Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Sayin Politika

 

siz anket sonuclarindan su iki gorusu cikarmissin...

 

A-Atatürk karsiti cevrelere malzeme verilmistir,

B-Halkimizin Atatürk sevgisi sabote edilmeye calisilmistir

 

Ama ben anket sonuclarindan bu yukarida belirtmis oldugunuz iki noktayada katilmiyorum anket sonuclari benim dusunceme gore nekadar magazinsellestigimizi gosteriyor yuce bir insanlarin yaptiklari islere basarilara degilde ozel hayatina merak sardigimizin bir gostergesidir sonuc itibariyla Ataturkte etten kemikten yaratilmis bir insandir ve onun hata yapmaya hayatini istedigi gibi yasamaya hic hakki yokmu illaki sigara veyahut icki icmek icin yada yanliz yasamak icin birilerinden izin almasimi gerekiyor adi uzerinde OZEL hayati ve bu sadece Ataturkun kendi tercihidir ve bu konudada 70 milyona hesap vermesi gerekmiyor eger hesap vermesi gereken birileri var ise oda kusura bakmayin bana gore 70 milyonun kendisidir.. Nerede emanete sahip cikma Hani herkes Atanin izindeydi

saygilar

Gönderi tarihi:

1813oq9.jpg...Atatürk alkolik miydi ?

 

Atatürk diktatör müydü? Atatürk alkolik miydi? Atatürk acımazsız mıydı? Atatürk arkadaşlarını sattı mı? Turgut

 

Uğur Dündar'ın Arena'daki bu haftaki konuğu "Şu Çılgın Türkler" kitabının yazarı Turgut Özakman oldu. "Mustafa Kemal Atatürk alkolik miydi, yalnız mı öldü, devrimleri intikam için mi yaptı, diktatör müydü, acımasız mıydı, din düşmanı mıydı, milli mücadele emrini Mustafa Kemal'e Vahdettin mi verdi?" sorularının yanıtını verdi.

 

"Atatürk'ün içkisini miçkisini anlatmaya kalkan insanlara ben dedikoducu kadın gözüyle bakıyorum. Ivır zıvır bunlar, Atatürk'ün insan yanı falan değil." diyerek 'Mustafa' filmini çeken Can Dündar'ı kızdıracak açıklamalar yaptı:

Turgut Özakman Büyük Önder Atatürk hakkındaki tüm gerçekleri belgeleriyle açıkladı. Atatürk'ü en iyi bilen İsim Turgut Özakman'a göre asılsız iddiaların asıl nedeni cehalet…

 

Özakman'ın konuşmalarından satır başları;

 

"Şimdi bakınız Atatürk annesiyle, babasıyla, çocukluğuyla, diniyle ilgili, sonra işte Çanakkale ile ilgili, Suriye cephesiyle ilgili, Cumhurbaşkanlığıyla ilgili, komutanlığıyla ilgili pek çok yalan var. Fakat bu yalanın binlerce sahibi yok. Bu yalanın 5 – 10 sahibi var. Bunlar 5-10 kişiler. Bunların hangi yanda oldukları belli. Sağda da var solda da var. Ama sağdakiler daha çoğunlukta. Bunların bazıları azimli, sonsuza kadar bu duyguyu götürüyorlar. Mesela solda biri vardı, isim söylemek istemiyorum. Arada bir Atatürk'ün lehine laf ediyor. Heralde diyorum ıslah oluyor. Çünkü sanıyorum ki tarih okumaya başladı."

 

Ben üç yıldır Anadolu'yu dolaşıyorum, herkese yalvarıyorum, ne olur tarihinize çalışın. O zaman hem milletimizin büyüklüğünü görürüz. Hem zaaflarımızı da öğreniriz tarihten. Ve Atatürk'ün etrafında birleşiriz. Çünkü onun çizdiği kurtuluş yolundan başka kurtuluş yolu yok.

 

ATATÜRK YALNIZ MI ÖLDÜ?

 

Akman böyle bir konunun söz konusu bile olamayacağını dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü; "Tabii o yalnızlık kendi dehasından ötürü, bazı düşüncelerin üstünlüğünü ifade ediyorsa ona bir şey diyemem ama yalnız olması söz konu değil, milletiyle beraberdi."

 

Akman Mustafa Kemal'in yalnız olmadığını şu örnekle anlattı; "Ben Atatürk'ün öldüğü zaman ilkokul üçüncü sınıftaydım. Bizim müdürümüz vardı Şükrü Bey. Yani ağlamak ne! Adamın, gözünün dolduğu hayal bile edilemezdi. O kadar sert, barut gibi biriydi. Bir 10 Kasım sabahı bizim sınafa bir bomba gibi düştü, hüngür hüngür ağlayarak 'Atatürk'ü kaybettik.' diye. Bizim sınıftaki öğretmenle bayılacak gibi oldu. Okul birbirine girdi. Benim bile bildiğim Bütün bir Bakırköy Atatürk'ün sağlık durumuyla candan ilgileniyordu. Ölümünden sonraki filmler, fotoğraflar, Atatürk'ün ne kadar sevildiğini ortaya koyuyor."

 

ATATÜRK DİKTATÖR MÜYDÜ?

Dündar: Atatürk diktatör müydü? Yani o dönemin Hitler'i Musonlini'siyle benzer bir yanı var mıydı?

 

Özakman: Hiç alakası yok. Özellikle o ikisi Atatürk'ün özel hayatında alay mevzu. Muhtemelen Hitler'den ürküyor, korkuyor da yani bulaşmaktan çok uzak duruyor. Hem yurt içinde hem yurt dışında barışta olan insanın onlarla aynı paralelde olması söz konusu olamaz! Bizim en büyük eksikliğimiz, yakın tarihimizi bilmemek. Tarihimizi bilseydik Atatürk'ü de bilirdik. Keşke diktatör olsaydı da toprak reformunu geçirseydi. Toprak reformu yapılmadan köylü çiftçi yapılmaz. Köylü çiftçi olmadığı sürece de sandıktan ortaçağ çıkar.

 

Dündar: Belki o zaman bu Güneydoğu'da yaşadığımız sıkıntılar. Terör örgütü belası ortaya çıkmazdı değil mi?

Özakman: Tabiî ki olmazdı. Evi, barkı geçinebileceği kadar arazisi olan insanın devletiyle bir sorunu olamaz.

 

ATATÜRK DİN DÜŞMANI MIYDI?

 

Dündar: Bazı çevrelerin Mustafa Kemal'e yakıştırmak istediği din düşmanlığı kavramı tamamen maksatlı değil mi?

 

Özakman: Şimdi padişahlık gidiyor, hilafet gidiyor. Bundan nemalanan insanlar var tabii ki. Rejime karşı, Atatürk'e karşı tavır alabilirler. Ama bunların büyük bir çoğunluğu, bunlardan biri de Bakırköy'de yaşıyordu. Giderek baktılar ki Cumhuriyet çok önemli bir şey… O zaman o Atatürk karşıtları, kuşkularını bir kenara bırakarak. Atatürk'ün yanında yer aldılar.

 

 

ATATÜRK ALKOLİK MİYDİ?

 

Biz şimdi dahisi çok olan bir millet değiliz. O yüzden bir dahiyi yorumlamayı da bilmiyoruz. Yani Batılı bir dahinin içkisi miçkisi konuşulur mu? Gülerler adama, ayıplarlar! Yani Wagner'in özel hayatı anlatılamayacak kadar çirkinliklerle doluydu, ama wagner'in besteciliği konuşulur başka şeyler konuşulmaz.

 

CAN DÜNDAR'A DEDİKODUCU GÖNDERMESİ

 

"Atatürk'ün insan olarak birkaç zaafı olabilir. Mesela Latife Hanım'la evlenmesi bence bir zaaftı. Ama insanlar zaaflarıyla da büyür. Ama ne bileyim böyle içkisini miçkisini anlatmaya kalkan insanlara ben dedikoducu kadın gözüyle bakıyorum. Ivır zıvır bunlar, Atatürk'ün insan yanı falan değil."

