Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

ŞANS OYUNLARINA HUCUM...


AED

Önerilen İletiler

Yoksuluz ama “İddaa”lıyız

 

Şans oyunları kimileri için zengin olmanın bir aracı, kimileri için yılbaşında alınan piyango bileti, kimileri için egonun tatmini, zevk için oynanan bir oyunken; iddaa ve at yarışı tutkunları için de alkol ve sigara gibi bağımlılık yaratıyor.

 

Yoksuluz ama “İddaa”lıyız

 

Şans oyunları kimileri için zengin olmanın bir aracı, kimileri için yılbaşında alınan piyango bileti, kimileri için egonun tatmini, zevk için oynanan bir oyunken; iddaa ve at yarışı tutkunları için de alkol ve sigara gibi bağımlılık yaratıyor. Türkiye"de halkın şans oyunlarına gösterdiği ilgiyi açık bir şekilde ortaya koyan şans oyunlarını yöneten kurum ve kuruluşların araştırma verileri, aslında halkın içinde bulunduğu ekonomik koşulların ne durumda olduğu ve insanların hangi sosyolojik-psikolojik ortamlarda şans oyunlarına ilgi gösterdiği sorularını akla getiriyor.

 

Halkın şans oyunlarına gösterdiği ilginin ilerleyen yıllar içinde artması sonucunda bu oyunları organize eden kuruluşlar da yeni ve farklı şans oyunlarını piyasaya sürdüler. Günümüzde piyasadaki şans oyunlarını düzenleyen kuruluşlar; Milli Piyango İdaresi, Başbakanlık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Spor Toto Teşkilatı ve Türkiye Jokey Kulübü"dür. Bu kuruluşlardan Milli Piyango İdaresi, özelleştirme kapsamında bulunurken, Spor Toto Teşkilatı"nın oynattığı İddaa oyununun özelleştirmesi Ağustos ayında yapıldı. İhaleyi Çukurova Grubu ve Yunan ortağı, İnteltek-İntralot ortaklığı, kazandı.

HANGİ OYUNLAR NE KADAR OYNANIYOR

 

Milli Piyango İdaresi; Piyango, Sayısal Loto, Şans Topu, On Numara, Süper Loto ve Hemen kazan oyunlarının organizasyonlarını sağlarken, Spor Toto Teşkilatı ise halkın yoğun ilgisini çeken İddaa ve Spor Toto oyunlarını oynatmaktadır. Milli Piyango İdaresi ve Spor Toto Teşkilatı"ndan alınan verilere bakıldığında, yıllar içinde satılan bilet - kolon sayılarındaki artış, halkın bu oyunlara ilgisini gösterebilir.

 

1939 yılında başlatılan piyango oyunu, özellikle yılbaşı çekilişleriyle halkın ilgisini çekti ve bir yılbaşı geleneği haline dönüştü. Milli Piyango İdaresi"nden alınan son verilere göre 2000 yılında 32 milyon 437 bin 371 adet piyango bileti satılırken, 2007 yılında bu rakam 69 milyon 110 bin 951 adete ulaşmış.1989"da başlatılan Hemen Kazan oyunu kapsamında da 2000 yılında 249 milyon 658 bin adet bilet satılırken, 2007"de 295 milyon 945 bin 500 adet bilet satılmış.

 

Milli Piyango İdaresi"nin “Sayısal Oyunlar” başlığı altında düzenlediği oyunlardan ilki 1996 yılında başlatılan Sayısal Loto"dur. 2000 yılında 1 milyar 635 milyona yakın sayısal loto kolonu satılırken, 2007"de bu rakamın 1 milyar 160 milyona yaklaştığı görülüyor. İlk çekilişi 2001"de yapılan Şans Topu oyunu kapsamında 2001"de 450 milyona yakın kolon satılırken, 2007"de 481 milyon 7 bin 110 adet kolon satılmış. İlk çekilişi 2002"de yapılan On Numara oyunu için 2002"de 28 milyon adete yakın, 2007"de ise büyük bir artışla 112 milyona yakın kupon satılmış. Milli Piyango İdaresi"nin en yeni oyunu olan Süper Loto için de 2007"de 28 milyon 657 bin 837 adet kolon satılırken, 2008"de bu rakam büyük bir artışla 179 milyon 532 bin 376 adete ulaşmış.

 

Spor Toto Teşkilatı tarafından, 1960 yılında başlatılan Spor Toto oyununun, oynanma oranındaki yüzde 1"lik dilimle İddaa oyununun gölgesinde kaldığı gözleniyor. Spor Toto Teşkilatı"ndan alınan verilere göre, 2004 yılında şans oyunu tutkunlarına sunulan İddaa oyununun oynanma oranı yüzde 99"dur. 2004 yılında 78 milyon 946 bin 552 adet İddaa kolonu satılırken, 2007"de bu rakam 360 milyon 570 bin 785"e ulaşmıştır.

 

Türkiye"de başlama tarihi Osmanlı dönemine kadar ulaşan at yarışları, 1950 yılında kurulan Türkiye Jokey Kulübü tarafından organize edilmektedir. At yarışı tutkunlarının özel bir ilgi gösterdiği bu oyun da TJK"nın ganyan bayilerinde, atların ve jokeylerin durumları, hava ve zemin şartları dikkatle incelenip yarışı hangi atın kazanacağını tahmin ederek oynanıyor.

HALKIN OYUNLARA YATIRDIĞI PARALAR

 

Ekonomik sıkıntılar ve yoksulluk bir yana, halkın şans oyunlarına ilgisini ortaya koyan satılan kolon ve bilet adetlerine ek olarak, şans oyunlarını yöneten kuruluşların satış gelirlerinin yıllar içindeki artışı ortaya astronomik rakamlar çıkarıyor. Yıldan yıla artan satış rakamları, yoksulluk içinde yaşayan bir halkın şans oyunlarına gösterdiği artan talebini ortaya koyuyor.

