Φ _asi_ Gönderi tarihi: 24 Ekim , 2009 Gönderi tarihi: 24 Ekim , 2009 MERSİN YEMEKLERİ TANTUNİ Malzemeler 1 kg. kuzu kuşbaşı 1 yemek kaşığı margarin 1 adet kuru soğan 2 adet yeşil soğan 2 adet domates 1 adet yeşil soğan 1 yemek kaşığı toz biber 1 tatlı kaşığı tuz Yemeğin Tarifi Kuşbaşı etleri küçük küçük doğrayın. Yıkayıp, süzdükten sonra saca koyun, margarin ekleyin. Etler suyunu bırakıp, çekene kadar bekleyin. Kavrulmaya başlayınca devamlı karıştırarak kavurmaya devam edin. 1 yemek kaşığı toz biber atıp, ocağın altını kapatın. Etleri kenara alın. Saca yeşil soğan, kuru soğan, domates ve yeşil biber doğrayıp, kalan yağın içinde 5 dakika karıştırarak kavurun. Etleri tekrar saca koyup karıştırın. Pide ekmeklerinin içine koyarak servis yapın. TOPALAK CORBASI Malzemeleri: 1 kg bulgur, 150 gr nohut, 500 gr et, 1 tatlı kasığı karabiber ve kimyon, 2 kasık salca, 1 bas soğan, 1 miktar kuru nane (2 corba kasığı), 2 adet limon, 250 gr irmik, 1 su bardağı un, yeteri kadar tuz. Yapılısı: Ayıklanmıs nohut bir tencere icerisinde haslanır ve bir miktar karıstırdıktan sonra et ilave edilerek birlikte haslanması sağlanır. Diğer taraftan genisce bir kap icerisine bulgur alınır. Bir kasık salca kıyılmıs soğan, kimyon, karabiber ilave edilerek yoğrulur. Biraz yoğrulduktan sonra irmik ve un ilave edilerek hepsi birden yoğrulmaya baslanır. Đyice yumusadıktan sonra fındık buyukluğunde avunc icerisinde yuvarlanır. Daha once haslanan nohut ve et ile hazırlanan topalaklar birlikte kaynatılır. 20 dakika kaynatıldıktan sonra eksisi ve tuzu atılır. Atesten indirilir. Yağ ve salcası kuru naneyle tavada eritildikten sonra corbanın uzerine ilave edilir. Corba servise hazır hale gelmistir. YUZUK ÇORBASI Malzemeleri: Yarım kilo kıyma, 2 bas soğan, l tatlı kasığı karabiber ve tuz, bir demet maydanoz, 1 yemek kasığı salca,1 kg un, 250 gr nohut, 3 limon, 1 yemek kasığı kuru nane, 1 cay bardağı katı yağ, 2 yemek kasığı biber salcası, yeteri kadar su ve tuz. Yapılısı: Un bir tepside kulak memesi yumusaklığına gelinceye kadar yoğrulur. Hamuru hazırladıktan sonra aynı tepsi icerisinde uzerine nemli bir bez ortulerek biraz bekletilir. Soğan ile maydanoz kıyılır, kıyma, karabiber, tuz, biber salcası ile bir karısım haline gelecek sekilde hepsi birden karıstırılır. Hazırlanan kıyma bir tabak icerisine alınarak kaldırılır. Bekletilen hamur bezeler halinde tahta uzerinde acılarak kucuk kareler halinde kesilir. Kesilen kareler icerisine hazırlanan kıymadan az az alınarak konulur. Kare hamurun dort kosesi bir araya getirilerek kapatılır. Bu sekilde hazırlanan corba unlanarak bir kenara bırakılır. Diğer taraftan tencere icerisine bir miktar su konarak ayıklanan nohutlar haslanır. Baska bir tencereye bir miktar su konularak kaynatılır, daha sonra nohutla hazırlanan yuzuk corbası (sekillendirilmis hamur) kaynayan suyun icinde dokulur. 20 dakika kaynatılır o kaynarken sıkılan limonlar dokulerek atesten indirilir. Hava icerisine konan yağ eritilir. Eriyen yağa salca ilave edilir, nanesiyle birlikte corbanın uzerine dokulur. Tabaklara konarak servis yapılır. İÇLİ KOFTE Malzemeleri: 3 kilo bulgur, 1 kilo kıyma et, yarım kilo doğmelik et, yeteri kadar soğan, bir tatlı kasığı karabiber, 1 tatlı kasığı kırmızı biber, 1 ,5 yemek kasığı biber salcası, 1 ,5 su bardağı katı yağ, 2 demet maydanoz, 3 bardak un. Yapılısı: Soğanlar doğranarak kıyılır. Salcası, yağı, tuzu, biberi ve karabiberi kıymayla birlikte ilave edilir. Kıyılan soğan ve kıyma pembemsi bir renk alana kadar kavrulur ve soğumaya bırakılır. Diğer tarafta bulgur ıslanır, doğmelik et, un ilave edilerek belli bir kıvama kadar yoğrulur. Yumurta buyukluğunde bezelere ayrılır. Bezeler fincan sekline gelinceye kadar parmakla oyulur. Oyulduktan sonra soğuyan kıyma oyulan koftenin icerisine bir miktar konur ve ağzı kapatılır. Bu suretle olusturulan kofteler kaynayan suyun icerisine atılır. 