Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

DENİZLİ YEMEKLERİ

 

DENİZLİ MANTISI

 

MALZEMELER

1 adet yumurta

1 su bardagi süt

1 su bardagindan biraz fazla un

1 su bardagi su

Içi için:

150 gram kiyma,

1 demet sogan,

1 demet maydanoz,

2 dilim bayat ekmek içi,

2 kasik sivi yag,

Tuz,

Karabiber

 

YAPILIŞ TARİFİ

Unu derince bir kaba alin, içine yumurtayi kirip, sütü sürekli karistirarak ilave edin. Pürüzsüz bir hamur olana dek çirpin. Tuzunu ayarlayin. Teflon tavayi hafifçe yaglayip, yagi kizdirin ve hazirladigimiz hamurdan bir kepçe döküp arasira sallayarak pisirin. Ayri bir yerde soganlari ince dograyarak pembelestirin ve kiymayi ekleyip, rengi degisene dek kavurun.

Pembelesen sogan ve kiymaya maydanozu dograyip, ekleyin, tuzunu, biberini ayarlayip, atesten alin. Bayat ekmek içini ufalayin. Hazirladigimiz pismis yufkalarin arasina kiymali içten yayarak, yufkalari üst üste dizin. 1 su bardagi sicak suyu yufkalarin üzerine gezdirin ve 10 dakika sonra orta isili firinda suyunu çekene dek pisirin. Firindan alip, sarimsakli yogurdu üzerine gezdirin. Küçük bir tavada tereyagini eritip, kirmizi biberi ekleyin ve 1-2 kez çevirip, atesten alin. Mantinin üzerine gezdirin ve üçgen dilimler halinde kesip, servis yapin.

 

 

 

ÇAPUTAŞI

 

10 taze asma yaprağı

250 gr kuzu kuşbaşı

2 çorba kaşığı sıvıyağ

1 su bardağı pirinç

1.5 su bardağı su

Tuz

 

1. Asma yapraklarını küçük küçük doğrayın. Bir tencereyi yarısına kadar suyla doldurup yaprakları ve sıvıyağı ekleyin. Yapraklar haşlanınca suyunu süzün.

2. Eti tencereye alın. Suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. Pirinci yıkayıp süzün ve ete ekleyin. 1.5 su bardağı su ve tuz ilave edin. Kaynayınca ateşi kısın. Suyunu çekinceye kadar pişirin.

3. Pilavı ateşten alıp haşlanmış asma yapraklarını ekleyin ve tahta kaşıkla harmanlayın. Üzerine kağıt havlu örtüp tencerenin kapağını kapatın, 10 dakika dinlendirin. Yoğurt eşliğinde sıcak olarak servis yapın.

 

 

 

HALİL İBRAHİM SOFRASI KEBABI

 

4-5 mantar

1 havuç

1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

100 gr kıyma

1 dilim ekmek içi

1 soğan

6 milföy hamuru

2 soyulmuş sosis

1 yumurta sarısı

Tuz, karabiber, kimyon

 

 

Püre için:

 

3 patates

1 çorba kaşığı margarin

1.5 su bardağı süt

1 çay kaşığı tuz

 

1. Mantar ve havuçları haşlayıp incecik kıyın. Kaşar peynirini ekleyip karıştırın.

2. Soğanı kıyın. Kıyma, ekmek içi, soğan, tuz, karabiber ve kimyonu bir kaba alıp yoğurun. Köfte harcından küçük parçalar koparın. Ortalarına mantarlı karışımdan ekleyip yuvarlayın.

3. Patatesleri haşlayıp süzün. Kabuklarını soyup çatalla ezerek püre haline getirin. Margarin, süt ve tuz ilave edip 5 dakika pişirin.

4. Milföy hamurunun üzerine hazırladığınız köfteleri çapraz şekilde dizin. Ortasına patates püresi ekleyin. Sosisleri 2 şer santim uzunluğunda dilimleyip hamurun köşelerine birer tane yerleştirin. 4 milföy hamurunu da bu şekilde hazırlayın.