 

Sayısal Loto oyununun 2000 yılında 179 milyon 799 bin 425 YTL tutarındaki satışı, 2007"de katlanarak 545 milyon 944 bin 670 YTL"ye çıkmış. 2001"de 67 milyon 375 bin 287 YTL"lik satış geliri sağlayan Şans Topu oyunu için bu rakamın, 2007"de 233 milyon 359 bin 639 YTL"ye çıktığı gözleniyor. 2002"de 27 milyon 894 bin 36 YTL"lik satışı olan On Numara, sürekli artış göstererek 2007"de 112 milyon YTL"ye yakın satış sağlamıştır. 2007"de 28 milyon 657 bin 837 YTL satış geliri sağlayan Süper Loto da aradan bir sene geçmesine rağmen, kısa sürede büyük bir artışla 2008"de bu rakamı 179 milyon 532 bin 376 YTL"ye çıkarmıştır. Spor Toto Teşkilatı"ndan alınan bilgilere göre de İddaa oyunundan 2004 yılında 212 milyon 64 bin 431 YTL brüt satış sağlanırken, 2007"de bu rakam büyük bir artışla 1 milyar 862 milyon 331 bin 812 YTL"ye ulaşmıştır.

İDDAA TUTKUNLARININ PROFİLİ

 

Spor Toto Teşkilatı"nın yatığı, "İddaa Oynayanların Profil Saptama ve Bahis Oynama Alışkanlıklarını Belirleme Araştırması"nın sonuçları değerlendirildiğinde de İddaa oynayan kesimi yoksulluk sınırı altında yaşayan kişilerin oluşturduğu ortaya çıkıyor. İddaa oynadığını belirten toplam 1133 kişi üzerinde gerçekleştirilen araştırmaya göre, İddaa oynayan kitlenin yüzde 26,6"sının bireysel geliri yokken, bireysel geliri olanların daha çok orta ve orta alt gelir seviyesinde olduğu gözlemlenmiş; 1000 YTL"den az gelire sahip oynayıcılar yüzde 83,5"lik dilime denk düştüğü belirlenmiştir. İddaa tutkunlarının profilini ortaya koyan araştırmanın diğer çarpıcı tespitleri ise şöyle:

 

“Tamamen erkek ağılıklı bir kitlenin oluşturduğu profil söz konusudur. Bayan oynayıcıların oranı yüzde 2,9"dur. Daha çok 18-34 yaş arası kitle İddaa oynamaktadır. İddaa oynayanların ortalama yaş dağılımı 27"dir. Daha çok bekarlardan oluşan kitlede ortalama hane büyüklüğü 4 kişiden oluşmaktadır. İddaa oynayıcıları %57,3 ile ağırlıklı lise mezunuyken; daha çok öğrenciler, vasıflı ve vasıfsız işçiler ile kendi hesabına çalışanlar, ticaretle uğraşanlar İddaa oynamaktadır. Öğrencilerin dağılımında, %15,7 ile daha çok üniversite öğrencilerinin İddaa oynadığı gözlemlenmektedir. Lise öğrencilerinin İddaa oynama oranı ise 7,6"dır.”

 

Rakamların, yoksul halkın şans oyunlarına ilgisinin arttığını ortaya koyması, AKP"nin iktidara geldiği 2002 yılından beri çizilen olumlu ekonomik tabloların tersine bir durumu işaret ediyor. AKP"nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana şans oyunlarına olan talebin artışı, bu oyunları oynayan kitlenin yapısına bakıldığında işsizliğin, yoksulluğun ve gelecek kaygısının da arttığını gösteriyor.

ALINTIDIR.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

ciddi rakamlar yatırılıyor bu oyunlara.. bu yaşanan ekonomik krizde şans oyunlarından medet umar oldu insanlar..

 

gelelim bana :) ben şans oyunlarını bilmiyorum.. ismen duyuyorum.. şans topunu geçen markette makinaya oynattım, bakalım şansıma dedim.. (sürü psikolojisi.. herkes oynuyordu.. nasıl bir kuyruk anlatamam :) e ben de katıldım :D :)sonuç ne 0 :) tutmadı..

 

milli piyango bileti alırım arasıra.. ama onda da şansım yok yahu :) bir kaç kez amorti çıktı o kadar.. ötesi yok..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

benim gözlemlediğim bir çılgınlıktır gidiyor..

 

bazı oyunlar zararsız, sadece oynarsın çıkar yada çıkmaz,

 

ama bazıları varki kazan yada kaybet bağımlılık yapıyor(muş)

 

örneğin iddia, örneğin at yarışları..

 

zavallı lise öğrencilerini görüyorum,

 

asgari ücretle çalışan işçileri görüyorum..

 

içim acıyor...

 

ve bu pek muhterem, <müslüman> hükümet

 

bu kumarı oynatıp en büyük payı

 

kendi alıyor..

 

oynanan kuponların yaklaşık % 35 i devlete kalıyor..

 

kazandıkça da oyunu artırıyorlar..

 

sayısala , şans topu, onada on numara , o da kesmedi süper loto..

 

bir ülke düşün ki yılda 390 gün at yarışı var..

 

halbuki yılda 360 gün var..

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

ben de bu iddaa denen mereti her hafta oynarım

hakketten bağışıklık oldu

10 maç falan yazardım tek maçta kaybederdim

dedimki maç sayısını azaltayım 3 maç yazmaya başladım yine tek maçtan kaybediyorum

ben bu işi anlamadım

ama durmak yok yola devam bir gün mutlaka tutturacam kazanacam bende, yani inşallah

süpaneke yareppim dinimiz amin :D

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.