15- 20 dakika sonra cıkarılarak servis yapılır TATAR CORBASI Malzemeleri: 250 gr kıyma et, 1 bas soğan, 1 yumurta, 1 kilo un, 50 gr yağ Yapılısı: Yumurta, tuz , su ve un"dan elde edilen hamur ıslatılmıs bir pecete ile sarılarak 10 dakika bekletilir. Bilahire tahta uzerinde yufka seklinde acılan hamur kucuk kareler halinde kesilir. Diğer tarafta yağda kavrulan soğan kıyma ve tuz hamurların ortasına konarak ucgen sekline getirilip kapatılır. Kaynamakta olan et suyuna atılıp pisirilir. Bir sure soğumaya bırakılır. Bu esnada yağ eritilir. Salca ilave edilir, nane atılır. Yağ, salca ve nane karısımı uzerine dokulur. Servis esnasında cırpılmıs yoğurt ilave edilerek sofraya konur. SUSAMLI KOFTE Malzemeleri: 1 kilo bulgur, 250 gr susam, 2 cay bardağı sıvı yağ, 2 bas soğan, 1 kasık salca, 1 tatlı kasığı kimyon ve yeteri kadar tuz, 1 bağ maydanoz Yapılısı: l kilo bulgur bir tepsi icerisine ılık sula ıslanıp ustu ortulur. 250 gr susam kavrularak dovulur. Soğanlar ince sekilde doğranarak 2 cay bardağı yağ ile kavrulur. Uzerine salca ilave edilir ve kavrulmaya devam edilir. Islanmıs olan bulgurun uzerine doğulmus olan susam ilave edilir. Tavada hazırlanan yağ soğan ve salca beraberce yoğrulur. Biraz yoğrulduktan sonra ince kıyılmıs maydanoz ve kimyon ilave edilerek yoğrulmaya devam edilir. Belirli bir yumusaklığa geldikten sonra servis yapılır. ETLİ DÖĞME PİLAVI malzemeleri: 200 gr nohut, 1 kilo dovmelik buğday, 200 gr kus bası et, bir miktar tuz, bir miktar katı yağ, yeteri kadar su. yapılışı: Secilen nohut bir tencere icine konur. Tencerenin yarısına kadar su doldurularak yuksek ateste kaynatılır. Nohut tam olarak pistikten sonra uzerine tuz ile birlikte dovmelik buğday ilave edilir. Đlave edilen malzemeler kaynayana kadar kusbası haslanır. Haslanan et ayrı bir tabağa alınır. Diğer tarafta pisen doğmenin altı sondurulur. Bir tava icerisinde yağ eritilerek pilava ilave edilir. Servis tabağına konur. Servis tabağına konan pilavın uzerine kusbası haslanmıs et dokulerek servis yapılır. SARI KABAK KOMPOSTOSU Kabaklan soyup ceviz tanesi kadar doğrarız, guzelce yıkarız. Yarım kilo sekeri kabakların uzerine ekerek bir, iki saat dinlendiririz. Bilahare ocağa koyup bir iki defa kaynatırız. Kaynadıktan sonra 250 gr cekirdeksiz uzum koyup kabaklar pisinceye kadar kaynatırız. Ocaktan indiririz sonra tabaklara servis yaparak 250 gr ceviz icini doverek baharatı ile birlikte uzerine serperiz ve servise hazır. DOMATES RECELİ Malzemeleri: 4 kilo linda tipi domates, 1 kilo kirec suyu, 4 kilo seker, 150 gr fındık veya badem ve 1 adet limon. Yapılısı: Sert ve kırmızı 4 kilo linda tipi domatesin kabuğu ince ince soyulur, soyulduktan sonra dolma oyacağı ile oyulur gibi cekirdeği ayıklanır. Bilahare altı saat kirec suyuna bırakılır, o kirecte ıslanırken 4 kilo domates 4 kilo seker konduktan sonra koyduğumuzun sekerin uzerine goz kararı su ilave edilir. Birkac defa taklalandıktan sonra domatesi guzelce yıkanır. Yıkandıktan sonra badem veya fındık doldurulur. Kaynamıs suyun icine atılır, o kaynatılmaya baslanır. Kaynarken 1 adet limon un suyu sıkılır, kabuğu da icerisine doğranır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra servise hazır demektir HUMUS Malzeme: Nohut, tahin, limon, sarımsak, maydanoz, sumak, kimyon, kırmızı toz biber, katı