonlarca öğrenciye yerlerde sürütmek.

Danıştay 10. Dairesi'nin önceki kararları ile çelişkili biçimde, YÖK'ün katsayıyı kaldırma kararını iptal etmesinin anlamı bu. YÖK katsayıyı kaldırarak, eğitim sistemimizin toparlanmasını sağlayacak çok hayatî bir karar vermişti. Şöyle tarif edelim: Eğitim sistemi ayaklarından yere bağlanmıştı. Bu yüzden kanatlanıp uçamıyor, yükseklere çıkamıyordu. YÖK katsayıyı kaldırarak bu bağı çözdü. Danıştay ise bu kararı iptal ederek, ülkenin geleceğini yani eğitimi ayaklarından yere çiviyle çakmış oldu.

Sorunun tanımının eğitim konusundaki uzmanlıkla ilgisi yok. Yani, bu sorun uzmanlarına bırakılmayacak kadar ciddi. Çünkü sorun eğitimin, hepimiz için geçerli varlık sebebiyle ilgili. Eğitime, hayatın ihtiyaç duyduğu becerileri ve donanımı kazandırma görevi yüklüyoruz; öyle değil mi? Canlı bir şekilde ilerleyen toplumsal, kültürel ve ekonomik hayat talep edecek ve eğitim sistemi bu talebi karşılayacak şekilde kendisini organize edecek. Elimizdeki ne? Ortaöğretimi bitirdiği halde hiçbir beceriye ve donanıma sahip olmadan üniversite kapılarında bekleyen yüz binlerce genç. Daha ötesi talep baskısını karşılayabilmek için genel kültür öğretimine yönelen ve gençleri aynı şekilde donanımsız biçimde üniversiteden mezun ederek kapının önüne koyan bir yükseköğrenim sistemi. Pek telaffuz edilmeyen bir gerçeği hatırlatalım: Üniversiteden mezun olan gençlerin % 85'i eğitim aldıkları alanın bütünüyle dışında kalan mesleklere girerek hayatlarını sürdürüyor. Kısaca eğitim sistemi ile eğitimin varlık sebebi olan hayatın ihtiyaçları arasında derin bir uçurum var. Peki sebebi ne? En başta gelen sebep meslek liselerinin, hem nitelik hem de nicelik olarak ara işgücü ihtiyacını karşılayamaması. Üniversiteye girmeyi başaran genç bile, onca emek ve zamana rağmen bir meslek lisesi mezununun sahip olabileceği nitelikleri bile kazanamıyor. Çünkü gençler meslek liseleri yerine genel liselere ve genel kültür eğitimi veren üniversitelere yöneliyor. Bu tablonun sebebi de kendiliğinden ortaya çıkıyor. Meslek liselerinin cazibesi yok. Çünkü, meslek liselerine yönelen genç peşinen üniversite okuma umudunu kaybetmiş oluyor. Üniversiteye giden kapı, meslek lisesine başladığı gün kendisine kapanıyor. O yaşta en değerli şeyini, yani umudunu kaybetmek istemeyen gençler ve onların üzerine titreyen ebeveynler de genel liseler ve üniversiteye hazırlık kursları ile şanslarını denemeye karar veriyor. Meslek liselerinin cazibesini kaybetmesine yol açan sebep ise, Danıştay'ın yeniden can verdiği katsayı uygulamasından başka bir şey değil.

Eğitimin tek gayesi ideoloji aşılamak mı?

Dünya çapında eğitimin yerli yerine oturmuş makul dengeleri var. Ortaöğretimin üçte ikisinin meslek liselerinden, üçte birinin ise genel nitelikli liselerden oluşması normal kabul ediliyor. Bizde ise katsayı uygulaması yüzünden durum tam tersine. Binanın temelinde bu esaslı sorun varken, bu temelin üzerinde hareket eden yükseköğrenim sisteminin makul bir dengeye ulaşması neredeyse imkânsız.

Nitekim YÖK katsayıyı kaldırır kaldırmaz meslek liselerine öğrenci akını başladı. Bazı meslek liseleri ikili eğitime geçti. Koç Grubu'nun, katsayının kaldırılmasına alkış tutması ve meslekî eğitime kampanyalarla destek vermesi, ülkenin reel ihtiyaçlarını gösteriyordu. Peki bu kadar hayati bir konuda Danıştay niçin direniyor?

Bu direnci açıklayan ve Danıştay'ın iptal kararının gerekçesinde yer almayan bir tek gerçek sebep var: İmam hatip liseleri.

Katsayı cinayeti, askerî vesayet mantığının somut göstergelerinden biri. Eğitim, üniforma giydirilmiş erat gibi tek tip kafalar ve birlikte uyum içinde aynı sesleri çıkartan insanlar yetiştirmek zorunda. Hayatın ve özellikle ekonominin ihtiyaçları bu vesayet mantığının çok uzağında; hele demokratik ve özgür bireyler yetiştirmek bu dar kalıpları çatlatacağı için zaten eğitim sisteminden uzak tutulmalı. Hepimiz silahlı gücün bizi kötülüklerden koruma yeteneğine ve ülkeyi yönetme ayrıcalığına boyun eğmeliyiz. Silahın üstünlüğünü kabul edince, zaten medenî bir topluma ulaşma şansınız peşinen ortadan kalkıyor. Bunun için de eğitimin tek tipleşmesi, ideolojik eğitimi veren ana gövdenin geliştirilmesi şart. Meslek eğitimi mi? Askerî vesayete bir faydası var mı?

Sorun varsa yasak koyarsınız. Sorun var mı? Din eğitimini devlet tekeline alan devlet, Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun emri gereği imam hatip liseleri açıyor. Sonra vatandaşlardan gelen yoğun talep üzerine bu okulların sayısı hızla artıyor. Bu okullar, amaçlanan ideolojik eğitimi beklendiği gibi veremiyor. Devlet kendi müfredatını koyduğu, kendi öğretmenlerine eğitim verdirdiği ve genel lise eğitimini uygulattığı bu liseleri, askerî mantığa göre bir tehlike olarak görmeye başlıyor. O zaman bu okullardan yetişenlerin önünün kapatılması gerekiyor. Çare askerî mantığa uygun genel bir yasak koyarak bulunuyor: Bütün meslek liselerinin önünü kapatmak. Katsayı uygulamasını havan ve topçu atışları olarak görürsek, imam hatip liselerinin de içinde yer aldığı meslek liselerinin başına geleni anlayabiliriz. Bütün meslekî eğitim sistemi, konulan katsayı ile çökertiliyor. Böylece imam-hatip liseleri, eğitim sistemini bütünüyle işlemez hale getirme pahasına devreden çıkartılmış oluyor.

Halbuki, katsayının kaldırılması sadece meslekî ve teknik eğitimin önünü açmıştı. İmam hatipler büyük ölçüde tarihî misyonunu tamamladı. Bu durum katsayı kalktıktan sonra da, imam hatiplere kaydolan öğrenci sayısında ciddi bir artış görülmemesinden belli. Ortaöğretimdeki özel okullaşma, toplumun eğitim talebini karşılamaya başladı. İmam hatiplere karşı sürdürülecek savaşın hiçbir anlamı kalmadı.

