Φ hakanaytac Gönderi tarihi: 19 Ağustos , 2008 Gönderi tarihi: 19 Ağustos , 2008 İran’ın, nükleer programı nedeniyle, ABD’nin hedefinde olduğu biliniyor. Washington’un Irak’a yaptığı gibi İran’a bir kara harekâtı yapması pek olasılık dahilinde görülmüyor. Ancak, ABD veya İsrail’in nükleer tesisleri hedef alacak bir hava operasyonu yapabilecekleri, epeydir konuşuluyor. Başkan Bush’un giderayak böyle bir operasyona kalkışmayacağı, bu kararı yeni başkana bırakacağı yorumları ağırlıkta. Obama’nın başkan olması halinde böyle bir girişimde bulunmayacağı, ancak Mac Cain’in kazanması durumunda ise operasyon olasılığının artacağı yorumları var. Mac Cain yönetimindeki Beyaz Saray için “sıradaki”nin İran olacağı kanısı yaygın. Gerekçe sorunu ABD’nin Irak’ı işgali öncesinde ortaya attığı gerekçelerin hiçbiri doğru çıkmadı. Nükleer silahlar, kimyasal kitle imha silahları bulunamadı. Sonuçta ABD yönetimi (dönemin Dışişleri Bakanı Powell dahil) yanıldıklarını ifade ettiler, Basra harap olduktan sonra... Bugün Irak fiilen üçe bölünmüş durumda. ABD’nin Irak’ta duruma hâkim olduğunu söylemek de mümkün değil. Afganistan ve Irak’ta hâlâ savaşan ABD’nin, İran gibi büyük ve güçlü bir ülkeye karşı üçüncü bir cephe açması akla yatkın görünmüyor. Ancak, ABD’nin akla yatkınlık gibi bir ölçüsü olmadığını da söylemek gerek. ABD, böyle bir girişimde bulunursa, Irak savaşı nedeniyle istikrarı iyice kaybetmiş olan Ortadoğu’da işlerin daha karışacağını söylemek gerçekçi olur. İran’a yöneltilecek saldırı sonrasında Tahran’ın vereceği tepki hem İsrail hem de Irak’taki ABD açısından büyük sorunlar yaratacaktır. İran’ın Irak olmadığı bir gerçek. Askeri kapasitesi, ulaştığı teknolojik düzey, din etrafında bütünleşmiş fanatik milliyetçilik dikkate alınırsa, böyle bir sürecin nereye varacağını kestirmek çok zordur. Washington’un, hesap hatası yapmaması gerekir. İran’a yapacağı bir saldırının sonuçlarını iyi düşünmeli ve zaten yangın yerine dönmüş olan Ortadoğu’yu daha büyük çalkantılara sürüklememelidir. Barış yolu Türkiye’nin İran’a bakışına gelince... Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ankara ve Tahran’ın farklı politikalara sahip olmalarının doğal olduğunu vurguladıktan sonra, İran’ın komşu ülke olarak Türkiye için önemine de işaret etti. Bu arada İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ı da diplomatik çerçevede uyardı. Nükleer teknolojinin iyi amaçlar için kullanıldığı sürece bir hak olduğunu belirtti. Ancak, nükleer silaha yönelmenin sakıncalarını da hissettirdi. Saddam yönetimine yaptığı gibi İran yönetimine de barışçı çözüm için gayret göstermesini istedi. Türkiye elbette nükleer silah üreten bir İran’a sıcak bakmayacaktır. Böyle bir gelişme Türkiye için de bölgedeki dengeleri değiştirir. Barışçı amaçlarla kullanılacak nükleer teknolojiye ise karşı çıkmayacaktır. Ankara bu çizgide duracaktır. ABD’nin bir saldırı girişimine katkıda bulunmayacağını söylemek de gerçekçi olur. Ancak, Ankara’nın İran yönetimine yaptığı gibi Washington yönetimini de uyarması gerekir. Kabul edilebilir gerekçeleri olmadan ABD’nin İran’a yapacağı veya yaptıracağı bir saldırın yol açacağı sonuçlar konusunda en gerçekçi tahmin ve analizleri yapacak olan başkent yine Ankara’dır. Fikret Bila - Milliyet - 19/08/2008 Alıntı
Φ mavi olmayan gökyüzü Gönderi tarihi: 20 Ağustos , 2008 Gönderi tarihi: 20 Ağustos , 2008 Gerek yok bu kadar düşünmeye;ABD çıkarına ters düşerse İran'a saldırır.O Irakta alması gerekeni aldı.Ölenler kimin umrunda?Türkiye ne mi yapar?AKP miz teskere için o kadar çırpınmıştı ki;kesin bu sefer çıkartır ve beraber İran'ı işgal ederiz.Ne güzel dostluk ya! Alıntı