 

MİLLİ MÜCADELE GÖREVİNİ VAHDETTİN Mİ VERDİ?

 

Dündar: Sultan Vahdettin, Atatürk'ü milli mücadele için görevlendirmiş. 40 bin altın vermiş. Ve Anadolu'yu diyar diyar dolaşmış milli mücadele böyle gerçekleştirilmiş? Bu doğru mu Sayın Özakman?

 

Özakman: Şimdi, Vahdettin padişah… Vahdettin böyle zor bir dönemi, göğüsleyecek şekilde yetişmiş biri değil. Onun bu büyük talihsizliği, Osmanlı devletinin de talihsizliği… Böyle bir kültürü yok. Ama bütün kurtuluşu önce Allah'a sonra İngilizlere mediun olacağınızı bütün politikanızı böyle götürürseniz sonunda siz emparyalistlerin kuklası olursunuz ve milli mücadele karşısında yer alırsınız. Tabi Atatürk ve arkadaşlarının idam edilmesini onaylarsınanız millet ayağa kalkar! Yani çok ciddi bir din savaşı yaşanıyor bir taraftan da

 

Bunun özeti şudur; Mustafa Kemal ve arkadaşları padişahın emrine aykırı olarak silahlandılar. Asileri tabii ki yok etmemiz gerekirdi. Bunu biz yapamıyoruz.

 

ATATÜRK ARKADAŞLARINI SATTI MI?

 

Dündar: Atatürk bir devrimci, devrimler kolay olmuyor. Son zamnalarda yüksek sesle dile getirilen iddialaradan biri de Atatürk'ün dostlarını satan bir kişiliğe sahip olduğu şeklinde. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Özakman: Bunlar da yeni yalanlar… Atatürk hiçbir arkadaşını satmamıştır! Atatürk'ün bazı arkadaşları Atatürk'ü satmıştır. Daha doğrusu Türkiye'nin kurtuluiunu satmışlardır. Kötü niyetle mi? Hayır… Ufukları çok dardı. Yani Latin alfabesine geçileceği söylendiği zaman Kazım Karabekir olmaz diyordu. Alt üst oluruz diyordu ama hiçbir şey de olmadı.

 

Karabekir, Fevzi Çakmak'a diyor ki; 'Biz Anadolu'ya ilk geçmiş olanlar sen ve İsmet de dahil, biz bir konsey olalım, her şeyi bize danışın' Cumhuriyet böyle olur mu? Tabi söz konusu olmuyor. Yaklaşımları bu, çok hizmetleri geçmiş namuslu dürüst askerler ama Atatürk'ün sade asker dediği insanlar. Çok az kitap okumuşlar. Bir yerde Atatürk'ün devrimlerinin arkasında yer almışlar.

 

ÖZAKMAN'IN GÖZÜYLE 'İNSAN' ATATÜRK

 

Uğur Dündar, Turgut Özakman'ın bakış açısıyla asıl insan olan Atatürk'ün nasıl olduğunu sorunca, Özakman, kendi gözünden gördüğü Atatürk'ü anlattı.

 

 

İşte Turgut Azakman'ın gözüyle Atatürk,

 

"Çok vefalı, çok terbiyeli, kadınlara karşı son derece saygılı, Çapkınsa da istese bile o dönemde çapkınlık yapabilir mi? Ama cumhurbaşkanı olduktan sonra bir takım hanımefendiler Atatürk'e aygın baygın baktılarsa o da bunu reddetmemiş olabilir. Bana sorarsa bu da helaldir."

Dündar: Askeri yönüyle, devlet adamı yönüyle nasıldı Atatürk?

 

Özakman: Çok ciddi bir askerdi, vazifede kimseyi affetmiyor. Özel hayatında biraz muzip, biraz şakacı. Bunu da bilin. Yani çok gülen, rahat keyifli bir adamdı. Hoyrat sözcüğü Atatürk için söz konusu bile olamaz. Tavla oynar, iskambil oynar, bilardoya merakı var. Her medeni insan gibi doğayı insanları seviyor. Köpeği var… Küçük çocuklara çok büyük sevgisi var. Atı bir hastalığa yakalanıyor. Atını öldürecekler. 'Durun öldürmeyin, ben bir vedalaşayım' diyor. Gözleri dolarak atıyla vedalaşıyor.

 

TARİHİNİZE İYİ ÇALIŞIN ÇAĞRISI

 

Özakman son sözlerinde Türk halkına seslendi; "Ne olur tarihinize iyi çalışın, kulaktan dolma sözlere inanmayın.

 

O zaman devletimizin milletimizin büyüklüğünü anlayacaksınız."

Gönderi tarihi:
Sayin Politika

 

siz anket sonuclarindan su iki gorusu cikarmissin...

 

A-Atatürk karsiti cevrelere malzeme verilmistir,

B-Halkimizin Atatürk sevgisi sabote edilmeye calisilmistir

 

Ama ben anket sonuclarindan bu yukarida belirtmis oldugunuz iki noktayada katilmiyorum anket sonuclari benim dusunceme gore nekadar magazinsellestigimizi gosteriyor yuce bir insanlarin yaptiklari islere basarilara degilde ozel hayatina merak sardigimizin bir gostergesidir

 

Sn. Yakışıklı,

 

Bizde onu diyoruz zaten, Sn. Politika, televole kültürü ile yetişmiş bir halkın fikirleriyle tanıtılmayıp Mustafa filmindeki yaklaşımlarla oluşturulmaya çalışılan imajın yeni yetişmekte olan çocuklar tarafından algılanışını anketlerle ortaya koyuyor. Buna tepkinizi hiç anlamadım. Anket sonuçları sosyolojide bilimsel bir veridir. İstatistiksel yaklaşımdır, magazinle ilgisi yoktur. Konunun özünü atlamayınız lütfen.

 

Biraz olsun düşünebilen, mürekkep yalamış bireyler olarak bizim bu forumda vurgulamak zorunda olduğumuz şeyler, ne kadar eğitimsiz, magazinleştiğimiz, ne kadar paragöz ne bileyim ne kadar çıkarcı olduğumuz falan değil. Bunlar tali bir meseleler. Bizim görevimiz, eğer yapabiliyorsak bazı çarpıklıkları, insanımız üzerinde oynanan oyunları, bizleri eğitimsiz, kültürsüz, paragöz, çıkarcı hale getiren sebepleri ortaya koymak, bu konuda bir duyarlılık oluşturmak olmalı! Böyle sürekli kendimizi aşağılamanın bir yararı yok. Bu sadece bir sonuç. Biz sebeplere odaklanmalıyız. Türkleri, insanımızı küçük görerek bir yere varamayız. Atatürk hiç bir zaman halkını aşağılamamıştır, olaylara bilimsel yaklaşmış ve çözüm üretmiştir. Türk milleti zekidir, ahlaklıdır demiştir. Motive etmek yolunu, pozitif yöntemleri denemiştir. Şimdi bu sözlerle de dalga geçiliyor. Kimse, zaten Atatürk etten kemikten değil demiyor. Siz şimdi bu filmi izlediniz mi bir, ikincisi izlediyseniz Atatürkün sunuluş biçimi hakkında ne düşünüyorsunuz ?

 

Saygılar.

Gönderi tarihi:
"yüzlerce çocuk izleyecek".... Bura' da sormak gerek... ayle' in bir ferdi ictiğin' de izlemiyor'mu...

yada bakalar' ın kasasının hemen arkasın da sıra' lı bir şekil' de paket paket hergün görmüyor'mu

Cakmaklarin rengarek olduğunu sıraya dizilmiş olarak...hemen kasanın yanın' da görmüyorlar' mı

"sigara icmeyi aşılamak icin..." gercekten kim aşılıyor diye soruyorum kendi kendime

izleyecek olduklar' ı Film' mi.....ki toplasan toplasan tüm sigara sahnelerini...1 dakika sürmez... ve kac defa bu film' i izlecek

bir çocuk, kendin elinden tutup' ta götürmez isen...

aynı zaman' da hergün tanık olduğu gündemde' ki sahneler.

