Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

LAZLARI KAPSAMAYAN AÇILIM

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

YÖK’ün Mardin Artuklu Üniversitesi’nde Yaşayan Diller Enstitüsü kurulması ve bu enstitüde eğitim verileceği duyurulan diller arasında Lazca’nın sayılmaması Lazları üzdü.

Lazlar Enstitü kurulması veya bu enstitüde Lazca’ya da yer verilmesi için YÖK’e başvurmaya hazırlanıyor. Laz Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Hasan Oral, “Açılımın sadece belli bir kesimin ayrıcalığı olarak kalmaması, Türkiye’de yaşayan ve yok olma tehditi yaşayan bütün kültürleri koruması, yasal güvence altına alması talebimiz. Bu zaten Anayasa’nın eşitlik ilkesiyle de çelişir” dedi.

Lazca’nın iki nesil ömrü kaldığını söyleyen Oral hükümetin başlattığı demokratik açılımın kendilerini heyecanlandırdığını söyledi. YÖK’ün Mardin Artuklu Üniversitesinde ‘Türkiye’de Yaşayan Diller’ enstitü kurulmasının kendilerini heyecanlandırdığını ancak enstitü ile ilgili, YÖK Başkanı Prof Yusuf Ziya Özcan’ın açıklamasında, ‘kaybolma tehlikesi altında olmayan Kürtçe, Arapça, Ermenice, Gürcüce, Farsça’ gibi dillerle sınırlı tutulacağına dair sözlerinin kendilerini üzdüğünü söyleyen Oral, “Bu dillere ilişkin yurtlarında enstitülerinin bulunmasına karşılık, Lazcanın kendi anayurdu olan ülkemizde ve dünyanın hiçbir ülkesinde bu güvencesi bulunmamaktadır.

Yer isimleri iade edilsin

Dernek olarak, açılacak olan enstitüde, Lazca ve Lazca gibi yok olmak üzere olan dillere ilişkin bölümlerin açılmasını; Laz halkının hafızasından tarihine, atalarına tanıklıklarının göstergesi olan ve Doğu Karadeniz’de günlük yaşamda kullanılan Lazca yer isimlerinin iadesini; Lazcanın ilköğretimde seçimlik ders olarak okutulmasını talep ediyoruz. YÖK’ten Lazca’ya yönelik bir enstitü talebinde bulunmak için hazırlanıyoruz” dedi.

OBJEKTİF HABER

Gönderi tarihi:

Cok dogru ve yerinde bir istek. Türkiye bir mozayiktir ve bizim zenginligimizdir. Laz dilini gelistirmek ve Lazca yer isimlerinin geri verilmesi gibi insancil bir istek olamaz. Bizler nasilki kendi dilimiz olan Türkcenin gelismesini sadece Türkiye'de degil dünyanin her bölgesinde gelismesini ve yayginlasmasini istiyorsak ve bu alanda calismalar yapiyorsak kendi ülkemizin vatandaslarinin dillerinide yasatmalarini cani gönülden desteklememiz gerekli. Ama korkarim gene bizimkiler bunu bölücülük ilan edip hak aramayi sadece kendileri icin kabul edecekler.

Gönderi tarihi:

Cok dogru ve yerinde bir istek. Türkiye bir mozayiktir ve bizim zenginligimizdir. Laz dilini gelistirmek ve Lazca yer isimlerinin geri verilmesi gibi insancil bir istek olamaz. Bizler nasilki kendi dilimiz olan Türkcenin gelismesini sadece Türkiye'de degil dünyanin her bölgesinde gelismesini ve yayginlasmasini istiyorsak ve bu alanda calismalar yapiyorsak kendi ülkemizin vatandaslarinin dillerinide yasatmalarini cani gönülden desteklememiz gerekli. Ama korkarim gene bizimkiler bunu bölücülük ilan edip hak aramayi sadece kendileri icin kabul edecekler.

Kimse bölücülük olarak kabul etmiyor,tam aksi neden kabul edilmiyor diyoruz.

Kürtçe enstiütü serbest edilirken bu neden kabul edilmiyor?gönülden destekliyoruz laz kardeşlerimizi.

Kürtlere bu imtiyaz niye onu soruyoruz.

Sizde sorsanıza...Bu imtiyaz niye diye.Politik cevap vermeyin lütfen. :)(

Gönderi tarihi:

Kimse bölücülük olarak kabul etmiyor,tam aksi neden kabul edilmiyor diyoruz.

