Φ _asi_ Gönderi tarihi: 21 Ekim , 2009 Gönderi tarihi: 21 Ekim , 2009 El Sanatları Çotara Düzceliler, doğanın bu kadar cömert olduğu bu yörede ağacı işleyerek, "Çotara" adını verdikleri su testileri, sehpalar, çeşit çeşit süs eşyaları üretiyorlar. Ankara – İstanbul karayolu üzerindeki dinlenme tesislerinde, yöre halkının bireysel çabalarla ürettiği Çotaraların yanı sıra ev hanımlarının işlediği oya ve danteller, el tezgahlarında dokunan pamuklular da satılıyor. Akçakoca’da ise deniz kabuklarından yapılan süs eşyaları revaçta. El Sanatları Eğitim Merkezi Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’na ait El Sanatları Eğitim Merkezi’nde ahşap işleri ve ahşap oymacılığı, gümüş ve mermer işçiliği temel eğitimi veriliyor. İki yıl süren eğitim döneminden sonra Düzceli gençler meslek ediniyorlar. Her yıl ortalama 70 öğrenciye eğitim veren Merkez’in bir de showroom’u var. Ahşap mobilyaların yanı sıra, padişah tahtı, müzik aletleri ve aksesuarlar sergide ilk dikkati çeken ürünler. Gravür Sanatı Kazıma resim sanatı anlamına gelen ve dilimize Fransızca’dan yerleşen “Gravür” ağaç, taş ve metal üzerine kazınarak ya da işlenerek elde edilen desen ya da yazıya verilen sanatın adı. Türklerin Orta Asya’da başlayan ve Anadolu’da devam eden tarihsel süreçlerinde, en temel 3 namus ögesinden biri olan silah”ın nadide örneklerini, bugün askeri müzelerde görüyoruz. Silahlar artık geçmişten günümüze taşıdıkları manevi değer, modelleri ve üzerilerine işlenen gravür ile önem kazanıyorlar İşte bu noktada, yetenek, sabır ve büyük dikkat isteyen bu sanat dalının icra edildiği en doğru adres Düzceli gravür ustalarının hizmet verdiği atelyeler. Önce silahın modeline ve kullanacak kişiye göre önce işlenecek motif çiziliyor. Mesela bir hanım için üzerine gravür işlenmiş bir silahı hemen fark edebiliyorsunuz. Motifin belirlenmesinden sonra haftalar hatta aylar sürebilen kakma süreci başlıyor. Gravür işlenen bir silah 50 yıl sonra antika olarak kabul ediliyor. Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.