Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bilimde kaş yapayım derken göz çıkaranlar


sedat sencan

Önerilen İletiler

Alman meteorolog Alfred Wegener’in geliştirdiği ‘Kıtaların Kayması’ teorisine katkı sağlamak isteyen bazı bilimadamları,açıklayamadıkları olgular için birtakım çareler ürettiler. Bill Bryson ‘Hemen Herşeyin Kısa Tarihi’ kitabında bu olayı anlatır.

Bazı bilimadamları,fosillerin dağılımı konusuna açıklık getirmek için bir takım kara kütlelerini,eskiden olan ama şimdi olmayan kara köprüleri ile birbirine bağladılar.Bu kara köprülerinin ne sayıda olduğu da belirsizdi.Örneğin,Hipparion soyundan eski bir at türünün aynı zamanda hem Fransa’da hem de Florida’da yaşamış olduğu anlaşılınca Atlantik’in iki yakası arasına bir tane konduruverdiler.

Nedense aynı soydan türler farklı yerlerde bulgulandıkça daha önce öngörülmeyen yeni kara köprüleri ortaya çıkıyordu.Çok geçmeden eski tapir soylarının aynı anda hem Güney Amerika’da hem de Güneydoğu Asya’da yaşamış olduğu anlaşılınca,oraya da bir kara köprüsü çekildi.

Kısa zaman içinde tarih öncesindeki denizlerin haritaları dünyanın her tarafında bir yerden diğerine uzanan varsayımsal kara köprüleriyle dolmuştu.

Bu birleştirici yollar,sadece bir canlıyı bir kara kütlesinden diğerine taşımak gerektiğinde haritalarda ansızın ortaya çıktığı gibi, bazen de önceki varlıkları siliniyordu.

Bu işlerin hiçbirinde somut kanıt yoktu.Buna rağmen bütün bu varsayımlar 50 yıl boyunca bilim dünyasında yer aldı.

İşin ilginç tarafı,kara köprüleri bile bazı açıklamalarda yetersiz kalıyordu.

Avrupa’da bulgulanan bir tribolit türü Newfoundland’de de bulgulanmıştı,ama yalnızca bir tarafında.3.000 km. uzanan okyanusu aşabilen bu yaratık,300 km.genişliğindeki bir adada sıkışmış gibiydi. Avrupa’da ve Amerika’nın kuzey batısında bulunan,ama arada kalan bölgede hiçbir izine rastlanmayan bir diğer tribolit türünün durumunu açıklamak için ise kara köprülerinin yerine sanki üstgeçit gerektiği ortaya çıkıyordu.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bugün kıtaların değil, kıtaların üzeerinde yer aldığı "levha"ların sürüklendiği, jeolojik zaman içinde birbirinden ayrılıp birbirine çarptığı çok açık bilinmektedir.Fosiller yardımıyla canlıların bu şekilde bir karadan diğerine geçtiği varsayımı aslında biraz zayıftır. Çünkü işin içinde sadece kıtaların sürüklenmesi veya köprülerin varlığı değil, deniz seviyesindeki değişimler de vardır. Kaldı ki, bugün okyanus tabanlarının topografik haritası tamamen çıkarılmış durumda. Nerelerde bu gibi köprülerin olabileceği, veya olamayacağı bilinmekte. Örneğin insanın yayılması. Afrika'dan Asya'ya ve oradan Avusturalya'ya. İlk bakışta mümkün olmayan bu geçiş, deniz seviyesindeki değişimler göz önüne alındığında adalar zinciri boyunca mümkün olmaktadır. Trilobit, dünya üzerindeki en yaşlı canlılardan. O günden bu güne, trilobit fosili içeren kayalar ya aşınıp yok olmuş olabilir, ya üzerleri trilobit fosili içermeyen kayalarla örtülmüştür, ya da bu fosili içeren kayalar levha hareketleri ile, ortamsal veya yaş bazında fosil içermeyen kayalarla yan yana gelmiş olabilir. Bu konuda daha açık yazılırsa tartışabiliriz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.