Birde dikatimi ceken başka birşey oldu..yine film' e işlenmiş... tarih kitapların' da dahi yer alan resimler'i ile...

Trenin penceresinden dışarıya bakan bir resmi....zaten cogunluk'la eski resimler yer alıyor filmde' de...ve pencereden

dışarıya bakarken elin' de sadece birkac saniye görebilecegin... o da cok dikatli bakar isen elin' de tutmuş oldugu sigara...

Tarih kitaplarindan' da mi bu resimleri acaba kaldiracak' lar!

Icki olayına gelince....Filmin icersin' de bir cümle geciyor...benzerini yazıcam tam kelime kelimesine hatırlayamıyorum...

"hergün aynı masa kuruluyor ve hep aynı yüzler"

ben ne yapıyorum...yiyorum iciyorum, haplarımı alıyorum, dışarda gezecek isem az geziyorum ve tekrar uyumamı bekliyorum.

( bura' da kendisinin caresiz kaldığı bir izlenim bıraktı bende ) sanki mecburiyeten miş gibisine.. mecburen uyum saglayacak gibi sanki...

eger ki öyle ise.... sormak gerek bence yine... suclu olan asıl kimler!

Tamam daha cok ara[/font]ştırılabilinir daha cok özenerek bu film yapılabilir di diye düsünüyorum..

Fakat imkanları bu kadar imiş... yada bu kadar düşünebilmiş...ne diyeyim başka bilemiyorum...

Neden devam'li kötü yanları eleştiriliyor da

Güzel yanlar'i hic yer almiyor..

Hic mi yok

Gercekten de beyenilmedi mi

Yoksa birisinin ( artık bilemem orasını kim di ) ilk başta daha dikatini cektip te ...media' lara görüşünü aktarmış ...

ve halen tek tartışılan sigara ve icki olayı

Onca Filmin Icersin' de.

Saygilar

 

Sn.Birce,

 

Ailenin bir ferdinin sigara içmesi sadece o aileyi bağlar ama bir film, reklam, dizi ise tüm izleyenleri. Satılması başka bir şey, özendirmesi başka. Sigaralı sahnelerin az olması da bir şeyi değiştirmez. Filmde vurgulanan zaten arada bir içmesi değil, günde 3-4 paket içmesi, hergün bir büyük devirmesi. Kanserden ölen Malboro kovboyunu hatırlayın yada Camelin maceracı dinamik adamını, yada Red Kiti...Sizce çocuklar kendilerini o kahramanlarla özdeşleştirirse etkilenmezler mi? Bu sinema sanatının gücüdür. İstenen amaç için kullanılabilir bu güç.

 

Asıl tehlike de Atatürk'ü, işte böyle içerdi, şöyle içerdi, eğlenceyle geçirirdi zamanını denilerek, onun devrimlerinin sarhoş kafayla yapılmış, yanlış işler diye lanse edilip tartışmaya açılarak değersizleştirilmesi ve ortadan kaldırılması. Bir başka açıdan şu yaklaşım sizce doğru mu: Mahalle mektebinde hocadan dayak yediği için dine karşı olmuş falan.

 

Adam hasta, acı çekiyor. Ona rağmen vakur ve güçlü kişiliği mi vurgulanmış filmde ? Hayır, yalnız, mutsuz, pişman olarak gösterilmiş. Filmde hasta yatağından kalkıp kendi özel davası olarak gördüğü Hatay meselesi, Hatayın bağımsızlığı ve Türkiyeye bağlanması için diplomatik girişimlerde bulunması, Adanada resmi geçitte saatlersce ayakta kalması bir irade ve güçlülük örneği olarak değil de sanki kerhen, istemeyerek gidiyormuş gibi gösterilmiş, ağlamaklı bir sesle acınması istenmiş sanki.

 

Suçlu olan kimler demişsiniz. Filmde onun Suriye cephesinde yakalandığı Malarya(Sıtma) hastalığını tedavi eden doktorların verdikleri civa ihtiva eden ilaçlar yüzünden hastalığının Siroza çevrildiğinden bahsetmiş mi ? Yani Siroz alkolden değil Sıtmadan! Bu neden açıklanmamış sizce ? İyi niyetten mi ?

 

İmkan bu kadar diyorsunuz, yapmayın filmin sponsoru koskoca Sabancı! AKP'li belediyeler! Bu kadar düşünebilmiş diyorsunuz, yapmayın bu adam daha önce Sarı zeybek, Köy enstitüleri gibi yapımlara imza atmış başarılı bir entellektüel. Ama maalesef ilkesiz, satın alınabilen, ısmarlama iş yapan birisi.

 

Saygılar.

Gönderi tarihi:
maalesef ilkesiz, satın alınabilen, ısmarlama iş yapan birisi.

Olayın özü budur. Üstelik çıkardığı iş son derece ucuz, bayağı, kelepir ve kiralık...

 

Satın alan ve kiralayanların kimler olduğu da son derece açık... Kiralık beyinler ve satılık fikirler ülkesi... Çok yazık... Cumhuriyet tarihinin en şiddetli yozlaşması ile karşı karşıya bulunuyoruz. Böylesi bir ahlak erozyonu hiç olmamış ve daha kötüsü din kisvesi altında meşrulaştırılmamıştı. İşin en tehlikeli yanı budur. Tecavüzcüler bile din kisvesi altında sırıtkanlıklarını utanmazlık düzeyine çukurlaştırdılar...

Gönderi tarihi:

Mustafa filmi 29 ekimde gittiğim ve çok beğendiğim bir belgesel . Filmi izleyen biri olarak Atatürk'ü alkolik kadın düşkünü bir diktatör olarak görmedim .

Ayrıca bizzat kendi el yazıları ile yazdığı günlüklere dayanan bir belgeselde ne gibi bir kasıt olabilir efendim , yalan mı var yanlış mı var ?

İçki içmek o kadar kötü birşeyse niye moda da her cuma höykürüyorlar ,içki içmek isterüz içkiye özgürlük diye ?

Osmanlı padişahlarıda içki içermiş ki bu çok sık vurgulanır , Abdülhamit hergün ''rom ''içermiş , ayrıca klasik batı müziğine opreya ilgisi varmış ,4. Murat'ın içki içtiği her tarihçi söyler , bu bilinmeyen birşey mi ?

Belgesel çekildiğinde Can Dündar Atatürk'ün insani yanlarını çoçukluğunu anlatacağını ve bunun bir Kurtuluş filmi değil bir insan portesi oldacağını söylemişti .

**********

 

Mustafa filmi , hasta adamın hırslı , gözü pek milletine vatanına bağlı bir evladının hikayesi..

Filmi izlerken Atatürk'ü anlıyor ona çoğu zaman hak veriyorsunuz , filmde Atatürk'ün dine olan mesafesinin altı çizilmiş ki bu doğru ama bir müslüman olarak milleti zilletten kurtarmış birine minnet ve saygı duymamı engellemez , aslında her iki kesimin bu filme gitmesi gerekir ve bu yargılardan sıyrılması gerekir , ben birçok arkadaşımı götüremedim'' Kemalistlere para mı kazandıracağız '' dediler işin tuhafı , Kemalistler de filmi beğenmemiş .Velhasılkelam şahsım adına okuduğum Çankaya adlı kitaptan sonra izlediğim en insan Atatürk'tü .

Gönderi tarihi:

Bu Kemalist takintisi nedense halkikmizda degilde belirli bazi kesimlerde olunca insan en azindan kiminle muhatap oldugunu anliyor.Kemalist takintilar genelde Atatürk düsmanligini kamufle etme amaciyla kullanilir,Atatürk diyemeyenler Kemalist diyerek bu hinclarini tatmin ederler.Bunlarda genelde dinci takimi ve diger bazi cevrelerdir.Kemalist derken zaten Mustafa Kemal'den bahsetmektedirler ve Kemalist olmak demek Atatürk'ün gösterdigi yolda gitmek demektir,bu yolda yürüyenlere Kemalist derler ki Kemalizm diye bir rejimde yoktur buda Atatürk karsitlarinin uydurdugu herhangi bir yalandan farkli birsey degildir.