Φ hakanaytac Gönderi tarihi: 20 Ağustos , 2008 Yazar Gönderi tarihi: 20 Ağustos , 2008 Gerek yok bu kadar düşünmeye;ABD çıkarına ters düşerse İran'a saldırır.O Irakta alması gerekeni aldı.Ölenler kimin umrunda?Türkiye ne mi yapar?AKP miz teskere için o kadar çırpınmıştı ki;kesin bu sefer çıkartır ve beraber İran'ı işgal ederiz.Ne güzel dostluk ya! bu durumda bir dünya savaşının çıkması işten bile değildir. zaten kafkaslar yüzünden gerilen, abdnin yanına aldığı "sömürgelerle" birlikte rusya tarafında olan Çin, İran, Güney Amerika ülkeleri vs. karşılıklı çatışmalarla bu ipler kopma noktasına gelecektir. bu durumda bir dünya savaşı da çıkabilir. gerçi bunun adı şimdilik konamaz çünkü dünya savaşlarının adları karşılıklı çatışmaların bütün dünyayı etkilediği ve yıkımın çok yüksek olmasından dolayı daha sonradan kondu. "KÜRESELLEŞME" nedeniyle de bütün dünyayı etkileyecek olan bu savaş da sıralamada 3. olacaktır.. Alıntı
Φ mavi olmayan gökyüzü Gönderi tarihi: 20 Ağustos , 2008 Gönderi tarihi: 20 Ağustos , 2008 bu durumda bir dünya savaşının çıkması işten bile değildir.zaten kafkaslar yüzünden gerilen, abdnin yanına aldığı "sömürgelerle" birlikte rusya tarafında olan Çin, İran, Güney Amerika ülkeleri vs. karşılıklı çatışmalarla bu ipler kopma noktasına gelecektir. bu durumda bir dünya savaşı da çıkabilir. gerçi bunun adı şimdilik konamaz çünkü dünya savaşlarının adları karşılıklı çatışmaların bütün dünyayı etkilediği ve yıkımın çok yüksek olmasından dolayı daha sonradan kondu. "KÜRESELLEŞME" nedeniyle de bütün dünyayı etkileyecek olan bu savaş da sıralamada 3. olacaktır.. Bakın bu noktayı gözden kaçırmışım.Bir dünya savaşı;bana sadece yağma,ölüm ve yıkımı anımsatıyor.Peki olur mu?Aslında ben ABD nin kolay kolay İran'a saldıramayacağı kanısındayım.Ama çıkar gereği neden olmasında demeden de edemiyorum.Kimse ABD'nin Irak'ı işgal edeceğini tahmin etmiyordu.S hüseyin'inin ben senden güçlüyüm propagandası ve Iraklıları uyandıran bombalar.Irak bugün ABD egemenliğinde;en azından askeri.İsrail ise zaten ABD nin adamı.Peki ABD bunlara da güvenerek,kendi adlandırdığı projeler adına İran'a da saldırır mı? Bunu da belirtmeden geçemeyeceğim.O kadar gülünç gerekçelerle insanları aldatmaya çalışıyor ki ABD bu işgalleri.Kimse de aldanmıyor;o zaman neden herkes tüm yaşananları ABD yamasıyla kabul ediyor.Demokrasi diyen ABD neden Irağa girmeden önce kendi sömürgelerine bunu sunmuyor.Neden İran'ı terör ilan ederken dünya üzerinde estirdiği terörü görmüyor ve neden dünya bunu farkındayken herkes yine susuyor...?Cevabı basit ve bu cevap da ABD İrana saldırır dedirtiyor. Bir dünya savaşı;yeni bir dünya savaşı.Birinci dünya savaşı emperyalizmi;ikincisi intikamı ve üçünçüsü de yeni dünya kaynaklarını tarihle anlatacak.Çok basit olacak bu tarih kağıt üzerinde.Bizler dünya savaşlarının yitirdiklerini nasıl umarsızca dinliyorsak yarın da yitirdiklerimizi böyle dinleyecek.Az önce haberlerde KAFKAS İTTİKAFI projesinin dünyada ki yankıları veriliyordu.Rusya iyi niyet demekle yetinmiş,Ermenistan olumlu.İlginç gelen ise ABD d işl bakanının bunu bilmediğini söylemesi.Pek inandırıcı gelmedi bana.Sanki birileri insanların kaderlerini masa başında insanı yok sayarak tayin edip,çiziyor.Kafkasyada ki savaşı daha çözemedim;daha doğrusu ateşkes mantığını.ABD İrana saldırırsa kaynayan kazan taraf olur ve belki de dediğiniz gibi yeni bir savaş çanları çalınır.Yıllardır halledilmeyen sorunlar ve kolay kolay affedilmeyecek geçmişler.Kafkasya da bu var.Ya ABD bundanda çıkarına koşarsa...? Alıntı
Φ nyx-fallen angel Gönderi tarihi: 20 Ağustos , 2008 Gönderi tarihi: 20 Ağustos , 2008 Suan ki duruma bakarsak saldircani sanmiyorum. Ilk hangi Baskan secilcene bakmamiz lazim ve durumu sanil gorceklerine... Saldirirlarsa bu sefer Irak gibi sessiz kalmicaklari kesin iran kendilerine gore guclu bir Ulke ve bu herkez icin telikeli olabir. 3. Dunya savasina gelince bir le ikiden hic mi ogrenmedi bu insanlar? Aslinda bu zamanda hic bir savasin olmamasi gerek. hangi ulke olursa olsun Politiklerine zaten hic guvenmem ben. Herkez guc pesinde para pesinde ( Ulkeler yani )olan hep Millete oluyor sucsuz insanlara....... Alıntı
