Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Bu başlık altında geçmişten günümüze kadarki ateistlerin dini psikolojilerinden bahsetmeyeceğim.Dini konulu başlıklar altında yazan ateist arkadaşlarda gördüğüm dinle ilgili psikolojik hal görüşlerimi naçizane bireysel dile getireceğim.Bu hususta en çok dikkatimi çekense ateistlerin dindarlar kadar,hatta dindarlardan daha fazla dinle ilgili malumata sahip olmaları.Bu durumu tabii karşılamak lazım diyecek arkadaşlar çıkabilir.Dini en ince ayrıntısına kadar öğrenip sonra ateistliği seçtim diyenler vardır.Ya da dinle ilgili fazla bir bağı olmayıp kendi fikrini savunmak için dinle ilgili ziyadesiyle malumat sahibi oluyordur.Ne şekilde bilgi sahibi olursa olsun psikolojik bağlamda sahip oldukları dini bilgileri kendi ideolojileri doğrultusunda din olgusuna karşı hat safhada bir azimle karşı tez olarak kullanmaktadırlar.Burda önemli olan ateist olabilirsin bu noktada dinle fazla bir bağın kalmamıştır.Bu ideolojinin misyonerliğini yapma psikolojsi nerden kaynaklanmaktadır?Dini inkar etmenin faaliyetini göstermek,dini çürütmek inaçlıyı inançsız yapmak ateizmin verdiği psikoljinin bir misyonu mudur?Bu faaliyet bireysel anlamda kendi fikirlerinin doğruluğunu ispat etmenin tatmin psikolojisini mi içermektedir daha farklı bilinçli bir faaliyet midir?Din bir ateiste kendisine dokunmadığı hallerde dahi sürekli onu ortadan kaldırma rahatsızlığını niçin verir?Bir ateist bir inançlıyı ateist yaptığında kendi ideoljisinin anlamlandırdığı bir hazzı mı yaşar?Bu şekilde anlamlandırılmış mücadele verme değeri de yoksa hangi içsel hissin tezahürüdür bu mücadele?Ateistlik bireysel yaşamanın ötesinde geneli kapsayacak bir ideoloji taşıyorsa içinde buna bilimi karıştırmanın mantığı nedir?Bilim temelinde ateistlik olan komünizm,sosyalizm gibi yaşam felsefeleri kanunu mu ortaya koymuştur?Bu felsefelerle işim yok bireysel ateistim deniliyorsa ateşli bir ateizm savunucusu olmanın,sürekli bunun mücadelesini vermenin gereği nedir?

MUHABBETLE...

Gönderi tarihi:
Bu başlık altında geçmişten günümüze kadarki ateistlerin dini psikolojilerinden bahsetmeyeceğim.Dini konulu başlıklar altında yazan ateist arkadaşlarda gördüğüm dinle ilgili psikolojik hal görüşlerimi naçizane bireysel dile getireceğim.Bu hususta en çok dikkatimi çekense ateistlerin dindarlar kadar,hatta dindarlardan daha fazla dinle ilgili malumata sahip olmaları.Bu durumu tabii karşılamak lazım diyecek arkadaşlar çıkabilir.Dini en ince ayrıntısına kadar öğrenip sonra ateistliği seçtim diyenler vardır.Ya da dinle ilgili fazla bir bağı olmayıp kendi fikrini savunmak için dinle ilgili ziyadesiyle malumat sahibi oluyordur.Ne şekilde bilgi sahibi olursa olsun psikolojik bağlamda sahip oldukları dini bilgileri kendi ideolojileri doğrultusunda din olgusuna karşı hat safhada bir azimle karşı tez olarak kullanmaktadırlar.Burda önemli olan ateist olabilirsin bu noktada dinle fazla bir bağın kalmamıştır.Bu ideolojinin misyonerliğini yapma psikolojsi nerden kaynaklanmaktadır?Dini inkar etmenin faaliyetini göstermek,dini çürütmek inaçlıyı inançsız yapmak ateizmin verdiği psikoljinin bir misyonu mudur?Bu faaliyet bireysel anlamda kendi fikirlerinin doğruluğunu ispat etmenin tatmin psikolojisini mi içermektedir daha farklı bilinçli bir faaliyet midir?Din bir ateiste kendisine dokunmadığı hallerde dahi sürekli onu ortadan kaldırma rahatsızlığını niçin verir?Bir ateist bir inançlıyı ateist yaptığında kendi ideoljisinin anlamlandırdığı bir hazzı mı yaşar?Bu şekilde anlamlandırılmış mücadele verme değeri de yoksa hangi içsel hissin tezahürüdür bu mücadele?Ateistlik bireysel yaşamanın ötesinde geneli kapsayacak bir ideoloji taşıyorsa içinde buna bilimi karıştırmanın mantığı nedir?Bilim temelinde ateistlik olan komünizm,sosyalizm gibi yaşam felsefeleri kanunu mu ortaya koymuştur?Bu felsefelerle işim yok bireysel ateistim deniliyorsa ateşli bir ateizm savunucusu olmanın,sürekli bunun mücadelesini vermenin gereği nedir?

MUHABBETLE...

Sayın fuzuli,sizinle benim aramda fazla bir fark yok.Sizde ateistsiniz bende.Siz, islam hariç diğer tüm dinleri ve ilahları red edersiniz ben ise onlarla birlikte artı islamı da. Aramızda sadece sayı farkı var,nitelik değil.Dolayısıyla bize getirdiğin eleştiriler aynen sizler içinde geçerli,hatta daha fazlası ile.

Sadece bir örnek vereyim

Mesela hiç bir ateist bir binaya çıkıp yüksek sesle islam masaldır diye bağırmaz.Ama müslümanlar günde beş kere minarelerden son derece yükses sesle bağırarak,allahın dışındaki tüm ilahları yok sayarlar.

Bilmem anlatabildimmi ?

Gönderi tarihi:
............................

Din bir ateiste kendisine dokunmadığı hallerde dahi sürekli onu ortadan kaldırma rahatsızlığını niçin verir?Bir ateist bir inançlıyı ateist yaptığında kendi ideoljisinin anlamlandırdığı bir hazzı mı yaşar?Bu şekilde anlamlandırılmış mücadele verme değeri de yoksa hangi içsel hissin tezahürüdür bu mücadele?Ateistlik bireysel yaşamanın ötesinde geneli kapsayacak bir ideoloji taşıyorsa içinde buna bilimi karıştırmanın mantığı nedir?Bilim temelinde ateistlik olan komünizm,sosyalizm gibi yaşam felsefeleri kanunu mu ortaya koymuştur?Bu felsefelerle işim yok bireysel ateistim deniliyorsa ateşli bir ateizm savunucusu olmanın,sürekli bunun mücadelesini vermenin gereği nedir?

MUHABBETLE...

Başlığın uzantısındaki "İnanç niçin bu kadar rahatsızlık veriyor?" görüşünü "inanç dayatmaları niçin bu kadar rahatsızlık veriyor?" olarak yazasa idin, zaten sen de o kadar soruyu sormazdın. Cevaplarını kendiliğinden çıkarabilirdin. Zira inanç adı altında Türk toplumuna dayatılanın, Arapların ortaçağ sosyal yaşantısının ahlaki değerleri olduğunu sen de biliyorsun.

Yüzlerce dayatma yüzlerce kez yazıldı forumlarda. Isıtıp ıstıp sunmanın faydası nedir? Dayatmalara karşı çıkılmasının nedeni; özgürlük, kardeşlik, demokratlık ve laiklik anlayışındandır. Bunu bal gibi de biliyorsun.

Gönderi tarihi:
Başlığın uzantısındaki "İnanç niçin bu kadar rahatsızlık veriyor?" görüşünü "inanç dayatmaları niçin bu kadar rahatsızlık veriyor?" olarak yazasa idin, zaten sen de o kadar soruyu sormazdın. Cevaplarını kendiliğinden çıkarabilirdin. Zira inanç adı altında Türk toplumuna dayatılanın, Arapların ortaçağ sosyal yaşantısının ahlaki değerleri olduğunu sen de biliyorsun.