Atatürk tanrida degildir ki insanlar ona tapsinlar,ama Tayyip Erdogan gibi birisine tapacak kadar kul köle olanlara bakarak Atatürk sevgisinin derin ve coskun olmasini ona tapmak diye adlandirmakta bu düsmanligin bir tür disa vurusudur.

Atatürk'ün insan tarafini anlatmak icin onu icki masasinda alkolik gibi göstermenin bir geregide olmamasi gerekir ki o icki masasi denilen ortamda o dönemlerin bilim adamlari edebiyatcilari vatanseverler hep beraber oturmus ve ciddi kararlar almislardir,bunlari es gecerek Atatürk'ü icki düskünü göstermek saygisizliginda dik alasidir.Atatürk'e saygi duymayan olabilir ama onun icin carpan milyonlarca kalbe saygi duymak gerekir., kariyer yapmak icin Atatürk'ü kullanmak gerekmezdi eger kullanilacaksa adam gibi kullanilmalidir.

Can Dündar hangi Taraf'in gözüne girmek icin böyle bir calisma yapti bilmiyorum ama Atatürk sevgisiyle dolu olanlara hizmet vermedigi apacik ortadadir.Yapmayi planladigi Saidi Nursi belgeselindede eger Nurculardan aferin almak icin Saidi Nursiyi büyük bir Milli mücadele kahramani olarak göstermezse sasarim gercekten.

 

 

saygilarla

Gönderi tarihi:
Mustafa filmi 29 ekimde gittiğim ve çok beğendiğim bir belgesel . Filmi izleyen biri olarak Atatürk'ü alkolik kadın düşkünü bir diktatör olarak görmedim .

Ayrıca bizzat kendi el yazıları ile yazdığı günlüklere dayanan bir belgeselde ne gibi bir kasıt olabilir efendim , yalan mı var yanlış mı var ?

 

İçki içmek o kadar kötü birşeyse niye moda da her cuma höykürüyorlar ,içki içmek isterüz içkiye özgürlük diye ?

Osmanlı padişahlarıda içki içermiş ki bu çok sık vurgulanır , Abdülhamit hergün ''rom ''içermiş , ayrıca klasik batı müziğine opreya ilgisi varmış ,4. Murat'ın içki içtiği her tarihçi söyler , bu bilinmeyen birşey mi ?

 

Bunlar konu ile alakasız. O onların sorunu. Mesele Atatürk'ün içki içip içmemesi de değil, sarhoş kafayla karar alıp devrim yaptığı iması ve bunlardan pişman gibi gösterilmesi. Tehlikeli olan bu. Can Dündar, Fatihîn de belgeselini çekecekmiş, bakalım göreceğiz, şarap içtiği falan söylenecek mi? Yada söylendi diyelim tepkiler nasıl olur göreceğiz. Bu durum, 4.Murat meselesi de değil. Olay şu; bana George Washington hakkında böyle bir film gösterin dişimi kıracam, samimiyim.

 

Belgesel çekildiğinde Can Dündar Atatürk'ün insani yanlarını çoçukluğunu anlatacağını ve bunun bir Kurtuluş filmi değil bir insan portesi oldacağını söylemişti .

 

İnsan portresi olması olumlu olduğu anlamına gelmez. Tecavüz de bir insana ait durumdur, hırsızlık ta, sarhoşluk ta ...Bunların tümü insanın olduğu yerde vardır ama insani değildir.

 

***********

 

Sözüm ona bu insanlar hurefeler ile savaşır dinin hükümlerine dogma derler .

 

Hurafe ile savaşmak başka, dine karşı olmak, dinin dogmalarına karşı olmak başkadır.

 

Mustafa filmi , hasta adamın hırslı , gözü pek milletine vatanına bağlı bir evladının hikayesi..

Filmi izlerken Atatürk'ü anlıyor ona çoğu zaman hak veriyorsunuz ,

 

Acındırılan bir insana herkes sempati duyar ve yaptıklarını bağışlar. Can Dündarın Said-i Nursi filmi yolda, onda da muhtemelen ağlamaklı bir sesle bu yol takip edilecek ancak bir farkla o fimde Saidin davası ve haklılığı ima edilecek, buraya yazıyorum sonra söylediydi dersiniz.

 

filmde Atatürk'ün dine olan mesafesinin altı çizilmiş ki bu doğru ama bir müslüman olarak milleti zilletten kurtarmış birine minnet ve saygı duymamı engellemez ,

 

Evet altı maksatlı olarak bariz altı çizilmiş ve ana tema da bu olmuş. Onun dine değil, tarikatlara, hurafelere karşı olduğundan ve Kur'anı Elmalılı Hamdi'ye kendi parasıyla Türkçe meal yaptırdığından nedense bahsedilmemiş. Filme gittik de konuşuyoruz.

Gönderi tarihi:

Sayin Dogrucudavut

 

Bana sormus oldugunuz soruyla baslayim evvela filmi izlemeye gidip gitmedigimi soruyorsunuz hayir gitmedim gitmeyi dusundugumu sorarsanizda hayir ve kesinlikle gitmeyide dusunmem cunku Atama saygisizlik etmeyi dusunmem dusunmuyorumde beni ilgilendiren Ataturkun bu ulke icin yapmis oldugu isler dunyaya Turk halki icin yazmis oldugu destandir ozel hayatida beni ilgilendirmiyor.. Hatirlarsaniz forumda baska bir konuda bir soz yazmistim Dunya insanlari adam olmak icin okurlar ama bizim halk adam olmak icin degilde daha cok para kazanmak icin okurlar.. Buradada bunu goruyoruz ayrica elbetteki anketler istatistikler bilime katkida bulunmak icin yapilir bunuda gayet iyi bilmekteyim ama anketteki sorulari icerigi onemlidir yoksa bu anket bilime sosyolojiye hizmet etmez sadece anketi yapanlarin elde etmek istedikleri tezi kanitlamaya yarar Reha muhtarda bir zamanlar soruyordu tuneli kacmak icinmi kazdiniz diye :).. Benim sayin politikaya katilmamamin nedenini aciklamaya gelirsekte sayin politika bazi cevrelere malzeme verilmistir diyor ama bu yeni var olan birsey degilki bu Ataturk zamanindada vardi simdide var atalarimiz bosuna dememistirki su uyur dusman uyumaz bir diyeride Halkimizin gozunde Atatürk sevgisini sabote etmeye calisilmaktadir diyor ama egerki halkin sevgisi bir film ile sabota ediliyorsa ozaman demekki halk zaten Ataturku anlamamis vede sevmemistir bunu bir filmde belli ediyorlarsa vay halimizeki Benim tepkim neyemi benim tepkim.. Kendi tarihini bilmeyen halka Ataturk ne demistir Turk Milleti zekidir caliskandir Ama simdi gelin onun bu sozunden ne cikariliyor oturun dusunun sirf Ne mutlu Turkum veya Atam izindeyiz demeyle Ataturku seviyoruz demek deyildir.. Benim tepkim egitimci gecinenlere yeni kendilerinin bilmedigi tarihimizi yarim yamalak genclere aktaran egitimcilere.. Benim tepkim halkin Ataturku anlamamasi ve neredeyse Ataturku ve osmanlilarin bas dusmani olarak gostermeleridir simdide Ataturkun kurtulus savasini Vahdettinin emriyle yaptigini iddia ediyoruz kucuk gulmem geldi madem Vahdettin okadar akilliydida neden ulkeyi parselledi yunanlilara, ingilizlere, italyanlara, fransizlara ..