Katsayı uygulaması bir cinayet. Üstelik seri bir cinayet. Bu seri cinayetlerin önünü alabilmek için eğitimin tek taraflı bir ideolojik savaş alanı olmaktan çıkartılması lâzım. Katsayı uygulaması, mesleki eğitime tam olarak askerî mantıkla yasak getirmek demek. Dünya ile rekabet bu ilkel yasaklarla yürümez. Bu yasakları koyanların dışımızda akıp giden hayatı kavramaları galiba çok zor. Hiç olmazsa Koç Holding'in sesine kulak verseler.

Mümtaz'er Türköne

Gönderi tarihi:

Katsayının kalkmasının eğitim sistemine bir katkısı olmayacak.

Meslek Liseleri, bireylere meslek edindirmek ve ön lisans programlarına öğrenci hazırlamak için vardır.

Düz Liseler ise üniversiteye yani lisans eğitimine yönelik hizmet verir.

Meslek Lisesi'ne giden birey, zaten öncelikli olarak lisans okumayı değil de en azından ön lisans ile meslek hayatına atılacağını bildiği için bu tercihi yapar.

İmam Hatipler de birer meslek edindirmeye yönelik eğitim kurumlarıdır.

Amacı, imam ve hatip yetiştirmek ve eğitimini tamamlayan bireyi buna yönlendirmektir.

Orası bir Düz Lise niteliğinde değildir.

İmam Hatip'e gibip sonra da Üniversite de kimya, fizik, matematik ya da başka bir bölümde okumak isteyen bireyin tercih etmesi gereken Orta Öğretim Eğitim kurumu bellidir;

Düz Lise...

İnsanlar, İmam Hatipleri medrese gibi kullanıyorlar.

İmam Hatip ile Düz Lise arasındaki kat sayı farkı kaldırıldığında,

Düz Liseleri kapatın o zaman!?

Tevhid-i Tedrisat'ı da iptal edelim!

İmam Hatipliler bu konuda zerre kadar haklı değillerdir ve kat sayı farkının konması kadar adil bir başka uygulama daha olamaz.

Üniversiteye gitmek isteyen bireyin, meslek lisesinde işi ne?

Ben üniversiteye gitmek istedim ve Düz Lise okudum...

Kardeşim üniversiteye gitmek istemedi ve Meslek Lisesi okuyup, mesleğe atıldı...

Birey imamlık ya da hatiplik yapmak niyetinde değilse İmam-Hatip Lisesi'nde ne işi var söyler misiniz?

Medrese mi orası?

Düz Liseler ne güne duruyor?

Gönderi tarihi:

Katsayının kalkmasının eğitim sistemine bir katkısı olmayacak.

.

.

Cok dogru söylüyorsunuz, üniversiteye gitmek isteyenler ile meslek yapmak isteyenler arasinda okul farki olmasi gerekli. Ögrenci fikrini sonradan degistiriyorsa en azindan meslek okulunu bitirdikten sonra ve ya baska bir olasilik varsa tabii düz liseye gecisle yapabilir. Imamhatip mezunlarina üniversite kapilarinin acilmasi sadece siyasidir ve amac bilim ögrenmek degil sistemi ele gecirmektir.

Gönderi tarihi: (düzenlenmiş)

Yönlendirici biçimde alan tercihi söz konusu, evet; ama bunun esnekliği de sağlanmalıydı. İlgili düzenleme bunu amaçladığını söyledi ama benim de yeterli görmediğim bir düzenlemeye gitti. Günlük siyasi tartışmalardan arınamayan iki taraf oluştu ve bir kesim sanki büyük katsayı farkı olmazsa olmaz gibi davranırken(halbuki eskiden bu olmadan da oluyormuş) bir diğer kesim de insanları ümitlendirip işi temelden çözecek bir düzenleme yerine pek çok zaman olduğu gibi "o gün için çözecek" düzenleme getirdi. Böylece güzel ülkem ilginç cümlelerin havada uçuştuğu ve uçuşacağı bir başka sürece girdi. "İmam olmak istiyorsa girsin" demek ve bunu ergenlik döneminde olup 4 sene içerisinde fikri değişebilecek ve hatta bu yeni fikri uygulamaya geçirip "eşit" sınavda "başarılı" olabilecek bir genç için söylemek o gencin varlığını önemsememektir. Aynı şekilde kendi alanlarında zaten puan ve doğrudan yerleştirme(sınavsız geçiş hakkı deniyor) avantajı olan meslek liselerinin yanında düz liseler ve anadolu liselerinin durumunun bir anda değişmesi de apayrı bir tartışma konusudur.

İlgili mahkeme kararı:

Danıştay 8. Daire; Esas No: 2009/6890:

Tarih: Düzenleyen: ali0_1
Gönderi tarihi:

Dinci ve yobaz kadrolarin Imam Hatip okullarindan mezun olanlari üniversitelere doldurma gayretleri Danistayin sillesi ile bosa cikti.Erbakan'in bizim arka bahcemiz dedigi Imam hatip okullari bir meslek okuludur.Imam olmak isteyen oraya gider ve imam olur.Eger daha fazla olmak istiyorsa Ilahiyat fakültesine gider ve baska sey olur.Ama sirf siyasi amaclarla bu yasayi degistirip memleketi yobazlara teslim etme hakki kimsede yoktur olmadigi icin Danistay yerinde bir karar almistir.Üniversiteye gitmek isteyenler gerekli prosedürlere uyarak bu haklara kavusurlar,dünyanin her ülkesinde meslek okullari icin sartlar böyledir.

saygilarla

Gönderi tarihi:

Türkiye'yi dogmatizme teslim etmek isteyen çağdışı zihniyet korkunç bir propaganda aygıtı çalıştırarak tüm bir halkın beynini yıkamaya çalışmaktadır. Yapılan propagandaya göre sırf imam-hatiplilerin önünü kesmek uğruna tüm mesleki teknik eğitime kıyılmakta ve teknik meslek dallarında okuyanlar kendi dallarında mühendis olamamaktadırlar!

Bu külliyen yalandır. AKP iktidar olmadan teknik meslek okulu çıkışlılar sınavsız olarak iki yıllık meslek yüksek okuluna alınıyorlardı ve buradan üniversite sınavından çok daha yüksek bir oranda 4 yıllık mühendislik fakültelerine geçiş yapabiliyorlardı. Mesleki teknik eğitimi asıl katleden işte bu yıkıcı ve yalan propagandadır!

AKP ise meslek yüksek okullarına meslek lisesi mezunlarının sınavsız girişini kaldırmıştır. Dertleri güçleri imam hakim, imam kaymakam, imam vali, imam doktor üretmek. Dogmatizmi beslemek ve oy depolarına depolar katmak. Dogmatizmin fanatikleştirdiği kadar kimse fanatikleşmiyor çünkü...