Yüzlerce dayatma yüzlerce kez yazıldı forumlarda. Isıtıp ıstıp sunmanın faydası nedir? Dayatmalara karşı çıkılmasının nedeni; özgürlük, kardeşlik, demokratlık ve laiklik anlayışındandır. Bunu bal gibi de biliyorsun.

Dayatmaya tepkinin dayatmayla olması gerekir mi peki,madem bu kadar demokratsınız. Şimdi ben tutup Ankara nın Bilkent bölgesine türbanımla gitsem,adamlar bana özgürlük,kardeşlik boyutunda mı bakıyor?hayır benden çoğu nefret ediyor ,şahidim,hem de hiç tanımadıkları halde..neden ,çünkü şekilsellik,peki anlamıyor muyum,evet,kara çarşaflı bazı bayanlarla(geleneksel olmayan çarşaflılarla) olan deneyimlerimden sonra, çok çok iyi anlıyorum beni görünce neyin korkusuyla neye tepki veriyorlar.Ama bu demek değil ki hepimiz bunu yaparken doğruyuz ya da yanlışız.Bence kusura bakmayın ama biz artık bitik bir ülkeyiz,çoktan bölündü parça parça oldu insanlar ,son rutuşlar kaldı .Ama sizlerin ve bizlerin işte parça parça ayrılıklara tutunmamızda bir nokta atlandı..Nice ateistin annesi belki de müslüman forumda,ya da bir dindarın kanı babası ateist. Peki acaba evlerimizde böyle bir durumda bu kadar hararetli ya da bazen saygı yitirilerek tartışmalara giriyor muyuz?Hayır bunu yapmıyoruz ya da en az kırıcıkla geçiştiriyoruz ve yanyana güvenle yaşamaya devam ediyoruz.İşte bu ailelik kavramını ,bir milli değerde değerlendiremiyoruz. Tamamen hayatlar aile dışına karşı tepkisel ve çıkarcı bence..Değerlerimiz bitiyor.Yan yana yaşayamaz hale getirmeye çalışıyorlar,bizlerde medyayla,kitaplarla,dergilerle,çevremizle buna destek veriyoruz.Adamlar bu kadar başarılı olmalarıyla övünsünler,cidden alkış diyorum ..

"özgürlük, kardeşlik, demokratlık ve laiklik " ,işte tamda bu noktada ben dünyada Kuran Ehlinin günü gelsin diye dua ediyorum,İncil Ehlinin de günü gelsin,Kutsal Kitabı hayatına aktarabilmiş hatta Kitabı olmadan bile İbrahim misali mümin olabilmiş imanlıların günü gelsin.İşte o zaman siz ,heralde size durmadan yardım için çabalayan insanlara sessiz kalmayı tercih edersiniz.Çünkü o gün,cidden bu insanlar sizin tehdidiniz değil,güvenliğiniz olacaktır,siz özünüzü iyi tutmayı başarabildiğiniz sürece.Zulmün olmadığı yerde,bozgunculukta aşırılığın olmadığı yerde,Kuran ehli demek ,etrafınızda güveneceğiniz karşılıksız verebilen insanlar demektir ki,İnşallah hepimizin görmesi hepimize nasip olur.Ha bunları söylerken ben yeterince iyi bir kul muyum,hayır,hep söylerim,değilim.Ama çoğu bunu öyle bilir,çünkü öyle olmak zorundayım.Benden dolayı dinime laf söyleyeceklerse,çevremde ona göre davranmalıyım.Belki,İnşallah zamanla özümde buna alışır.Kötü olan her kavrama ulaşmak aslında çok kolaydır hayatta,ama iyi olan her değer zordur nedense..Rabbim tek yardımcım..

Gönderi tarihi:
Sayın fuzuli,sizinle benim aramda fazla bir fark yok.Sizde ateistsiniz bende.Siz, islam hariç diğer tüm dinleri ve ilahları red edersiniz ben ise onlarla birlikte artı islamı da. Aramızda sadece sayı farkı var,nitelik değil.Dolayısıyla bize getirdiğin eleştiriler aynen sizler içinde geçerli,hatta daha fazlası ile.

Sadece bir örnek vereyim

Mesela hiç bir ateist bir binaya çıkıp yüksek sesle islam masaldır diye bağırmaz.Ama müslümanlar günde beş kere minarelerden son derece yükses sesle bağırarak,allahın dışındaki tüm ilahları yok sayarlar.

Bilmem anlatabildimmi ?

Itiraf etmem gerekki bu sekilde daha evvel dusunmemistim, verdiginiz ornek hakkinda. Tesekkurler!

Gönderi tarihi:
Bu hususta en çok dikkatimi çekense ateistlerin dindarlar kadar,hatta dindarlardan daha fazla dinle ilgili malumata sahip olmaları.

Bunu sebebi, bence Islam dini Muslumanlarin kendi akıl, muhakemelerini, mantıklarini ve düşünmek kapasitelerini ikna etmesine israr ediyor. Milyonlarca Musluman hafizlar var, Kurani ezbere biliyorlarmis. Bu hafizlardan biri ile tanistim. Kurani anladigi yok. Yalniz ezberlemis. Sizin Dindar dediginizle ne kast ettiginiz bilmiyorum. Dindar demekle ne okudugunuz kabul etmekmi? Dindar demekle Imamdan ne duydugunuzu kabul etmekmi?

Zannedersem, bu sorularin cevabi "evet"dir.

Gönderi tarihi:

Sadece bir örnek vereyim

Bilmem anlatabildimmi ?

Biz Allahin disinda tum ilahlari yok sayiyoruz dogru,

Allahin yanina yerlestirilen ilahlarida yok sayiyoruz,

isin asil garibi, ateistlerinde, varligini bildikleri halde, Allah vardir, ve tektir diye diyememeliridir,

dememe,melerine, engelde, bizim Allahi tek ilah olarak gordugumuzgibi,

onlarinda tabiyati tek ilah olarak gormelerinden kaynaklanmaktadir,

Allah kuranda,

[002.186] [DI] Kullarım sana Beni sorarlarsa, bilsinler ki Ben, şüphesiz onlara yakınım. Benden isteyenin, dua ettiğinde duasını kabul ederim. Artık onlar da davetimi kabul edip Bana inansınlar ki doğru yolda yürüyenlerden olsunlar.

demesine ragmen,

Ateistlerde, tabiyati ilah edinmisler,

Tabiyattan baska ilah yoktur diyorlar, evet belki bunu sozlu olarak demiyorlar,

ama bu ilerde sozlu olarakta demeyecekleri anlamina gelmez,

Ateistler, iymanla bilimselligi birbirine karistirmaktadirlar,

Iyman gormedigimiz halde, Allahi goruyormus gibi inamaktir,

Cunku Allah her seyi kusatmistir.

[004.126] [DI] Göklerde olanlar da, yerde olanlar da Allah'ındır. Allah her şeyi kuşatır.

[006.103] [DI] Gözler O'nu görmez, O bütün gözleri görür. O Latif'tir, haberdardır.

[050.016] [DI] And olsun ki insanı Biz yarattık; nefsinin kendisine fısıldadıklarını biliriz; Biz ona şah damarından daha yakınız.

[056.083] [DV] Hele can boğaza dayandığı zaman,

[056.084] [DV] O vakit siz bakar durursunuz.

