Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

MANİSA YEMEKLERİ

 

 

 

MANİSA KEBABI

 

kofte1.gif

MALZEMELER

3 çorba kaşığı margarin

750 gr kuşbaşı kuzu eti

1 adet soğan

1 adet havuç

2 adet patates

200 gr mantar

tuz

karabiber

kekik

krep hamuru için:

3 adet yumurta

2 su bardağı süt

2 su bardağı un

sıvı yağ

8 dilim kaşar peyniri

2 adet domates

6 adet sivribiber

 

YAPILIŞ TARİFİ

Eti ve piyazlık doğranmış soğanı etler suyunu bırakıp çekene kadar 3 çorba kaşığı margarinde kavuralım. Havuçları halka halka dilimleyelim. 3 dakika daha kavuralım. Kuşbaşı doğranmış patatesi ve dörde bölünmüş mantarları ekleyip, pişirmeye devam edelim. Biraz su ilave edip, ağır ateşte yumuşayana dek pişirelim. Tuz ve biberini ilave edelim.

Krep için yumurtalar, un,süt,tuz ve sıvı yağı mutfak robotunda karıştıralım. Teflon tavayı yağlayalım. Krep hamurundan 1 kepçe alıp tavaya dökelim. Tavayı sürekli sallayarak hamuru tavaya yayalım. İki yüzünü de

pişirelim. Bütün krepleri pişirdikten sonra Kreplerden birini çukur bir kaseye yerleştirelim. Kenarlarını sarkıtalım.

Ilık kebaptan delikli bir kepçe ile alıp,krebin ortasına koyalım.Krebi bohça biçiminde toplayalım.Kaseyi hafifçe yağlanmış küçük bir tepsiye ters çevirelim. Diğer krepleri de aynı şekilde tepsiye koyalım. Üzerlerine kaşar dilimlerini yerleştirelim.

Tencerede kalan etin sosunu tepsiye dökelim. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 5 dk ısıtalım. Fırından çıkarıp,krebin üzerine 1 dilim domates ve biber koyup,kürdanla tuttturalım.

 

 

 

KIRKAĞAÇ KÖFTESİ

 

MALZEMELER

1/2 kg az yağlı dana (veya koyun) kıyması

1 adet soğan, rendelenmiş

2 çorba kaşığı yoğurt

1 adet bayat ekmek içi

1 demet maydanoz

biber

tuz

 

HAZIRLANIŞI

Tüm malzemeyi karıştırarak iyice yoğrun. Daha sonra küçük köfteler yapıp, kızgın yağda kızartın. Bu şekilde servis yapabileceğiniz gibi, arzu ederseniz, köfteleri kaynar et suyuna batırıp çıkarttıktan sonra üzerine yoğurt döküp servis yapabilirsiniz.

 

 

 

EŞEK HELVASI SALATASI

 

Malzemeler:

Yarım kg eşek helvası otu

1 çay bardağı zeytinyağı

1 adet limon suyu

Yarım tatlı kaşığı tuz

 

Yapılışı:

Eşek helvası temizlenir, yıkanır, birkaç parçaya bölünür, az suda haşlanır. Daha sonra soğuk sudan geçirilir, süzgece çıkarılır. Suyu süzülen eşek helvası salata tabağına aktarılır. Üzerine zeytiyağı, limon suyu, tuz karışımı gezdirilir.

 

Not: Eşek helvası otu sadece Ege bölgesinde yetişen, yabani bir ottur.

 

 

SALİHLİ ODUN KÖFTESİ

 

Malzeme:

1 kg koyun ya da kuzu kıyması,

20 gr kadar tuz,

20 gr kadar un,

baharat

 

Yapılışı :

Kıyma, un, tuz ve baharat karıştırılarak iyice yoğrulur. Şişlere sarılarak elle düzeltilir. Odun ateşinde pişirilerek dilimlenmiş domates, kıyılmış soğan ve maydanozla servis yapılır.

 

 

 

SİMİT EKMEĞİ

 

Malzeme:

1 çay bardağı nohut,

bir bardak ılık su,

un,

1 yumurta,

tuz

 

Yapılışı :

Nohut ince, ancak un haline gelmeyecek şekilde havanda dövülür. Akşamdan ılık bir bardak su ve aldığı kadar un ilavesiyle yumuşak bir hamur yapılır. Üzeri örtülerek ılık bir yerde sabaha kadar bekletilir. Sabaha kadar kabaran bu hamur maya yapılarak, un, su ilavesiyle yoğrulur ve ılık bir yerde kabarıncaya kadar bekletilip, fırına konmadan üzerine yumurta sarısı sürülür.

