Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Batı'da yaşam kolay, Güneydoğu ve Doğu'da zor

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Türkiye'nin en yaşanabilir illeri listesi belirlendi. Birinci sırada Ankara, son sırada Ağrı var

ANKARA - Türkiye’nin en yaşanabilir illerinin başında Ankara geliyor. Listenin sonunda ise Ağrı ili yer alıyor.

CNBC-e Bussines dergisi tarafından 34 kriter esas alınarak hazırlanan "Türkiye’nin yaşanabilir illeri araştırması"nın sonuçları açıklandı.

Açıklamada, geçen seneki araştırmada listenin başında yer alan Ankara ile sonundaki Ağrı’nın bu senede yerlerini korudukları belirtilerek, "Metropollerin yükselişi bütün açıklığıyla görülüyor. İstanbul, Antalya ve İzmir’in basamakları beşer onar tırmandığına şahit oluyoruz. Başta Kırklareli, Karaman, Kayseri ve Gümüşhane olmak üzere pek çok flaş şehir bulunuyor. Geçen yılın en kötü durumdaki 10 ili, yine listenin son 10’unu paylaştı ancak kendi aralarında yer değiştirmeler var" değerlendirmesine yer verildi.

Araştırmada esas alınan kriterler üzerinden "yaşanabilir iller" sıralaması şöyle:

"Ankara, Eskişehir, İstanbul, Antalya, Trabzon, Edirne, Isparta, İzmir, Artvin, Kırklareli, Kırıkkale, Bolu, Kocaeli, Karabük, Karaman, Sinop, Elazığ, Mersin, Kayseri, Zonguldak, Muğla, Bursa, Çanakkale, Samsun, Kastamonu, Adana, Uşak, Balıkesir, Denizli, Gümüşhane, Rize, Burdur, Yalova, Nevşehir, Erzurum, Kütahya, Aydın, Giresun, Tekirdağ, Bartın, Malatya, Manisa, Niğde, Kırşehir, Sivas, Çankırı, Ordu, Erzincan, Çorum, Tunceli, Amasya, Adıyaman, Kahramanmaraş, Bilecik, Kilis, Tokat, Konya, Sakarya, Osmaniye, Bayburt, Hatay, Gaziantep, Düzce, Aksaray, Afyonkarahisar, Bingöl, Yozgat, Van, Iğdır, Siirt, Bitlis, Mardin, Ardahan, Kars, Muş, Batman, Şırnak, Şanlıurfa, Hakkari, Diyarbakır, Ağrı."

Gönderi tarihi:

Türkiye'nin en yaşanabilir illeri listesi belirlendi. Birinci sırada Ankara, son sırada Ağrı var

ANKARA - Türkiye’nin en yaşanabilir illerinin başında Ankara geliyor. Listenin sonunda ise Ağrı ili yer alıyor.

CNBC-e Bussines dergisi tarafından 34 kriter esas alınarak hazırlanan "Türkiye’nin yaşanabilir illeri araştırması"nın sonuçları açıklandı.

Açıklamada, geçen seneki araştırmada listenin başında yer alan Ankara ile sonundaki Ağrı’nın bu senede yerlerini korudukları belirtilerek, "Metropollerin yükselişi bütün açıklığıyla görülüyor. İstanbul, Antalya ve İzmir’in basamakları beşer onar tırmandığına şahit oluyoruz. Başta Kırklareli, Karaman, Kayseri ve Gümüşhane olmak üzere pek çok flaş şehir bulunuyor. Geçen yılın en kötü durumdaki 10 ili, yine listenin son 10’unu paylaştı ancak kendi aralarında yer değiştirmeler var" değerlendirmesine yer verildi.

Araştırmada esas alınan kriterler üzerinden "yaşanabilir iller" sıralaması şöyle:

"Ankara, Eskişehir, İstanbul, Antalya, Trabzon, Edirne, Isparta, İzmir, Artvin, Kırklareli, Kırıkkale, Bolu, Kocaeli, Karabük, Karaman, Sinop, Elazığ, Mersin, Kayseri, Zonguldak, Muğla, Bursa, Çanakkale, Samsun, Kastamonu, Adana, Uşak, Balıkesir, Denizli, Gümüşhane, Rize, Burdur, Yalova, Nevşehir, Erzurum, Kütahya, Aydın, Giresun, Tekirdağ, Bartın, Malatya, Manisa, Niğde, Kırşehir, Sivas, Çankırı, Ordu, Erzincan, Çorum, Tunceli, Amasya, Adıyaman, Kahramanmaraş, Bilecik, Kilis, Tokat, Konya, Sakarya, Osmaniye, Bayburt, Hatay, Gaziantep, Düzce, Aksaray, Afyonkarahisar, Bingöl, Yozgat, Van, Iğdır, Siirt, Bitlis, Mardin, Ardahan, Kars, Muş, Batman, Şırnak, Şanlıurfa, Hakkari, Diyarbakır, Ağrı."