[056.085] [E0] Biz ise ona sizden yakınizdir ve lâkin görmezsiniz

[058.007] [DI] Göklerde olanları da, yerde olanları da Allah'ın bildiğini bilmez misin? Üç kişinin gizli bulunduğu yerde dördüncü mutlaka O'dur; beş kişinin gizli bulunduğu yerde altıncıları mutlaka O'dur; bunlardan az veya çok, ne olursa olsunlar nerede bulunurlarsa bulunsunlar, mutlak onlarla beraberdir. Sonra, kıyamet günü, işlediklerini onlara haber verir. Doğrusu Allah her şeyi bilendir.

insansa kendisini oyle yeterli gorduki, bir atimlik sudan yaratildigini unutarak Allaha karsi mustagniy kesildi,

Bir insanimi yaratmak daha zor,

yoksa, koskoca bir kaiynatimi.

hic akletmiyorlarmi.

Yoksa bizde bir yaratik yaratirizmi diyorlar, bir pireyi yaratsinlarda gorelim,

hic dusunmuyorlarmi.?

saygilar.

Evren.

Gönderi tarihi:
..............

Dayatmaya tepkinin dayatmayla olması gerekir mi peki,madem bu kadar demokratsınız.

Ftyod ne zaman özlü cevap vereceğini merak ediyorum. Dayatmanın, demokratlığın anlamını bildiğini sanıyorum. Dayatma, dayatan tarafın, kendisine çıkar sağlayacağını düşündüğü tüketim malı, davranış bicimi ve/veya ideolojiyi, muhtelif seviyelerde şiddet de kullanmak suretiyle diğer bireylere empoze etmesidir. İşte bu dayatma…

Demokratlık ise farklı kültür, farklı kimlik, farklı din, farklı yaşam tarzı, farklı düşünceye sahip insanlara karşı empatik olabilmeyi başarabilmektir. Bu da demokratlık.

Şimdi lutfen söyle bakalım yukardaki tavır ve fiillerin içerisinde hangisinde dayatma fiili aktif. Demokrat insanın dayatmayacağı gözükmüyor mu? Demokrat insanların yapmayacağından bahsederek, dayatma olumsuzluğunu yine paylaştırıp, kamufle etmeye çalışıyorsun galiba.

Şimdi ben tutup Ankara nın Bilkent bölgesine türbanımla gitsem,adamlar bana özgürlük,kardeşlik boyutunda mı bakıyor?hayır benden çoğu nefret ediyor ,şahidim,hem de hiç tanımadıkları halde..neden ,çünkü şekilsellik,peki anlamıyor muyum,evet,kara çarşaflı bazı bayanlarla(geleneksel olmayan çarşaflılarla) olan deneyimlerimden sonra, çok çok iyi anlıyorum beni görünce neyin korkusuyla neye tepki veriyorlar.

Bunu anlayabildiğine sevindim. Oradaki nefret bakışlarının dayatan kesime bir tepki olduğunu anlayabilsen keşke. Bayram resmigeçitlerinde, özel günlerde eski ve yöresel kıyafetler(mehteran, efe, yöresel vs) giyilir. Gelecekte de dayatma olmayacağı bilindiğinden sadece ilginç görülür ve merakla bakılır o kadar. Ama yine o törenlerde Arap kıyafeti giydirilen çocuklara da tepki gösterilir neden? Halk artık bıkmıştır bu Arap ahlakı baskılarından. Evde, okulda, sokakta, mahallede hep baskı…

Ama bu demek değil ki hepimiz bunu yaparken doğruyuz ya da yanlışız.Bence kusura bakmayın ama biz artık bitik bir ülkeyiz,çoktan bölündü parça parça oldu insanlar ,son rutuşlar kaldı.

Haklısın tabii. Ama gelinen bu noktanın, dayatmalarla guruplaşıldığının da farkındasın. Demokrat davranışla, dayatmacı davranışı bir kez daha irdelemeni öneriyorum.

Ama sizlerin ve bizlerin işte parça parça ayrılıklara tutunmamızda bir nokta atlandı..Nice ateistin annesi belki de müslüman forumda,ya da bir dindarın kanı babası ateist. Peki acaba evlerimizde böyle bir durumda bu kadar hararetli ya da bazen saygı yitirilerek tartışmalara giriyor muyuz?Hayır bunu yapmıyoruz ya da en az kırıcıkla geçiştiriyoruz ve yanyana güvenle yaşamaya devam ediyoruz.

Geçen bir arkadaşımız söyledi sana “sizler” ve “bizler” demenin altında yine guruplaşma kastı yatmakta. Okul ya da ailede dahi ahlak ve kültür anlayışları dayatılmadığı sürece guruplaşmalar elbette olmayacak.

Haklı olarak ahlak ve kültür için neyi, kimi referans alacağımızı soracaksın elbette. Çözümü, yerel kabullerimiz olduğunda demokratik davranmak, yerel kabulleri benimsemediğimizde de tüm insanlığın genel kabullerini sahiplenmek. Genel kabullere örnek olarak yine emperyalist ahlakı misal vermeyeceğini umuyorum. İnsan değerini ön plana almış bilimsel ahlakı, kabulleri kast ediyorum.

İşte bu ailelik kavramını ,bir milli değerde değerlendiremiyoruz. Tamamen hayatlar aile dışına karşı tepkisel ve çıkarcı bence..Değerlerimiz bitiyor.Yan yana yaşayamaz hale getirmeye çalışıyorlar,bizlerde medyayla,kitaplarla,dergilerle,çevremizle buna destek veriyoruz.Adamlar bu kadar başarılı olmalarıyla övünsünler,cidden alkış diyorum ..

Çelişki senin “milli değer” anlayışınla benim anlayışımın farklı olmasında. Milli değer olarak bir başka toplumun törelerinin dayatılması milli değer anlayışı olamaz.

"özgürlük, kardeşlik, demokratlık ve laiklik " ,işte tamda bu noktada ben dünyada Kuran Ehlinin günü gelsin diye dua ediyorum,İncil Ehlinin de günü gelsin,Kutsal Kitabı hayatına aktarabilmiş hatta Kitabı olmadan bile İbrahim misali mümin olabilmiş imanlıların günü gelsin.İşte o zaman siz ,heralde size durmadan yardım için çabalayan insanlara sessiz kalmayı tercih edersiniz.Çünkü o gün,cidden bu insanlar sizin tehdidiniz değil,güvenliğiniz olacaktır,siz özünüzü iyi tutmayı başarabildiğiniz sürece.Zulmün olmadığı yerde,bozgunculukta aşırılığın olmadığı yerde,Kuran ehli demek ,etrafınızda güveneceğiniz karşılıksız verebilen insanlar demektir ki,İnşallah hepimizin görmesi hepimize nasip olur.

İşte bak söylediğim gibi. "Milli değer" diyip hemen sokuşturdun araya Arap töre dayatmalarını. Ve “sizi biz kurtaracağız” diyerekten, ölümü gösterip, sıtmaya razı bırakıyorsun.

Ha bunları söylerken ben yeterince iyi bir kul muyum,hayır,hep söylerim,değilim.Ama çoğu bunu öyle bilir,çünkü öyle olmak zorundayım.Benden dolayı dinime laf söyleyeceklerse,çevremde ona göre davranmalıyım.Belki,İnşallah zamanla özümde buna alışır.Kötü olan her kavrama ulaşmak aslında çok kolaydır hayatta,ama iyi olan her değer zordur nedense..Rabbim tek yardımcım..

Umarım Arap ahlakı ile yaşayıp yaşlanırsın. Ama sakın ola ki onu, ailen ve çocukların da dahil olmak üzere hiç kimselere empoze edip dayatma. Yoksa bana demokratlıktan söz edemezsin.

Gönderi tarihi:
Dini en ince ayrıntısına kadar öğrenip sonra ateistliği seçtim diyenler vardır.

Imam hatıp lısesını bıtırıdım. Hemde sınıf bırıncısı olarak. Sınıfımda da en yuksek fakulteyı ben kazandım.

Bıtırdigimde 112 sayfa ezberım vardı. Ve kuranın okunurken %60-70 ını anlardım.

Ama uzuuun bocalamalı yıllardan sonra , ISLAMI red ettim. Sadece onu değil. Tüm semavi dinleri. Neden mi...