 

 

 

EKMEK DOLMASI

 

Malzeme:

1/2 paket margarin veya tereyağı,

1 irice soğan,

1/2 kg kıyma,

1 tane dolmalık ekmek (yuvarlak),

1 demet maydanoz,

1 kaşık karabiber, tuz,

1-2 kaşık salça.

 

Yapılışı :

Dolmalık ekmeğin üst kısmında bıçakla bir kapak kesilerek içi oyulur. Çıkartılan iç iyice ufalanarak bir kenara ayrılır. Kıyma biraz yağ konulmuş bir kapta hafif kavrulur, rendelenmiş ya da ince kıyılmış soğan ilave edilir. Soğan biraz öldürdükten sonra iyice ufalanmış ekmek içi de ilave edilerek kavurmaya devam edilir. İnce kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber de eklenerek iyice karıştırılır ve oyulmuş ekmeğin içine doldurulur, kapağı kapatılır. Kalan yağ bir kuşhanede eritilerek sulandırılmış salça da ilave edilir, hazırlanan ekmek dolması kabın içine yerleştirilerek, kısık ateşte pişirilir.

 

 

 

NOHUTLU MANTI

 

Hamur için gerekli malzeme

1 yumurta,

1 çay bardağı süt,

1/ 2 kg un,

su.

İçi için gerekli malzeme

250 gr pişmiş nohut, karabiber. (Nohut karabiber ilavesiyle iyice ezilir.)

Üzerine

100 gr tereyağı,

0,5 kg yoğurt,

2-3 diş sarımsak,

Tuz, pul biber.

 

Yapılışı :

Süt, yumurta, un ve tuz, biraz ılık su ilavesiyle açılabilecek yumuşaklıkta bir hamur yapılır. Oklava veya merdane yardımıyla 1 mm kalınlığında açılır. Açılan hamur 2,5 – 3 cm’lik kareler halinde kesilir. Karelerin içine hazırlanan nohut püresinden konularak, her bir karenin köşeleri üstte toplanarak kapatılır ve yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Üzerleri pembeleşene kadar fırında pişirilir. Fırından alınan mantılar tercihen tavuk veya et suyunda haşlanır, kevgirle suyu süzülerek servis tabaklarına alınır, üzerine sarımsaklı yoğurt konur, pul biberle kızdırılmış tereyağı gezdirilerek servis yapılır.

 

Not: Fırından çıkarılan mantıların tamamı tüketilmeyecekse, buzdolabında kapalı bir kap içinde birkaç gün muhafaza edilmesi mümkündür.

 

 

 

BÖRÜLCE TARATOR

 

borulce.gif

Malzeme:

1 kg taze börülce,

5-6 diş sarımsak,

2 limonun suyu,

1,5-2 fincan zeytinyağı,

1 çorba kaşığı un,

biraz tuz.

 

Yapılışı :

Börülcelerin varsa kılçıkları ayıklanarak, 3-4 cm uzunluğunda doğranır. Az tuzlu suda haşlanarak süzülür. Sarımsaklar biraz tuz ile dövülür, çukur bir kap içinde limon suyu, zeytinyağı ve 1 çorba kaşığı un ilavesiyle iyice karıştırılır. Haşlanıp, süzülmüş ve soğutulmuş börülceler kapaklı bir kaba alınarak hazırlanan sos üzerine dökülerek en az birkaç saat dinlendirildikten sonra servis yapılır.

 

 

 

 

ALAŞEHİR KAPAMASI

 

kapama.gif

Malzeme:

Un, zeytinyağı,

kıyma, soğan, et suyu,

karabiber, maydanoz, tuz, kimyon.

 

Yapılışı:

Hamur yoğrulduktan sonra ince ince açılır. Küçük küçük karelere bölünür. Hazırlanan hamur bir süre zeytinyağında bekletilip dinlendirilir. Ayrı bir kapta kıyma, soğan, karabiber, tuz, maydanoz ve kimyon karıştırılarak hazırlanan malzemeler hamurlara bohça şeklinde yerleştirilir. Dürülen kapama tavada kızartılır, servis sırasında üzerine kaynar et suyu dökülür.

 

 

 

 

ŞEVKET-İ BOSTAN

 

Malzeme:

1 kg şevket-i bostan,

yarım kilo kuşbaşı kuzu eti,

yarım su bardağı zeytinyağı,

1 kaşık limon suyu,

1 kaşık yoğurt,

1 kaşık un,

1 iri soğan,

tuz, karabiber.

 

Yapılışı :

Şevketi bostanlar ayıklanarak yıkanır, ince uzun doğranır. Yağda kavrulan soğan ve ete ilave edilerek, sararıncaya kadar ara sıra karıştırılır. İki bardak sıcak su ve tuz ilavesiyle kapağı kapatılır, ateş kısılır. Ocaktan alınmadan önce yoğurt, un ve limon suyu ilavesi ile hazırlanan terbiye üzerine gezdirilip birkaç dakika daha kaynatılır.