Bu listeleri hangi 34 kriter e göre belirliyor ?

Liste sırlamasının gerçekle hiç bir alakası yok...

Gönderi tarihi:

Güneydoğuda Sason ve Silvan civarlarında bir arazi çalışmasına katıldım.

Yöre halkı işsizlikten ve fakirlikten şikayetçi. Ancak ellerindeki potansiyele (su kaynakları, maden vb.) baktığım zaman batıdan daha zengin oldukları kesin. Ancak yöre halkı ve yönetimi bunları kullanmaktan ve iş üretmekten o denli uzak. Şimdi soruyorum, bu insanlar biraz çalışkan olsa batıdan zengin duruma geçebilecekken yangelip yatma alışkanlıkları nedeniyle yoksul kalıp şikayet etmeleri ne denli doğrudur???

Gönderi tarihi:

Kriterler bilinmese bile,bilinen bir sey var ki oda;Türkiye'nin metro kentleri disinda kalan tüm bölgeler magduriyet bölgeleridir.Yani hicbir ekonomik yatirimin yapilmadigi,insanlarin ve sehirlerin kaderlerine terkedildigi bir görünüm vardir oralarda.Aslinda bütün sorun bu zaten.Insanlar issiz,insanlar muhtac,insanlar ac ve bu olumsuz sartlar bazi siyasi calkantilara neden olmaktadir.Bu olumsuz sartlari kirli amaclarina alet etmek isteyenlerin varligindan haberdariz.Haklilar veya degiller tartismasi yapma geregi yok sadece,Iktidarlar bu bölgelere Devlet yatirimi götürmelidir.Cözüm budur.

saygilarla

Gönderi tarihi:

Bu listeleri hangi 34 kriter e göre belirliyor ?

Liste sırlamasının gerçekle hiç bir alakası yok...

Evet, mesela; gelişmişlik bir kriter ise, Diyarbakır, kesinlikle Ardahan'dan ya da Kırklareli'den daha gelişmiş bir şehirdir. Havalanı, alışveriş merkezleri, Ofis semti, surlar vs.

Dolayısıyla, Diyarbakır için bu araştırmada yaşanırlık seviyesini düşüren kriterin ''terör'' olduğu anlaşılıyor. Bunu da buraya yapıştıran arkadaşın düşünmesi gerekir.

Gönderi tarihi:

Haklilar veya degiller tartismasi yapma geregi yok sadece,Iktidarlar bu bölgelere Devlet yatirimi götürmelidir.Cözüm budur.

Evet, çözüm kesinlikle buradadır, hem sadece Doğu ve Güneydoğu için değil, tüm kalkınmada öncelikli iller için, devlet ''Sosyal Fayda''yı gözeterek, bu illerin kalkınması için ön ayak olmak, fabrikalar kurmak, ''balık vermeyi değil, tutmayı öğretmek'' zorundadır. Erdoğan'nın dediği gibi, ''devlet fabrika kurmaz'' demek, o bölgeleri, kar güdüsü ile hareket eden semayenin insafına bırakmak demektir. Yıllardır yapılan yanlış da budur zaten.

Gönderi tarihi:

Evet batıda yaşam daha kolay.Sunulan imkanlara bakıldığında.

Batıda yaşam daha kolay,

Diğer illerden 4 kat daha fazla ödüyoruz ,faturaları,yiyecek bedellerini

Batıda yaşam daha kolay

Hep doğu söylenir ya okul yok , öğretmen yok , sıra yok ,kitap yok diye ve haklılarda. Ancak;

İstanbul gibi bir metropolde de bu sorunlar yaşanıyor .Herkes kolejlerde okumuyor

Batıda yaşam daha kolay,

Baktığınızda sağlık imkanları çok. Ama parası olan için.Parası olmayan hastane kapılarında sürünüyor,ilaç alamıyor, birçok yerde de giydiğin kıyafete göre adam muamelesi görüyorsun.