Kürtçe enstiütü serbest edilirken bu neden kabul edilmiyor?gönülden destekliyoruz laz kardeşlerimizi.

Sizde sorsanıza...Bu imtiyaz niye diye.Politik cevap vermeyin lütfen. :)(

Türkiye kimseye imtiyaz falan vermez. Kürt'lere de bu konuda imtiyaz vermedi Türkiye, sadece yillardan beri verilmesi gereken hakki mücadeleler sinucunda vermek zorunda kaldi. Ama gönül isterki Türkiye ülkede yasayan her etnik kökenliye bu firsati versin, ama kendiliginden cani gönülden versin, zorla degil. Kürt'lerin gözü kasi degisikmide onlara imtiyaz tanisin Türkiye? Böyle bir durum yok.

Ama sunuda bilmekte yarar var. Türkiye asla zorlanmadan kendi istegiyle verilmesi gereken haklari vermez. Gecmisimiz bunun bir isbatidir.Bende Laz vatandaslarimizin artik asimilasyona karsi durmalarini iyi buluyorum ve dillerinin gelismesini istemeleri de daha sevindirici.

Neden bir etnik kökeni digerine karsi kullaniyoruzki?

Su imtiyaz olayini neye dayanarak söylüyorsunuz?

Gönderi tarihi:

Mardin ünv. Türkiyenin Ünv.değilmi?

Ne farkeder?

Laz asıllı vatandaşlarımız karadeniz bölgemizde yaşarken bu araştırmaların başka bir bölgede açılması ne kadar faydalı olabilirki? Oysa KTÜ'de açılması bölgede bulunması dolayısı ile daha faydalı olacaktır sayın Kaplan-200,ancak sizin amacınız üzüm yemek değil bağcıyı dövmek olduğundan bu söylemlerimizi hep bölücü amaçlı gibi göstermeye çalışıyorsunuz...

Gönderi tarihi:

Laz asıllı vatandaşlarımız karadeniz bölgemizde yaşarken bu araştırmaların başka bir bölgede açılması ne kadar faydalı olabilirki? Oysa KTÜ'de açılması bölgede bulunması dolayısı ile daha faydalı olacaktır sayın Kaplan-200,ancak sizin amacınız üzüm yemek değil bağcıyı dövmek olduğundan bu söylemlerimizi hep bölücü amaçlı gibi göstermeye çalışıyorsunuz...

Ve siz bunun "Bölücülük" demek OLMADIĞINI mı iddia ediyorsunuz?

Eğitimde bilr bölgesel ve Etnik farklılıklara göre gruplandırma yapıyorsunuz, yapmak zorunda kalınıyor...

Sonra da ülkenin bölünmeyeceğinden dem vuruyorsunuz...

Gönderi tarihi:

Sizin ve sizin gibi düşünenlerin fikirlerini çok iyi anlıyorum ancak bir çözüm geliştirmek gerekiyor,inkar etmenin hiçkimseyi Türkleştirmeyeceğini artık herkes gördü sadece bir kesim varki kendileri gözlerini kapatınca hiç kimse gerçekleri göremez zannediyorlar...

Gönderi tarihi:

Sizin ve sizin gibi düşünenlerin fikirlerini çok iyi anlıyorum ancak bir çözüm geliştirmek gerekiyor,inkar etmenin hiçkimseyi Türkleştirmeyeceğini artık herkes gördü sadece bir kesim varki kendileri gözlerini kapatınca hiç kimse gerçekleri göremez zannediyorlar...

Önce sorun yarat, sonra çözüm diye dayat...

Gönderi tarihi:

Önce sorun yarat, sonra çözüm diye dayat...

Laz'larin, Cerkez'lerin, Kürt'lerin,..... varligini ve bununla birlikte bu insanlarin kültürlerini ve dillerini gelistirmek istemelerini öne sürmek "sorun yarat" oluyor.

Bu insanlarin varligini kabul ediyorsak neden dillerini gelstirme talepleri bölücülük oluyormus?

Biz Türk'ler azinlik oldugumuz baska ülkelerde kendi dilimizi gelistirme talebinde bulunurken gayet dogal oluyor.