5. Kalan 2 milföy hamurundan yarım santim kalınlığında şeritler kesin. Şeritleri milföylerin üzerine kafes şeklinde dizin ve yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 35 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

 

 

 

KURU BÖRÜLCE ÇORBASI

 

1 su bardağı kuru börülce

5 su bardağı su

1 kahve fincanı pirinç

1 çorba kaşığı tereyağı

1 çorba kaşığı salça

Tuz

 

1. Kuru börülceyi haşlayıp suyunu süzün. Tencereye alıp 5 su bardağı su ekleyin ve yumuşayıncaya kadar pişirin. Pirinci yıkayıp süzün ve börülceye ilave edin.

2. Tavada tereyağını kızdırıp salçayı ekleyin. Tuz serpip kaşıkla ezerek kavurun. Pirinçler pişince tencereye salçalı sosu ekleyip 1-2 dakika daha kaynatın. Sıcak olarak servis yapın.

 

 

 

PAMUKKALE PASTASI

 

5 yumurta

2 çorba kaşığı un

4 kahve fincanı toz şeker

1 su bardağı süt kreması

 

Krema için:

 

1 litre süt

1 yumurta

2 çorba kaşığı pirinç unu

10 çorba kaşığı toz şeker

1 paket vanilya

3 çorba kaşığı kakao

 

1. Derin bir kapta 5 yumurta, un ve toz şekeri çırpın. Karışımı yağlanmış fırın tepsisine dökün. 200 derece ısıtılmış fırında 20 dakika pişirip soğutun.

2. Kremayı hazırlamak için; süt, pirinç unu, yumurta, toz şeker, vanilya ve kakaoyu tencereye alın. Sürekli karıştırarak 15 dakika kısık ateşte pişirin.

3. Soğuyan tatlıdan küçük parçalar koparın. Avucunuzun içinde yuvarlayıp hafifçe bastırın ve kakaolu kremaya batırıp servis tabağına dizin.

4. Süt kremasını mikserle çırpın. Tatlıların üzerine döküp servis yapın.

 

 

 

PATLICAN ÇENTME

 

2 patlıcan

2 domates

2 sivri biber

3 diş sarımsak

5-6 dal maydanoz

2 çorba kaşığı zeytinyağı

 

1. Patlıcan, domates ve biberleri fırında közleyin. Kabuklarını soyup bıçakla çentin. Sarımsakları havanda dövüp ekleyin ve karıştırın.

2. Karışımı servis tabağına alın. Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpin. Zeytinyağı gezdirip lavaş ekmeği eşliğinde servis yapın.

 

 

 

OVMAÇ ÇORBASI

 

Malzemeler

100 gram kıyma

karabiber ve tuz

1 çay bardağı yoğurt

2 çorba kaşığı sirke (limon da olabilir)

6 diş sarımsak

1 adet kuru soğan

2 çorba kaşığı yağ

6 su bardağı su

3 yemek kaşığı un

 

Yapılışı

Bir tencereye unu, dövülmüş sarımsak, sirke ve yoğurtdu koyup iyice karıştırın.

Su ilave edilerek ocağa konulur ve kaynayıncaya kadar karıştırılır. Diğer tarafta kıymayı, rendelediğimiz soğanı biraz tuz ve biber koyarak yoğurmaya başlayın. Köfte hamurumuzu yoğurduktan sonra fındık büyüklüğünde parçalar alarak avuç içinde yuvarlatılır.

Köfteleri yaptıktan sonra kaynayan suya atıp tuz ilave edilir. Kaynayıncaya kadar pişirilir. Piştikten sonra üzerine, yağda kızdırılmış nane dökülür ve servis tabaklarına alınır.