Bu ülke de hiç bir yerde yaşam kolay değil.Devlet sosyal devleti,sosyal adaleti ve ekonomik koşulları hazırlamada sınıfta kalmıştır. Tabi doğu ve güneydoğu illeri bundan daha fazla nasibini almıştır. Tabi bu bölgelerde de çok gelişmiş illerimiz olduğu gerçeğini gözardı etmememiz gerekiyor.

Yarasa ya şu konuda katılıyorum ,hep yan gelip yatmamak lazım. Ama bazı alt yapılarının da devlet tarafından hazırlanması zorunluluğu var.

Gönderi tarihi:

Sayin gelincik'e hak veriyorum,evet Bati'da yasam kolay görünüyor acaba öylemi,davulun sesi uzaktan hos gelirmis bunu biliyoruz da Batida yasam kolaymi degil mi Gelincik yeteri kadar bilgi vermis bu konuda.Batida yasam kolay degildir sadece is imkanlari daha genis bir yelpazededir.Hani derler ya Istanbul'un tasi topragi altindir diye.Gercekte altin degil ama Istanbul da ne yapsan para kazanirsin anlamina söylenmis bir sözdür bu.

Istanbul da yasamak zordur.Büyük sehirler Istanbul,Ankara,Izmir,Adana vs gibi kentlerde yasamak icin mücadele vermek gerekir.Dogu ve Güneydogu ile kiyaslandiginda bu bölgelerin ekonomik hacmi cok düsüktür.Is kapasitesi yoktur.Yatirim yapilmadigi icin insanlar Batiya göc etmek durumundadirlar.Batiya göc etmek Batida hayatin kolay ve ucuz olmasindan degildir,imkanlarin daha genis olmasindandir.

Türkiye'nin en acil tarafindan Kürt acilimi falan degil ekonomik acilima ihtiyaci vardir.Bu bir hayati sorundur Türkiye icin.

saygilarla

Gönderi tarihi:

Yarasa ya şu konuda katılıyorum ,hep yan gelip yatmamak lazım. Ama bazı alt yapılarının da devlet tarafından hazırlanması zorunluluğu var.

Bu bölgelerimiz gerçekten coğrafi açıdan çok zorlu bölgeler.

Bu bölgelere yatırım yapmak gerçekten çok zor. Diyorum ya, gidip gördüm, insanları ile konuştum. Öyle yerler var ki, yol yapılması bile çook ama çok zor. Ancak yine de çalışmaların yapıldığını da gördüm. Yeterli mi? Değil...

şimdi bir de şu açıdan bakmak lazım: bu insanlarımıza elbette hizmet götüreceksiniz, bu şart. Ancak, böyle zorlu yerlere hizmet götürüldüğünde birincisi bunun kıymeti bilinmeli, ikincisi hizmetin gitmesi için önce girişimde bulunulmalı.

Yani şunu demek istiyorum: Sen yatacakasın, hizmet bekleyeceksin... Oooohhhh! Ne ala ne ala...

Yörede yapılabilecek şeyler hakkında köy muhtarları ile konuştuk...

Bakın! Bunu ben demiyorum, oradaki yöre halkından seçilen köy muhtarları diyorlar:

"Biz çok uğraştık birşeyler yapmaya. Ekonomik kaynaklarımız var. Değerlendirilmeli. Ancaaaak, BURANIN İNSANI TEMBEL, HAZIR GELSİN İSTİYOR, adam yatıyor ya. Gününü kurtardımı koyver gitsin gerisini"

Görmek istemeyenlere: MESELE BU KADAR BASİTTİR!

Bir başka başlıkta benzer eleştirileri buraya taşıdığım için faşist bile ilan edildim. Şimdi Kürt kökenli ve oranın yerli insanının cümlerlerini buraya taşıdığım için bakalım ne ilan edileceğiz?

Gönderi tarihi:
Bakın! Bunu ben demiyorum, oradaki yöre halkından seçilen köy muhtarları diyorlar:

"Biz çok uğraştık birşeyler yapmaya. Ekonomik kaynaklarımız var. Değerlendirilmeli. Ancaaaak, BURANIN İNSANI TEMBEL, HAZIR GELSİN İSTİYOR, adam yatıyor ya. Gününü kurtardımı koyver gitsin gerisini"

Bir başka başlıkta benzer eleştirileri buraya taşıdığım için faşist bile ilan edildim. Şimdi Kürt kökenli ve oranın yerli insanının cümlerlerini buraya taşıdığım için bakalım ne ilan edileceğiz?