-NEDEN , NASIL, NERDE , KİM diye sormaya başladım da ondan.

Sonrada Pratıktekı hatalara baktım.

Ilk baslarda Muhammedın yatıklarını ve soyledıklerını , rasyonellestırme çabamız vardı. İnanıyorduk çünkü.

Yap yap bitmiyor. Rasyonellesştirmenin. Sonu yok.

Sonra... Ya bırakalım Hz. Muhammedi... Belkı yanlış hadistir. İsrailiyattır. Din düşmanları bunları içimize sokmuş olabilir dedik...

Kur'an-ı Azimüşşana sarıldık.

Ondada bisürü çelişki vardı. Ama... İnsanın içinde savaş durmuyor ki.

Yok ya.. Milletin akıllısı benmiyim. Bırak işte. Herkes naapıyorsa sende yap. İlla aykırı mı olacan. Ya ahiret varsa ...

Diyorsun içinden.

Ama . olmuyor

Birgün bir haber okudum. Turan Dursun öldürüldü diye. haberin detayını okudum. Neden aceba , bu adam ne yazmış ki dedim.

Gidip kitabını aldım. Universite 2 deyim o zamnlar ve beş parasızım. Daha bulunduğum şehirde YASAKLANMAMIŞTI. Din BU 1.

Allaaaahhhh... Tüm sorularımı kendine sormuş biri vardı karşımda. Oda ilahiyatçı idi. Benim le aynı meslekten. Ve üstelik ayet ve hadise dayandırarak soruyordu. Allaha şükür dedim. Normalmişim. Benm gibi birileri daha varmış dedim.

Bu duygu nedir bilirmisiniz.

Sonra kitapların devamı geldi... Ders kitapları dışında haftada 1 kitap okumakla ünlenmiştim sınıfta.

her düşünceden kitapları okudum. Hindu inanışını bile...

Allaha şükür ( Bunu bilerek yazıyorum) İslamdan kurtuldum.

Al ın size psikoloji.

Başımdan geçen 2 ilginç olayı aktarayım da gülün bari.

Birincisi.

İmam hatip lisesi 7 .ci sınıftayız. Hitabet dersi . Herkese bir konu veriliyor. Hazırlanıp. dersin son 20 dakikasında hoca sınıfı sana bırakıyor.

Sende konunu anlatıyorsun. Hocada sozlu notu verıyor. Sınıfa hakımıyet. Soulara cevap... Ses tonu ayarlaması.. Konuya hakımıyet. falan...

Ben HACCA hadi birdefa gitme neyse de ikinci gitmenin YANLIŞ olduğunu söyledim. Çünkü bulunduğum ilde Tam teşekküllü hastahane açığı olduğundan.

Hastalar Ankaraya sevk ediliyordu. Ve insanlar yolda ölüyordu. Bu paralar la Hastahane yapılsa iyi olur dedim.

VE SINIFTAN ATILDIM.

Hayatımda ilk defa 4 aldım 10 üzerinden. Üstelik te hoca beni çok severdi. Neyse..

ikincisi.

Ünüversite sonda Antalyada okuyorum. Cumalara gidiyorum. Orucumu aksatmıyorum hiç. 11 yaşından beri de aralıksız tutmuştum.

Okulda Cuma namazlarına giden sayılı öğrencidendim. Herkeste bilirdi.

Her inanıştan arkadaşım var dı. Biri ateist ve komunistti. Orhan.

Orhan ı çok severdim. Ona en zor dersin finalinde yardım ederken yakalandım.

Bir ATEİST HOCA beni SINIFTAN ATTI. SIFIR aldık Orhanda bende.

Hoca bunu Cumaya gittiğimi bildiği için yapmıştı.

Bütünlemeden Orhan da bende 100 alıp okulu bitirdik.

Okulu Mayıs döneminde bitirebilen 2 kişiden biri idim.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hocalarıma teşekkür ediyorum. Çok şey kazandırdılar.

Saygılar.

Gönderi tarihi:
Biz Allahin disinda tum ilahlari yok sayiyoruz dogru,

Allahin yanina yerlestirilen ilahlarida yok sayiyoruz,

isin asil garibi, ateistlerinde, varligini bildikleri halde, Allah vardir, ve tektir diye diyememeliridir,

dememe,melerine, engelde, bizim Allahi tek ilah olarak gordugumuzgibi,

onlarinda tabiyati tek ilah olarak gormelerinden kaynaklanmaktadir,

Ahha hah ha...

Süper yaa...

Kur'an-da genelde şöyle bir ibare geçiyor:

"Onlar bildikleri halde inkar ederler!"

Şimdi bir Ateist diyor ki:

"Ya kardeşim, ben Tanrı'nın var olmadığını BİLİYORUM... Yok öyle bir şey. Var olduğunu bilsem inanırdım, niye inanmayayım!?"

Adam diyor ki:

"Hayır kardeşim, var olduğunu sende biliyorsun ama kabul etmek istemiyorsun. Kendini Tanrı'dan yüksek görmek istiyorsun, çünkü bencilliğin var. Var olduğunu bildiğin halde reddediyorsun Tanrı'yı?"

Ateist cevaplıyor:

"Yaa diyelim ki var ve ben var olduğunu bildiğim halde reddediyorum... Var olduğunu bildiğim halde reddettiğimi nereden biliyorsun peki, ben Var olmadığını bildiğimi söylerek reddettiğimi belirttiğim halde?"

İnançlı arkadaş yine cevaplıyor:

"Çünkü Allah Kur'an-da, sizin bildiğiniz halde inkar ettiğinizi bildiriyor... Onun her dediği doğrudur. Mutlaka öyle diyorsa, öylesinizdir..."

Ateist "-hık!" deyip kalıyor tabii ki...

Çünkü Öyle bir şey var ki karşısında, kendi kendisini meşrulaştırıyor...

"Ben öyle diyorsam öylesindir, buna sen bile karşı çıkamazsın!"

"Niye?"

"Çünkü ben öyle diyorum..."

Komikçeymiş...

Allah kuranda,

[002.186] [DI] Kullarım sana Beni sorarlarsa, bilsinler ki Ben, şüphesiz onlara yakınım. Benden isteyenin, dua ettiğinde duasını kabul ederim. Artık onlar da davetimi kabul edip Bana inansınlar ki doğru yolda yürüyenlerden olsunlar.

demesine ragmen,

Ateistlerde, tabiyati ilah edinmisler,

Tabiyattan baska ilah yoktur diyorlar, evet belki bunu sozlu olarak demiyorlar,

ama bu ilerde sozlu olarakta demeyecekleri anlamina gelmez,

Ateistler, iymanla bilimselligi birbirine karistirmaktadirlar,

Iyman gormedigimiz halde, Allahi goruyormus gibi inamaktir,

Ateist değilim ama Ateistlerin Tabiatı İlah edindiklerini söyleyen birisine ilk defa rastlıyorum...

Hemde Ateist olmadığı halde...

Tabiatı "İlah" ya da "Tanrı/Çalap/Allah" olarak kabul edenler

Benim gibi Panteist düşünceye yakın olanlardır arkadaşım...

Ateistler her türlü "İlahlaştırmaya" karşıdırlar...

Ateist kelimesinin anlamı da zaten TanrıTanımaz/TanrıKarşıtı demektir...

Bunu siz şöyle algılıyorsunuz:

"Bu adamlar bir Tanrı'nın var olduğunu kabul ediyorlar ama ona karşı çıkıyorlar, inadına ona şirk koşuyorlar... Çünkü bunlar kötü adamlar... İyi olsalardı Allah'a iman ederlerdi..."

Oysa o adamlar "Tanrı"nın var olduğunu zaten düşünmedikleri gibi TanrıKarşıtlıkları da Tanrı'yı var kabul ederek, Tanrı'ya karşı çıkmak şeklinde değildir...

Ateistler, "Tanrı" kavramına ve Tanrısallaştırılan herşeye karşıdırlar...