Ataturk elestirelemez veyahut hakkinda belgesel yapilamaz demiyorum sayin Dogrucudavut ama dunyanin hemen her yerinde Halkina emek vermis bir insan saygin bir sekilde anilmaktadir bugun bakin Staline, Hitlere, Napolliona ve ismini sayamadigim bir cok lidere.. Demek istedigim sudurki Tarihimizi evvela ogrenmeliyiz bunuda arastirarak ogreniriz illaki turk kaynaklar olmasi gerekmiyor yabanci kaynaklarin Ataturk hakkinda yazdiklarini okursak bizim Ataturke hic ama hic takdir ettigi degeri vermedigimizi anlariz ozaman belkide.. Yine son olarak senin surekli tekrar etmis oldugun bir sozle noktalamak istiyorum Egitim Sart

Gönderi tarihi:
Sayin Dogrucudavut

 

Bana sormus oldugunuz soruyla baslayim evvela filmi izlemeye gidip gitmedigimi soruyorsunuz hayir gitmedim gitmeyi dusundugumu sorarsanizda hayir ve kesinlikle gitmeyide dusunmem cunku Atama saygisizlik etmeyi dusunmem dusunmuyorumde beni ilgilendiren Ataturkun bu ulke icin yapmis oldugu isler dunyaya Turk halki icin yazmis oldugu destandir ozel hayatida beni ilgilendirmiyor.. Hatirlarsaniz forumda baska bir konuda bir soz yazmistim Dunya insanlari adam olmak icin okurlar ama bizim halk adam olmak icin degilde daha cok para kazanmak icin okurlar.. Buradada bunu goruyoruz ayrica elbetteki anketler istatistikler bilime katkida bulunmak icin yapilir bunuda gayet iyi bilmekteyim ama anketteki sorulari icerigi onemlidir yoksa bu anket bilime sosyolojiye hizmet etmez sadece anketi yapanlarin elde etmek istedikleri tezi kanitlamaya yarar Reha muhtarda bir zamanlar soruyordu tuneli kacmak icinmi kazdiniz diye :).. Benim sayin politikaya katilmamamin nedenini aciklamaya gelirsekte sayin politika bazi cevrelere malzeme verilmistir diyor ama bu yeni var olan birsey degilki bu Ataturk zamanindada vardi simdide var atalarimiz bosuna dememistirki su uyur dusman uyumaz bir diyeride Halkimizin gozunde Atatürk sevgisini sabote etmeye calisilmaktadir diyor ama egerki halkin sevgisi bir film ile sabota ediliyorsa ozaman demekki halk zaten Ataturku anlamamis vede sevmemistir bunu bir filmde belli ediyorlarsa vay halimizeki Benim tepkim neyemi benim tepkim.. Kendi tarihini bilmeyen halka Ataturk ne demistir Turk Milleti zekidir caliskandir Ama simdi gelin onun bu sozunden ne cikariliyor oturun dusunun sirf Ne mutlu Turkum veya Atam izindeyiz demeyle Ataturku seviyoruz demek deyildir.. Benim tepkim egitimci gecinenlere yeni kendilerinin bilmedigi tarihimizi yarim yamalak genclere aktaran egitimcilere.. Benim tepkim halkin Ataturku anlamamasi ve neredeyse Ataturku ve osmanlilarin bas dusmani olarak gostermeleridir simdide Ataturkun kurtulus savasini Vahdettinin emriyle yaptigini iddia ediyoruz kucuk gulmem geldi madem Vahdettin okadar akilliydida neden ulkeyi parselledi yunanlilara, ingilizlere, italyanlara, fransizlara ..

Ataturk elestirelemez veyahut hakkinda belgesel yapilamaz demiyorum sayin Dogrucudavut ama dunyanin hemen her yerinde Halkina emek vermis bir insan saygin bir sekilde anilmaktadir bugun bakin Staline, Hitlere, Napolliona ve ismini sayamadigim bir cok lidere.. Demek istedigim sudurki Tarihimizi evvela ogrenmeliyiz bunuda arastirarak ogreniriz illaki turk kaynaklar olmasi gerekmiyor yabanci kaynaklarin Ataturk hakkinda yazdiklarini okursak bizim Ataturke hic ama hic takdir ettigi degeri vermedigimizi anlariz ozaman belkide.. Yine son olarak senin surekli tekrar etmis oldugun bir sozle noktalamak istiyorum Egitim Sart

 

Sn.Yakışıklı,

 

Yazınıza imzamı attım. Dediğiniz gibi farklı kaynaklardan okumak gerekir tarihi. Ancak görülüyor ki bu film Atatürkün kendi günlüklerinin yanısıra Armstrongun 'Bozkurt' kitabından etkilenmiş büyük ölçüde. Kendi günlükleri de herhalde şöyle kullanılmış: Örneğin Atatürk günlükte '...mutsuzum' diyor, ha demek ki yaptıklarından pişman onun için mutsuz yorumu getiriliyor. İlk meclis açılışı gündeme getiriliyor ve adı hilafeti kurtarmak için kurulmuş oluyor. En son yabancı bir gazetedeki küpür gösteriliyor Atatürk zevkine düşkün olduğundan hastalandı gibi anlam çıkıyor. Atatürk kendini deymeyecek insanlar için harcadı diyeceğim ama dilim varmıyor, sizi görüyorum, kendimi görüyorum, diğer sağduyulu arkadaşlarımızı görüyorum vazgeçiyorum. Eğitim şart! :)

 

Saygılar.

Gönderi tarihi:
Sn.Yakışıklı,

 

Yazınıza imzamı attım. Dediğiniz gibi farklı kaynaklardan okumak gerekir tarihi. Ancak görülüyor ki bu film Atatürkün kendi günlüklerinin yanısıra Armstrongun 'Bozkurt' kitabından etkilenmiş büyük ölçüde. Kendi günlükleri de herhalde şöyle kullanılmış: Örneğin Atatürk günlükte '...mutsuzum' diyor, ha demek ki yaptıklarından pişman onun için mutsuz yorumu getiriliyor. İlk meclis açılışı gündeme getiriliyor ve adı hilafeti kurtarmak için kurulmuş oluyor. En son yabancı bir gazetedeki küpür gösteriliyor Atatürk zevkine düşkün olduğundan hastalandı gibi anlam çıkıyor. Atatürk kendini deymeyecek insanlar için harcadı diyeceğim ama dilim varmıyor, sizi görüyorum, kendimi görüyorum, diğer sağduyulu arkadaşlarımızı görüyorum vazgeçiyorum. Eğitim şart! :)

 

Saygılar.

 

Sayin Dogrucudavut

 

Bizim halkimiz duyduguna soylenene inanir hic kendimi yormayim isin gercegini arastirayim demez cunku ne geregi var canim onca kitabi arsivi karistiripta gerceklere ulasmaya nasilsa dogru yanlis birileri cikiyip onlar icin bunu yapiyor onlarda hazirciyizya hemen yapistiyor yorumunu.. Arkadasim sen yinede sagduyunu kaybetme.. Kim derdiki turkiye cumhuriyetinin kurulacagini haa bak son olarak sunuda soyleyim reklam olarak kimse algilamasin suan vizyonda olan ataturkun hayatini anlatan filmi izleyecegim Ata demirerin cevirmis oldugu osmanli cumhuriyetini izler ibret alirim ve oturup tekrar dusunurum iyiki Ataturk varmis ve kurtulus savasini yapmis diye

Saygilar

Gönderi tarihi:

Diyelim 24 saatimi kameraya almayı önerdiler ve kabul ettim. Sonra bunun tamamını gösteremeyeceklerini, montajlayacaklarını söylediler, mantıklı, onu da kabul ettim.

 

Ancak bir de ortaya çıkan eseri izledim ki ne göreyim. Gün boyunca yaptığım uğraş didin hiç yok. Sadece akşam eve yorgun ve sinirli gelişim, bir sigara yakışım ve bir iki kadeh içişim, televizyonda çıkan haberlere sinirlenişim, sonra yorgunluktan uyuya kalışım ve bir saat nasıl gürültüyle horladığım montajlanmış...

 

Beni boşverin de, bu size olsa ne düşünürdünüz? "Bu adamların tekerine ne zaman çomak sokmuştum acaba?" diye düşünür müsünüz, düşünmez misiniz?

Gönderi tarihi:

:iyi:

 

Diyelim 24 saatimi kameraya almayı önerdiler ve kabul ettim. Sonra bunun tamamını gösteremeyeceklerini, montajlayacaklarını söylediler, mantıklı, onu da kabul ettim.