Sevgili yarasa , sadece inkar politikası güdenler gerçekleri kabul etmekten kaçınırlar.Kimin ne dediği önemli değil. Önemli olan hataları ve haksızlıkları ,hangi taraftan gelirse gelsin kabul edip çözüm aramak.

Aslında senin cümlelerini okuyunca ilk iletimde yazacaktım ama ikilemde kaldım yazsam mı yazmasam mı diye. Senin söylemediğin yöre halkının cümleleri ile alakalı.

Senelerce önce gezelim görelim programını izliyorum TRT de. (sarışın kısa saçlı bir hanım sunuyor adı aklıma gelmedi) Doğudaki illeri dolaşıyor .İki köy var birbirlerine çok uzak mesafede değil. Bir köy o kadar kötü durumdaki ağaç yok ,yeşillik yok. Köylülerle konuşuyor hanım. Köylüler diyorlar ki ;

-Suyumuz yok bir şey ekemiyoruz, biçemiyoruz,devlet bize su getirmiyor.

Ordan çıkıyor sunucu diğer köye gidiyor.O köy alabildiğine yeşil güzel bir yer ,çok yakın olmalarına rağmen sanki ayrı bir dünyaya gelmiş gibi. Sunucu soruyor:

-Devlet buraya su getirmiş herhalde çok güzel yer yaratmışsınız.

Köylü cevap veriyor:

-Yok diyor biz kendimiz yaptık devlet su getirmedi.Sondaj vurduk su çıktı .

Bu bir Türkmen köyü. Tahmin edin bakalım diğeri ne köyü?

Gönderi tarihi:

.

.

.

Bu bir Türkmen köyü. Tahmin edin bakalım diğeri ne köyü?

O sondaj kuyusu nasil ve ne parayla acilmis acaba o Turkmen koyunde, o Turkmen koyunun evleri yollari icin kim ne para vermis koylulere... ve ayni insanlar "DIGER" dediginiz ve irkci bir sekilde otekilsetirdiginiz koylere ve halka ne vermis?

Gönderi tarihi:

Şimdi bazı arkadaşlar yine üzerine alınarak Konu ''biz kürtler''olarak değerlendirecek.

Bende o bölgenin insanıyım ne kadar acıda olsa bu bir gerçek....

insanlarımızın bir çoğu yatmaya alışmış çalışmak ve üretmek zor geliyor, örneğin bir ilçede sebze meyve yetiştirlirken diğer illerimizde yada köylerimizde elindeki iki inekle kendisini idare ediyor.

Yine başka bir örnek verecek olursam belirli zamanlarda belediye yol ve alt yapı çalışmaları yapıyor, mütahitler çelışacak işçi bulamıyor ve başka illerden işçi getirip çalıştırıyor..

işsizim parasızım diyorlar ama herkesin elinde Marlboro bunuda anlamış değilim. :stuart:

Gönderi tarihi:

O sondaj kuyusu nasil ve ne parayla acilmis acaba o Turkmen koyunde, o Turkmen koyunun evleri yollari icin kim ne para vermis koylulere... ve ayni insanlar "DIGER" dediginiz ve irkci bir sekilde otekilsetirdiginiz koylere ve halka ne vermis?

Neyse ki ,bu forumu ve yazılarımızı takip eden arkadaşlar, ilgili ya da ilgisiz her konuda ,kimlerin ötekileştirme ve ırkçılık yaptığını görüyorlar. Bakın arkadaşlarımız nasıl güzel cevaplar vermişler. Anlamak isteyenler için oldukça açık

Sayın kafkasx;

Şimdi bazı arkadaşlar yine üzerine alınarak Konu ''biz kürtler''olarak değerlendirecek.

Bende o bölgenin insanıyım ne kadar acıda olsa bu bir gerçek....

insanlarımızın bir çoğu yatmaya alışmış çalışmak ve üretmek zor geliyor, örneğin bir ilçede sebze meyve yetiştirlirken diğer illerimizde yada köylerimizde elindeki iki inekle kendisini idare ediyor.

Yine başka bir örnek verecek olursam belirli zamanlarda belediye yol ve alt yapı çalışmaları yapıyor, mütahitler çelışacak işçi bulamıyor ve başka illerden işçi getirip çalıştırıyor..

işsizim parasızım diyorlar ama herkesin elinde Marlboro bunuda anlamış değilim.