Tanrı diye bir şeyin var olMAdığını düşünürler...

Yani akıl var mantık var...

"Tanrı"nın var olmadığını düşünürken, aynı zamanda Tanrı'ya nasıl karşı çıkabilirler ki?

Bence siz daha Ateizmin ne olduğunu bilmiyorsunuz...

Ama korkmayın, Ateist olduğunu söyleyipte Ateizmin ne olduğunu bilmeyenlere de çok rastladığım için sizi yadırgamıyorum...

Ayrıca;

TanrıTanımaz birisi nasıl olurda doğayı Tanrı olarak edinebilir söyler misiniz?

Yoksa bu da "Ben öyledir diyorsam diye öylelerdir..." mantığıyla mı ortaya konmuş bir düşünceniz?

insansa kendisini oyle yeterli gorduki, bir atimlik sudan yaratildigini unutarak Allaha karsi mustagniy kesildi,

Bir insanimi yaratmak daha zor,

yoksa, koskoca bir kaiynatimi.

hic akletmiyorlarmi.

Yoksa bizde bir yaratik yaratirizmi diyorlar, bir pireyi yaratsinlarda gorelim,

hic dusunmuyorlarmi.?

İnsan Tanrıcılık iddia etmiyor.

Ateistlerde "Var olduğunu sandığınız Tanrı'nın yaptığını düşündüğünüz herşeyi yapabiliriz." demiyorlar.

Yani artık şu:

"Hadi deve kulağı yapta görelim... Hadi sinek kanadı yapta görelim... Hadi sek sek sekerek mahmure de göreyim!" demeyi bıraksalar çok iyi olacak...

Çünkü adamlar, sinek kanadıymış, bitmiş pireymiş falan...

Bunların doğada var olduğunu, doğanın dinamikleri sonucu var olan yaratıklar olduklarını düşünüyorlar...

Bu canlıların evrimle oluştuklarını düşünüyorlar...

Yani onların kıyas alabilecekleri güç "Tanrı gibi olmak" değildir...

Onların kıyas alabilecekleri güç "Doğa kadar güçlü ve yetkin olabilmek"tir...

Yani:

"Ya Tanrı'yı reddediyoruz, bari gelin sinek kanadı yapalım, bit pire yapalım!" demezler...

"Yahu madem ki Maddeyi salt gerçeklik olarak kabul ediyoruz, gelin Maddenin devinimini örnek alalım ve en azından taklit edelim!" derler...

Sonra bakmışsın ki uçaklar falan yapılmış...

BiyoMühendislikte çığırlar açılmış...

Yazdıklarım açık ve nettir...

Saygılarımla...

Gönderi tarihi:
Ftyod ne zaman özlü cevap vereceğini merak ediyorum. Dayatmanın, demokratlığın anlamını bildiğini sanıyorum. Dayatma, dayatan tarafın, kendisine çıkar sağlayacağını düşündüğü tüketim malı, davranış bicimi ve/veya ideolojiyi, muhtelif seviyelerde şiddet de kullanmak suretiyle diğer bireylere empoze etmesidir. İşte bu dayatma…

Demokratlık ise farklı kültür, farklı kimlik, farklı din, farklı yaşam tarzı, farklı düşünceye sahip insanlara karşı empatik olabilmeyi başarabilmektir. Bu da demokratlık.

Şimdi lutfen söyle bakalım yukardaki tavır ve fiillerin içerisinde hangisinde dayatma fiili aktif. Demokrat insanın dayatmayacağı gözükmüyor mu? Demokrat insanların yapmayacağından bahsederek, dayatma olumsuzluğunu yine paylaştırıp, kamufle etmeye çalışıyorsun galiba.

Hayır,elbette bu iki kavramı biliyorum,ama İslamdan haberi olmayan nice dindar kadar dayatmalara kapılmış yanlış insanlar var ise,kendini demokrat gördüğü halde sözüm ona,karşısındaki herhangi bir din mensubu(genellikle türbanlı -cübbeli-falanlı) kişiye sataşan,kavga ortamı yaratmaya çalışan ,yani aslında hiçte demokrat olamayanları kasdediyorum. Bir insanın,ülke geleceğini tehdit altında görmesi,önüne her geleni şekilci bir zihniyetle mimlemesini gerektirmiyor ,bunu savunuyorum. Ben deneyimlerimden,durduk yere bana sataşan,yüzüme küfreder gibi bakıp otobüste beni azarlarcasına sataşan ya da girdiğimiz aynı binada benimle aynı asansöre binmeyip tavır alan kişileri kasdediyorum.Hemde inadına alttan alıp,gülümseyerek asansörün kapısını açıp buyrun dememe karşın... İnadına gülümseyip alttan alıyor,tamam diyorsunuz, başınızdaki şekilselliğinizde gördüğü kalıp için,ama bu sabrı gelin birde içime sorun. Kavga etmek kolay da aslında o esnalarda,susmak ve gülümseyerek iyilikle olayı yatıştırmaya çalışmak çok çok zor nefsime.İşte bütün bu saydıklarımın devamında,bazen sıradan bir dindarında kendini tehdit altında hissedip tepkisel davranabileceğini malesef atlıyor insanlar.Bir laik,laiklik elden gidecek Taliban şeriatı gelecek diye hop oturup hop kalkıyor,bizler de bu gidişle sokakta da türbanımıza karışacaklar,ibadet yerlerine ezana da tehdit gelir gibi belki hop oturup hop kalkıyoruz.Nitekim canım özüm yiğenim askeriyede evlenmeye kalksa vatan hainiymişim gibi düğününe gidemeyeceğim ,bu mu şimdi laik anlayış.Bu mu din ile devlet işini ayırmaktan ve dini ibadetleri güvence altına almaktan geçen medeni yasalar kurallar. Devlet dairesinde işime gitmeyeceğim,bir düğüne gideceğim belki,neyin hangi kurumun içinde olursa olsun.

Bunu anlayabildiğine sevindim. Oradaki nefret bakışlarının dayatan kesime bir tepki olduğunu anlayabilsen keşke. Bayram resmigeçitlerinde, özel günlerde eski ve yöresel kıyafetler(mehteran, efe, yöresel vs) giyilir. Gelecekte de dayatma olmayacağı bilindiğinden sadece ilginç görülür ve merakla bakılır o kadar. Ama yine o törenlerde Arap kıyafeti giydirilen çocuklara da tepki gösterilir neden? Halk artık bıkmıştır bu Arap ahlakı baskılarından. Evde, okulda, sokakta, mahallede hep baskı…

Hayır ,bu bize böyleymiş gibi gösterildi tarikatlar tehdit olacak kadar patlasın diye. Ortada bir zamanlar öyle korkular tehditler yoktu,bu iki taraflı oyunlarla yavaş yavaş bu noktalara gelindi.İkide bir kullandığınız arap kelimesine de gelince,eğer hristiyan olsaydım da aynı şekilde bu türbanı kullanırdım,inanın aynen şu anki gibi kapanırdım.Şeklim kendime yakıştırdığım kapanma şekli,otomatikmen hristiyanlıkta daha katı kapanma konusu varken ben yine bu ülkede bu şekle girerdim.Bu halk dediğiniz insanlar,artık medyanın kurbanları bana göre,nice dindarın ya da nice ateistin de kurban olduğu kadar bence.

Haklısın tabii. Ama gelinen bu noktanın, dayatmalarla guruplaşıldığının da farkındasın. Demokrat davranışla, dayatmacı davranışı bir kez daha irdelemeni öneriyorum.

Geçen bir arkadaşımız söyledi sana “sizler” ve “bizler” demenin altında yine guruplaşma kastı yatmakta. Okul ya da ailede dahi ahlak ve kültür anlayışları dayatılmadığı sürece guruplaşmalar elbette olmayacak.

