Φ _asi_ Gönderi tarihi: 4 Ekim , 2009 Gönderi tarihi: 4 Ekim , 2009 ŞANLIURFA YEMEKLERİ PIRPIRIM KAVURMASI (Semizotu kavurması) Malzemeler 1. 5 yumurta, 2. 1 yemek kaşığı Urfa sade yağı, 3. 1 kg. pırpırım (semizotu), 4. 1 tatlı kaşığı salça, 5. 1 tatlı kaşığı pul biber, 6. 1 çay kaşığı karabiber, 7. 1 tatlı kaşığı tuz. Hazırlanışı Semizotları ayıklanır yıkanır ince ince doğranır. Sadeyağ ile beraber kızartılarak hafif pişirilir. Salça, pul biber, karabiber ve tuz eklenir. Ayrı bir yerde yumurtalar çırpılır pişmekte olan semizotu yemeğine ilave edilir. Pişince ateşten alınır. Sıcak olarak servis yapılır. SAC KAVURMASI Malzemeler: 1. 2 kg. kemiksiz taze koyun eti, 2. 2 domates, 3. 3 yeşilbiber, 4. 4 yemek kaşığı sade Urfa sade yağı, 5. 1 tatlı kaşığı tuz. Hazırlanışı Et özel sac kavurma tavasına alınır.1 su bardağı su eklenir. Odun ateşinde etler yumuşayıncaya kadar 10-15 dakika pişirilir. Yağ eklenerek 10 dakika kadar kavrulur. 3 su bardağı su eklenerek kısık ateşte 20 dakika daha pişirilir. Bu karışıma domates ve biber doğranıp eklendikten sonra 10 dakika pişirilip ateşten alınır. Sıcak servis yapılır. Not: Bu yemek ziyafet yemeği olduğundan bazen salata ile beraber sade pilavla servis yapılır.Sac tavası iki kulplu yayvan bir kaptır.Yalnızca bu maksatta kullanılır. Sofraya tava ile birlikte sunulur. SEMSEK Malzemeler 1. 1 kg. un, 2. 1/2 kg. kıyma, 3. 1 demet maydanoz, 4. 3 su bardağı sıvı yağ (kızartma için), 5. 2 soğan, 6. 1 çay kaşığı karabiber, 7. 1 çay kaşığı tarçın, 8. 1 çay kaşığı tuz. Hazırlanışı Un bir tepsiye konur, tuz ve su eklendikten sonra kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Yaş bez altında 5–10 dakika dinlendirilir. Soğanlar incecik doğranır, kıyma ve tuz eklendikten sonra 15–20 dakika boyunca kavrulur. Maydanozlar incecik doğranır. Kavrulmuş kıymaya maydanoz, karabiber, tarçın eklenilip karıştırılarak bir tarafa ayrılır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alındıktan sonra pazılar yapılır, daire şeklinde açılır. Hazırlanmış içten konup dairelerin bir tarafı diğerinin üzerine gelecek şekilde kapatılır. Kenarları ince ince Verevine katlanır. Bir tavaya yağ konup kızdırılır, hazırlanmış semsekler, iki yüzü pembeleşinceye kadar bu yağda kızartılır. Servis tabağına alınır. Sıcak servis yapılır. SOĞANLI KEBAP Malzemeler 1. 2 kg ceviz büyüklüğünde soğan 2. 1 kg Orta yağlı kıyma 3. 1 kg odun kömürü 4. 1 tatlı kaşığı tuz Hazırlanışı Kömür mangala konup yakılır kayılmaya bırakılır. Soğanların en üst kabukları soyulur ve soğanların iki başı kesilir. Et bir kaba alınır, tuz konarak iyice yoğrulur. Kebap şişi alınır soğanlardan biri çevrilerek şişe saplanır ceviz büyüklüğünde etten bir parça alınıp avuç ortasında yuvarlanarak soğanın yanına ortasından saplanır. Şiş tamamlanıncaya kadar işleme devam edilir bütün şişlere aynı işlem uygulanır. Sıcakken şişlerden çekilerek çıkarılır. Sırasının bozulmamasına dikkat edilmelidir. Sıcakken ikram edilmelidir, Soğanlı kebap, nar pekmezli bostana, ince doğranmış maydanoz ve yeşil soğan karışımı ile ikram edilir. Not: 1- Soğanlar şişe saplanırken çevrilmelidir, aksi takdirde çatlar ve pişerken şişten düşerler. 