Φ hakanaytac Gönderi tarihi: 15 Ağustos , 2008 Gönderi tarihi: 15 Ağustos , 2008 İslam'ın anlamı ve Putin'in İslam anlayışı üzerine Kur?an 'ın, bir tek yerde etimolojiyle uğraşması, onun da dinin adı meselesi olması son derece dikkat çekicidir. İslam kelimesinin, bizzat Kur?an'ın verilerine göre, iki kökü bulunmaktadır. Bunlardan biri olan ?silm?, barış anlamına gelmekte ve bugünkü Arapça'da da aynen kullanılmaktadır. İkinci kök olan ?selam? ise huzur ve esenlik anlamına gelmektedir. İslam, işte bu iki kökten gelen bir kelimedir. O halde, İslam, esenlik ve barış için Yaratıcı'ya teslim olmak demektir. Görüldüğü gibi, Kur'an dininin her şeyden önce adında barış vardır. İslam'ın muhtevasında da, bütün insanlığı kucaklayan bir barış mesajı vardır; paylaşım ve insana saygı vardır. Bunun bir uzantısı olarak, Kur'an'da, hiçbir ayırıma gidilmeden insanın ürettiği bütün evrensel değerler kucaklanmaktadır. Ne yazık ki, dünyada, özellikle Batı'da İslam denildiği zaman, bu, bir grubun veya sistemin adı gibi algılanıyor; oysa Kur'an, İslam kelimesini, bir grubun veya sistemin adı gibi değil, evrensel barış ve esenlik anlamında kullanmaktadır. İslam bir adı değil, bir tavrı ifade eder. Daha doğrusu, İslam bir kampın değil, belirli bir algılayış ve yaşayış biçiminin adıdır. Kur'an, bütün medeniyetleri, insanlığın bütün mirasını değerlendirir, insana mutluluk getirici bütün değerleri İslam kavramı içinde ve şemsiyesi altında ele alır. Çok önemli bir nokta, İslam?ın, bütün peygamberlerin ortak mesajlarının adı olmasıdır. Bir başka ifadeyle, barış ve esenlik için değer üreten ve Yaratıcı'ya teslim olan, Yaratıcı dışında hiçbir kavram, kurum ve kişiye teslim olmayan bütün anlayışlar İslam?dır. Bir başka önemli nokta da, Kur'an?ın nüfus kâğıdıyla asla uğraşmamış olmasıdır. Kur'an, söz ve iddiaya değil, niyete ve eyleme bakar. Açık ifadesiyle, Yahudilerden, Hıristiyanlardan, Sâbiîlerden ve Kur'an?a inananlardan üç koşulu yerine getiren herkes cennete gider. Yani Müslüman, nüfus kâğıdında ne yazarsa yazsın, yeterlilik şartları olan şu üç değeri taşıyan kişidir: 1. Yaratıcı kudrete iman, 2. Âhirete yani hayatın ölüm dediğimiz dönüşümle bitmediğine iman, 3. Barış ve esenlik için değer üretmek, insanlığa hizmet vermek. Sayılan üç koşulu yerine getirenler, ?kurtulanlar?dır; insan olmanın onur burcu onlarındır. Nüfus kâğıdının ise Yaratıcı katında hiçbir anlamı yoktur. İSLAM DÜNYASI HANGİSİ? Bazı eserlerimde, Kur'an'dan hareketle yeni bir İslam dünyası tarifi yaptım. Bugünün İslam dünyasının özellikleri ise bu tarifteki özelliklere neredeyse hiç uymamaktadır. Kur'an'ın muhatabı insandır. Kur?an?ın, insan hayatına sokmak istediği değerler ile günümüzün ?sözde Müslümanlar?ının yaşantıları apayrı şeylerdir. Kur?an?dan hareketle bir değerlendirme yapıldığında, bugünkü İslam dünyası tarafından gerçek İslam değerlerinin çok az bir kısmının karşılandığı ortaya çıkar. İnsanlık, Kur'an'ın listesindeki değerler üzerinden bir puanlamaya tâbi tutulduğunda, ?İslam dünyası? diye bilinen camianın aldığı puanın, on üzerinden iki ya da üçü geçmediği; yedi-sekiz-dokuz gibi yüksek puanları başkalarının aldığı görülür. Özetle, İslam deyince ne anlamamız gerektiği, bana göre Müslüman dünyada, hatta İslam'la bir biçimde ilgilenen bütün coğrafyalarda, en ciddî meseledir. Bu mesele, Kur?an?dan hareketle çözüme ulaştırılmadan ne İslam dünyası rahat yüzü görebilir, hatta ne de insanlık dünyası. PUTİN?