 

 

 

YAPRAK SARMASI

 

sarma.gif

Malzeme:

Taze yaprak, pirinç, soğan,nane, maydanoz, domates,karabiber, tuz, zeytinyağı.

 

Yapılışı:

Yaprak bir süre kaynar suda haşlanır. Sudan alınan yaprak ayrı bir kaba alınır ve suyu süzdürülür. Diğer tarafta pirinç rendelenmiş soğan, nane, maydanoz, domates ve zeytinyağı ile karıştırılıp hazırlanan iç, yapraklara yeteri kadar konularak, yaprakların kenarı kapatılıp, sigara böreği gibi sarılır. Hazırlanan içe istenirse kıyma da ilave edilir. Hazırlanan sarmalar tencereye döşenir. Üzerine yağ, limon ve örtecek kadar su doldurulur. Sarmaların dağılmasını önlemek için, üzerini bastıracak şekilde bir tabak örtülür. Kısık ateşte 45-60 dakika pişirilip, soğutularak servis yapılır.

 

 

 

 

SİNKONTA

 

Malzeme:

1 kg balkabağı,

3 orta boy soğan,

1 çay bardağı zeytinyağı,

1 kaşık salça,

tuz, un, şeker, sarımsak, yoğurt.

 

Yapılışı :

Kabak yıkanır, soyulur ve yaklaşık 1.5 cm kalınlığında dilimlenir. Üzerlerine biraz tuz serpilerek bir süre bekletilir. Soğanların ikisi ince ince doğranır, yağlanmış fırın tepsisine bir sıra kabak, bir sıra soğan olmak üzere yerleştirilir. En üstüne halka halka kesilmiş bir soğan dizilir. Şeker ve un serpilerek, sulandırılmış salça ve zeytinyağı gezdirilir. Fırında pişirildikten sonra sarımsaklı yoğurtla servis yapılır.

 

 

 

 

MANTAR TATLISI

 

Malzeme:

Yarım kilo mantar,

10 cm kadar çapında hazır satılan,yarı pişmiş süngerimsi hamur,

250 gr ceviz,

3 yumurta,

yarım kilo zeytinyağı veya mısırözü yağı,

1 kg toz şeker,

1 kg su.

 

Yapılışı :

Hamurun üzerine konan mantarın içine dövülmüş cevizden birer kaşık konularak, hamur ikiye katlanır, kenarları bastırılarak kapatılır. Tek tek çırpılmış yumurtaya batırılan hamurlar kızgın yağda kızartılır. Tavadan alındıktan sonra önceden kaynatılmış ve soğutulmuş şurup içine atılır. Servis yapılırken üzerine tarçın serpilir.

 

 

 

HÖŞMERİM

 

hosmerim.gif

Malzeme:

1 kg tuzsuz keçi peyniri,

200 gr un,

1 kaşık tereyağı.

Şurup İçin:

1 kg toz şeker,

1 litre su.

 

Yapılışı:

Bir tencerede tuzsuz peynir tahta kaşıkla ezilerek, ocağa konulur. Süt kıvamına gelinceye kadar karıştırılarak kaynatılır. Sonra azar azar un katılarak kulak memesi kıvamına getirilir. İçine bir yemek kaşığı tereyağı konulup, ocaktan indirilir. Daha sonra tahta kaşıkla hamura yedirilir. Malzeme, yağlanmış tepsiye 1 cm kalınlığında yayılır ve tahta kaşıkla desen verilip fırına sürülür. Üzeri pembeleştikten sonra fırından çıkarılıp tabaklara konularak üzerine şurup dökülür.

 

 

 

KULA GÜVECİ

 

guvec.gif

Malzeme:

Kuzu eti (böbrek yatağı, ön veya arka butlardan),

domates,

biber,

tereyağı.

 

Yapılışı:

Kuzu eti güzelce yıkanarak toprak güveç veya herhangi bir kapta haşlanır. Etin kefi alınıp, suyu süzülür. Haşlanmış olan et, toprak güvece döşenir. Üzerine iki dilim büyükçe domates ve bir iki tane biber konulur. Yarım yemek kaşığı tereyağı ilave edilir. Etin kendi suyundan yeterince konularak fırına verilir. Et pembeleştikten sonra fırından çıkarılarak servis yapılır.

 

 

 

 

KABAKLI PİDE

 

pide.gif

Malzeme: (10 pide için)

 

3 kg kabak, 500 gr peynir,

1 bağ maydanoz, 1 baş soğan,

1 çay kaşığı zeytinyağı,

4 yumurta, 2 adet yeşil biber,

bir tutam nane, 1,250 gr hamur.