 

Ancak bir de ortaya çıkan eseri izledim ki ne göreyim. Gün boyunca yaptığım uğraş didin hiç yok. Sadece akşam eve yorgun ve sinirli gelişim, bir sigara yakışım ve bir iki kadeh içişim, televizyonda çıkan haberlere sinirlenişim, sonra yorgunluktan uyuya kalışım ve bir saat nasıl gürültüyle horladığım montajlanmış...

 

Beni boşverin de, bu size olsa ne düşünürdünüz? "Bu adamların tekerine ne zaman çomak sokmuştum acaba?" diye düşünür müsünüz, düşünmez misiniz?

Gönderi tarihi:

Atatürk'ü elestirmek!

 

Atatürk'ü harp sahasinda siyaset arenasinda yenemeyenler onu kücültmek icin Cumhuriyet gazetesindeki karikatür misali.

****

Dün bizi yenemeyenlerin torunlarinin kitaplarindan esinlenerek belgesel hazirlayanlarda aynen böyledir.Kücük islerin kücück adamlari.

 

Adam takmis ve illede ben Atatürk'ü elestirecegim diyor.Yahu,tamam hos Atatürk'ü elestirmeye sevdalanmissin,anlasilan bu bir ruhsal takinti halini almis daha dogrusu ATATÜRK FOBISINE tutulmus olmandandir.

 

Nedir Atatürk'ü elestirmek icin can attigin seyler?Asagidaki sorularla bunlari cözmeye calisacagim:

 

1-Atatürk'ün harf devrimini elestireceksin?

2-Yoksa sapka devriminimi?

3-Yoksa yoksa tekke ve zaviyelerin yani Allahin dinin carcur edenlerin Kurani saptiranlarin carpitanlarin yuvalandigi yerleri kapattirmis olmasinimi?

4-Onun ve arkadaslarinin verdigi bagimsizlik ve milli irade savasinimi,dolayisiyla,

5-Yunanli'yi denize dökmesinimi?

6-ANADOLUDA KÜRT VE ERMENI DEVLETLERININ KURULMASINI ÖNLEDIGI ICIN MI?

7-Hatay'in Türkiye Cumhuriyeti sinirlarina dahil edilmesinimi?

8-Milli Mücadeleye karsi olanlara karsi mücadele vermis oldugu icin mi?

9-Mandaciliga karsi oldugu icinmi?

10-Insanlarimiz dinlerin tam ve dogru olarak ögrenmelidir,bunun yeride mekteptir dedigi icinmi?

11-Türkiyeyi satanlardan Türkiyeyi kurtardigi icin mi?

12-Laiklik nedeniylemi?

13-Kadinlara haklar vermesinimi?

14-Ictigi rakiyi sigarayimi yoksa yasadigi iliskilerimi?

15-yoksa *NE MUTLU TÜRK'ÜM DIYENE*dedigi icin mi?

 

Eger bunlari elestirmek istedigin ama elestiremedigin icin Atatürkcülere gicik oluyorsan önemli degil ama sunu iyi bilki bütün dünyanin gelmis gecmis en büyük dahilerinden daha dahi olan,bir milletin varolusuna,bir milletin seref ve haysiyetini kendini ve hayatini hice sayarak kurtaran ve tüm dünya uluslarinin hatta düsmanlarinin bile sevgisini saygisini ve de kiskancligini kazanmis olan bir insana birilerinin keyfi icin laf söyletemeyiz.Eger böyle düsünmeyi,Atatürk'ü süperman,Batman veya ne bileyim baska bir hayali kahraman yerine koydugumuz ona kanat taktigimiz olarak niteliyorsan onu tabulastirdigimizi düsünüyorsan bu bizi baglamaz bu senin problemindir.*******

 

 

saygilarla

Gönderi tarihi:

Asırları aşan adam!...

Fransa, Paris Basını

 

O, yüce bir dağa benzer. Eteğinde yaşayanlar bu yüceliği fark edemezler. Bu dağın azametini kavrayabilmek için, O'na çok uzaklardan bakmak gerekir.

Claude FERRER

Fransız Edibi

 

Kemal Atatürk'ün karakterinin bir cephesini göstermek itibariyle bir noktayı hatırlatmak isterim. Bize savaşlarından birini anlatıyordu. Birdenbire durdu: Görüyorsunuz ya, dedi: birçok zaferler kazandım. Fakat bunların en büyüğünden sonra bile her akşam, savaş alanlarında ölen bütün askerleri düşünerek içimde derin bir keder duyuyorum. Cesaret ve zekasından başka yüreği bu kadar yüce olan böyle bir Şef'in, yurdu için mucizeler yaratmış olmasına şaşılabilir mi?...

George BENNES

Vu Gazetesi-1938

 

Sayın Yakışıklı ve Doğrucudavut, eğitim şart demişsiniz, ancak bu eğitimin yanında bir de sağlam seciye gerekli. Seciye olmayınca eğitim de işe yaramıyor.

Gönderi tarihi:

Sayin Muki

Ben egitimden kastimi acikladigimi dusunuyorum zira turkiyedeki halkin egitim anlayisini acikladim hem burada hemde baska konu altinda.. Ama isterseniz tekrarlayip altini cizeyim bir kere daha...Dunya insanlari adam olmak icin okurlar ama bizim halk adam olmak icin degilde daha cok para kazanmak icin okurlar.... Halkimizda bu dusunce degisme isterse 1 degil 10 universite bitirsin yine birsey degismez..

saygilar

Gönderi tarihi:

Buyrun Dis ve IC basin Ataturk oldugunde neler soylemisler gorelim hep birlikte :

 

DIŞ BASINDAN ATATÜRK

 

Çağımızın en büyük liderlerinden biriydi.Türkiye'nin,dünyanın en ileri ülkeleri arasında hakettiği yeri almasını sağlamıştır.

General Mc.Artur (A.B.D 1938)

 

 

Atatürk,yalnız Türkiye'nin değil bütün Doğu'nun Ata'sı idi.

Altes Veli Han(Afganistan,1938)

 

 

Atatürk,kişilik ve yeteneğin dev gibi bir simgesiydi.

National Tidense Gazetesi(Danimarka,1938)

 

Çökmüş bir ülkeye geçmişin tarihsel değerini geri veren Atatürk olmuştur.

Massagero Gazetesi (İtalya 1938)

 

 

Atatürk,tarihte ülkesinin en büyük adamlarından biri olarak kalacaktır.

Le Morgen Bladet Gazetesi

 

 

Atatürk Türkiye'yi utanma ve çöküntüye uğramaktan kurtardı.

Gazete Polka(Polonya 1938)

 

 

Atatürk'ün ölümü yalnız Türk Ulusu için değil,O'nun örneğine çok muhtaç olan bütün doğu ulusları için de büyük kayıptır.

Eleyyam Gazetesi(Suriye 1938)

 

 

Atatürk'ün ölümü gerek Türkiye için gerekse bütün dostları için derinliği ölçülmez bir kayıptır.

İzvestia Gazetesi(Rusya)

 

Padisahin gosterisini, halifeligin cekiciligini umursamayip bakislarini, ordularinin belkemigi olan Anadolu ciftcisine sevgiyle yoneltti (Times Gazetesi)

İÇ BASINDAN ATATÜRK

 

Cok, pek cok devrimciler goruldu. Fakat hic biri Ataturk' un cesaret ettigi ve muvaffak oldugu seyi yapamadi. (Messenger D'Athenes Yunanistan)

 

Dunya, Bu savas ve baris kahramani buyuk adamin olumu ile yoksul dusmustur (Pester lioyd Gazetesi)

Eşsiz Kahraman Atatürk,vatan sana minnettardır.

İsmet İnönü Cumhurbaşkanı

 

 

Çoktan, pek çoktan beri bu millet bir oğlunun kişiliğinde böylesine kendini bulmamıştı.

Yahya Kemal Beyatlı

 

Atatürk düşünceleriyle bitmeyen insandır.

