Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:

KARANLIKTA DANS

Dancer in the Dark

003_DANCERIAOS~Dancer-in-the-Dark-Posters.jpg

Yönetmen: Anders Refn, Lars Von Trier, Robby Müler

Senaryo: Lars Von Trier

Yapım: 2000, İsviçre-Danimarka

Tür: Dram/Müzikal

Oyuncular

Björk, Catherine Deneuve, David Morse , Peter Stormare, Joel Grey, Vincent Paterson

Tanrımmmm!!!! Hayatımın filmi mi desem acaba, çok etkilendimmmmm, çokkkk…

Bu filmi izlemeyi uzun bir zamandır istiyordum. Türünün müzikal olması, ve Björk kadar muhteşem sese sahip bir sanatçının başrolde oynaması bu filmi izlemem için yeterli sebeplerimdi. Gerçi film kötü olsaydı da izlediğime pişman olmazdım emin olun ama bu filme kötü diyecek insanın şu anda henüz doğmadığına, yaşamadığına da eminim :D

Çok çok güzellll…

Söylemeliyim ki filmin izleyen üzerinde çok tuhaf bir etkisi var, yaşanılanlar insanın içini buruyor ama içiniz her burulduğunda hemen arkasından Björk’ün yüzündeki o inanılmaz gülümseyiş sizin de yüzünüze dağılıveriyor. Film bittiğinde ise önce bir kalakalıyorsunuz, sonra birinin sizi uyarması gerekiyor, “FİLM BİTTİ” diye… Oysa henüz film, sizin için bitmemiş, olayları sindirmek için biraz daha zamana ihtiyaç hissediyorsunuz… Tuhaf işte… Tuhaf ama etkileyici, tuhaf ama güzel…

Benim gibi ağlama özürlü bir insanın bile gözlerini yaşartabilecek kadar etkili…

Normalde film tanıtımı yapılırken her zaman önce film hakkında bilgi verilir, sonra yorum yazılır değil mi? Bu defa öyle olmadı işte, ben hala filmdeyim, hala filmi yaşıyorum, hala çıkamadım da etkisinden, burada yazarak içimi dökmeye çalışıyor gibiyim… Düşünerek bitiremedim, yazarak bitireyim diye uğraşıyorum… Ama bitmiyor beee… Bitecek gibi de değil en iyisi ben sizi daha fazla merakta bırakmayıp biraz da filmin konusundan bahsedeyim (Bu arada aslında sanırım bu yazdıklarımdan sonra hep olur ya tanıtımına bakıp, büyük umutlarla filmi alırsınız, sonra izlersiniz, bir bakarsınız ki filmi tanıtan kişi mübalağa yapmış, abartmış da abartmış… Film aslında o kadar da güzel değilmiş… Şşşttttt!!!! Aman haaaa!!!! Beyninizin sizi kandırmasına izin vermeyin, beyniniz size ne derse desin inanmayınnnnnn, bana inanın, ben sizi kandırmam… :P Bu film gerçekten de güzelllllll) Bu arada film el kamerasıyla çekilen ilk uzun metrajlı film olduğundan baştan bazı sahneler size kameranın hareketlerinden dolayı amatörce gelecektir ama gözünüz bu duruma alıştıkça rahatsızlığınız da azalacaktır.

Filmin Konusu

10 yaşındaki oğlu Gene ile birlikte karavanda yaşayan Selma (Björk), Çek asıllı bir göçmendir. Selma evlerini, kapı komşuları olan yerel polis Bill (D. Morse) ve karısı Linda'dan kiralamıştır. Bill ve Linda, Selma ile oğluna Amerika'ya geldiklerinden beri göz kulak olmaktadırlar.

Selma, paslanmaz çelikten lavabolar üreten bir fabrikada işçi olarak çalışmakta; kalan zamanlarında da eve iş götürerek ek gelir sağlamaya çalışmaktadır. Ancak Selma kalıtsal bir hastalık yüzünden görme yeteneğini hızla kaybetmektedir. Kendisiyle aynı kaderi paylaşmaması için Gene'yi ameliyat ettirebilecek parayı biriktirmek, Selma'nın hayattaki tek amacıdır. Bu zorlu yaşamda Selma'nın tek lüksü, müzikallerin büyülü dünyasıdır. En yakın arkadaşı Kathy (C. Deneuve), Selma'yı mutlu edebilmek adına, ünlü bir müzikalin amatör prodüksiyonunda onunla birlikte rol almayı kabul eder.

Her şey yolunda giderken, Selma'nın oğlu için biriktirdiği paradan haberdar olan Bill'in başka planları vardır...

Filmin Ödülleri

En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Cannes Film Festivali, 2001

En İyi Yönetmen Altın Palmiye Ödülü, Cannes Film Festivali, 2001

En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Avrupa Film Festivali, 2001

En İyi Film Ödülü, Avrupa Film Festivali, 2001

En İyi Orijinal Film Müziği Altın Küre Adaylığı, 2001

En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Altın Küre Adaylığı, 2001

En İyi Avrupa Filmi Goya Ödülü, 2001

Not: Filmi orijinalinden izlemenizi tavsiye ederim, çünkü dublajlı halinde Björk’ün şarkı söylediği sahneler de dahil olmak üzere film, olduğu gibi Türkçe’ye çevrilmiş. Anlayacağınız Björk’ün sesi, Björk’e ait değil :P Zaten Şarkıların Türkçeye çevrilmiş sözlerini, alt yaz seçeneğini seçtiğinizde de görebileceksiniz.