Haklı olarak ahlak ve kültür için neyi, kimi referans alacağımızı soracaksın elbette. Çözümü, yerel kabullerimiz olduğunda demokratik davranmak, yerel kabulleri benimsemediğimizde de tüm insanlığın genel kabullerini sahiplenmek. Genel kabullere örnek olarak yine emperyalist ahlakı misal vermeyeceğini umuyorum. İnsan değerini ön plana almış bilimsel ahlakı, kabulleri kast ediyorum.

Kastım yok,dindarlar ve ateistler olarak nasıl bir terim kullanmamı istersiniz? Burada bence dindarlar birbirleri arasında tartışmıyor ya da ateistler ya da deistler.. Dindarlarla ateistler iki farklı guruptur zaten,neden illa sizler bizler dediğim zaman bunu kasıtlı kötü bir kavram gibi sunuyorsunuz .. İki farklı gurup aynı ortamda tartışıp gidiyoruz,neden kınamalı guruplaşmalara sahip bazı kişilerle bu ortamı karıştırır vari bu yakıştırmayı yapıyorsunuz.Sürekli şahsi konuşsam,kişiselleştirme yapıyorum diye uyarılara varır nice konu,varsın genel kavramlarımızda artık bu kadarlık gurupsuluğumuz olsun. Gurup olmakla,yani bir konu hakkında ortak paydaya ayrılan insanların bir arada olmasıyla,dayatmacı gurupçukları bence siz düşünün.Tepkiniz bile olmayan guruplaşmayı olur hale sokabilir,daha dikkatli görebilirseniz..

Çelişki senin “milli değer” anlayışınla benim anlayışımın farklı olmasında. Milli değer olarak bir başka toplumun törelerinin dayatılması milli değer anlayışı olamaz.
Bize göre ise inandığımız şey töre değil din.Din ve kutsal terimler üzerine biraz daha düşünmeye davet ediyorum sizi.Arap törelerinden değil,Türk kültüründe Türk zihniyetinde mantık çerçevesinde kişisel din tercihinden bahsediyoruz.Ayet yazdığı sürece ben masa örtüsüylede başımı kapatırım ya da saçımı kazıtırım,bu bir din,töre ya da gelenek değil.Yaygınlığı ve toplumca özümsenmişliği düşünülünce de bu manevi bir milli değerdir bana göre. Tutup siz ateistsiniz diye,bir gurup hristiyan ya da bir gurup yahudi ya da bir gurup falanca yaşıyor diye bu ülkede, çok çok geniş müslüman nüfus yok sayılamaz,sayılsaydı Atatürk ezanın anlaşılmasına değil kaldırılmasına çalışırdı .Çoğunluğun birlik sağlayan ortak paydası milli kavramdır,değerdir,istesekte istemesekte..Size dayatılanlara tepki bizden de geliyor bu arada,bunu dinle karıştırma olgusu sizin malesef en büyük sorunlarınız arasında. Ben daha önce de dedim,biri benim açık kardeşimin kılına zarar vermeye kalkarsa ,durduk yere dayatmayla zorla bozgunculuk yaparsa, o kişi canına sahip çıksın,bilmem anlatabildim mi?Dinim gereği kısasa kısasta hiç çekinmem,hem de hiç..

İşte bak söylediğim gibi. "Milli değer" diyip hemen sokuşturdun araya Arap töre dayatmalarını. Ve “sizi biz kurtaracağız” diyerekten, ölümü gösterip, sıtmaya razı bırakıyorsun.

Umarım Arap ahlakı ile yaşayıp yaşlanırsın. Ama sakın ola ki onu, ailen ve çocukların da dahil olmak üzere hiç kimselere empoze edip dayatma. Yoksa bana demokratlıktan söz edemezsin.

Dayatma yok,elden geldiğince anlatma var,yani evet,ben müslümanım diyene empoze ediyorum daha sıkı Kitaplarını öğrenmelerini ve ibadet etmelerini..İnsanlar neye inandıklarını ya da inanmadıklarını bilmeli,inandıklarını biliyorlarsa gereğini ona göre hayatlarına aktarmalılar.Ne mutlu Rabbim beni vesile kıldığı için Kuran okuyan ve 5 vakit namazına başlayabilen güzel kullardan ötürü bana.. Çocuğum İnşallah Allah yolunda hayırlı bir kul olur,olmayacaksa varsın hiç olmasın,hemde bu zamanda bu küresel dünya sıkıntısında.Empoze ve gönüllü uyumlarla dayatma arasında fark vardır.Yoksa senin bu alanda benimle yazışıyor olmanın mantığı kalmaz aynı dizgede.. O halde bana ateistliği anlatma da git istediğin gibi dinden uzak hayatını yaşa derim sana..Hepimiz kendi algılarımızda kendi doğrularımızda birilerine birşeyleri empoze ediyoruz.Bu demek değil ki dikta dayatmacı kişileriz.Çocuğuma neyi öğretip öğretmeyeceğim kimseye düşmez,ama dayatma zorlama yaparsam herkese düşer,bu zihniyet oturursa bence biraz etrafımıza duyarlı ve evrensel dizgede oluruz.Neyse,yine de kendimden şüpheye düşürdün iyice beni,sayende biraz demokratlık terimleri üzerine araştırma yapacağım,ama sana zahmet bunu sen de yap..

Gönderi tarihi:
Ahha hah ha...

Süper yaa...

Kur'an-da genelde şöyle bir ibare geçiyor:

"Onlar bildikleri halde inkar ederler!"

.

.

Sonra bakmışsın ki uçaklar falan yapılmış...

BiyoMühendislikte çığırlar açılmış...

Yazdıklarım açık ve nettir...

Saygılarımla...

Sen haklisin tengeriin,

Ben ateistlerle burada karsilasiyorum,

ateizm dinini bilmiyorum dogrudur,bilmeminde Allah katinda bir gecerliligi yoktur.

Cunku Allah katinda gecerli din islamdir, ve Allah islamdan raazi olmustur.

Maide suresi 3. aayet.

saygilar.

Evren.

Gönderi tarihi:
Sen haklisin tengeriin,

ateizm dinini bilmiyorum dogrudur,bilmeminde Allah katinda bir gecerliligi yoktur.

Maide suresi 3. aayet.

saygilar.

Evren.

Ateizm bir din değildir. Bilmiyorsanız yorum yapmayın .Burda yorum yapan ateist ve agnostik arkadaşlar, birçoklarınızdan daha iyi islamı biliyorlar ve ona göre yorum yapıyorlar.

Gönderi tarihi:
Imam hatıp lısesını bıtırıdım. Hemde sınıf bırıncısı olarak. Sınıfımda da en yuksek fakulteyı ben kazandım.

Bıtırdigimde 112 sayfa ezberım vardı. Ve kuranın okunurken %60-70 ını anlardım.

.

.

.

Hocalarıma teşekkür ediyorum. Çok şey kazandırdılar.

Saygılar.

sayin,TAKLAMAKAN'

pratik hayattaki yasantimiz, birbiriyle ortusuyor,

ben yinede kendimi senden, sansli hissediyorum, cunku senin okudugun universiteyi okumadim.

Yalniz, dinden uzaklasmana sebeb, eger din ogretmenleri ise,

dini onlar uzerinden, onlarin davranislari uzerinden sorgulamamani tavsiye ederim.

Kuran oyle bir deryaki, deryaya dalanlar, saglam bir tekneyle yola cikmazlarsa, teknede batar, kendileride bogulurlar.

Kuranda celiski yok,

celiski bizlerin akillarinda, kavrayisimiz ve algilayislarimizda,

Eger ben dini din dersi ogretmenlerinin bana karsi tavirlarinda gormus olsaydim.

coktan dinden cikmistim.

Din ogetmeni denenlerin gorevide o zaaten.

din adina insanlara zulmetmek,

ve sonunda dinden cikarmak, bunun disinda baska bir sey icin gorevlendirilmis degilller

istisnalar kaideyi bozmaz,

Hac konusundaki, senin gorusune katiliyorum,

Bir insan bir kez hacca gittimi, ikinciye gitmek, toplumun ihtiyaclarina karsi, kor ve sagir kesilmektir.