Gönderi tarihi:

Sevr,Türkiye'nin üzerinde kümelenmis olan en büyük kara buluttu,bu kara bulutlar,vermis oldugumuz topyekün kurtulus savasiyla dagitildi,Türkiye'nin üzerine kümelenmis olan simdiki kara bulutun adi AKP'dir.Bu millet bu kara bulutuda dagitmaya muktedirdir,yeter ki zamani gelsin.

saygilarla

Gönderi tarihi:

Cok dogru söylüyorsunuz, üniversiteye gitmek isteyenler ile meslek yapmak isteyenler arasinda okul farki olmasi gerekli. Ögrenci fikrini sonradan degistiriyorsa en azindan meslek okulunu bitirdikten sonra ve ya baska bir olasilik varsa tabii düz liseye gecisle yapabilir. Imamhatip mezunlarina üniversite kapilarinin acilmasi sadece siyasidir ve amac bilim ögrenmek degil sistemi ele gecirmektir.

Tebrik ederim dominik;

Güzel bir yanıt...

Türkiye'yi dogmatizme teslim etmek isteyen çağdışı zihniyet korkunç bir propaganda aygıtı çalıştırarak tüm bir halkın beynini yıkamaya çalışmaktadır. Yapılan propagandaya göre sırf imam-hatiplilerin önünü kesmek uğruna tüm mesleki teknik eğitime kıyılmakta ve teknik meslek dallarında okuyanlar kendi dallarında mühendis olamamaktadırlar!

Bu külliyen yalandır. AKP iktidar olmadan teknik meslek okulu çıkışlılar sınavsız olarak iki yıllık meslek yüksek okuluna alınıyorlardı ve buradan üniversite sınavından çok daha yüksek bir oranda 4 yıllık mühendislik fakültelerine geçiş yapabiliyorlardı. Mesleki teknik eğitimi asıl katleden işte bu yıkıcı ve yalan propagandadır!

AKP ise meslek yüksek okullarına meslek lisesi mezunlarının sınavsız girişini kaldırmıştır. Dertleri güçleri imam hakim, imam kaymakam, imam vali, imam doktor üretmek. Dogmatizmi beslemek ve oy depolarına depolar katmak. Dogmatizmin fanatikleştirdiği kadar kimse fanatikleşmiyor çünkü...

Ben mazlum edebiyatı yapabilmelerine şaşırıyorum...

Hele bir de İmam-Hatiplilerin...

Ya hu derdin Üniversiteye gitmekse, Düz Lise'ye git işte!

Biliyorsun İmam-Hatip'in Meslek Lisesi olduğunu değil mi?

Ha, fikrini değiştirdiğinde Düz Lise'ye geçiş gibi bir hak tanınmalı elbette

Ama ben böyle bir hakkın daha önce var olduğunu sanıyorum,

Yanlış hatırlamıyorsam...

Yoksa da düzenlenmeli...

Gönderi tarihi:

:clover:

Gönderi tarihi:

Egerki anayasa onunde her vatandas esit ise ki oyledir ozaman universitede okumakta her vatandasin hakkidir bu ister duz liseyi bitiren olsun isterse diger liseleri bitiren olsun Illaki universite okumak icin duz liseyi bitirmis olmasi gerekmiyor. Bugun dunya ulkelerinde boyle bir ayricalik varmi sen duz liseyi bitirdin universiteye girebilirsin dur sen meslek lisesi mezunusun universite hakkini kaybettin gidermezsin universiteye bu uygulama turkiyeden baska nerede var ? Ozaman fen lisesini bitirenlerinde yada kolejde okuyanlarinda universiteye girme haklari yok nasil bir sacmalik bu birde cagdas ve demokratim diye gecinenlerdensiniz eger cagdaslik ve demokratlik boyle birseyse demekki yobaz olan benim.

Gönderi tarihi:

Egerki anayasa onunde her vatandas esit ise ki oyledir ozaman universitede okumakta her vatandasin hakkidir bu ister duz liseyi bitiren olsun isterse diger liseleri bitiren olsun Illaki universite okumak icin duz liseyi bitirmis olmasi gerekmiyor. Bugun dunya ulkelerinde boyle bir ayricalik varmi sen duz liseyi bitirdin universiteye girebilirsin dur sen meslek lisesi mezunusun universite hakkini kaybettin gidermezsin universiteye bu uygulama turkiyeden baska nerede var ? Ozaman fen lisesini bitirenlerinde yada kolejde okuyanlarinda universiteye girme haklari yok nasil bir sacmalik bu birde cagdas ve demokratim diye gecinenlerdensiniz eger cagdaslik ve demokratlik boyle birseyse demekki yobaz olan benim.

Meslek Liselerine ve İmam Hatip'lere Düz Liseler ile aynı katsayıyı tanımak, Düz Liselilere haksızlık olmuyor mu?

Düz Liseliler, Üniversite'ye gidebilmek ve o yönde eğitim almak için Düz Liseye gidiyorlar.

Ama siz Meslek Liseleri ve İmam Hatipler ile aynı katsayıyı uyguladığınızda,

Düz Liselilerin hakkı olan ve o yönde eğitildikleri bölümlere Meslek Liseliler girecek

ve Düz Liseliler hem meslek edinememiş hem de üniversitede girmek istedikleri bölüm işgal edilmiş olan bireyler olarak kalacaklar.

Meslek Liseleri, teknik eleman yetiştirmeye yöneliktir.

Amacınız üniversiteye gitmek değilse, Meslek Lisesine gider Tekniker olarak mezun olur;

Sonrasında iki yıllık bir Ön lisans programı okuyup Teknisyen olursunuz.

Bununla da yetinmezseniz ve eğer üniversite okumaya yönelirseniz, onun da yolu var;

Dikey Geçiş Sınavı ile gayet kolay bir şekilde 4 yıllık bir Lisans programına geçiş yapar ve okursunuz.

Düz Lise'den sizinle birlikte mezun olmuş birisi 5 yıllık bir öğretmenlik okuyup bitirene kadar,

Siz 5 yılda hem Ön Lisans hem de Lisans Eğitimi diploması sahibi olursunuz.

+1 diploma fazlanız bile olur...

Yani Meslek Liseliler, zaten şu halde de Düz Liselilerden olanak ve hak olarak daha avantajlı konumdalar.

Bunun daha neyi eleştiriliyor anlamıyorum...

Daha ne isteniyor anlamıyorum...

Ama mesele Meslek Lisesi meselesi değil.

Mesele; İmam Doktor, İmam Hakim, İmam Öğretmen, İmam Mühendis, İmam Tarihçi, İmam bilmem ne yaratmak amacıdır.

İmam Hatipler, bu ülkenin en gereksiz tek kurumudur.

Kadınlar, dine göre imam-hatip olamazken, siyasilerin düşünceleri Allah'tan baskın gelmekte ve bu okullara gidebilmektedirler.