Gönderi tarihi:

Sizde sorsanıza...Bu imtiyaz niye diye.Politik cevap vermeyin lütfen. smile.gif(

Kürt'ler bu haklarini uzun süren mücadele sonucunda aldilar. Kimse onlara imtiyaz falan tanimiyor. Madem imtiyazdan bahsediyoruz neden 85 yil bekledik?

Ben burada politik cevap vermiyorum, bildigim dogrulari dogrudan söylüyorum.

Gönderi tarihi:

Kürt'ler bu haklarini uzun süren mücadele sonucunda aldilar. Kimse onlara imtiyaz falan tanimiyor. Madem imtiyazdan bahsediyoruz neden 85 yil bekledik?

35 bin insanın canına mal olması sizce mücadelemi ,bumu sizin mücadele anlayışınız?

Şimdi imtiyazlı olmaları için lazlarda dağamı çıksınlar nasıl bir mantık bu !

Gönderi tarihi:

Sanırım siz konuyu takip etmiyorsunuz.

Kürtlerin enstitü kurmasına göz yumulurken Laz ların enstiüsü kurmasına müsade edilmiyor.

Anladınız !

Takip ediyorum o kadar dert etmeyin. Ben Laz'larinda isteklerinde hakli oldugunu söylemisim zaten. Kürt enstitüsü kurulmasina izin verilmesini hangi gerekceye dayanarak bir imtiyaz olarak beliriyorsunuzki?

Kürtler o kadar bedel ödediler, köyleri yakildi, göce zorlandilar, sayisiz faili mechule kurban gittiler ve 85 yili askin bir mücadele sonunda ancak günümüzde bir Kürt enstitüsü kurma haklarina sahip oldular. O kadar bedele karsi verilene karsilik imtiyaz dersek iyi vallahi.

Malesef Türkiye kimseye hakki olani kendi istegiyle vermiyor. Yani Laz'larinda uzun süreli mücadele etmeleri gerekli olmasindan korkuyorum. Türkce ifade ile, Laz'lar da bedel öderlerse ancak "imtiyaz" sahibi olurlar.

Gönderi tarihi:

35 bin insanın canına mal olması sizce mücadelemi ,bumu sizin mücadele anlayışınız?

Şimdi imtiyazlı olmaları için lazlarda dağamı çıksınlar nasıl bir mantık bu !

Malesef önceki olaylarida katarsaniz sayi dahada fazla. Ama devlet bazi ser uclarin ekmegine yag sürecek sekilde politika ve kanun uygularsa yasanan sonuc kacinilmaz.

Kürt'ler 85 yildir mücadele veriyorlar, onlarin hakli davalarini PKK ve benzeri terörö örgütleri ve olaylar gölgelendirmistir, ama Kürt'ler yilarca demokratik ortamda mücadelelerini vermislerdir. Kürt'ler derken tabii siz sadece PKK'yi anlamiyorsaniz. PKK'nin olusumunda ve gelismesinde devletin büyük katkisi olmustur. Baskici ve inkarci politikasina önceden son verseydi, PKK gibi örgütler gene olusabilirdi, ama asla bu gücüyle ve ömrüyle olmazdi. Simdi ise neredeyse direktiyon devletin elinden cikmis durumda.

Yapilan yanlislardan dolayi devleti ve devlet görevlilerini elestirenleri ve hatta onlara karsi suc duyurusunda bulunanlari ölümle tehdit eden terörö örgütü icin "keske gercek olsa" gibi söyzlerde bulunarak aslinda sizin mücadele anlayisinizin PKK'ninkinden hic te farkli olmadigi gözler önünde iken bizimkini sorgulamaniz biraz abest oluyor. Daha da arastirdigimiz zaman devleti her alanda hakli görüp ve ona karsi gelenlerin öldürülmesini dahi vatanperverlikle alkislayan yorumlariniz ortada.

Önce kendi demokratik mücadele anlayisinizi sorgulayin ve sonra bakalarininkine bakin.

Gönderi tarihi:

Malesef önceki olaylarida katarsaniz sayi dahada fazla. Ama devlet bazi ser uclarin ekmegine yag sürecek sekilde politika ve kanun uygularsa yasanan sonuc kacinilmaz.