Gönderi tarihi:

Bu filmi yıllar önce izlemiştim ve sanırım 4 defa :) Hey gidi günler heeey :)

En şiddetli tarafından tavsiye olunur!!!

Gönderi tarihi:
  • Yazar

Hangi arada yazdın yaaw sen bunu :D

Gönderi tarihi:
Hangi arada yazdın yaaw sen bunu :D

Peki sen bunu hangi ara yazın :)

Gönderi tarihi:
  • Yazar
:D:w00t: bir ara yazdı işte.. :P
Gönderi tarihi:
  • Admin

Bir müzikalmi desem yoksa karanlıkta dans edebilenlerin öyküsü mü? yoksa bir trajedi mi?

Gözün arkasındakileri gösterebilenlerin öyküsü, gözümün gördüğü değil benim algıladıklarım önemli diyebilenlerin öyküsü.

Hiç gözünüzle algıladıklarınızın beyniniz tarafından ne kadar algılandığını düşündünüz mü?

En başından başlayalım... Çekoslavakyadan (Çekoslavakya olduğu zamanda) Amerika göç etmiş bir Çekoslavak kadın, Selma (Björk) yavaş yavaş görme yeteneğini kaybediyor ve bunu böylece kabul etmiş, Ettiği gibide kalmamış o şekilde yaşamanın güzelliğini içine yansıtmış. Kendi sorunları yetmiyormuş gibi kapitalizmin yükünü ve 10 - 11 yaşlarındaki erkek çocuğunun da yükünüde taşımaktadır.

Öylesine bir kadının (insanın) çevresindeki sıradan insanlara yöneltilen kamera diyebilirim. O sıradan insanların Selmayı koruması ve kollaması bir sinema epiği oluşturmuş... Ve bir akıllı yönetmen... Sizi bütün film boyunca bir korkunun içinde tutmayı başarabilen nadir yönetmenlerden birisi diyebilirim. Makinların Selmaya bir şey yapacağı korkusu sizi film boyunca terk etmiyor.

Gelelim filmin iki çarpıcı sahnesinden birincisine, tren raylarının ve trenin geçtiği köprünün üstünde hayallerini canlandırması belkide gördüğüm en güzel dans sahnelerinden birisi diyebilirim.

İkinci güzel sahne ise filmin başlangıcındaki animasyon...

Görmüyorsun değil mi? Sorusuna ‘What is there to see’ ‘Orada görecek ne varki’ diye cevap veren Selma sizi gene etkileyecek konuşmaların başlamasına götürecek.

Yönetmen: Lars von Trier

Oyuncular: Björk, Catherine Deneuve, David Morse, Peter Stormare, Joel Grey, Cara Seymour, Jean-Marc Barr, Udo Kier, Zeljko Ivanek, Stellan Skarsgård

Ve size "I have seen it all" - Hepsini Gördüm- fragmanı

Cursed with a disease that threatens to take her sight, Selma Yeskova (Björk) struggles to raise money for an operation that could save her son from the same fate. To ease her anxiety, Selma relies on a dream life that takes the form of elaborate musical numbers. After she's accused of stealing, Selma's musical reverie helps her persevere against mounting odds.

Director: Lars von Trier

Cast: Björk, Catherine Deneuve, David Morse, Peter Stormare, Joel Grey, Cara Seymour, Jean-Marc Barr, Udo Kier, Zeljko Ivanek, Stellan Skarsgård

Ve Björk Müzikleri: http://www.turkish-media.com/forum/index.p...howtopic=116706

Gönderi tarihi:

sanırım hayatımın filmi...ve hayatımın kadını... :wub: Björk'ün bendeki yeri ayrı..apayrı..herşeyini bilme isteğimden dolayı bu filmini izlemiştim... ve filmden o kadar etkilendim ki... o an hayatımdaki yeri apayrı olan kadının niye bu denli kalbimde önemli yeri olduğunu anladım...Björk değil tabii konumuz.. film harika.. :wub: müzikal çok hoş bir film... ve gerçekten izlenmesi gerekli diye düşünüyorum...bu filmi ilk 15 yaşımda izlemiştim.. ne mutlu bana.. :clover::) o yaşta bu tadı alabildim.. bi kaç kez izledim :blush: ve o şarkı yok mu o şarkı..... I have seen it all.. buda benim şarkım.. :)

film tavsiyelerimde ilk sırada.. :clover: teşekkürler gloriam... :hug: sarı lalem..canım ablam benim :wub: herşeyinle harikasın... (:

Gönderi tarihi:
  • Yazar
:clover: teşekkürler gloriam... :hug: sarı lalem..canım ablam benim :wub: herşeyinle harikasın... (:

sen de benim canımsın beee :):hug: harika da sensin :clover: Birtanem benimmmmm :wub:

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.