2- Urfa'da bütün kebap çeşitleri açık ekmekle veya bazlama ile dürüm yapılarak yenir. SULU SOĞAN Malzemeler 1- 4 Adet orta boy kuru soğan, 2- 1 Su bardağı nar pekmezi, 3- 2 Tatlı kaşığı pul biber, 4- 3 Yemek kaşığı sade Urfa sade yağı , 5- 3 adet bazlamaç (ev ekmeği), 6- 1 tatlı kaşığı tuz. Hazırlanışı Yağ bir tavaya alınır. Soğanlar ayıklanır yıkanır ince ince doğranır pembeleşinceye kadar kızartılır.5 Su bardağı suyla sulandırılır. Nar pekmezi, tuz, pul biber eklenir. Birkaç taşrım kaynatılır. ŞILLIK Malzemeler 1- 2 su bardağı un, 2- 300 gr ceviz içi, 600 gr şeker, 3- 2 yemek kaşığı sade yağ. Hazırlanışı Derin bir tencerede 2 su bardağı un, 4 su bardağı su ile hamur kıvamına gelinceye kadar elle çarpılır. Sacın altı yakılır, hamurların yapışmaması için sac yağlanır. Hazırlanmış ekmekler sayılır, iki kışıma bölünür. Bir tepsiye 1. yarısı üst üste serilir, üzerine ceviz dökülür. Sonra 2. yarısı da üst üste serilerek, üzerine ceviz dökülür. Hazırlanan şurup sıcak olarak hamura dökülür. Tepsinin üzeri örtülür. 5-10 dakika beklenir. Sıcak servis yapılır. TEPSİ KEBABI Malzemeler 1. 6 adet kebaplık patlıcan, 2. 750 gr orta yağlı koyun kıyması, 3. 3 adet domates, 4. Biraz karabiber, 5. 1 tatlı kaşığı tuz. Hazırlanışı Patlıcanlar yıkanır, üç parmak kalınlığında yuvarlak parçalara bölünür. Et geniş bir kaba konur, tuz ve karabiber atılarak iyice yoğrulur. Et, daha sonra orta büyüklükte bir tepsiye alınır, kenarından başlayarak bir patlıcan biraz et konarak tepside iki veya üç sıra şeklinde dizilir. Domatesler, ikiye bölünüp tepsinin ortasına yerleştirilir. Tepsi fırında 30–35 dakika pişirilir. Sıcak servis yapılır. Not: Domates istenmediği takdirde tepsinin tamamı patlıcan ve etle doldurulur. TÎRİTLÎ KÖFTE Malzemeler 1. 1/2 kg parça et, 2. 1 su bardağı ıslatılmış nohut, 3. 1 su bardağı yoğurt, 4. 2 diş sarımsak, 5. Yuvalak malzemesi (bkz boranı yuvarlak) 6. 1 tatlı kaşığı tuz. Hazırlanışı Et ve nohut 3-4 su bardağı su ile yumuşayıncaya kadar 2-30 dakika haşlanır. Yuvalaklar süzgece alınır. Sarımsaklar soyulur, tuz ile döğülüp yoğurda katılır, bir tavaya alınır. Yemekten bir kepçe alınır yuvalak'a konur. Sarımsaklı yoğurt dökülerek sıcak servis yapılır. ÜZLEMLİ PİLÂV Malzemeler Pilav için: 1.4 su bardağı pirinç, 2.5 yemek kaşığı tere yağı 3.2 çay tuz Pilavın üzerine konulacak karışım için 1. 2 su bardağı nohut 2. 2,5 su bardağı çekirdeksiz üzüm 3. 250 gri orta yağlı köyün kıyması, 2 4. su bardağı kara pekmez, tuz Hazırlanışı Bir tencereye kıyma konularak kavrulur. Düdüklü tencereye Mukaşer edilmiş nohut etle birlikte konup üzerini örtecek kadar su koyup 30–35 dakika nohut pişinceye kadar haşlanır (suyu çektirilmelidir). Yıkanıp ayıklanmış olan üzümde bu karışıma eklenir. Kara pekmez de üzümden sonra tencereye konur birkaç taşırım kaynatılıp ateşten alınır. Pirinç ayıklanıp yıkanır (Önceden ıslatılırsa daha kısa zamanda pişer. Bir tencereye yağ konarak eriyinceye kadar bekletilir. Pirinç yağa eklenerek karıştırılıp kısa bir süre (5-10 dk.) kavrulur. Üzerini örtecek şekilde su konup tuz eklenir tencerenin kapağı kapatılarak suyunu çekinceye kadar pişirilir. 4.Dinlenmeye bırakılır (Üzerine istenrise temiz bir havlu örtülerek 5-10 dakika dinlendirilir. 5. Pilav servis tabaklarına alınır diğer tabakta hazırlanmış üzleme bu pilavların üzerini örtecek şekilde serilip servis yapılır. Not: Bu yemek Urfa'da Kuzuiçi ve zerde ile birlikte bayram yemeği olarak da ikram edilir. YARPUZ EKŞİSİ Malzemeler 1. 1/2 kg su yarpuzu 2. 1 su bardağı (2-3 saat önceden ıslatılmış ) nohut 3. 2 su bardağı döğme 4. 1,5 yemek kaşığı domates salçası 5. 1,5 yemek kaşığı biber salçası 6. 1 su bardağı sumak 7. 2–3 yemek kaşığı sade Urfa yağı 8. 2 tatlı kaşığı tuz Hazırlanışı Sumak, 2 su bardağı suyla ıslatılmaya bırakılır.2-3 saat önceden ıslatılmış nohut ve döğme yumuşayıncaya kadar 4-5 su bardağı su ile 40-45 dakika haşlanır. Su yarpuzları yıkanıp ayıklandıktan sonra iri iri doğranır. Haşlanan bu karışıma sumak süzülerek eklenir. Yağ bir tavaya konur salça, biber salçası, tuz eklenir. 