Kürt'ler 85 yildir mücadele veriyorlar, onlarin hakli davalarini PKK ve benzeri terörö örgütleri ve olaylar gölgelendirmistir, ama Kürt'ler yilarca demokratik ortamda mücadelelerini vermislerdir. Kürt'ler derken tabii siz sadece PKK'yi anlamiyorsaniz. PKK'nin olusumunda ve gelismesinde devletin büyük katkisi olmustur. Baskici ve inkarci politikasina önceden son verseydi, PKK gibi örgütler gene olusabilirdi, ama asla bu gücüyle ve ömrüyle olmazdi. Simdi ise neredeyse direktiyon devletin elinden cikmis durumda.

Yapilan yanlislardan dolayi devleti ve devlet görevlilerini elestirenleri ve hatta onlara karsi suc duyurusunda bulunanlari ölümle tehdit eden terörö örgütü icin "keske gercek olsa" gibi söyzlerde bulunarak aslinda sizin mücadele anlayisinizin PKK'ninkinden hic te farkli olmadigi gözler önünde iken bizimkini sorgulamaniz biraz abest oluyor. Daha da arastirdigimiz zaman devleti her alanda hakli görüp ve ona karsi gelenlerin öldürülmesini dahi vatanperverlikle alkislayan yorumlariniz ortada.

Önce kendi demokratik mücadele anlayisinizi sorgulayin ve sonra bakalarininkine bakin.

Bu gün bile şehit haberleri gelirken, dtp’nin mitinglerde ve mecliste insanları tehdit ve tahrik ederken keşke söylenen TİT gerçek olsa deme gereğinde bulundum.

Zaten bu bölücü zihniyetler demokrasi diye, diye demokrasiyi yok ettiler.

Bu ülkede demokrasi bölücüler ve teröristler için çalışıyor.

Bölücülere o kadar imtiyaz tanındı ki artık Türküm demek bölücülük ve suç sayıldı hükümet bu duruma kayıtsız kalırken TİT gibi bir Örgütün belki gerçek amaçlı, belki de birleri tarafından yönetilse de olması muhtemeldir.Şimdi pkk sözcüleri her fırsatta bölücülüğü yaratmasa insanları tahrik etmese devlet bunlara önlem almasa çıkan bu tür örgütlere de kimse destek vermez keşke demezdi

Bu gün dtp kongrelerinde 35-40 bin insanın katili bu bebek katilinin posterlerini ve sözde bayraklarını çıkartıp insanların gözüne, gözüne sokarak tehdit ve tahrik ederken neredeydi bu sizin demokrasi anlayışınız.

Gönderi tarihi:

Bu gün bile şehit haberleri gelirken, dtp’nin mitinglerde ve mecliste insanları tehdit ve tahrik ederken keşke söylenen TİT gerçek olsa deme gereğinde bulundum.

Zaten bu bölücü zihniyetler demokrasi diye, diye demokrasiyi yok ettiler.

Bu ülkede demokrasi bölücüler ve teröristler için çalışıyor.

Bölücülere o kadar imtiyaz tanındı ki artık Türküm demek bölücülük ve suç sayıldı hükümet bu duruma kayıtsız kalırken TİT gibi bir Örgütün belki gerçek amaçlı, belki de birleri tarafından yönetilse de olması muhtemeldir.Şimdi pkk sözcüleri her fırsatta bölücülüğü yaratmasa insanları tahrik etmese devlet bunlara önlem almasa çıkan bu tür örgütlere de kimse destek vermez keşke demezdi

Bu gün dtp kongrelerinde 35-40 bin insanın katili bu bebek katilinin posterlerini ve sözde bayraklarını çıkartıp insanların gözüne, gözüne sokarak tehdit ve tahrik ederken neredeydi bu sizin demokrasi anlayışınız.

Her dönem "devletin sag kolu" olan TIT ve benzeri örgütler piyasada cirit atiyordu. Güclü devlet üc bes papulcuya is birakmaz. Devleti korumak TIT gibilerine kaldiysa unt git öyle devleti derim.

Ha PKK terörünü desteklemisim ha TIT evya baskasini, fark eden hic bir sey yok. Sadece benim terörüstüm seninkinden daha masum ve insancil naralari atariz.

"Türk demek bölücülük ve suc sayildi" savi kadar gercek disi bir sey olamaz. Devletin sonuna kadar savunan sizsiniz, diger taraftanda söyl ve böyle hata yapti diyorsunuz, yok efendim devlet bölücülere imtiyaz taniyor diyorsunuz. O kadar celiski varki, madem devlet yanlis yapiyorsa aciktan devleti elestirin ve hatalarina isaret edin.