Buna yorum bile yapmıyorum...

Gönderi tarihi:

Meslek Liselerine ve İmam Hatip'lere Düz Liseler ile aynı katsayıyı tanımak, Düz Liselilere haksızlık olmuyor mu?

Düz Liseliler, Üniversite'ye gidebilmek ve o yönde eğitim almak için Düz Liseye gidiyorlar.

Ama siz Meslek Liseleri ve İmam Hatipler ile aynı katsayıyı uyguladığınızda,

Düz Liselilerin hakkı olan ve o yönde eğitildikleri bölümlere Meslek Liseliler girecek

ve Düz Liseliler hem meslek edinememiş hem de üniversitede girmek istedikleri bölüm işgal edilmiş olan bireyler olarak kalacaklar.

Meslek Liseleri, teknik eleman yetiştirmeye yöneliktir.

Amacınız üniversiteye gitmek değilse, Meslek Lisesine gider Tekniker olarak mezun olur;

Sonrasında iki yıllık bir Ön lisans programı okuyup Teknisyen olursunuz.

Bununla da yetinmezseniz ve eğer üniversite okumaya yönelirseniz, onun da yolu var;

Dikey Geçiş Sınavı ile gayet kolay bir şekilde 4 yıllık bir Lisans programına geçiş yapar ve okursunuz.

Düz Lise'den sizinle birlikte mezun olmuş birisi 5 yıllık bir öğretmenlik okuyup bitirene kadar,

Siz 5 yılda hem Ön Lisans hem de Lisans Eğitimi diploması sahibi olursunuz.

+1 diploma fazlanız bile olur...

Yani Meslek Liseliler, zaten şu halde de Düz Liselilerden olanak ve hak olarak daha avantajlı konumdalar.

Bunun daha neyi eleştiriliyor anlamıyorum...

Daha ne isteniyor anlamıyorum...

Ama mesele Meslek Lisesi meselesi değil.

Mesele; İmam Doktor, İmam Hakim, İmam Öğretmen, İmam Mühendis, İmam Tarihçi, İmam bilmem ne yaratmak amacıdır.

İmam Hatipler, bu ülkenin en gereksiz tek kurumudur.

Kadınlar, dine göre imam-hatip olamazken, siyasilerin düşünceleri Allah'tan baskın gelmekte ve bu okullara gidebilmektedirler.

Buna yorum bile yapmıyorum...

Peki bir imam doktor bir imam hakim yada bilmem bir elektronik tarihci tarafindan hizmet almak sizi rahatsiz ediyormu bugun avrupanin hangi ulkesine bakarsaniz bakin elinizde bir lise diplolmasi var ise istediginiz universitede bir bolumde okuyabilirsiniz ister bir meslek lisesinden mezun olun veyahut katolik bir liseden yani illaki katolik bir liseyi bitiren ogrenci bir rahib yada bir rahibemi olmasi gerekiyor veyahut bir meslek lisesinden mezun olan illaki tornaci olarakmi.. Bugun eger sistemde bir yanlislik var ise bu hangi liseyi bitirdigin degilde sizin universiteye giris sinavindaki katsayidir yanlislik o zaman bir fen lisesini bitiren ogrencinin duz liseye oranla katsayisi sizin soyleminizde daha yuksek olmasi gerekmiyormu ? Ayrica imam doktor imam hakim imam tarihciler sizi korkutmasin eminimki yeri geldiginde laik doktor laik hakim laik ogretmen veyahut her ne ise onlardan cokta iyi hizmet verebilirler yeterki insanlar arasinda ucurumlar yaratilmasin.

Gönderi tarihi:
Peki bir imam doktor bir imam hakim yada bilmem bir elektronik tarihci tarafindan hizmet almak sizi rahatsiz ediyormu bugun avrupanin hangi ulkesine bakarsaniz bakin elinizde bir lise diplolmasi var ise istediginiz universitede bir bolumde okuyabilirsiniz ister bir meslek lisesinden mezun olun veyahut katolik bir liseden yani illaki katolik bir liseyi bitiren ogrenci bir rahib yada bir rahibemi olmasi gerekiyor veyahut bir meslek lisesinden mezun olan illaki tornaci olarakmi.. Bugun eger sistemde bir yanlislik var ise bu hangi liseyi bitirdigin degilde sizin universiteye giris sinavindaki katsayidir yanlislik o zaman bir fen lisesini bitiren ogrencinin duz liseye oranla katsayisi sizin soyleminizde daha yuksek olmasi gerekmiyormu ? Ayrica imam doktor imam hakim imam tarihciler sizi korkutmasin eminimki yeri geldiginde laik doktor laik hakim laik ogretmen veyahut her ne ise onlardan cokta iyi hizmet verebilirler yeterki insanlar arasinda ucurumlar yaratilmasin.

Bir inancın alternatifi başka bir inançtır...

Laikliğin alternatifi ise inanç ya da inançsızlık değildir...

İmam-Hatip Liselerinin yapısı ve neden var oldukları bellidir.

İmam ve Hatip yetiştirmek için vardırlar.

Oraya giden öğrenci İmam ve Hatip olmak istiyorsa oraya gider.

Doktor vs. olmak istiyorsa Düz Lise'ye gider...

Öğretmen olmak istiyorsa Öğretmen Lisesi'ne gider...

Meslek edinmek istiyorsa Meslek Lisesi'ne gider...

"Ben öğretmen olmak istiyorum ama İmam-Hatip Lisesi'ne gidip, Öğretmen Lisesi'ne gidenle aynı katsayı uygulanmasını istiyorum" diyemez.

Bunun özgürlük ile ya da demokrasi ile ilgisi de yoktur.

Demokratik ya da Demokrasi Karşıtı bir uygulama olup olmamak gibi bir olgusu yoktur bu uygulamanın.

Kafanıza göre bir bölümde okuyup, kafanıza estiği gibi başka bir lisans programına geçemezsiniz.

Ayrıca evet, İmam Öğretmen, İmam Doktor, İmam Hakim bir ülkenin görebileceği kafa yapısı en bulanık tiptir.

Düşünür müsünüz;

Bir Biyoloji öğretmeni ve Evrim'in gerçek olmadığını ve her canlının başlı başına yaratıldığını öğretiyor ya da Evrim'i anlatmaktan kaçınıyor...

Bir Türkçe öğretmenini, bir Tarih öğretmenini düşünün...

Coğrafya Dersinde, her doğa olayını Mikail'in gerçekleştirdiğinin anlatıldığını, anlaşılamayan olaylar için de "Vardır bir hikmeti" denildiğini düşünün...

Gönderi tarihi:

Bir inancın alternatifi başka bir inançtır...

Laikliğin alternatifi ise inanç ya da inançsızlık değildir...

.

.