Φ mavi olmayan gökyüzü Gönderi tarihi: 20 Ağustos , 2008 Gönderi tarihi: 20 Ağustos , 2008 3. Dunya savasina gelince bir le ikiden hic mi ogrenmedi bu insanlar? Aslinda bu zamanda hic bir savasin olmamasi gerek. hangi ulke olursa olsun Politiklerine zaten hic guvenmem ben. Herkez guc pesinde para pesinde ( Ulkeler yani )olan hep Millete oluyor sucsuz insanlara....... Bende imzamı atıyorum.Tabi Angel müsade ederse? Alıntı
Φ nyx-fallen angel Gönderi tarihi: 20 Ağustos , 2008 Gönderi tarihi: 20 Ağustos , 2008 At imzani canim hepimiz atalim 3. Dunya Savasina hayir diye. Belki duyan olur Daha once dedigim gibi benim icin Savaslar anlamsiz ve hepte anlamsiz kalcak sonucta dunya hepimizin birbirimizle yasamayi ogrenmeliyiz beyenmedimizi bombalamakla sorun cozulmuyor Alıntı
Φ hakanaytac Gönderi tarihi: 21 Ağustos , 2008 Yazar Gönderi tarihi: 21 Ağustos , 2008 At imzani canim hepimiz atalim 3. Dunya Savasina hayir diye. Belki duyan olur Daha once dedigim gibi benim icin Savaslar anlamsiz ve hepte anlamsiz kalcak sonucta dunya hepimizin birbirimizle yasamayi ogrenmeliyiz beyenmedimizi bombalamakla sorun cozulmuyor " aaa canım hiç öyle şey olur mu ? çıksın savaş çıksın. biz de bizim topraklarımızı işgal edenlerden intikamımızı alalım. ırak'taki toprakları işgal edelim. musul 82, kerkük 83. vilayetlerimiz olsun. ermenistan'ı yok edelim, azerbaycanla birleştirip kendi topraklarımıza katalım, batıda yunanlıları yenelim onları tarihe gömelim. hatta biraz daha savaşıp eski osmanlı topraklarını yeninden çizelim hatta daha da genişletelim. bütün dünya Türklerden korksun ve hep bu gururla yaşayalım ! dünyaya hakim olalım ve Amerika'dan bir farkımız kalmasın. ancak tüm bunları yaparken Amerika'dan hiçbir farkımız kalmazken biz emperyalizm iddialarını yine reddedelim... !!! " ne dersiniz böyle diyenlerin sayısı bu sefer kaç olur ?? kaç tane aşırı milliyetçimiz yine savaş hayranlığına devam eder ?? Alıntı
Φ nyx-fallen angel Gönderi tarihi: 23 Ağustos , 2008 Gönderi tarihi: 23 Ağustos , 2008 " aaa canım hiç öyle şey olur mu ? çıksın savaş çıksın. biz de bizim topraklarımızı işgal edenlerden intikamımızı alalım. ırak'taki toprakları işgal edelim. musul 82, kerkük 83. vilayetlerimiz olsun. ermenistan'ı yok edelim, azerbaycanla birleştirip kendi topraklarımıza katalım, batıda yunanlıları yenelim onları tarihe gömelim. hatta biraz daha savaşıp eski osmanlı topraklarını yeninden çizelim hatta daha da genişletelim. bütün dünya Türklerden korksun ve hep bu gururla yaşayalım ! dünyaya hakim olalım ve Amerika'dan bir farkımız kalmasın. ancak tüm bunları yaparken Amerika'dan hiçbir farkımız kalmazken biz emperyalizm iddialarını yine reddedelim... !!! " ne dersiniz böyle diyenlerin sayısı bu sefer kaç olur ?? kaç tane aşırı milliyetçimiz yine savaş hayranlığına devam eder ?? Bana mi sordunuz sorulari genel olarak mi Oyle diyenlerin sayisi kac olur bilmem. Ben herkes yapalim derse yapilsin diye dusunenlerden dilim cunku. Milliyetci olmadigim icin kac tanesi savas hayranligina devam eder bilmiyorum. Ama biz simdi 3. Dunya Savasindan konusuyoruz degil mi? Yani herkes herkese karsi sonuc ne olur? Bakalim bir le ikiye. Ilk bir suru olu ve bu oluler sucsuzlar genelde sonra ekonomi denisir yine, Dinler denise bilir ( kim yencek kim yenilcek bilinmiyor nasil olsa insan, okullarda yeni tarih kitaplari olcak ( yine agaclar kesilcek bosuna), yeni dusmanlar cikcak vs vs Savas yine bir sey getirmicek yani. Yok halen savasa karsiyim ben. Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.