Φ ASLANBEY53 Gönderi tarihi: 30 Ekim , 2008 Gönderi tarihi: 30 Ekim , 2008 Ben Rize Fen Lisesi 9/b Sınıfı Öğrencisiyim Öğretmenimiz Araştırma Konusu Verdi Araştırdım Ama Bulamadım Bi Bakarmısınız: maden Çağlarından Demir Çağında İnsanlar Demiri İşleyerek Araç-gerec Yapmıştır Ama Demir Yaklaşık 1.500 Derecede Eriyen Bir Metal Eski İnsanlar Demiri Nasıl Eritipte İşlemişler Biliyorsanız Cevap Yazın!!! Alıntı
Φ ftoyd Gönderi tarihi: 31 Ekim , 2008 Gönderi tarihi: 31 Ekim , 2008 Ben Rize Fen Lisesi 9/b Sınıfı Öğrencisiyim Öğretmenimiz Araştırma Konusu Verdi Araştırdım Ama Bulamadım Bi Bakarmısınız:maden Çağlarından Demir Çağında İnsanlar Demiri İşleyerek Araç-gerec Yapmıştır Ama Demir Yaklaşık 1.500 Derecede Eriyen Bir Metal Eski İnsanlar Demiri Nasıl Eritipte İşlemişler Biliyorsanız Cevap Yazın!!! Alıntı: Çünkü demirin elde edilmesi bakır ya da tunçunkinden daha güçtü. Bakırı eritmek ve toprağından ayırmak için 1.083 derece ısı yeterlidir. Tuncun yapımında kullanılan kalaysa daha kolay (232 derecede) erir. Demirin eritilmesi için 1.535 derecilik bir ısı gereklidir. Bundan başka, maden cevheri oksit şeklinde olduğundan, bunu oksijenden ayırmak için çok miktarda redüktör’e yani indirgeme işlemini yapacak bir aracıya, özellikle karbona ihtiyaç vardır, işte bu iki şart, bakır ve tunç metalürjisinde (madenleri ve arıtılmalarını inceleyen bilim.) kullanılan fırınlarla gerçekleştirilemiyordu. Bunu, M.Ö. 1700′de yapılmış bir Mısır resminde gördüğümüz, ayakla işleyen körüklerle yapmak ve gerekli miktarda oksijeni maden cevherinden alacak maddeyi sağlamak imkânsızdı. Demiri herkesin kullandığı bir maden haline getirenler, Hititler oldular. Bunun için de yüksek fırınlardan yaralandıkları kuşku götürmez. Böylece, tunçtan yapılmış ağır silahlar, zırhlar ve kalkanlar, yerlerini demirden olanlara bıraktılar. Arkeologlar, Korsabad’daki II. Sargon’un sarayında bu silahlardan ve araçlardan 160 ton bulmuşlardır. Demir, Yakın Doğu’dan Mısır’a ve Dorların yaşadığı Balkanlara doğru hızla yayıldı. M.Ö. 900 yıllarına doğru Avrupa’da görülmeye başlanan bu madeni Avrupalılara tanıtan her halde Dorlar olmuşlardı. Doğu Asya, demiri aynı çağlarda benimsedi. Delhi’de, M.Ö. IV. yüzyıldan kalma 17 metre yüksekliğinde ve 17 ton ağırlığında büyük bir sütun bulunmaktadır. Vierendeel: “Bugün bile değme atölyelerin gözünü korkutacak böylesine dev gibi bir parçanın imalinde kullanılan madeni Hindular nasıl eritmiş ve nasıl çalışabilmişlerdir, insan şaşıyor,” diyor. bak güzel kardeşim, demirin icadı yazınca bir sürü yazı çıkıyor ,araştırmadan pes etmek olmaz ki ama Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.