İN TEK SÖZLE BAŞLATTIĞI DEVRİM Sevindirici olan bir şey var: Avrasya coğrafyasının en büyük ülkesi olan Rusya?nın dirayetli devlet başkanı Putin, İslam ve Müslümanlar meselesinin ele alındığı bir toplantıda şu sözü söylemiştir: ?Biz, İslam ve Müslüman dendiğinde Kur?an?ı anlamak zorundayız ve ben böyle anlıyorum.? İtiraf edelim ki, bu sözü biz bugüne kadar, değil bir gayri Müslim devlet başkanından, Müslüman devlet adamlarından bile duyamadık. Oysaki işin esası bu sözdür, çözüm reçetesi bu sözdedir. İslam?ın dostu da düşmanı da geleneğin ?İslam? dediğini dünyanın önüne çıkardı ve hepsi diyalog veya kavgasını onunla yürüttü. Böyle olunca da ne diyalogdan hayır çıktı ne kavgadan kurtulmak mümkün oldu. Dünyanın, ?Müslüman ve İslam? dendiğinde Kur?an?ı anlamaya başladığı gün, insanlığın mutluluk ve huzur yolunda en güçlü adımı attığı gün olacaktır. Biz bu gerçeği, Batı dünyasına yıllardır anlatmaya çalıştık ama ne yazık ki onların İslam?a düşmanlıkları ve kısa vadeli çıkarları bizi anlamalarını engelledi. Putin, bir cümleyle büyük bir devrim yapmıştır. Biz bunu, küresel ölçekte bir devrim sayıyoruz. 20. Yüzyıl?ın en büyük devrimlerinden birini, komünizmi tarihe gömerek Gorbaçov yapmıştı; 21. Yüzyılı?ın en büyük devrimlerinden birinin ilk adımını da, bana göre, bir başka Rus devlet başkanı, Putin attı. Umarız, Putin?in telaffuz ettiği bu muhteşem fark ediş, başta Müslüman devlet adamları olmak üzere, diğer bütün liderler tarafından da fark edilir ve insanlığa mutluluk ve barış yolunda yeni bir kapı açılır. Alıntı
Φ TAKLAMAKAN Gönderi tarihi: 15 Ağustos , 2008 Gönderi tarihi: 15 Ağustos , 2008 Kurani kendi dilinde anlayarak okuyan , dinden cikar. Yada sonunda taliban benzeri bir sey cikar ortaya. Onlar Kurana gore yasiyor ya. Saygilar. Alıntı
Φ hakanaytac Gönderi tarihi: 15 Ağustos , 2008 Yazar Gönderi tarihi: 15 Ağustos , 2008 Kurani kendi dilinde anlayarak okuyan , dinden cikar. Yada sonunda taliban benzeri bir sey cikar ortaya. Onlar Kurana gore yasiyor ya. Saygilar. bunu herhalde, insanların kuranı kendi dillerinde okuyup onun gerçek yüzünü görmesi konusunda söyleyip dinden çıkacaklarını iddia ettin. ancak ben kuranda, şahsen bana ters gelen sözlerin yanlış aktarıldığını, çarpıtıldığını düşünüyorum... Alıntı
Φ TAKLAMAKAN Gönderi tarihi: 15 Ağustos , 2008 Gönderi tarihi: 15 Ağustos , 2008 Tevbe 23- Ey iman edenler! Eğer babalarınız ve kardeşleriniz imana karşılık küfürden hoşlanıyorlarsa, onları dost edinmeyiniz. Sizden her kim onları dost edinirse işte onlar da zalimlerin ta kendileridir. Mücâdele 22, Allah'a ve ahiret gününe inanan bir toplumun -babaları, oğulları, kardeşleri, yahut akrabaları da olsa- Allah'a ve Resulüne düşman olanlarla dostluk ettiğini göremezsin. İşte onların kalbine Allah, iman yazmış ve katından bir ruh ile onları desteklemiştir. Onları içlerinden ırmaklar akan cennetlere sokacak, orada ebedi kalacaklardır. Allah onlardan razı olmuş, onlar da Allah'tan hoşnut olmuşlardır. İşte onlar, Allah'ın tarafında olanlardır. İyi bilin ki, kurtuluşa erecekler de sadece Allah'ın tarafında olanlardır Birisiyle dost olmanın temelinde sevgi yatar. Zaten sevgi olmadan dost olmak mümkün değildir Peki bir müslümanın anası,babası,kardeşleri,en