Ben sizin gibi dusunmuyorum bu bence birazda yetistirildiginiz ve yasadiginiz yerle alakali bugun siz Turkiyede yasiyorsunuz ve icinde bulundugunuz veriler boyle bir tepki vermenize yol acmakta ve daha kati olmanizi saglamakta. Halbuki benim cevremde turkiyeden gelen ve suanda universitede okuyan imam hatip mezunlu insanlar var hatta burada yetisipde katolik lisesinden mezun olan turk ogrencileri var universitede Tip, hukuk, tarih cografya ve hatta bioloji okuyan ogrenciler var ve hic biride sizin anlattiginiz gibi dusunce yapilarina sahip insanlar degiller yeri geldiginde evrim teorisinide tartismakta ve fikirlerini belirtmekteler yeri geldiginde dogal afetleride anlatmaktalar bu sadece bana gore politikacilarin ve bir kesimin insanlarin toplum uzerinde uyguladiklari piskolojik baski ve bu baski sonucundada insanlar arasinda ucurumlarin olusmalarina yol acmaktalar bugun imam hatipli bir ogrenciyle siz evrim teorisini tartisamiyor veyahut dogal afetleri tartisamiyorsaniz bu insanlarin bence kendini yetistirememesinden kaynaklanir zira ayni olay bir duz liseyi bitiren ogrenci icinde gecerli olabilir egitim hic birzaman insanlarin konulari ve teorileri tartismasini yasaklamaz bunu yasaklayan insanlarin kendileridir.

Gönderi tarihi:

Ben sizin gibi dusunmuyorum bu bence birazda yetistirildiginiz ve yasadiginiz yerle alakali bugun siz Turkiyede yasiyorsunuz ve icinde bulundugunuz veriler boyle bir tepki vermenize yol acmakta ve daha kati olmanizi saglamakta. Halbuki benim cevremde turkiyeden gelen ve suanda universitede okuyan imam hatip mezunlu insanlar var hatta burada yetisipde katolik lisesinden mezun olan turk ogrencileri var universitede Tip, hukuk, tarih cografya ve hatta bioloji okuyan ogrenciler var ve hic biride sizin anlattiginiz gibi dusunce yapilarina sahip insanlar degiller yeri geldiginde evrim teorisinide tartismakta ve fikirlerini belirtmekteler yeri geldiginde dogal afetleride anlatmaktalar bu sadece bana gore politikacilarin ve bir kesimin insanlarin toplum uzerinde uyguladiklari piskolojik baski ve bu baski sonucundada insanlar arasinda ucurumlarin olusmalarina yol acmaktalar bugun imam hatipli bir ogrenciyle siz evrim teorisini tartisamiyor veyahut dogal afetleri tartisamiyorsaniz bu insanlarin bence kendini yetistirememesinden kaynaklanir zira ayni olay bir duz liseyi bitiren ogrenci icinde gecerli olabilir egitim hic birzaman insanlarin konulari ve teorileri tartismasini yasaklamaz bunu yasaklayan insanlarin kendileridir.

Arkadaşım, anlatamıyorum sanırım...

Benim kardeşim meslek lisesi mezunu; oraya, üniversiteye gitmek planı yapmadığı için gitti ve meslek sahibi oldu.

Ben de düz lise mezunuyum; oraya üniversite de bir bölüm okumak için gittim ve üniversiteli oldum.

Ben Tarih bölümü okudum ve siz bir imam-hatipli ile bana aynı katsayıyı uyguladığınızda,

İmam-Hatip olmak için Meslek Lisesine gitmiş olan bir insanın,

Tarih Bölümü okumak için Düz Liseye gitmiş olan benim hakkımı yemesine onay veriyorsunuz.

Hangi ülkede ne görüyorsunuz umrumda değil;

Çevreniz de umrumda değil;

Biz Türkiye'den söz ediyoruz...

Hem Avrupa'da Meslek Lisesi mezunları, Ünversitelere girebiliyorlar mı?

Hangi kolaylıkla girebiliyorlar?

Ben, İngiltere'deki bir arkadaşımdan bilyorum;

"Özellikle öğrencileri Meslek Liselerine yönlendiriyorlar, sonra da onların üniversiteye gitmeleri çok daha zorlaşıyor, meslek kazandırıyorlar sadece." diyordu.

Sanıyorum diğer ülkelerde de çok farklı değil.

Neyse...

İsterse İmam-Hatip okumuş olan kişi Ateist'in önde gideni olsun.

İmam-Hatipler birer Meslek Lisesidir...

Eğer sen Meslek Liseleri ile Düz Liselere aynı katsayıyı uygulayacaksan,

Düz Liseleri tümden kaldırmak zorundasın...

Öyle yapmalısın ki, Düz Lise mezunu, üniversitede onun hakkını elinden alan bir Meslek Liseli karşısında hiçbir iş yeteneği olmayan işsiz konumunu düşmesin.

Bu kadar açık ve nettir bu.

Meslek edinmek için Meslek Lisesi'ne gidersin; Tekniker olursun.

İki yıllık Ön Lisans/Yüksekokul okursun; Teknisyen olursun.

Ha ondan sonra Lisans/Üniversite okumak istersen, dikey geçiş ile Lisans okursun; Mühendis olursun.

Yani belirli prosedür çerçevesinde Meslek Liseliler zaten Üniversilerin Lisans programlarını okumak hakkına sahiptir.

Hem de katsayıya hiç takılmadan...

Meslek Liselilerin Düz Liseliler ile eşit ve fakat farklı şekilde kullanabildikleri hakları bulunmaktadır.

İmam Hatipliler de bu haklara sahiptir.

Kat Sayı farkına olan protestolar ise politiktir ve sansasyondan ibarettir.

Danıştay'ın kararı tam anlamı ile hukuki ve adildir.

Ayrıca Meslek Liselilerin düşünceleri doğrudan şudur:

"İyi ki meslek lisesine gitmişim, çünkü eğer düz liseye gidip üniversiteyi kazanamasaydım, 19-20 yaşında hem işsiz hem de iş bilmeyen, yetişememiş birisi olarak kalacaktım, çırak bile olamazdım." biçimindedir.

Sen şimdi Meslek Lisesi mezununa bir de Düz Lise ile aynı kat sayıyı uyguladığında,

Düz Liselilerin zaten kazanmakta zorlandıkları Üniversitelere, onların haklarını işgal edecek Meslek Liselileri sokacaksın ve Düz Liseliler iyice haksızlığa uğramış olacak.

Meslek Liseliler hem iş bilgisine sahip olacaklar, hem de Düz Liselilerin üniversite haklarını işgal etmiş olacaklar.

Bu mudur adil olan?

İnsaf; Düz Liselilerin geleceği ile hakları ile oynamaktır.

Çünkü o insanlar üniversiteye gitmek için mesleki eğitime katılmıyorlar ve meslek öğrenmiyorlar;

Anlatabildim mi?

Yerlerini Meslek Liseliler ve İmam Hatipliler işgal edince de hem işsiz, hem de üniversiten açıkta kalacaklar...