Orhan Seyfi Orhon

 

Gerçeğe giden bütün yollar O'nda birleşiyor.O'nda tamamlanıyoruz.O'na sırtını çeviren çeviren düşünce bizden değildir.

Cahit Tanrıyol

 

 

Atatürk,dinamik bir ruha sahiptir.O'na tutunan insan olduğu yerde kalmaz. Atatürk,geliştirici ve genişletici bir düşünceye sahiptir.O'nun arkasından gidenler geride kalmaz.

Cemal Gürsel

 

 

O'na "Ordu yok"dediler "Yapılır"dedi;"para yok"dediler."Bulunur"dedi;"Düşman çok"dediler, "yenilir!" dedi ve bütün dedikleri oldu.

İ.Habib Sevük

 

saygilar

Gönderi tarihi:
Can Dündar'ın köşesinden...

Can Dündar'a şunu söylemek isterim ki biz de filmde Atatürk paso sigara içiyor, paso içki içip sarhoş naraları atıyor demedik. Bizim eleştirimiz filmin temasına, bütünlüğüne, verdiği mesaja. Tümeli görme yeteneği olmayanlar ayrıntılara takılır ve bir şey göremezler. Bazıları "ağaçlardan ormanı görememe" gibi bir bakışa sahiptirler. Film böyle kişilere ağaçları gösteriyor. Ama onlar farkında olmadan ağaçlara bakarken orman hakkında bir fikir zihinlerine giriyor. Özellikle ilkokul çocuklarını toplayıp bu filme götürmelerinin, AKP li belediyelerin film hakkında "mutlaka görün!" kampanyaları açmalarının nedeni bu...

 

Filmdeki tema, tekrar olacak ama söyleyeyim: "Atatürk yaptıklarından pişman şekilde kendini içkiye, sigaraya verdi, yalnızlaştı, pencere önlerinde düşüncelere dalarak hastalandı, pişmanlık içinde öldü!"

 

Ve:

 

"Ey millet, siz de kendi bile yaptıklarından pişman olan bu adamın peşinden gidip kendinizi onunla aynı akibete mahkum etmeyin!"

 

Tabii, yemezler... Bu mesajınızı alın, münasip bir çekmecenizde saklayın kendinize... Biz Atatürk ilkelerine son nefesimize kadar bağlı olmanın ötesinde, o ilkeler için son nefesimize kadar uğraş vereceğiz...

 

Ha, bir de not: Bu değerlendirmeleri saygı duyduğum Özakman hocamın ağzından duymak isterim. Can Dündar'dan aktarmalara güvenmiyorum! Hocam çıkar, bizzat kendi ağzından açıklamalar yaparsa, saygı ile değerlendiririm.

 

Bu açıklamaların da başbakanın "bizim" dediği medyaya yansıyan şekline de güvenmem. Bizzat hocamın ağzından duyacağım. Çünkü bu başbakanın "bizim" medyası, Ayhan Çarkın'ın "binden fazla insan yargısız infaza uğratılmıştır" dediğini "ben kendi elimle bin kişiyi infaz ettim" şeklinde çarpıtabilecek kadar yanlı bir medya...

Gönderi tarihi:
“Film, Atatürk’ü sigara içerken gösteriyor” diye bana dava açanların, evlerde sigara içki içerek çocuklarına kötü örnek olan ana babalara da dava açması gerekmiyor muydu?

C. Dündar'ın bu sözü, kendisinin ciddiye alınmaması için yeterli bir kanıttır.

 

Herkes bilir ki yasa zararlı madde reklamını yasaklayabilir, bunun kişilerin davranışlarıyla hiç bir ilişkisi yok. Özendirmenin, özendirmek için medya gücünü kullanmanın yasaklanmasıdır olay...

 

Belli başlı sigara üreticilerinin, filmlerde sigara içmeleri için jönlere büyük paralar ödediği kamuoyuna duyuruldu. Bu şirketler bu paraları evde sigara içen ana babalara niye ödemediler acaba?

Gönderi tarihi:

?Hayret hayret hayret!?

Birlikte izlemeye koyulduk.

İzledikçe gözlerine inanamadı.

"Böylesine acımasızca yerden yere vurulan, hakkında kampanyalar açılan film bu mu"ydu?

"Ne vardı ki bunda?" "Hayret...hayret...hayret..." diye tepkisini gösterdi Turgut Hoca...

Bu kampanyanın nasıl açıldığına inanamadığını söyledi.

Önündeki internet mesajlarında suçlanan sahneler, filmde yoktu bile...

İzlerken sorular sordu, notlar aldı.

Eleştirileri, katılmadığı noktalar yok muydu?

Vardı; hem de pek çoktu.

Ama bunun iyi niyetli ve titiz bir çalışma olduğunu, bir "ilk film" olmasından kaynaklanan kimi beklentileri karşılayamamamasının doğal sayılacağını, bazı küçük düzeltmeler yapılsa çok daha amacına uygun bir film haline gelebileceğini söyledi.

Bazı şeylerin söylenmesini "erken" ya da "zamansız" buluyordu. Bazı bilgilerin şu ortamda Atatürk?e zarar vermesinden korkuyordu. Ama film aleyhine karalama kampanyası yürütenlere, "Bu filme gitmeyin" diyenlere kesinlikle hak vermiyordu.

 

?Haksızlık ediyorlar?

Bunları, dün akşamüzeri banda kaydedilen, bu akşam yayımlanacak "32. Gün" programında da söyledi:

Bütün eleştirilerini, maddi hata saydığı yerleri, yanlış anlaşılmasından endişelendiği sahneleri, kendi deyimiyle "bir hoca gibi, bir baba gibi", müşfik bir yaklaşımla birer birer, madde madde sıraladı. Düzeltilmesini istedi.

Cevaplarımı sabırla, anlayışla dinledi.

Ama sonunda "filme haksızlık edildiğini" söyledi; büyük emek ürünü olduğunu teslim etti.

"Dediğim noktaları mutlaka düzelt. Ben de eşimi alıp sinemada da izlemeye gideceğim" diyerek beni uğurladı.

Torunu da filme gitmemiş, ama filmde Atatürk?ün sigara tiryakisi gibi gösterildiğini duymuş, üzüntüsünü dedesine söylemişti.

"Seni görse sana da söyleyecekti" dedi Turgut Hoca...

"Ben de onu görsem, dedesinin anneme kötü örnek olduğunu söylerdim" dedim; bir kahkaha attı.

"Film, Atatürk?ü sigara içerken gösteriyor" diye bana dava açanların, evlerde sigara içki içerek çocuklarına kötü örnek olan ana babalara da dava açması gerekmiyor muydu?

Filmi eleştirmek için program yapanların, makale yazanların, söz söyleyenlerin, "meslek etiği gereği" önce eleştirdikleri filmi görmeleri gerekmiyor muydu?

Özakman?ın evinden ayrılırken hem yarım yüzyılın imbiğinden süzülmüş bir birikimden yararlanmanın gururunu taşıyordum, hem de (nihayet) filme ilişkin derli toplu, akademik bir değerlendirme dinlemiş olmanın keyfini...

Aklımda, giderayak şefkatle kulağıma fısıldadığı şu söz kaldı en çok:

 

 

Kendim' den artık şüpe duymaya başlamışdım..

 

Kendim yazdikca fikrimi... karşılık olarak onca elestiriler media' da yer alan..

 

Tek bir kişiden dahi olsa, düsüncelerimi media' ya aktarmış olması....oldukca sevindirici oldu benim icin..

 

Zaman ı kısıtlı bir film bir belgesel' in icersine, en güzel resimler de secilse... en güzel anılar da yer alsa...hicbirzaman

 

bir yasanmış ömrü aktaramaz...ve herzaman bir eksiklik kalir, benim düsüncem bu şekil' de

 

Kaldi' ki yine diyorum en güzel bir şekil' de araştırılmış secilmiş düzenlenmis sonun' da cekilmiş olsa dahi...