yakın akrabaları inanmıyor diye onlardan nefret etmesi,sevmemesi mümkünmü? Eğer mümkün ise en başta muhammedin bunu becerebilmesi gerekir değilmi? Kasas 56 (Resulüm!) Sen sevdiğini hidayete erdiremezsin; bilakis, Allah dilediğine hidayet verir ve hidayete girecek olanları en iyi O bilir. Diyanet Vakfı Meali Meali 56. Ayet Açıklaması Rivayete göre, Resul-i Ekrem (s.a.), amcası Ebu Talip’e hitaben şöyle buyurmuştu: “La ilahe illallah” de ki, kıyamet günü senin lehine şehadette bulunayım. Ebu Talip ise, “Kureyş kadınları beni kınarlar, korkudan bunu söyledi derler. Eğer böyle demeyecek olsalardı, müslüman olup seni sevindirirdim” demişti. Hz. Peygamber’in, çok sevdiği, önemli yardımlarını gördüğü amcasının hidayeti için böyle çırpınışı üzerine bu ayet nazil oldu. Eeee hani ne oldu,hani en yakın akrabalar bile dost edinlmeyecek,sevilmeyecekti.Muhammedin canı canda başkalarının canı patlıcan mı? Muhammed tevbe 23 e aykırı davrandığından zalimlerden olmuştur. Bir daha bakalım o ayete. Tevbe 23- Ey iman edenler! Eğer babalarınız ve kardeşleriniz imana karşılık küfürden hoşlanıyorlarsa, onları dost edinmeyiniz. Sizden her kim onları dost edinirse işte onlar da zalimlerin ta kendileridir Mücadele 22 ye görede muhammedin,allaha ve ahirete inanmadığı ortaya çıkmaktadır Mücâdele 22, Allah'a ve ahiret gününe inanan bir toplumun -babaları, oğulları, kardeşleri, yahut akrabaları da olsa- Allah'a ve Resulüne düşman olanlarla dostluk ettiğini göremezsin. Sn Hakanaytac , Sn hoppa'dan bir alinti yaptim. Saygilar. Alıntı
Φ hakanaytac Gönderi tarihi: 15 Ağustos , 2008 Yazar Gönderi tarihi: 15 Ağustos , 2008 Sn Hakanaytac , Sn hoppa'dan bir alinti yaptim. Saygilar. evet, bunlar "burada her soruya cevap verilir " başlığındaki sorularıma da cevap veriyor. zira ben orada "her soruya cevap veren"arkadaştan yanıt alamamıştım. eğer o başlığı okuduysanız bu yazının tam o da o yazıya cevap verdiğini görmüşsünüzdür. ben de diyorum ki, Allah böyle bir ayrım yapmamıştır, yapamaz. ortada bir tezatlık, bir çelişki olduğu ortadadır. tek değiştirilmeyen kitap Kur'andır diyenler hoşgörülü olduğu söylenen dinin kitabında bu ifadelerin bulunduğunu görünce ne diyecekler merak ediyorum. sonuç olarak Allah böyle bir ayrım yapmamıştır diye düşünerek bunun ya yanlış anlatıldığını ya da değiştirildiğini düşünüyorum. hem Kur'an ilk başlarda insanlara ezberletilerek bir araya toplandığı ve sonradan kitap olduğunu düşünürsek bunun değiştirilmesi çok kolaydır !! Alıntı
Φ TAKLAMAKAN Gönderi tarihi: 15 Ağustos , 2008 Gönderi tarihi: 15 Ağustos , 2008 evet, bunlar "burada her soruya cevap verilir " başlığındaki sorularıma da cevap veriyor. zira ben orada "her soruya cevap veren"arkadaştan yanıt alamamıştım Evet cevap alamayanlar kervanina bir kisi daha eklenmis te haberimiz yokmus. Sn hakanaytac, Sn birvarmishicyokmus un iyi niyetle bu basligi actigina inaniyorum. Ama karsisindakiler sn dayi nin dedigi gibi disli cikti. Oyle ateistler var ki Kurani siradan bir muslumandan daha iyi bilirler. Mesela sn BrainSplapper bunlardan biri. Sn hoppanin inanisini bilmiyorum ama kuran konusunda mukemmeldir. Saygilar. Alıntı