yağ. Yapılısı: Nohut suda iyice kaynayacak soğuduktan sonra, suzek veya et makinesinde guzelce macun seklinde olacak ayrı bir kapta tahin, limonla sarımsak dovulerek kimyonda karıstırılarak ezilmis nohutla beraber karıstırılacak, tavada yağ eriyecek toz biber yağda yanacak servis yapılmıs malzemenin uzerine yeteri miktarda dokulecek ayrı yeten uzerine kıyılmıs maydanoz, sumak konarak yemeğe hazırlanmıs olur ve servis hazır demektir. ZEYTİNYAĞLI İMAM BAYILDI Malzemeleri: 1 kilo patlıcan, 4 adet soğan, bir miktar zeytinyağı, 5 dis sarımsak, 4 domates, bir miktar et suyu ve tuz. Yapılısı: Sapları ayırmadan patlıcanlar dorde bolunur. Yuvarlak doğranan soğanlar zeytinyağı ile sarartılır ve icine sarımsaklar doğranarak tekrar hafifce kavrulur. Bu malzeme daha sonra zeytinyağında cevrilen patlıcanların arasına doldurulur ve tuz ile biber ilave edilir. Yağsız et suyunun kaynamasından sonra hafif ateste pisirilir. Domatesle suslenerek servis yapılır. DOLMA Yoremizde patlıcan, domates, kabak ve dolmalık biberden dolma yapılır. Malzemeler ve Yapılısı : Hangi sebzeden dolma yapılacaksa 1 kilo alınır. Buna ic olarak 200 gr pirinc, 4 adet domates,1 bağ maydanoz, 250 gr kıyma, 5 dis sarımsak, 1 tatlı kasığı tel nane, yeteri kadar baharat ve tuz atılarak karısım sağlanır. Bu karısımdan patlıcan dolduruyorsak ici oyulan patlıcanın icine, biber dolduruyorsak ici oyulan biberin icerisine hazırlanan ic doldurulur. Bilahare tencere icine uygun sekilde dizilir. Su ilave edilir, pisinceye kadar kaynatılır, indirilir. 15-20 dakika dinlendirilir servis yapılır UN HELVASI Malzemeleri: 1 kilo un, uc bardak su, 100 gr cay sekeri, 200 gr susam. Yapılısı: 1 kilo unu bir tencerede kızarıncaya kadar kavurup, unu bir tencereye bosaltıp soğumaya bırakılır. Bilahare pekmez suyu karıstırıp kavrulmus olan unun uzerine dokerek yoğrulur bir sure sonra susam da uzerine dokulup yoğrulma isine devam edilir. Susam ve un birbirine iyice karısınca ciğkofte gibi sıkılır. Servis yapılır. PALIZA İyice olgunlasmıs uzum toplanır. Bir torba icerisinde suyu sıkılarak cıkarır. Bu su kazan icerisine dokulerek bir miktar beyaz toprak ilave edilir. Bu uzum suyu durulunca baska bir kazana alınır. Normal bir ateste pekmez kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. Daha sonra indirilip biraz bekletilir. Đcerisine yeteri kadar nisasta ve seker ilave edilir. Bu karısım yaklasık iki saat kaynatılır. Uzum suyunun bu sekilde hazırlanısına palıza, onceden hazırlanmıs ipteki ceviz veya fındık "in kaynatılan palızanın icerisine batırılıp cıkarıldıktan sonra bir yere asılarak bir hafta kurutulmus haline bandırma, palızanın temiz bir bez uzerine yufka ekmek kalınlığında serilmisine bu sekilde kurutulmus halinin kucuk kareler seklinde kesilerek icine ceviz ici veya fındık ici konularak ucgen seklinde durulup piyasaya verilmis haline muska denir. MAHLUTA Secilmis cekik mercimek kaynar su icine atılır tuz ilave edilir. Mercimek tam pisinceye kadar kaynatılır. Piserken ara sıra kopuğu alınır. Ayrı bir tavada yağ cintilmis soğan ile kavrulur. Salca ilave edilir. Soğan pembelestikten sonra haslanmıs (pisirilmis) kırık mercimek uzerine dokulup karıstırılır. Bu sekilde hazırlanan yemek turune mahluta denir. BABAKANNUS(patlıcan gömmesi) Cekirdeklenmis olan iri patlıcanlar fırına yahut ta koze gomulur. Tam pistikten sonra patlıcanların kabuklan soyularak sapları kopartılıp havanda iyice dovulur. Bir miktar domates ve sarımsak da dovulup tuz sirke eksi konduktan sonra karıstırılıp uzerine maydanoz konularak servis yapılır. Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.