Ama yinede devlet birimlerinin birisinin görevlisini söylemlerinden dolayi mahkemeye veren insanlari öldürmek istenilmesine bile alkis tutmak ve keske diyebilmek, hukuka güvenimin ve saygimin nerede oldugunun göstergesidir.

Neden bir genelkurmaya karsi suc duyursunda bulunulamansin? Neden suc duyurusunda bulunmak vatanhainligi oluyor ve cezalari ölüm oluyor? Nerede demokrasi? Nerede seffahlik? Bu nasil bir anlayis ve mantik?

Gönderi tarihi:

.

.

.

Neden bir genelkurmaya karsi suc duyursunda bulunulamansin? Neden suc duyurusunda bulunmak vatanhainligi oluyor ve cezalari ölüm oluyor? Nerede demokrasi? Nerede seffahlik? Bu nasil bir anlayis ve mantik?

Kimse suç duyurusunda bulunulmasın demiyor elbette bir adaletsizlik varsa kim olursa olsun suç duyurusunda bulunulmalı olayı saptırmayın.

Ayrıca kendinizde söylüyorsunuz, gerektiği yerde devleti de eleştiriyorum yönetimide, gerektiğinde de yalan yanlış iftiralar atıldığında da savunuyorum. Bunada çelişki denmez.

Gönderi tarihi:

Kimse suç duyurusunda bulunulmasın demiyor elbette bir adaletsizlik varsa kim olursa olsun suç duyurusunda bulunulmalı olayı saptırmayın.

Madem suc duyurusu yapmakta sorun yokta neden bu suc duyurusu yapanlari tehdit eden TIT terörö örgütü icin " keske dogru olsa" diyorsunuz?

Kendi yorumlarinizi okumuyorsunuz galiba veya ne anlama geldigini tam kestiremiyorsunuz.

Gönderi tarihi:

Madem suc duyurusu yapmakta sorun yokta neden bu suc duyurusu yapanlari tehdit eden TIT terörö örgütü icin " keske dogru olsa" diyorsunuz?

Kendi yorumlarinizi okumuyorsunuz galiba veya ne anlama geldigini tam kestiremiyorsunuz.

Bu anlaşılmayacak bir konu değil problemi siz kendinizde arayın.

Bakın bir daha yazayım ‘’Senin aydın dediğin bölücü savunucusudur’ her fırsatta insanları tahrik ve tehdit ediyor ediyor.

her fırsatta çocukları kendilerine kalkan olarak kullanıp askerin ve polisin önüne atıyor….\Bir Allahın kulu’da çıkıp ‘’Nereye kadar’’ yahu bu teröristler ne yapıyor demiyor.

O nedenle böylesi bir durumda da ‘’keşke ‘’ diyorum. Şimdi anladınız.

Gönderi tarihi:

Bu anlaşılmayacak bir konu değil problemi siz kendinizde arayın.

Bakın bir daha yazayım ‘’Senin aydın dediğin bölücü savunucusudur’ her fırsatta insanları tahrik ve tehdit ediyor ediyor.

her fırsatta çocukları kendilerine kalkan olarak kullanıp askerin ve polisin önüne atıyor….\Bir Allahın kulu’da çıkıp ‘’Nereye kadar’’ yahu bu teröristler ne yapıyor demiyor.

O nedenle böylesi bir durumda da ‘’keşke ‘’ diyorum. Şimdi anladınız.

bahsettigin sahislar asla bölücülügü savunmuyorlar ve dolayisiyla bölücü bir örgütüde desteklemiyorlar. Ama sizin pencereniz devamli degisik gösterdigi icin devlet iverisinde suc isleyenleri mahkemeye veren herkes bölücü oluyor. Umarim simdi siz anlamissinizdir.

Bir tane yazilarini gösterinki terörüstleri iyi göstersinler. Tabii terörüst kim ve nedir ona bagli. Catli ve Yesil terörüst olmaz ama 12 yasindaki bir cocuk tas atiigi icin terörüst olur.

Gönderi tarihi:

Sanki kendi iyi niyetlerinden verdiler!

Sanki bedel odemedik, mucadele etmedik bu hak icin!

Sanki 2000 yilinin Seker Bayrami'nda hediye olarak verildi Kurtlere Kurtce'nin yasallasmasi!

Sanki daha 10 yil oncesine kadar "Kart Kurt ses cikaran dag Turkleri" denmedi bizlere?

Hayret bir sey ya!

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.