Bir evli olan bir insanin ikinci evliligini dusunmesi, bekarlarin problemlerine sirt donmek anlamina gelir.

bir evi olan kisinin ikincisini istemesi, evsizlerin halinden bilmemektir.

Bence siz kurani yeniden okuyun,

maadem anliyorsunuz, konularina gore kuran okumanizi tavsiye ederim.

her hangi bir konuyu, kuranin tamamini okuyarak arastirin.

bu arkadasca bir tavsiyedir.

saygilar.

Evren.

Gönderi tarihi:
Ateizm bir din değildir. Bilmiyorsanız yorum yapmayın .Burda yorum yapan ateist ve agnostik arkadaşlar, birçoklarınızdan daha iyi islamı biliyorlar ve ona göre yorum yapıyorlar.

Ateizm.

kominizm, kemalizm,

kapitalizm.

Cogu birer dindir.

Fakat,

Allah katinda gecerliligi yoktur.

Din bir yasam bicimidir, yasam bicimi kuranla ortusen din islamdir, ortusmeyense islam degildir,

heva ve hevestir.

Heva ve hevesin sonu atestir,

sayglar.

Evren

Gönderi tarihi:

Sn Evren tavsiyeleriniz için teiekkürler.

Fakat bu tavsiyeleri yapmadan önce azıcık düşünseniz iyi olurdu. Nerden biliyorsunuz yapmadığımı.

Kur'an-ı Azimüşşanı sizden iyi bildiğimi söyleyebilirim. Ben baştan beri arapçasına karşı idim. O yüzden de , hocalara rağmen hep türkçesinden okurdum.

İslam dininden soğumamın ve onu reddetmemin OGRETMENLERLE bir alakası yok. Yazım acık.

NEDEN

NİÇİN

NASIL

KIM

NEREDE

Gibi sorularla alakası var.

Sn Hoppa ağabeyimizin yazdığı bir başlık var.

Kurandaki çelişkiler diye..

Bende sana orayı tavsiye ederim.

Dinini iyi öğrenmek isteyen bir müslümana naçizane tavsiyem.

Turan Dursun'un tüm kitaplarını okumaları ,

Arif Tekin in tüm kitaplarını okumaları ,

Bidefa da olsa Sigmund Freund u okumalarını öneririm.

Elmalılı Ahmed hamdi efendinin İlmihali ,

Resimli namaz hocası ve

Tüm risalei nur külliyatından da uzak durmalarını tabi.

Size yolunuzda başarılar dilerim.

Yolunuz açık olsun

Gönderi tarihi:
Sen haklisin tengeriin,

Maide suresi 3. aayet.

Ateizm bir din değildir arkadaşım...

Bir yaşam biçimidir, bir duruştur, anlayştır...

Şimdi birde kavramları öğretmeyelim durup dururken...

Ateizm.

kominizm, kemalizm,

kapitalizm.

Cogu birer dindir.

Fakat,

Allah katinda gecerliligi yoktur.

Din bir yasam bicimidir, yasam bicimi kuranla ortusen din islamdir, ortusmeyense islam degildir,

heva ve hevestir.

Heva ve hevesin sonu atestir,

Din bir yaşam biçimidir ancak her yaşam biçimi, hayat anlayışı, dünya görüşü "Din" değildir...

Zira he görüş "Doğmatik" değildir...

Zira her görüş, kaynağını "Kutsal" olarak atfettiği bilinmezlerden, idealardan almaz...

Zira her görüş motamot bir şekilde yaşanır değildir ve eleştirilmez olarak lanse etmez kendisini...

Saydığınız şeyler Din değildir...

Bunlara "Din" diyebilen birisi ile ne konuşup paylaşabilirim ki?

Daha temel kavramları bilmiyoruz ne yazık ki?

Kuran oyle bir deryaki, deryaya dalanlar, saglam bir tekneyle yola cikmazlarsa, teknede batar, kendileride bogulurlar.

Ee o zaman o deryadan uzak kalmak isteyen, batmak boğulmak istemeyen adamı niçin o deryaya sokup "Yüzemezsen cehenneme atarım!" diyen bir düşünceye sahipsiniz?

Bu bir çelişki değil midir?

Boğulacağını bile bile adamı denize atıyorsun...

Bence inancınızı bu kadar abartmayın...

Diğer inançlar ve hatta felsefeler gibi normal bir düşünce yapısı işte o kadar...

Kuranda celiski yok,

Eger ben dini din dersi ogretmenlerinin bana karsi tavirlarinda gormus olsaydim.

coktan dinden cikmistim.

Bence boşuna böyle söylemler kullanmayınız...

Zira siz inancınızdan ne olursa olsun vazgeçmezsiniz.

Hz. Muhammed gelse "Ya hu ben ne söyledim, sen neye inanıyorsun!" dese

Yine de vazgeçmezsiniz bu doğmalarınızdan...

Ayrıca demişsiniz ki:

Kuranda celiski yok,

Düşünsenize, dünyada 1buçuk milyar civarında Müslüman var...

Ve size göre bu insanların hepsi, Kur'an-ı anlamakta yetersiz...

Çünkü Kur'an o kadar eşsiz ki...

Tanrı sözü bir kere...

Eşi benzeri yok...

İnsan idrakinin kat kat üzerinde...

Şimdi madem ki insanların idrakinin üzerinde, niçin Kur'an-ın kendisinde "Kur'an-ın apaçık ve anlaşılır olduğu yazıyor sorunsalına girmiyorum...

Hele hele, Tanrı madem kiğ buyruklarını insanlara bildirecekti, niçin insanların kavrayabileceklerinin çok çok üzerinde bir kitap gönderdiği sorunsalına da hiç girmiyorum.

Sadece şunu söylemek istiyorum:

Madem ki Kur'an bu kadar derya deniz ve insan idrakinin üzerinde...

Siz nereden biliyorsunuz Kur'an-ı doğru anladığınızı?

Bakın ben daha orta okula gidiyordum ya da liseye yeni başlamıştım.

O zamanlar ters birisiydim...

İnsanlarla pek anlaşamazdım...

Ve hep derdim ki:

"İnsanlar beni anlamıyor, hiçbirisinin kapasitesi beni anlamaya yetmiyor. Hiçbirisi bilmiyor... Kafaları azıcık benimki kadar çalışsa hiçbir sorun kalmayacak!"

Birgün kuzenim geldi yanıma, ben tabii ki yine isyanlardayım böyle:

"Kimsenin zekası (siz idrak diyorsunuz) beni anlamaya yetmiyor." dedim...

O da beni değiştiren tek bir cümle söyledi:

"Eğer bir kaç kişi ile anlaşamıyor olsaydın, derdim ki -O adamlar sorunlu...-. Ancak sen kimseyle anlaşamıyorsun ve herkes seni ters anlıyorsa niye aksilik sende olmuş olmasın?"

Ondan sonra kendim sorguladım devamlı...

Şu an çevremde kavgalı olduğum ve anlaşamadığım kimse yok...

Öyle ki kimsenin beni yanlış anladığını düşünmeme neden olacak bariz bir olay yaşamadığım gibi kendimi çok iyi ifade edebildiğimi düşünüyorum...

Şimdi gelmek istediğim nokta şu:

Eğer dünyaki 1buçuk milyardan fazla insandan her birisi Kur'an-ı her ele alışında, A kişisi çıkıp "Yok efendim, bak senin idrakin yetmiyor yanlış anladın" diyorsa...

Sonra bununla kalmayan A kişisi, Kur'an-la ilgili bir durum olduğunda, yani diyelim ki B kişisi ona bir çelişkisini gösterdiğinde "Yok efendim benimde idrakim yetmiyor demek ki, Allah'a sığınırım." diyorsa...