Ben Tarih okudum ve İmam-Hatip mezunu bir sürü öğrenci vardı;

Kat Sayı farkını aşabilecek ve aştıkları takdirde Üniversite Lisans Programına gidebileceklerini sağlayacak düzenlemeler zaten hep vardı.

Onlar sadece daha çok hak işgal etmek istiyorlar.

Daha çok İmam Hatipli girsin istiyorlar.

Ve emin olun, mevcut olan bu düzenleme bile Düz Liselilerin haklarını tam anlamı ile işgal etmektedir.

Yani bunu daha da anlatmanın, açıklamanın mantığı falan yok.

Anlamak gayet kolay ve basit.

Şu yazıyı da okursanız :-http://abbasguclu.com.tr/yazarlar/meslek_liseleri_tartismasi.html-, belki bazı parçalar oturur diye düşünüyorum...

Gönderi tarihi:

Bilmeyende a öylemi diye inanacak.Avrupa'da kimin nerede nasil okudugu konusunda en azindan gercekci olabilirsiniz.Avrupa'da sadece siz yasamadigiza göre gercekleri bilenlerde muhakkak vardir.Avrupa'da meslek okullarinda okuyanlar üniversitelere direk olarak gidemezler.Düz lise mezunlari üniversiteye direk gidebilirken meslek okul mezunlari icin ayri bir yöntem uygulanir.Ne varki bu uygulama Avrupada kimseyi rahatsiz etmezken bizde imam olmak icin Imam hatiplere gidenlerin üniversitelere direk olarak gidemiyor diye kiyametler koparilip neredeyse bu yasalari yapanlar dinsizlikle suclaniyor.Türkiye'de Laik sisteme karsi olmak bir moda haline geldigi icin bilende bilmeyende Laiklige saldirir.Ideolojik yaklasimlarla yasalar resmen igdis edilmektedir.Hic kimse Imam Hatiplinin üniversiteye girmesine karsi degildir ama usulüne göre lütfen.

saygilarla

Gönderi tarihi:

Bilmeyende a öylemi diye inanacak.Avrupa'da kimin nerede nasil okudugu konusunda en azindan gercekci olabilirsiniz.Avrupa'da sadece siz yasamadigiza göre gercekleri bilenlerde muhakkak vardir.Avrupa'da meslek okullarinda okuyanlar üniversitelere direk olarak gidemezler.Düz lise mezunlari üniversiteye direk gidebilirken meslek okul mezunlari icin ayri bir yöntem uygulanir.Ne varki bu uygulama Avrupada kimseyi rahatsiz etmezken bizde imam olmak icin Imam hatiplere gidenlerin üniversitelere direk olarak gidemiyor diye kiyametler koparilip neredeyse bu yasalari yapanlar dinsizlikle suclaniyor.Türkiye'de Laik sisteme karsi olmak bir moda haline geldigi icin bilende bilmeyende Laiklige saldirir.Ideolojik yaklasimlarla yasalar resmen igdis edilmektedir.Hic kimse Imam Hatiplinin üniversiteye girmesine karsi degildir ama usulüne göre lütfen.

saygilarla

Ben avrupada kimin nerede okudugu konusunda gercekciyimde siz nekadar gercekcisiniz onu bilemem hemen Laiklik elden gidiyor kuruntularina kapilmakla . Bugun Turkiyedeki Meslek, duzlise yada imam hatipleri karsilastirdigimizda bu uc okulda lise dengi bir egitim vermiyormu yani imam hatipte yada meslek lisesinde 2 yil okuyan birisi 3cu sene duz liseye gecis yapip duz liseden mezun olmuyormu olabiliyor demekki bu uc lisede birbirine es duzeyde egitim vermekte tek farki birisi meslek agirlikli digeride din .. Ama senin sozunu ettigin avrupadaki meslek okullari ise aksine lise dengi bir egitim vermemekte aradaki fark birisi meslek okulu digeri meslek lisesi. Ozaman yapacaginiz okullarin ismini lisedegilde meslek okulu yapacak ve lise seviyesinden dusuk bir egitim vereceksiniz sorun bukadar basittir. bugun benim bulundugum ulkede 4 ayri lise var ve bu 4 lisede birbirinden farkli birisi duz lise diger lise dengi diger iki lise ise ticaret lisesi ve endustri meslek lisesi bu 4 liseden mezun olan herkes universiteye esit girme hakka sahiptir yok sen meslek lisesinden geliyorsun uniye gidemezsin kuruntulari yada korkulari yoktur. Bugun Turkiyede sinav sistemiyle giriliyorsa universiteye ve bunda bir meslek lisesi mezunu duz liseye gidenen basarili bir derece aliyorsa bu bireylerin calisma disiplinleriyle alakalidir ozaman sunuda soralim 3 yil boyunca liseyi kopyalarla gec ve daha sonra universitede bir bolum tuttur ve meslek sahibi ol peki bu diger ogrencilere haksizlik olmuyormu ? Eger laiklik bukadar kolay elden gidiyorsa demekki laiklik ulkede hic bir zaman rayina oturmamistir

Gönderi tarihi:
Ben avrupada kimin nerede okudugu konusunda gercekciyimde siz nekadar gercekcisiniz onu bilemem hemen Laiklik elden gidiyor kuruntularina kapilmakla . Bugun Turkiyedeki Meslek, duzlise yada imam hatipleri karsilastirdigimizda bu uc okulda lise dengi bir egitim vermiyormu yani imam hatipte yada meslek lisesinde 2 yil okuyan birisi 3cu sene duz liseye gecis yapip duz liseden mezun olmuyormu olabiliyor demekki bu uc lisede birbirine es duzeyde egitim vermekte tek farki birisi meslek agirlikli digeride din .. Ama senin sozunu ettigin avrupadaki meslek okullari ise aksine lise dengi bir egitim vermemekte aradaki fark birisi meslek okulu digeri meslek lisesi. Ozaman yapacaginiz okullarin ismini lisedegilde meslek okulu yapacak ve lise seviyesinden dusuk bir egitim vereceksiniz sorun bukadar basittir. bugun benim bulundugum ulkede 4 ayri lise var ve bu 4 lisede birbirinden farkli birisi duz lise diger lise dengi diger iki lise ise ticaret lisesi ve endustri meslek lisesi bu 4 liseden mezun olan herkes universiteye esit girme hakka sahiptir yok sen meslek lisesinden geliyorsun uniye gidemezsin kuruntulari yada korkulari yoktur. Bugun Turkiyede sinav sistemiyle giriliyorsa universiteye ve bunda bir meslek lisesi mezunu duz liseye gidenen basarili bir derece aliyorsa bu bireylerin calisma disiplinleriyle alakalidir ozaman sunuda soralim 3 yil boyunca liseyi kopyalarla gec ve daha sonra universitede bir bolum tuttur ve meslek sahibi ol peki bu diger ogrencilere haksizlik olmuyormu ? Eger laiklik bukadar kolay elden gidiyorsa demekki laiklik ulkede hic bir zaman rayina oturmamistir

Lütfen...

