Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Endonezya'da bulunan bir kurbağa türü akciğerleri olmadan soluk alabiliyor.

Bilim adamları, Borneo Adaları'nın Endonezya kesimindeki bir nehirde yaşayan kurbağa karşısında şaşkına döndü. Kurbağa akciğerleri olmadan hayatını sürdürebiliyor.

Singapur Ulusal Üniversitesi'nden David Bickford ve arkadaşlarının, Current Biology dergisinin bugünkü sayısında yayımlanan makalelerinde, suda yaşayan kurbağanın yalnızca derisiyle solunum yaptığı belirtildi.

Kurbağanın incelenmesinin, hayvanlarda akciğerlerin ilk olarak nasıl geliştiğine ışık tutabileceği kaydedildi.

Bu tür bir kurbağının yaşadığının ilk kez belirlendiği ifade edildi.

Gönderi tarihi:

haa bende ılk cumlelerı okurken'' ee dedeım ne olmuskı zaten derı solunumuda yapıyorlar'' tam dedım kı paragrafın sonundakı anlamı anladım:)

evet evrıme katkısı olabılecegını dusunuyorum....

Gönderi tarihi:

Şimdiye kadar,bilim insanları Plethodontidae ailesinden bazı semenderlerin ve Caecilidae ailesinden solucansı amfibyenlerin akciğerlerini yitirdiklerini biliyordu.Şimdi akciğersiz dörtayaklı omurgalılar listesine bir de kurbağa eklendi: Borneo Ormanı Karakurbağası (Barbourula Kalimantanensis). Bu amfibyen ihtiyacı olan tüm oksijeni deri yoluyla alıyor.Aynı zamanda dünyadaki en ender kurbağalardan biri: Tür 30 yıl önce keşfedilmiş,fakat sadece bir tane başka örneği bulunmuştu.

''Çünkü bu türün örnekleri çok ender bulunuyordu ve hiçbir zaman incelenmemişti.'' diyor Singapur Ulusal Üniversitesi'nden evrimci biyolog David Bickford.Boyları 5 cm.den daha uzun olmayan bu karakurbağaları Endonezya,Malezya ve Brunei tarafından paylaşılan Borneo Adası'nın Endonezya'ya ait kısmındaki yağmurormanlarının sapa bölgelerindeki soğuk ve hızlı akan nehirlerde yaşıyor.

''Bu hayvanların kaygan bir yapısı var ve çok hızlı hareket edebiliyorlar.Bu kurbağaları aramak için 11 kişilik bir ekip kurduk ve bir tanesini buluncaya kadar neredeyse iki hafta harcadık.'' diyor Bickford.

Bu tür çok soğuk sularda yaşıyor.

Bickford,LiveScience'a yaptığı açıklamada şöyle diyor: ''Sadece 45 dakika şnorkel yaptıktan sonra durmak zorunda kaldım,çünkü kontrolsüz bir şekilde titriyordum,dudaklarım morarmıştı ve nefesim şnorkel yapabilmek için yetersizleşmeye ve zorlanmaya başlamıştı.Burası ekvatora çok yakın,Borneo'nun

aşağı bölgesinde kalan bir yağmurormanıydı ve ben hipotermiye yakalanmıştım.''

İlk incelemeler bu kurbağaların akciğerleri olmadığını ve diğer iç organların akciğerlerin boş kalan yerini doldurmuş olduğunu ortaya koydu.

''Böylelikle mide,dalak ve karaciğer normalde akciğerin bulunduğu yere çıkmışlardı.İlginç bir şekilde,halen incelemekte olduğumuz,akciğerin bulunması gereken bölgenin çevresinde anormal bir kıkırdak keşfettik.'' diyor Bickford.

Akciğerlerin olmayışı kurbağaların bedenlerini düzleştirebilmelerine önemli ölçüde yardım ediyor,aynı zamanda oksijen bakımından zengin soğuk sularda derilerinin kalın yüzeyi oksijen emilimini sağlıyor.Akciğersiz kurbağalar yüzeyde gitmek yerine dalmayı tercih ediyorlar.

Bickford bu kurbağaların soğuk kanlı canlılar olarak,doğal enerji ihtiyaçlarının çok düşük - yaklaşık olarak aynı boyuttaki bir memelinin enerji ihtiyacının % 10'u kadar olduğunu,bu düşük oksijen ihtiyacı karşısında değişimin ve akciğerlerin birincil solunum organı olma özelliğini kaybetmesinin daha kolay olabileceğini belirtiyor.

Bu türün en yakın akrabası olan Filipin yassıkafalı kurbağası (Barbourula Busuangensis) Kuzey Filipinler'de Borneo'nun hemen doğusundaki Busuanga Adası'nda yaşar ve akciğerleri vardır.İki tür de yaşayan kurbağaların en ilkel ailelerinden biri olan Ateşkarınlı Karakurbağaları (Bombinatoridae) ailesinin üyeleridir.

Bickford'a göre: ''Temel olarak bu durum şu anlama gelir ki,evrimsel değişimin nerede ve yaklaşık olarak ne zaman gerçekleştiğini biliyoruz - bu iki tür ayrılmadan önce değil.Bu evrimsel olayın çevresel,gelişmeye yönelik ve kalıtsal mekanizmalarını anlamamıza yardım etmesi için Borneo ile Filipin türleri arasında karşılaştırmalı çalışmalar yapmamız gerekecek.

İki dolu mideyi baz alarak iyi tahminler edinmemize rağmen henüz Borneo Ormanı Karakurbağası'nın ne ile beslendiğini bilmiyoruz.Nerelerde yerleşir,karşı cinsi nasıl etkilerler?Yumurtlarlar mı,ya da yumurtalarının hemen küçük kurbağalara dönüştüğü bir üreme şekline mi sahipler?Yumurtaları nasıldır?İribaşları var mıdır?Yaşam bölgelerinin özellikleri nasıldır?Geriye kaç tanesi kaldı?Bu kurbağaların az sayıda olması üzerlerinde daha gelişmiş araştırmalar yapılmasına engel teşkil edebilir.

Bir zamanlar soğuk ve temiz olan akarsularda insanların çevreyi kirletmesi,tarımı terketmesi ve altın madenlerindeki çalışmalar sonucu çoğunlukla ısınma ve bulanıklaşma oldu.Hakkında pratik anlamda birşey bilmediğimiz,şaşırtıcı biçimde tamamen derisinden soluma kabiliyetine sahip bu kurbağa türü tehlike altında ve gelecekleri altın arama çalışmaları yapan marjinal ve kendilerinden başka hiçbir şeyi umursamayan kişiler tarafından yok ediliyor.Bu yüzden araştırmacılar Borneo'daki son vahşi alanları korumak amaçlı daha fazla destek elde etmeye çalışıyorlar.Ve sanırım geriye kalan bireyler türün devamı için bayrağı taşıyan son örnekler.''

Deri yoluyla solunum yapan diğer bir kurbağa örneği Titikaka Kurbağası'dır (Telmatobius Culeus),yalnızca (Peru ve Bolivya toprakları içerisinde yer alan,deniz seviyesinden 3.815 m. yükseklikteki) Titikaka Gölü'nde bulunur.Gölün içinde ve etrafındaki oksijen miktarının azlığı nedeniyle Titikaka Kurbağası solunumunu çoğunlukla deri yoluyla gerçekleştirir.

Barbourula Kalimantanensis

p7f.jpg

Telmatobius Culeus

TelmatobiusFrog.jpg

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.