Φ hakanaytac Gönderi tarihi: 15 Ağustos , 2008 Yazar Gönderi tarihi: 15 Ağustos , 2008 Evet cevap alamayanlar kervanina bir kisi daha eklenmis te haberimiz yokmus. Sn hakanaytac, Sn birvarmishicyokmus un iyi niyetle bu basligi actigina inaniyorum. Ama karsisindakiler sn dayi nin dedigi gibi disli cikti. Oyle ateistler var ki Kurani siradan bir muslumandan daha iyi bilirler. Mesela sn BrainSplapper bunlardan biri. Sn hoppanin inanisini bilmiyorum ama kuran konusunda mukemmeldir. Saygilar. ben inanıyorum, aslında inanmak istiyorum. ama karşıma o kadar garip ve akıldışı, insanlıkdışı şeyler geliyor ki bu dinde olamaz diyorum. ben de sorularımı kesinlikle iyi niyetli biçimde soruyorum "birvarmışbiryokmus" adlı arkadaşa. ama görüyorum ki onlar bizi her denileni kayıtsız biçimde kabul edeceğimizi düşündüler. ancak biz diğerleri gibi olmadığımız ve düşündüğümüz için açıklamalar yeterli olmuyor... bizden herhalde bıktılar ve cevap vermekten vazgeçtiler artık Alıntı
Φ TAKLAMAKAN Gönderi tarihi: 15 Ağustos , 2008 Gönderi tarihi: 15 Ağustos , 2008 Sn hakanaytac , Cevap verebılecek mantıkı tatmın ıceren savunma kalmaz ıse... Cevap vermez sınız , olay unutulur. Yapılan budur. Materyalıst temelde dusunen kımselere de , zaten verebıleceklerı cevap kıstlıdır. yetersızdır. Ispattan mahrumdur. En son olarakta Ay ın yarılması olayında , konunun ıspatlanamayacagı belırtıldı zaten. Ustelık her soruya cevap verecegını ıddıa eden kısı tarfından. Ispatlanamaz.. Cunku olmamıstır. Sadece ıman edılır. Oldu mu oldu. Hadı oldu. Ay da yarıldı... Muhammed de uzaya katır turunden bır hayvan olan burak ıle uctu... Oldu mu Oldu... Alıntı
Φ canımıncanı Gönderi tarihi: 15 Ağustos , 2008 Gönderi tarihi: 15 Ağustos , 2008 İslam'ın anlamı ve Putin'in İslam anlayışı üzerine Kur?an 'ın, bir tek yerde etimolojiyle uğraşması, onun da dinin adı meselesi olması son derece dikkat çekicidir. İslam kelimesinin, bizzat Kur?an'ın verilerine göre, iki kökü bulunmaktadır. Bunlardan biri olan ?silm?, barış anlamına gelmekte ve bugünkü Arapça'da da aynen kullanılmaktadır. İkinci kök olan ?selam? ise huzur ve esenlik anlamına gelmektedir. İslam, işte bu iki kökten gelen bir kelimedir. . . . bu sözler alıntımı yoksa sizin fikirlarinizmi bilmem ama ben aynı fikirdeyim. yalnız dünya kuran ı okuyor ve anlıyor biz okuyup anlamıyoruz tek fark burda biz genelde kulaktan kulaga kişilerin işine geldigi gibi yonttugu bir islam dini yaşıyoruz . Alıntı
Φ hakanaytac Gönderi tarihi: 15 Ağustos , 2008 Yazar Gönderi tarihi: 15 Ağustos , 2008 bu sözler alıntımı yoksa sizin fikirlarinizmi bilmem ama ben aynı fikirdeyim. yalnız dünya kuran ı okuyor ve anlıyor biz okuyup anlamıyoruz tek fark burda biz genelde kulaktan kulaga kişilerin işine geldigi gibi yonttugu bir islam dini yaşıyoruz . başlığın devamına (açıklamasına) bakmadınız herhalde. yaşar nuri öztürk'ün makalesi... Alıntı
Φ canımıncanı Gönderi tarihi: 15 Ağustos , 2008 Gönderi tarihi: 15 Ağustos , 2008 başlığın devamına (açıklamasına) bakmadınız herhalde.yaşar nuri öztürk'ün makalesi... pardon anlamalıydım lakin bir an dikkatimi dagıtacak bir olay yaşandı kafam karıştı olay neydi merak ederseniz bir sürü serçe kuşu halka olmuş cıglık atıyorlardı yazıyı acele postaladım daha vardı oysa yazacaklarım koştum balkona bir kedi agzında minik bir serçe etrafında ötüp çıtpınan serçeler kediyi kovaladım ama agzında minik yavruyla kaçtı kuşları görmeliydiniz artık kimseye kuş beyinli demeyecegim Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.