Demogoji yapmayalım...

Bize, Avrupa'daki Meslek Lisesi eğitiminin koşullarını ve Üniversiteye geçiş haklarının kapsamının ne olup olmadığını anlatır mısınız?

Biz, Türkiye'deki özelliklerini ve niteliklerini, hukukiliğini anlattık değil mi?

Bakalım, neymiş o bizden daha iyi bildiğiniz Avrupa'nın Eğitim Sistemi...

Çok da severim ya hu "Ben gittim, ben biliyorum"culuğu! -_-

Gönderi tarihi:

Imam hatipler birer meslek okuludur,nasilda karistirmasini seversiniz isinize gelmeyince.Avrupada ki tüm meslek okullari Lise dengi egitim verir ve tabii ki meslek agirlikli dersler ön planda olur.Herseyi iyi bildiginizi sandiginiz zaman önce bir düsünün sonra görüs belirtin.Imam hatiplere kimse üniversiteye girme hakkini elinden almiyor.Siz daha Imam hatip okullarinin en okulu oldugundan bihabersiniz.

saygilarla

Gönderi tarihi:

Lütfen...

Demogoji yapmayalım...

Bize, Avrupa'daki Meslek Lisesi eğitiminin koşullarını ve Üniversiteye geçiş haklarının kapsamının ne olup olmadığını anlatır mısınız?

Biz, Türkiye'deki özelliklerini ve niteliklerini, hukukiliğini anlattık değil mi?

Bakalım, neymiş o bizden daha iyi bildiğiniz Avrupa'nın Eğitim Sistemi...

Çok da severim ya hu "Ben gittim, ben biliyorum"culuğu! -_-

Ben gittim ben biliyorumculugu yapmiyorum yapmadigim gibide sizin gibi ben duz lise bitirdim universite okumak benim hakkimda demiyorum . Biz anlatinca demogoji oluyor siz anlatinca her ne hikmetse gercekcilik oluyor tabi bizde bunu yedik oylemi.. Avrupadaki yada en azindan ben yasadigim ulkedeki sistemi anlattim ama anlamadiysaniz tekrar anlatayim ..

Burada orta 4ten sonra ne yonde ilerleyip kararini verirsin meslek okulu yahut liseye gidersin egerki meslek okuluna gidiyorsan meslegini alirsin meslek okullarinda egitim lise duzeyinde degil dahada dusuk seviyededir Birkere burada Meslek okullarina meslek lisesi denilmez bu bir bir digeri .. Meslek liseleri buradada vardir bir onceki iletimdede bunu belirttim ve oradaki egitim ise lise ile esit haklara sahiptir. Sen meslek lisesinden geldinde universite okuma hakkin yok tavirlari sizdeki gibi yok ne hikmetse turkiyede bir birinci sinif ikinci sinif var birinci sinif insan duz lise okuyup universiteye gider ikinci sinifta isci sinifi olur.

Gönderi tarihi:
Sen meslek lisesinden geldinde universite okuma hakkin yok

Katsayıdan bahsediliyor arkadaşım üniversite okuma hakkı yoku nerden çıkarıyorsunuz?

Arkadaşım yabancı ülkelerde dini eğitim alanların ya da almayanlar devletin rejimi ile sorunları var mı? Ya da dini eğitim alıp sonra tıp okuyan bir doktorun erkekse; "ben bayanlara bakmam", kadınsa; " ben erkek hastaları muayene etmem" dediğine rastladınız mı? Rastlasanız bile bunların derhal işlerine son verileceğinden adım gibi eminim. Mesela buradadır.

Katsayıyı ideolojik savaş olarakniteleyenler imam hatiplilerin sistemi ele geçirmesini ne olark nitelerler acaba? Kimse onların masum olduğunu savunmasın lütfen. Türkiye de yapılmak istenen budur.

Kaldı ki imam hatip okulu veya meslek lisesi mezunu kardeşim bunlara kendi branşlarında okumaları için istediğin kolaylığı sağla. Hiç bir problem yok hatta sınavsız al. Ama kendi branşında okumak istemiyorlarsa da , bu branşlarda okumak için dididen öğrencilere haksızlık etme. Bu anlamda bakıldığında da sistem aslında baştan aşağı bozuk.

Gönderi tarihi:

Katsayıdan bahsediliyor arkadaşım üniversite okuma hakkı yoku nerden çıkarıyorsunuz?

Arkadaşım yabancı ülkelerde dini eğitim alanların ya da almayanlar devletin rejimi ile sorunları var mı? Ya da dini eğitim alıp sonra tıp okuyan bir doktorun erkekse; "ben bayanlara bakmam", kadınsa; " ben erkek hastaları muayene etmem" dediğine rastladınız mı? Rastlasanız bile bunların derhal işlerine son verileceğinden adım gibi eminim. Mesela buradadır.

Katsayıyı ideolojik savaş olarakniteleyenler imam hatiplilerin sistemi ele geçirmesini ne olark nitelerler acaba? Kimse onların masum olduğunu savunmasın lütfen. Türkiye de yapılmak istenen budur.

Kaldı ki imam hatip okulu veya meslek lisesi mezunu kardeşim bunlara kendi branşlarında okumaları için istediğin kolaylığı sağla. Hiç bir problem yok hatta sınavsız al. Ama kendi branşında okumak istemiyorlarsa da , bu branşlarda okumak için dididen öğrencilere haksızlık etme. Bu anlamda bakıldığında da sistem aslında baştan aşağı bozuk.

Ilk basta alinti yaptiginiz iletiye yanit verecek olursam o tengerin arkadasin yazmis oldugu iletiye cevapti iletilerin hepsini okumus olsaydiniz anlar ve sadece o iletiyi alintilamazdiniz Egerki meslek liseleri ve hatip imamlar lise dengi bir egitim veriyorlarsa ozaman katsayilarida esittir ben bunu savunuyorum haa Sistem egerki Meslek liseleri yerine meslek okullari ve bunun icinde imam hatiplerinide kapsiyan ve lise egitiminden daha farkli bir egitim sunmus olsaydi ozaman bu sizin ve diger arkadaslarin itiraz ettikleri kat sayisina kimsenin itirazi olmazdi ama bugun adam imam hatipte 2sene okuyor ama sonra duz liseye gecip 3cu yilini duz lisede okuyup esit katsayiya sahip oluyor burada bir hata yokmu ? Sistemi elestirin benim onada bir itirazim yok zaten egitim sisteminiz bastan assagi yanlis madem duz liseyi bitirene universite hakki doguyor ozaman diger meslek liselerine imam hatiplere ozaman lise demeyin . Avrupanin Bir cok ulkelerinde ister yabanci ister yerli olsun cocuklarini katolik liselere gondermeyi tercih etmekteler bunlarin icinde turk ailelerde cogunluktadir. Rejime karsi olmak icin illaki dinci yada imam hatip mezunu olmak gerekmiyor. Turkiyede rejime karsi olanlara sorsan neden karsi olduklarini dahi bilmezler buda insanlarin nekadar bilincsiz olduklarini egitimden once insanlarin kafa yapilarinin degismesi gerektigini gostermektedir.. Egitim sart ama bilincli egitim ve sirf para kazanmak icin egitim verilmemeli. Insana insan oldugu icin kendini gelistirmek ve insanliga faydali olmak icin egitim alinip verilmeli .

