Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kedi için hazırlanmak...


İstanbul

Önerilen İletiler

:cat:Tebrikler! Evinize bir kedi alarak hayatınıza sevgi ve neşe katacak bir ilişki için ilk adımı attınız. Yeni arkadaşınızla ilgili pek çok sorunuz olmalı. İşte size yardımcı olacağını düşündüğümüz cevaplar…

 

Kedi için hazırlanmak

 

 

Kedinizi eve getirmeden önce bazı şeyleri hazırlamalısınız. Yemek ve su için derin olmayan kaplar, kedi maması, kedi kumu, eve getirmek ve veterinere götürmek için kedi sepeti, oyun oynayabilmesi ve öğrenmesi için zararsız oyuncaklar, fırça, tarak ve (mobilyalarınızın iyiliği için) tırmalama direği. İsterseniz yatak alabilir veya kendiniz yapabilirsiniz. Bir tarafına giriş kesilmiş ve içine battaniye serilmiş bir karton kutu yeterli olacaktır. Son olarak da zehirli bitki ve temizlik malzemeleri gibi tehlikeli eşyaları kediniz gelmeden ortadan kaldırmalısınız.

 

Yerleştirmek

İdeal olarak kedinize tüm ilginizi vermek için birkaç gün ayırmalısınız. Onu eve sabahtan getirmeye çalışın. Araştırma, oynama ve beslenme ile geçen uzun bir günün sonunda yorulup mutlu ve güvenli bir şekilde uyuyakalacaktır. Başka ev hayvanlarınız da varsa onları kedinizden ilk birkaç saat uzak tutun. Eğer bunu yapamazsanız eski hayvanlarınıza kıskanmamaları için bol bol ilgi gösterin. Yemek zamanı gelince ilk önce onlara yemek vermek iyi bir fikirdir. Kediniz çabuk öğrenir. Evinize alışma evresini en kolay şekilde yaşamak için en baştan ona bir rutin uygulayın. İlk dersi mutlaka kumu olmalıdır. Annesi tarafından zaten tuvalet eğitimi verilmiş olacaktır ama yeni kumunu tanımayabilir. Kedinizi kuma sabahları ilk iş olarak ve akşamları son iş olarak ve yemeklerden sonra koyarsanız çabuk alışacak ve ne için olduğunu anlayacaktır. Bir sonraki adım, mama ve su kaplarını göstermektir (kapları kumundan uzakta tutun). Yatağını gösterin ve daha sonra etrafı araştırması için onu serbest bırakın. Aşıları yapılmadan kedinizi dışarı çıkarmayın. Aşıları yapılmış bile olsa, ilk 2-3 hafta dışarı çıkarmamak iyi bir fikir olacaktır. Nazik, sevecen ve sabırlı olun; böylece bu ikiniz için de eğlenceli bir zaman olabilir.

 

Yemekte ne var?

Yavru kediler çabuk büyür ve iştahları geniştir. Ancak, mideleri küçüktür. Dolayısıyla ilk önceleri günde 4-5 küçük öğünle beslemeye başlayın. Altı ayın sonunda öğünlerini günde iki büyük öğüne düşürebilirsiniz. Yetişkinlerde olduğu gibi kedinizin diyeti et üzerine kuruludur ama ek besin ihtiyaçlarını da almalıdır. Örneğin, özel formüle edilmiş Whiskas® yavru kedi maması yiyebilir. Yavru kediler çok yemez, bu yüzden istediği kadar yemesine izin verin. Genelde 20 veya 30 dakika sonra doyacaktır. Kediler kirli kapları sevmediğinden mamasını temiz kaplarda vermeye özen gösterin. Ayrıca, içecek suyu da her zaman hazır olmalıdır.

 

Taramak

Bildiğiniz gibi kediler dilleri ile kendi kendilerini tararlar ve düşen tüyleri yutup ara sıra öksürerek tüy yumakları çıkarırlar. Bu doğal ve zararsızdır ancak tüy yumakları mide ağrılarına sebep olabilir. Tüy yumağı riskini kedinizi düzenli tarayarak azaltabilirsiniz (eğer tüyleri uzunsa her gün taramak gerekir; değilse haftada bir yeterlidir). Kedilerle ilgili diğer konularda olduğu gibi bunda da erken başlamak çok önemlidir. Kedinizi ne kadar erken taramaya başlarsanız ileride bu konuda o kadar rahat olacaktır. Geniş dişli bir tarak kullanın ve başından kuyruğuna doğru tarayın. Tararken kesik, şişiklik, pire ve parazit izlerini de kontrol edin. Gözlerini nemli pamukla, kirli kulaklarını kuru pamukla silin. Kirli kulaklara (kulak mite’ları) ve kırmızı gözlere (göz enfeksiyonları) dikkat edin. Ayrıca, kedinizin ağız ve dişlerini de düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Dişleri temiz ve dişetleri pembe olmalıdır. Gençken bir şey yapılması gerekmez. Ancak ileri yaşlarda dişlerini fırçalamanız gerektiğinde veya ilaç vermeniz gerektiğinde şimdiden alışmış olması çok faydalı olacaktır. Aynı sebeple, tırnaklarını da erken yaşlarda kesmeye başlamak iyi bir fikirdir.