 

 

ALAÇORA

Haşlanmış kuru fasulyenin üzerine tereyağı ve bulgur ilave edilir, tuz,biber ve su konulduktan sonra suyu çekilinceye kadar pişirilir.

 

 

DARI EKMEĞİ

Mısır unu yeteri kadar tuz, su ilave edilerek yoğrulur. Sonra sac üzerinde pişirilir. Sıcak iken üzerine tereyağı sürülüp, üstüne peynir konulup yenir. Soğuk sütün içine soğuk darı ekmeği doğranarak da yenir.

 

 

TİRİT

Buğday, mısır, bakla, nohut ve kuru fasulye haşlanır. İçine toz kırmızı biber, karabiber, tuz konur ve kaynatılır. Az sulu piştikten sonra indirilir. Servis yapılır. Üstüne badem içi, ceviz içi fındık kırması konularak kaşıkla yenir. Özel günler ve misafirler için bir eğlence ve toplanma vesilesidir. Acıpayam yöresinde çocukların ilk dişinin görüldüğümde pişirilip dağıtılır. Ayrıca hayır için pişirilip çocuklara dağıtılır.

 

 

PATLICAN KEBAB

Bir tencerede kuşbaşı et tereyağı ile birlikte kavrulur, salça ilave edilip pişirilir. Ayrı bir yerde taze patlıcan soyulduktan sonra dilimlenerek doğranıp, yağda kızartılır. Kızaran patlıcanlar tepsiye döşenir. Pişen etler patlıcanın üzerine konur. Üzeri domates ve yeşil biberle süslenir. Tuz ve karabiber konur. Fırında pişirilir.

 

 

KAÇAMAK

Yarım litre tuzlu su kaynatılır. Su kaynamaya başlayınca, içine serpilerek üzere yeteri kadar un katılır. Bu işlem yapılırken, diğer taraftan tahta bir kaşıkla hızla unlu su karıştırılarak, karışım birbirlerine iyice yedirilir. Karışım koyu bir muhallebi kıvamına gelinceye kadar devamlı karıştırılır. Bir tavada kızdırılmış yağa bir miktar kırmızı biber eklenir. Kırmızıbiberli yağ tenceredeki unlu karışıma eklenerek servis yapılır.

 

 

SIYIRMA

Ayşe kadın fasulyenin tazeleri toplanıp, yıkanır, temizlenir ve toprak tencereye konur. Üstüne biraz patates eklenerek yeterince su konur. Taze birkaç kabak yaprağı örtülerek, üzerine ağırlık yapması için bir taş konur. Pişirinceye kadar ateşte tutulur. Pişince ateşten alınır ve suyu süzülür. Bir tepsi üzerine ters çevrilerek dökülür. Patatesler üzerinden alınıp, tuzu ekilir.Soğan ve közlenmiş biberle birlikte yenir.

 

 

YOĞURTLU PATLICAN GÖMMESİ

Közde pişirilen patlıcanların kabukları soyulur. Yağ içinde tekrar pişirilir. Ayrı bir tabakta koyun yoğurdu ezilir, içine sarımsak eklenir.. Yağda pişirilen patlıcanın üstüne yoğurt dökülerek karıştırılır.. Üzerine eritilmiş tereyağı gezdirilir. Sıcak olarak taze soğan, tere, maydanoz, nane, biber kızartması, taze biberle birlikte yenir.

 

 

GINDIRA ÇORBASI

Ayıklanan ve temizlenen gındıra önce sıcak suda haşlanır. Haşlandıktan sonra kabuğundan ayrılır. Haşlama suyuna yağda kavrulmuş soğan ilave edilir. Ayrıca erik, ekşi ve tuz katılır. Sonra on dakika kadar daha kaynatılarak yenir. Gındıra çorbası, genellikle Çameli yöremizde yapılmakta olup lezzetli ve bol C vitaminlidir. Gındıra ayrıca bulgur ve pirinç pilavlarına da karıştırılarak yapılabilir

 

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.