Gönderi tarihi:

Ben gittim ben biliyorumculugu yapmiyorum yapmadigim gibide sizin gibi ben duz lise bitirdim universite okumak benim hakkimda demiyorum . Biz anlatinca demogoji oluyor siz anlatinca her ne hikmetse gercekcilik oluyor tabi bizde bunu yedik oylemi.. Avrupadaki yada en azindan ben yasadigim ulkedeki sistemi anlattim ama anlamadiysaniz tekrar anlatayim ..

Burada orta 4ten sonra ne yonde ilerleyip kararini verirsin meslek okulu yahut liseye gidersin egerki meslek okuluna gidiyorsan meslegini alirsin meslek okullarinda egitim lise duzeyinde degil dahada dusuk seviyededir Birkere burada Meslek okullarina meslek lisesi denilmez bu bir bir digeri .. Meslek liseleri buradada vardir bir onceki iletimdede bunu belirttim ve oradaki egitim ise lise ile esit haklara sahiptir. Sen meslek lisesinden geldinde universite okuma hakkin yok tavirlari sizdeki gibi yok ne hikmetse turkiyede bir birinci sinif ikinci sinif var birinci sinif insan duz lise okuyup universiteye gider ikinci sinifta isci sinifi olur.

Arkadaşım:

Düz Lise: Üniversite Lisans Programlarında eğitim görmeye yönelik öğrenci yetiştiren Ortaöğretim kurumlarıdır.

Meslek Liseleri: Mesleki açıdan Teknik Ara Eleman yetiştirmeye yönelik Ortaöüğretim kurumlarıdır.

Lisans programları, elbette ki öncelikli olarak Düz Lise'lilerin hakkıdır.

Nasıl ki örneğin bir Otomobil Servisi'nde Motor Meslek Lisesi çıkış olmayıp da Düz Lise çıkışlı birisinin Usta olarak iş bulması haksızlık ise;

Üniversite lisans programına da Meslek Lisesi çıkışlı birisinin, Düz Liseli ile eşit katsayı ile çarpılıp alınması haksızlıktır.

Ayrıca Meslek Liseliler, son sınıfa kadar liselerini değiştirme hakkına sahiptirler:

Eğer Lisans okumaya karar verirse, düz liseye geçiş yapar.

Ha ama "Ben mesleki diplomamı alayım, öyle üniversite okuyayım" derse, iki yıllık bir bölüme gider ve ikinci senesinin sonunda 4 yıllık bir mühendislik ya da başka bir bölüme geçiş yapar.

Yani o insanların üniversite okuma hakları zaten var;

Hem de sonunda hala çok avantajlılar.

Çünkü hem ön lisans hem de lisans diplomaları oluyor...

Hem de ellerinde çok deneyimli oldukları işleri oluyor.

Düz liselilerin hakkını bu adamlara verdiğinizde, düz liseli kişi üniversitede açıkta kalırsa

Hiçbir işte yeterlilik kazanamamış ve potansiyel işsiz olarak kalıyor.

Bu adil midir?

Meslek Liseleri ile Düz Liseler aynı katsayıda olacaksa;

Düz Liseleri tümden kaldırmaları gerekiyor...

Gönderi tarihi:

Sayın boşig üniversite hakkı yok tavırları yapmıyor. Türkiye deki eğitim sisteminde böyle bir şey olmadığını bile bile bu tavırları sergilemesi komik olurdu . İlgilendiğim konularda bütün iletileri okumaya çalışırım zaman zaman gözden kaçırdıklarım olsa da.

Gelelim konumuza ; siz yabancı bir ülkede yaşıyor olmanız hasebiyle bu tandansta okullarda ve dersanelerde nasıl eğitim verildiğinin yada nelerle çocukların beyinlerinin yıkandığından bihaber olmanız doğaldır. Ama şimdi diyeceksiniz ki diğer okullarda adam gibi, tarafsız, tamamen düşünmeye ve bilinçlenmeye yönelik bir eğitim var mı? YOK

Dogmatik bir eğitimle bu sağlanabilir mi? HAYIR

Din eksenli bir eğitim dogmatik midir? EVET

Din eksenli bir eğitim alan kişi bunu hayatın her alanına yaymak ister mi? EVET

Din eksenli bir eğitim bilinçlenmeyi sağlar mı? HAYIR

Neden ?

Çünkü dogma "sen bir şey düşünme " der, "ben senin yerine düşünmüştüm","sen sadece bana inan , benim dediklerimi yap, kararları bana bırak o kadar" .Dogma, seslendiklerine "kendi aklını sadece benim dediklerimi yapmak için kullan "der.

Dogmanın kaynağı din olduğu gibi, gelenek,töre ve herhangi bir öğreti olabilir.

Türkiye bu karmaşayı yaşamaktadır. Sadece eğitimde değil her alanda. Bu nedenle ,özgür düşünce, özgür vicdan ve özgür kültür yaratmadığınız sürece, Türkiye de eğitimin ve buna bağlı olarak diğer alanların düzelmesini beklemek hata olur. O yüzden bu katsayılar da aslına bakarsanız çok önemli de değildir. Ama bilimsel düşünce ve eğitimin yerleşmesi adına bazı şeyleri göz önünde bulundurmak zorundayız.

Gönderi tarihi:

Arkadaşım:

.

.

.

Düz Liseleri tümden kaldırmaları gerekiyor...

Arkadasim ya ben anlatamiyorum yada siz isinize geldigi gibi anliyorsunuz. Universitelerde lisans sistemi hakkinda bilgi vermissiniz tesekkur ederim ama ben zaten universite sistemini cok iyi bilen birisiyim universitede master yapmis biri ve yakindada phd yapmaya yazirlanmaktayim. Benim size anlatmaya calistigim nokta kat sayisinin meslek ve imam hatiplerden kaldirilmasi hic seyi cozmez siz sadece problemi yuzeysel olarak bitirilmesinden yanasiniz peki diyelimki bu iki lisede katsayi kalkti problem cozuldumu hayir tabiki cozulmedi asil problem Turkiyedeki egitim ve sinav sistemidir. En basta sinav sistemlerinin fakultelere devredilmesi gerekmektedir ve her fakulte kendi alacagi ogrenci icin on kosul sunmalidir gerekirse 2 basamakli sinavlar yapilmalidir biri sozlu digeri yazili buna karsilikta meslek ve imam hatiplere kontenjan verilir yada verilmez bunuda fakultelerin tercihlerine birakmaktir bakin ozaman ortada magdur kimse kaliyormu kalmiyormu

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.