Sonra bu A ile B kişileri aslında Kur'an-ın çelişkili olmadığını, çelişkinin insanların

tümünde ve doğasında olduğunu, yanlış anlama varsa bunun kaynağının Kur'an olmadığını ve insan olduğunu düşünüyorsa...

O kişi Kur'an-ın neden yanlış anlaşıldığını sorgulaması gerekir...

Bu sorgulama sonunda:

"Ya hu tüm insanlar yanlış anlıyorsa, inanan bile okuduğu halde bir çok kez çelişkiye düşüp yine de okuduğunun çelişkisinin bizzat kendisinden kaynaklandığını düşünüyorsa ya da o okuduğu kitap illa ki bunu düşündürecek şekilde yazılmışsa, bunda bir bit yeniği var!" demesi gerekir...

Ve en sonunda benim ergenliğimde yaşadığım problemin çözümüne burada kadarşılaşacaktır o kişi...

"Eğer birkaç kişi değilde herkes beni yanlış anlıyorsa, belki de ben, bizzat kendim, kendimi yanlış anlatıyorumdur?"

Eğer birkaç kişi değilde herkes kur'an-ı yanlış anlamlandırıyorsa, eğer herkes Kur'anı okuduğu halde ve bir takım çıkmazlara ve çelişkilere rastladığı halde her ne çıkmaz ve çelişki ortaya koyuyorsa, belki de ..."

Sesinizi duyar gibiyim...

Vereceğiniz cevabı tahmin edebiliyorum...

Gönderi tarihi:

Ve birşey daha eklemek isterim...

Benim ailem ne kadar koyu olmasa da inançlıdır...

Kuzenim geçenlerde Kur'an okumaya başlamış...

Tabi başlarken herkes şöyle diyordu:

"Bak işte Tanrı kelamıdır, anlaya anlaya oku, sindire sindire oku, bla bla bla..."

Ve bunları diyen adamlarda Kur'an-ı hiç eline alıp okumamış adamlar...

Beyinlerde, Kur'an-ın anlaşılmaz, insan idrakının üzerinde olduğu diktesi çok büyük yer etmiş...

Yani bin kere okuyup yine anlamasalar,

Bir kere bile "Ya hu! ya bunun nedeni Kur'an-ın anlaşılır bir olmamasından kaynaklanıyorsa!" diyemezler...

Her neyse,

Kuzen aldı okumaya başladı tabi...

Namaza da başladı...

İyi güzel, kendince inanıp uyguluyor falan...

Sonra geçenlerde bir akşam gittik ve konu Kur'an-dan açıldı...

Tabii ki kuzen bitirmiş Kur'an-ı...

İdrakı düşük birisi de değil...

Ve şöyle dedi:

"Ya hu, bu millet ne kadar sallıyo... Güya Kur'an anlaşılmazmışta, herkes anlayamazmışta... Bir okusan görürsün, tarih kitabı gibi anlatıyor, arada da öğütler veriyor... Hiçte anlaşılmaz bir yanı yok!"

Yani insanlar Kur'an hakkında o kadar korkutulmuşlar ki!

Kur'an-ı okuyupta "Ahanda bak şurası anlaşılmaz, Tanrısal, bizi aşar!" diye bir yer gösterebilene rastlamadım...

Kur'an-ın insan beynini zorlayan tek kısmı,

Ortaya koyduğu kavramların "Soyut"mu olduğu yoksa "Somut"mu olduğu karmaşasıdır bence...

Gönderi tarihi:
Sesinizi duyar gibiyim...

Vereceğiniz cevabı tahmin edebiliyorum...

[/b][/size][/font]

İbrahim kavmindeki tek inanandı,

Hitler de nice insanı peşinden sürükledi çok çok kötü şeyler için,ama çoğunluk olarak yaptıkları şey onları haklı çıkaramadı. Bugün tarihin koca bir utanç sayfası olmaya devam ediyorlar.Bunları da geçtim,tarihteki en büyük isim yapmış bilim adamları,keşifleriyle meşur insanlarda belki çok çok yalnız yaşamlardan geçtiler hatta kınandılar... Belki de her zaman çoklukta değildir keramet,belki de çok çok az olandadır..

Gönderi tarihi:
İbrahim kavmindeki tek inanandı,

Hitler de nice insanı peşinden sürükledi çok çok kötü şeyler için,ama çoğunluk olarak yaptıkları şey onları haklı çıkaramadı. Bugün tarihin koca bir utanç sayfası olmaya devam ediyorlar.Bunları da geçtim,tarihteki en büyük isim yapmış bilim adamları,keşifleriyle meşur insanlarda belki çok çok yalnız yaşamlardan geçtiler hatta kınandılar... Belki de her zaman çoklukta değildir keramet,belki de çok çok az olandadır..

Keramet çok çok az olanda ise,

Ateistlerin, dünyada bu konularla ilgili kesimler arasında (Dindar, Dinsiz, Ateist) en az nüfusuna sahip olduğunu düşünüyorum...

Haklısınız, belki de keramet onlardadır değil mi?

Yine de cevabınızın konuyla ilgisini anlayamadım!?

Gönderi tarihi:
Keramet çok çok az olanda ise,

Ateistlerin, dünyada bu konularla ilgili kesimler arasında (Dindar, Dinsiz, Ateist) en az nüfusuna sahip olduğunu düşünüyorum...

Haklısınız, belki de keramet onlardadır değil mi?

Yine de cevabınızın konuyla ilgisini anlayamadım!?

Sadece tutumunuz ve anlattığınız sizdeki değişime sebebiyet veren olgu üzerine yazma isteği duydum,konuyla ilgili düşüncelerimi birazdan İnşallah aktaracağım,yeniden özümseyerek okumam gerekiyor,iş yerinde bu kafa yoğunluğuyla nasıl neyi anlatırım artık Allah bilir..
Gönderi tarihi:
Orhan ı çok severdim. Ona en zor dersin finalinde yardım ederken yakalandım.

Bir ATEİST HOCA beni SINIFTAN ATTI. SIFIR aldık Orhanda bende.

İyi ama, hocanın yaptığı doğru! Kopye vermek ve almanın cezası doğal olarak budur? Bunun nesini yadırgıyorsun? Bizim de bir hocamız vardı. "Kopye çekmek serbest, yakalanmak yasak" derdi ve en sevdiğim hocalardandı.

Asıl atmasa, "aferin, bizimkine yardım ediyor, demek ateist olacak bu gidişle" dese yanlış yapmış olurdu. Ateist hoca dürüstmüş. Hacı olan hoca değilmiş...

Gönderi tarihi:

Sn Demirefe.

Yadırgamıyorum. Iyı de yaptı bıze sıfır vermekle.

O zaman bız suna ısyan etmıstık. Kendısı gelıp kopye cekenlerın elınden cebınden kopye kagıtlarını almıstı.

Ben sozlu yardım ederken yakalanmıstı. Neyse.

Bu kopye fıılının ozunu degıstırmez. Haklısınız. Bende hocama zaten ılk yazımda tesekkur etmıstım.

Saygılar

Gönderi tarihi:
Bilmem anlatabildimmi ?

Anlatmak istediğinizi anlatmışsınız bunu anladım da siz benim ne anlatmak istediğimi galiba anlamamışsınız ki kastetdiğim psikolojinin teyidini yapan bir yazı yazmışsınız.

Gönderi tarihi:
Kur'an-ı okuyupta "Ahanda bak şurası anlaşılmaz, Tanrısal, bizi aşar!" diye bir yer gösterebilene rastlamadım...

Kur?an-ı Kerim?de yirmi dokuz sûrenin başında yer alan ayetlere ?Hurûf-i mukattaa? veya ?Mukatta?ât? (Arap alfabesindeki adlarıyla, tek tek okunan harfler) denir.

Kuran'ı bu kadar iyi anladığınıza göre bu ayetlerin anlamlarını açıklayabilirsiniz, örneğin : Elif Lâm Mîm (Bakara Suresi, 1. âyet)

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.