Ve sayın Yarasa;

Yörede yapılabilecek şeyler hakkında köy muhtarları ile konuştuk...

Gönderi tarihi:

araştırma sayesinde kayıp kıta atlantis bulunmuş sanırım :devil::)

Atlantis kayip ulke degilmiydi bildigim kadariyla o kita degildi... Demekki biz atlantisi bulmuslar ve simdide paylasamiyoruz... :)

Gönderi tarihi:

Atlantis kayip ulke degilmiydi bildigim kadariyla o kita degildi... Demekki biz atlantisi bulmuslar ve simdide paylasamiyoruz... :)

kıt'a dur asker ben ne dersem o olur :D

hayat parası olana güzel bee agaaa :D doğusu batısı hikayee ahh ahhh söyle müslüm baba B)

Gönderi tarihi:

Evet,parasi olana hayat ve hersey cok güzel,Bati veya Dogu farketmiyor.Birileri ülkeyi bölme savasini demokrasi kilifina sokmaya calisirken birileride etrafa paralar saciyor,hayatini yasiyor,zevkini cikariyor,nerede?Türkiye Cumhuriyeti Devletinin sinirlari icinde veya disinda,yani hani su Devlet Kürtleri eziyor,esit muamele etmiyor dedikleri devlet sinirlari icinde ve o devletin kimligi ile!Kimler mi bunlar?Hani birileri,isin icinden cikamayip verecek yanit bulamayip dudaklarinin düsmesini önlemek icin "Onlar asimile edilmis Kürtlerdir.Yani Kürtlüklerini kaybetmis olan Kürtlerdir"dedikleri Kürt vatandaslarimiz.

Hep kolayini bulmuslar,ya bak Kürt Cumhurbaskanimiz var dedigimizde yanit hemen hazir"ONLAR KÜRT DEGIL ASIMILE OLMUSLAR"

Ya bak 200 tane Kürt kökenli milletvekili var meclisimizde,yanit hemen hazir;"Onlar Kürt degil Kürtlerin haklarini aramiyor,onlar asimile olmuslar"bu asimile sözcügünü bilen de söylüyor bilmeyen de.Agizlarina pelesenk olmus artik,onlar asimile oldu biz olmayacagiz.Iste bu nedenle bu ülkede 38 defa ayaklandilar.ülkeyi bölmek icin cabaladilar ama muvaffak olamayinca bu seferde agitlar yakarak,taseronluk yaptiklari devletlere kosarak"Türkler bizi eziyor,demokratik hak vermiyor"teranelerine basladilar.

Neymis efendim,Kürt partisi kurmak yasakmis:Burasi bir federasyon degildir ki sen Kürt partisi kuracaksin.Varmi Türkiye'de Türk partisi diye bir parti?Bir sürü mesru parti var,girersin yaparsin siyasetini ama ülkeyi bölmeye hakkin yoktur arkadas.Birakin Batida yasamak kolay Doguda zor sloganlarini,bunlari biliyoruz ama cözüm bölünme olamaz.

saygilarla

Gönderi tarihi:

Neyse ki ,bu forumu ve yazılarımızı takip eden arkadaşlar, ilgili ya da ilgisiz her konuda ,kimlerin ötekileştirme ve ırkçılık yaptığını görüyorlar. Bakın arkadaşlarımız nasıl güzel cevaplar vermişler. Anlamak isteyenler için oldukça açık

Sayın kafkasx;

Ve sayın Yarasa;

Hayir yroumunuzda son sorunuza baksaniza: "biri Turkmen koyu, digeri de Kurt koyu" gibi laf ediyorsunuz! Buna ne denir madem?

Hem goz gore gore ayirim yapiyorsunuz hem de yapmamis gibi "arkadaslar guzel cevap vermis" diye laf yapistiriyorsunuz!

Gönderi tarihi:

Sayin Gelincik baska nasil anlatabilecekti söylemek istedigini,Türkmen köyü veya Kürt köyü,eger siz bu tanimlamadaki maksadi anlamamazliktan gelipte bunu ayirimcilik olarak görüyorsaniz e sizin yaptiklariniza ne demek gerekir.Türkmen'lerin yogunlukta oldugu bir köy haliyle Türkmen köyü diye gecer,Kürtlerin yogun oldugu bir köyde Kürt köyü diye gecer.Yani bunun neresi ayrimcilik.

saygilarla

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.