 

Eminim' ki herzaman birileri cıkacaktır eleştirmek icin...bu herzaman böyledir

 

Birşey üzerin de bir calışma yapılmış, emek verilmiş tümünü degerlendirmek yerine.. sanki bana öyle geliyor ki,

 

bakan bazi gözler sadece kusur bulmak icin bakıyor...bana bu film yada belgesel neyi aktarmak istiyor düsüncesi yok gibi birsey..

 

Saygılar

Gönderi tarihi:
Eminim' ki herzaman birileri cıkacaktır eleştirmek icin...bu herzaman böyledir

Bu her zaman olan işlerden değil sayın Birce. Çünkü biz filmi eleştirmiyoruz. Kasıtlı, amaçlı olduğunu söylüyoruz. Filmin farklı bir bakış açısı getirmek değil, bakışı çarpıtmak, yanıltmak, kötülemek için maksatlı olarak at gözlükleriyle yapıldığını ve konuya böyle baktırmayı amaçladığını belirtiyoruz...

Gönderi tarihi:

gfgfffqr0.jpg....Mustafa mahkemelik oldu!

Mustafa' filmi Can Dündar'ın başına büyük işler açacağa benziyor Demokratik Kitle Örgütleri Birliği Platformu Genel Başkanı ve Atatürkçü Düşünce Derneği Çankaya Şubesi Üyesi Ali Berham Şahbudak,

 

Can Dündar'ın "Mustafa" adlı belgesel filmi nedeniyle "Atatürk'ü koruma kanununa muhalefet" ve

 

"Atatürk'ün hatırasına hakaret" suçlarından cezalandırılması istemiyle suç duyurusunda bulundu.

 

Şahbudak'ın, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına sunduğu dilekçesinde, "Atatürk'ün her Türk için bir simge kişi

 

olduğu" belirtilerek, "Biz Türkleri bir arada tutan özellikler, Atatürk ülküsü, Türkçe, Türk Bayrağı, Türk Yurdu, Türk Ordusudur,

 

Türk toprağının birlik ile bütünlüğüdür" denildi.

 

Can Dündar'ın "Mustafa" adlı belgesel filminin gösterime girmesinin ardından tartışmaların yaşandığı anımsatılan dilekçede,

 

"Filmi izleyen taraflı tarafsız her kesimden kişilerin, Atatürk'ün olduğundan çok farklı anlatıldığı konusunda fikir birliğine vardıkları" savunuldu.

 

"Mustafa" filminin, "Cumhuriyet ile Atatürk'ün saygınlığını aşındırdığı" iddia edilen dilekçede, "bu ulusal değerlerin yıpratılmasının,

 

Türkiye'nin çözüşmesine ve parçalanmasına neden olacağı" kaydedildi.

 

"Dündar'ın, belgesel film adı altında Türk ulusunun ortak değeri olan, Cumhuriyetin kurucusu hakkında hakaret ve tezyif suçu işlediği ve onun hatırasına

 

alenen hakaret ettiği" savunulan suç duyurusu dilekçesinde,

 

"Belgesel film adı altında Atatürk, içki sofralarından kalkmayan, devamlı sigara içen, kadınlara karşı aşırı zaafı olan bir kişi olarak lanse edilmiştir" denildi.

 

Dilekçede, Dündar'ın, "Atatürk'ü koruma kanununa muhalefet" ve "Atatürk'ün hatırasına hakaret" suçlarından cezalandırılması talep edilirken

 

"Mustafa" adlı belgesel filmin gösteriminin ise durdurulmasına karar verilmesi istendi

Çünkü biz filmi eleştirmiyoruz. Kasıtlı, amaçlı olduğunu söylüyoruz.

 

 

mustafaafiswt6.jpg...aslı buydu degil' mi Film'in

Kasit' li kelimesini kullanmışiniz' da..tek o yüzden az önce eklemiş olduğum haber' de dikati mi cekti

Düşünüyorum' da neden resmin tam ortasından kesilmiş' de...tek siyah kismini alintilamiş'lar... aydınlık' ta kalan kısmı

 

neden birden yok olmuş....düşünüyorum, düşünüyorum' da...bir kasit varmıdır acaba diye, bulamadım cevap. Peki sizce..?

 

Arayınca insan, hic olmadik yerler'de...yada kimi zaman ne kadar anlamsiz seyler bulabiliyor degil' mi " aynen şuan benim gibi"

 

Asıl yazının iceriğine önem vereceken, bir resme takılmış kalmışım

 

Saygilar

Gönderi tarihi:

28 ekimde gösterime giren Can Dündar’ın belgeseli...

“Mustafa”...

Tıpkı Tolga Örnek’in ‘Gelibolu’ adlı belgeseli çizgisinde, yabancılaştırıcı bir yapım.

Atatürk’ün adı: Mustafa (1881-),

Mustafa Kemal (1893-),

Mustafa Kemal Paşa (1916-),

Gazi Mustafa Kemal Paşa (1921-),

Gazi Mustafa Kemal Atatürk (1934-) olarak evrilmiştir.

O nedenle Atatürk’ün ‘insan yanı’nı öne çıkarmak için o belgesele verilen ad doğru seçilmiş sayılamaz;...

Adı üstünde: ‘belgesel’...

Osmanlı geleneği izlense, iki ad kullanılması gerekirdi:

Mustafa Kemal. Ancak, devrimci “Mustafa Kemal” adı sağcı yönetimler ile tarikatlar ve cemaatlerin tepkisini çektiği için silinmiş...

Uluslaşma sürecine de katkı sağlamak için çıkarılan Soyadı Kanunu ile verilen en gerçek soyadı Atatürk bile bir yana bırakılmış… Ve üstelik seçilen ad geleneğe de uymuyor...

Seyircilerden yaşlı olanlar öyle bir adlamayı bir hakaret sayacaklar... A

Atatürk’ü bilen gençler ise içten içe bir algısal çelişki yaşayacaklardır...

Bu belgesel adı Coni’ce, Coni’ler ve Conileşenler için seçilmiş...

“Mustafa” adının 1893 sonrası ile ne ilgisi var!

Bu seçim Dede Korkut öykülerinde anlatılan ad verme geleneğine bile uymuyor...

“Mustafa Kemal Atatürk” adına sondan iki çapraz çekilmiş...

Ne yaptığını görmesi için, o işlemi yapımcı kendi adında deneyebilir...

Belgesel öyle adlanır mı?...

Getiri ile götürüye mi bağlı? …

DİPNOT...

Gönderi tarihi:

*MUSTAFA*Atatürk'ün insan yanini anlatmak icin yapilmis bir filim.Savasirken insan degildi,siyaset yaparken insan degildi Milli Mücadele icin gece gündüz demeden kosusurken insan degildi ama icki ve sigara icerken,karanliktan korkarken kadinlarla beraber olurken insan oluyor ve Can Dündar'da hemen bunu yakalayip filim yapiyor.

 

Turguz Özakman saygi duydugum kitaplarini zevkle okudugum bor tarihci-ydi.Ugur Dündar'in programinda Can Dündari elestirmis ve onu dedikoducu kadinlara benzetmisti.Ne olduysa iki gün sonra filmi elestirenlere karsi oldu.O programi son dakikalarda görebildim.Özellikle Ermeni konferansindan tanidigimiz Atatürk ve Cumhuriyet karsiti cikislariyla ve Türkleri soykirimla suclayanlarin basinda gelen Baskin Oran da oradaydi.Ve oda insanlarin Atatürk sevgisini elestiriyor ve onu Tanrilastirdik diyordu.Ve filmi kastederek *göreceksiniz bu filme SÖZDE FILM diyecekler,aynen sözde Ermeni soykirimi gibi*demesiylede hem Can Dündar'i savunmus hemde Ermeni soykirimina sözde denmesini elestirmisti.Buda gösteriyorki Can Dündar sadece yabanci Atatürk karsiti yazarlarin kitaplarindan degil ayni zamanda Baskin Orandanda etkilenmisti *MUSTAFA*yi yazarken.Bozacinin sahidi kim olurmus acaba..?

 

 

saygilarla

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.