Gönderi tarihi: 9 Nisan , 2008 17 yıl Admin Yüzüklerin efendisi filminde ftoyd arkadaşımızın söylediği bir cümle bu konuyu açmamıza ve buraya taşımamıza neden oldu diyebilirim... Kitapla senaryo ne kadar örtüşmeli? Senaryo yazılırken kitabtaki dikkat edilmesi gerekenler? Kitap ve Senaryo yazarı aynı kişi olmalımı veya kitap yazarı senaryo yazılırken grubun içinde bulunmalımı? veya kendinize ait düşüncelerinizi bekliyoruz... Tartışalım bakalım ne kadar doğru ne kadar yanlı anlıyoruz bu konuyu... Saygılar (Ftoyd'da teşekkürler)
Gönderi tarihi: 1 Kasım , 2008 16 yıl Ben yarın kesinlikle sinemaya gitmeliyim bugün forumumuzda yabancı sinema rüzgarı var yalnız yüzüklerin efendisi gerçekten muhteşem okuduğum bir kitapta yer alan kahramanlar benim için çok farklıdır;hayal dünyamla şekillenir;onun için okuduğum kitapları asla beyaz beyaz perde de aramam;kitap ki dünyadan çok farklı bir dünya karşıma çıkarsa,hayal kırıklığı olur!
Gönderi tarihi: 2 Kasım , 2008 16 yıl Ftoyd,çok güzel bir konuyu açtı arkadaşlar hadi bakalım balıklama dalalım buraya... Kitapla senaryo arasında ne kadar benzerlik olmalı veya bu benzerliğin kriterleri ne olmalı? Hadi bakalım düşüncelerinizi sıralayın???? Teşekkürler Ftoyd Eğer bir Kitaba dayanarak film yapılacaksa, elbette benzerlik ,neredeyse mümkünse birebir ortak bir hayal aktarımı ve büyük bir çalışma gerekecektir. Mesela, Kitapta entlerin suyundan içen iki hobbitimizin boylarının uzaması falan vardı yanlış hatırlamıyorsam ama filmde bu tarz bir durumu hatırlamıyorum detaylı.. Ya da Frudo nun evinde ,filmin ilk başlarında Gandalf ın komik düşürülmesi olarak aktarılan sahne, Kitapta daha ciddi ve farklı bir sahneydi. Bir filmde,rahatlıkla uygulanabilecek bu sahnelerde,bence yazarın çizgisinden çıkılması, filmin ,kitabını okuyan açısından biraz tadını kaçırdı,tamamen şahsi düşüncem.. Ama Kitabın mükemmelliğinden ve sürükleyiciliğinden olsa gerek, film her haliyle yine de çok çok güzel oldu şüphesiz..
Gönderi tarihi: 2 Kasım , 2008 16 yıl Yüzüklerin efendisi filminde ftoyd arkadaşımızın söylediği bir cümle bu konuyu açmamıza ve buraya taşımamıza neden oldu diyebilirim... Kitapla senaryo ne kadar örtüşmeli? Senaryo yazılırken kitabtaki dikkat edilmesi gerekenler? Kitap ve Senaryo yazarı aynı kişi olmalımı veya kitap yazarı senaryo yazılırken grubun içinde bulunmalımı? veya kendinize ait düşüncelerinizi bekliyoruz... Tartışalım bakalım ne kadar doğru ne kadar yanlı anlıyoruz bu konuyu... Saygılar (Ftoyd'da teşekkürler) Bu arada ben teşekkür ederim
Gönderi tarihi: 2 Kasım , 2008 16 yıl bir film kitaptan alinip film yapiliyosa 1'1 uymali eyer uymayacaksa niye kitapi film yapiyolar film ayri kitap ayri olur isim benzerliklerinden baskada bise olmaz insanlari kandirmaktan baska
Gönderi tarihi: 22 Ağustos , 2012 12 yıl Kitaptaki mekanlar, karakterler, olaylar eğer çok detaylı bir anlatım yoksa okuyucunun hayal gücüne kalıyor. Sinemanın bu durumları açık bırakma şansı oldukça az. Ama bir uyarlamada dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de karakterler. Bazı uyarlama çekilmiş filmlerde kitaptaki bir karakterden çalınıp başrole verilmiş replikler, eylemler görebiliyoruz, daha da kötüsü bir karakteri filmde silebiliyorlar. Karakter başrol olmasa dahi normal bir kurguda her karakter birbiriyle bir şekilde dengededir, bunu bozabiliyorlar. Eğer kitap, mekanları ve kişilerin görünüşünü detaylı tarif etmişse mümkün olduğu kadar birbirine uydurmak gerekir. Yoksa Brad Pitt'in oynayacağı rolde Tom Hanks'i görürüz ve dolayısıyla ne görünüş, ne de izlerken hissettiklerimiz aynı olmaz. Çünkü karşımıza görsel olarak gelen bir oyuncunun geçmiş oyunları da rolünü bizim aklımızda etkiler. Dizilerin de bu konuda avantajı vardır mesela. Zamanla ve oyunculukla dizi oyuncuları kendilerine alıştırabilir ve sevdirebilirler. Ama sinema bu konuda da sınırlı zamana sahip, haliyle daha dengeli ve güçlü olmalı. Sinemada normalde senaristin aktif katılımı ve buna talep daha nadir, yönetmenin sahne ekleme, çıkarma, değiştirme yetkisi daha sınırsız. Bir de fantastik bir film olacaksa sanat ekibi ve bütçe çok önemli. Bu konuda bir ülke sineması seçmem gerekirse, İngiliz Sineması'nı seçerim. Çünkü onlar kitap-film-dizi aktarımlarında daha birebir olmasına dikkat ediyorlar. Ancak kitap haricinde, sadece film olarak yazılıp işlenmiş bir konuyla ilgili Amerikan Sineması'nı tercih ederim, çünkü bazı şeyleri abartarak beni şaşırtabilirler. Umarım çok karışık anlatmamışımdır.
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.