 

Veteriner

Acil bir durum olmasını beklemeyin ve kedinizi bir veterinere derhal kaydettirin. Veterinerin numarasını kolay bulunabilecek bir yerde saklayın. Kedinizi sağlam bir kedi sepeti içinde götürün, kontrol ettirin. Aşıları, kurtlar, beslenme ve genel sağlığı ile ilgili tavsiyeler alın. Ayrıca, sigortayı da düşünmelisiniz çünkü kazalardan sonra yapılan tedaviler oldukça pahalıdır.

 

Acil durumlar

Kedinizin sağlıklıyken nasıl olduğunu biliyorsanız bir sorun olduğunda derhal fark etmeniz daha kolay olacaktır. Uyarı işaretleri arasında uyku, zayıflık ve iştahsızlık sayılabilir. Kediler hastalık numarası yapmazlar; o yüzden gördüklerinize inanın. Eğer belirtiler bir veya iki gün sürerse derhal yardım çağırın. Geç kalmaktansa veterineri erken aramayı tercih edin. Kedinize asla kendi reçetesiz ilaçlarınızdan vermeyin.

 

Aşılar

Feline Infectious Enteritis (FIE), Feline Viral Rhinotracheitis (FVR), Feline Calicivirus (FCV) ve Cat Influenza çok tehlikelidir. Neyse ki onlara karşı etkili aşılar vardır. Kedinin ilk aşısı genelde 9. haftada, ikincisi ise 12. haftada yapılır. Influenza aşısı genelde burun damlası olarak verilir. Bağışıklığının gelişmesi iki hafta sürebilir; o yüzden bu zaman içinde onu evde tutmalısınız. Unutmayın, aşıları her yıl yenilenmelidir. Eğer seyahate çıkarken kedinizi bir bakım evine bırakırsanız bütün aşılarının belgelerini vermelisiniz. Bu yüzden onları iyi bir yerde saklayın. Eğer kedinizi de tatile götürmek isterseniz kuduz aşısı da olmalıdır. Ayrıca, kedinizi lösemi virüsüne ve feline chlamydia’ya karşı da aşılatmanız gerekir.

 

Pireler

Pireler bazı kedileri rahatsız etmez ama çoğu kaşınacak, kendilerini ısıracak ve bazıları da çok ciddi deri enfeksiyonları geçirecektir. Kedinizin pireli olduğunu anlamak çok kolaydır. Pireleri (kahverengimsi siyah renkte) kedinizin sırtında ve pire pisliklerini de tüylerinin altında görebilirsiniz. Pire tedavisi için veterinerinize danışın. Eğer bir petshop’tan pire ilacı alıyorsanız kediler için uygun olduğundan ve evdeki tüm havyanlara uygulayacak miktarda aldığınızdan emin olun. Kediniz kadar çevreyi de temizlemeyi unutmayın. Her yeri elektrikli süpürgeyle süpürün, kutuları ve yatağını yıkayıp tozunu alın ve etrafına da ilaç sürün.

 

Kurtlardan arındırma

Yuvarlak kurtlar, kediler arasında çok yaygındır. Kedinizin göbeği kocaman olur ve kusma, ishal ve gelişim bozukluğuna sebep olur. Sayısız tedavisi vardır ve çok etkilidir. Genellikle 5-12 hafta arası her iki haftada bir verilir; daha sonra ise her 3-6 ayda bir. Kedinizi almadan önce tedavi görüp görmediğini öğrenin ve veterinerinize danışın. Yetişkinlerde daha yaygın olsa da yavru kedilerde de tenya olabilir. Bazı türleri pirelerden, bazıları da kemirgen yemekten oluşur. Belirtileri, dışkısında veya anüs çevresinde pirince benzer veya düz ve uzun kurtçuklar olmasıdır. Yuvarlak kurtların tedavisi tenya tedavisinde etkili değildir, bu yüzden veterinerinize danışın.

 

Kısırlaştırmak

Veterineriniz kedinizi hadım etmenin en iyi zamanını size söyleyecektir. Bu operasyon genelde 6 aylıkken yapılır. Kedinizi aynı gün eve götürebilirsiniz. Kısırlaştırmak sahibinin inisiyatifindedir ama pek çok artısı vardır. Hadım edilmemiş erkek kediler kaçmaya, kavgalara karışmaya ve ev halkına kokulu idrar sıçratmaya meyilli olurlar. Dişiler çok gürültülü olup, hamile kalırlar ve yılda dört defa sekiz yavruya kadar doğurabilirler.

 

Sizin ve onun sağlığı

Temiz, sağlıklı ve mutlu kediler size veya ailenize tehlike arz etmez. Ancak akılda bulunması gereken birkaç nokta vardır. Hijyen önceliğiniz olmalıdır. Kedinin yemek kabını kendi bulaşıklarınızla birlikte yıkamayın, onu yemek hazırladığınız yerlere yaklaştırmayın ve ona çiğ et veya balık vermeyin. Tuvaletine özellikle dikkat edin. Kumunu her gün değiştirin ve çocukların oynadıkları kum havuzuna sokmayın (kendininki ile karıştırabilir). Bulduğunuz kedi dışkılarını, özellikle de etrafta çocuklar varsa gömün. Kedinizi düzenli olarak tarayın, kurtlar veya diğer tedavilerle ilgili veterinerinizin tavsiyelerini dinleyin. Sizin yüzünüzü veya bir başkasının yüzünü yalamasına izin vermeyin. Hastalıkları derhal tedavi ettirin. Bu bilgileri uygularsanız kedinizin size yıllar boyu neşe ve arkadaşlık veren güzel, sağlıklı bir hayvan olmaması için hiçbir sebep olmayacaktır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.