5-10 dakika kavrulur. Haşlanmış döğme – nohut karışıma eklenir. Su yarpuzları da en son ilave edilerek 1-2 taşım kaynatılıp ocaktan alınır. Sıcak servis yapılır. Not: Su yarpızı dere kenarında yetişen bir tür nane’dir. YUMURTALI KÖFTE Malzemeler: 1. 2 su bardağı köftelik bulgur, 2. 7 yemek kaşığı kırmızı biber, 3. 1 çay kaşığı tarçın, 4. 1 çay kaşığı kara biber, 5. 4 yumurta 6. 2 yemek kaşığı salça, 7. 4 yemek kaşığı sade yağ, 8. 8-10 adet yeşil soğan, 9. 1 adet maydanoz, 10. 2 kuru soğan, 11. 1 adet maydanoz 12. 2 kuru soğan 13. 1 tatlı kaşığı tuz Hazırlanışı · Soğan ve maydanoz yıkanır, incecik doğranır, bir tarafa konur. · Kuru soğan solulup yıkanır, incecik doğranır. · Bir tepsiye bulgur, tuz, Urfa İsotu (kırmızıbiber), kara biber, tarçın, salça, doğranmış kuru soğan konur, çok az su ile yumuşayıncaya kadar yoğrulur. · Yumurtalar bir kaba kırılır, çarpılır, Yağ bir tavaya alınır, kızartılır yumurtalar bu yağa alınıp pişirilir. · Köfteye doğranmış maydanoz, soğan karışımı dökülüp ezilir · En son olarak yumurtalar karışıma eklenip servis tabaklarına alınır. · , marul, domates, salatalık ile beraber servis yapılır. Not: Yoğurma işlemi bulgurlar birbirini tutuncaya kadar yapılmalıdır ZERDE Malzemeler 1. 1 su bardağı pirinç, 2. 2 su bardağı şeker, 3. 1 tutam has-pir çiçeği, 4. 1 damla gül yağı Hazırlanışı · Pirinç ayıklanıp yıkanır, bir tencereye alınır. İçerisine 5-6 su bardağı su konup pirinçler açılıncaya kadar orta hareketli ateşte karıştırılarak pişirilir. · Tencereye şeker ilave edilip birkaç taşırım kaynatılır. · Haspir çiçeği, gül yağı koyulup biraz daha kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. · Sıcak veya soğuk olarak ikram edilir Not: Urfa’da zerde Ramazan bayramı sabahı kuzu içi ve üzlemeli pilavla ikram edilir. Haspir çiçeği bir tülbende konup tencereye sarkıtılmalıdır. ZÎNGÎL Malzemeler: 1. 1 kg un, 2. 1 kg şeker bir fiske tuz, 3. 1 yumurta yarım limon, 4. 300 gr mayalı hamur, 5. 1 çay kaşığı karbon, 6. 1/2 yağ kızartmak için Hazırlanışı · Un elenip içerisine maya, tuz, yumurta, karbonat konup iyice yoğrulur. · Hamur biraz dinlendirilir. (10-15 dakika) · Yağ tavaya konur iyice ısıtıldıktan sonra bir kaşığın ucuyla ceviz büyüklüğünde parçalar atılıp iki yüzünün kızarması sağlanır. · 1 kg şeker 2 bardak su ile şerbet kıvamına getirildikten sonra iyice kaynatılır ve ateşten alınır. · Eğer hamurlar sıcak ise şerbet soğuk olmalıdır. Eğer hamur soğuk ise şerbet sıcak olmalıdır. Soğuk şuruba atılır. · Sıcak servis yapılır. FRENKLİ KEBAP (Domatesli Kebap) Malzemeler 1. 3 kilo iri domates, 2. 1 kg yağsız koyun kıyması, 3. 1 kg odun kömürü, 4. 1 tatlı kaşığı tuz. Hazırlanışı Domatesler yıkanıp sert tarafından 4'e bölünür. Bir kaba kıyma konup tuz eklenir, karışıncaya kadar yoğrulur. Kebap şişleri alınır domatesler, 1 tanesi sert tarafından şişe saplanır. Etten ceviz büyüklüğünde bir parça alınıp avuçta yuvarlak bir şekil alması sağlanır, ortasından domatesin üzerine saplanır bir domates bir et olması koşuluyla şişten çok az boşluk kalacak şekilde işleme devam edilir. Bütün şişlere aynı işlem uygulanır. Kayılmış ateşin üzerine sıralanır. Şişlerin her iki tarafı da pişinceye kadar ateşin üzerinde bekletilir. Pişirme eylemi devam ederken, şuna dikkat edilmeli: Domatesler, ateş üzerinde yumuşadığından dolayı düşebilirler. Bu yüzden gerekmedikçe şişlerle oynanmamalı. Pişen şişler. bir kaba çekilip üzeri örtülür. Sıcakken ikram edilir. Not: Dometesli kebap ince doğranmış maydanoz yeşil soğan ve ayranla ikram edilir. Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.