 

Yapılışı:

Kabakların kabuğu soyularak rendelenir. Bir tepsiye konulup üzerine bir miktar tuz ekilip 5 dakika bekletilir. Kabaklar top top sıkılıp suyu süzülür ve tepsiye serilir. Peynir kabağın üzerine rendelenir. Maydanoz ince ince kıyılır. Soğan ve biber yağda kavrulur ve malzemenin üzerine dökülür. Yumurtalar kırılıp, yeteri kadar tuz ve nane eklenip, pide harcının tümü karıştırılır. Hamur 10 parçaya ayrılıp, her birinin içine hazırlanan pide harcı paylaştırılır. Kenarları kıvrılarak fırına verilir. Fırından çıkan pideler zeytinyağı ile yağlanıp, servise sunulur.

 

(Not: Arzu edildiği taktirde kabak yerine ıspanak kullanılabilir.).

 

 

 

 

KULA ŞEKERLİ PİDESİ

 

pide1.gif

Malzeme: (1 adet pide için)

Çifte kavrulmuş tahin,

100 gr toz şeker,

125 gr hamur.

 

Yapılışı:

Hamur yarım parmak kalınlığında açılır, üzerine her tarafına yayılacak şekilde tahin sürülür. Toz şeker tahinin üzerine serpilir. Hamur rulo şeklinde yuvarlanır. Daha sonra bir uzundan tutulup daire şekline getirilir. Merdane ile 1 cm kalınlığında açılır. Üzerine çifte kavrulmuş tahin sürülüp, fırına verilir. Fırından çıkarıldıktan sonra 5 dakika bekletilip, servis yapılır.

 

 

 

SU BÖREĞİ

 

borek.gif

Malzeme:

1 kg un, 16 yumurta,

1 demet maydanoz,

500 gr kıyma, 2 paket margarin,

150 gr tereyağı, karabiber, tuz.

 

Yapılışı:

Unun içine 8 adet yumurta, 1 yemek kaşığı tuz katılıp su ile kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar yoğrulur. Margarin eritilerek ikiye bölünür, yarısı kıyma kavurmakta, yarısı da tepsi yağlamakta kullanılır. Kıyma eritilen margarinle kavrulup, soğutulur. Kalan 8 yumurta kıymanın içine kırılır, tuz, karabiber ve maydanoz eklenir.

Hamurun tamamı 8 parçaya bölünerek oklava yardımıyla yufka haline getirilir. Tepsi yağlandıktan sonra 2 yufka arasına maydanoz katılarak tepsiye yayılır. Bir tencerede tuzlu su kaynatılıp, 4 adet yufka 6’şar parçaya bölünüp, kaynamakta olan tuzlu suyun içinde iyice pişirilir. Daha sonra kevgirle alınıp, başka bir kaptaki soğuk suya bırakılır. Oradan alındıktan sonra süzgüye konulup, suyu süzdürülür. Kavrulan kıyma karışımı 4’e bölünüp dörtte biri tepsiye yufkanın üzerine serilir. Kıymanın üstüne sudan çıkan yufka parçaları serilir.

Bu şekilde mevcut kıymalarla sudan çıkan yufkalar 3’er sefer serilir. En üstte kalan 2 yufka arasına maydanoz serpilerek, böreğin üstü örtülür. Bu şekilde odun kömüründe pişirilerek servis yapılır.

 

 

 

MANİSA KEBAP

 

MALZEMELER:

KEBAP İÇİN:

750 gr. süt danası kuşbaşı et (küçük doğranmış)

3 kaşık sıvı yağ

2 soğan, 2 biber, 2 domates (veya yarım kaşık salça)

1 paket yemeklik mantar (200 gr.)

Tuz

Karabiber

KREP HAMURU İÇİN:

3 yumurta

1 su bardağı + 1 çorba kaşığı ilave un

2 su bardağı süt

1 kahve kaşığı tuz

1 çorba kaşığı erimiş yağ

 

YAPILIŞI:

1- Düdüklü tencereye et, ince doğranmış soğan, biber, domates, tuz, karabiber, yıkanıp 2- 3 parçaya bölünmüş mantar konup karıştırılır.

2- Kapak kapatılıp ocağa konur. Buhar çıktıktan sonra hesap edilmek üzere 20 dakika pişirilir. (Et, yağına kalmalıdır.)

3- KREP YAPILIŞI: Bir kapta yumurtalar, tuz, erimiş yağ ve un, azar azar süt konup ezilir. Sütün tamamı konup sulu bir hamur yapılır.

4- Küçük bir tava yağlanır. Bu hamurdan küçük bir kepçe konup yayılır, pişirince ters çevrilir.

5- Pişen krepler tavadan alınıp yarısına 1 kaşık mantarlı kebap konur. İkiye katlanır. Servis tabağına sırt sırta yerleştirilir.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.