Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

OLMASIN!...... İSTEMİYORUM!.........

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:
Light müslüman kavramına olumlu yaklaşım göstermiş biri olarak hoppa'nın bu değerlendirmesine yanıt vermem gerekiyor. Hiç yabana atılır bir yaklaşım değil. Karşı bir görüş belirtemem.

Ancak hayatta hep bazı kesin çizgiler çizip o çizginin ardına karşı sürekli kem bakmanın ve çizginin bu tarafını kesin biçimde savunmanın doğru olup olmadığını düşünmüşümdür. Hattı müdafaa mı iyidir, sathı müdafaa mı? Bunu bir savaş olarak ele aldığım için değil, temsili olarak söylüyorum. Kesin çizgiyi çektiğiniz zaman light müslümanları da el kaide çizgisi içinde bırakmış oluyorsunuz. Bu işin bir yönü.

İkinci yönü, kanserden ızdırap çeken ve kısa süre sonra ölecek bir insanın elini tutup bir kaç söz söyleyeceğinizde neler söylersiniz? Öbür dünyanın filan olmadığını, ölünce yok olacağını gözlerinin içine bakarak söyler misiniz? Ben söyleyemem. Ya da annesi ölmüş bir çocuğa annesine ne olduğunu söylersiniz? Bazı sembolleri kullanmak gerekebilir. Nasıl kullanırsan kullan. Melek oldu de, cennete uçtu de, gönül okşayan bir şeyler söylemek zorundasın. Ya da biraz sonra kıyametin kopup bir çoğumuzun öleceği bir savaş meydanının önünde askerlerinize son hitabınızı yapıyorsunuz. Konuşmanız bitince rütbelerinizi söküp siz de bir er olarak omuz omuza düşmana saldıracağınız askerlerinize neler söylerdiniz? Daha trajik bir örnek olsun, her gün karavananı paylaştığın silah arkadaşın mayına bastı ve bacakları koptu. Giderek soğuyan ellerini avuçlarında tutarken gözlerinin içine bakıyor. Az sonra kan kaybından ölecek. Ne söylerdin? Şehitliğin hikaye, cennetin masal olduğunu mu?

Her zaman bazı semboller kullanmak zorundayız. Bu sembolleri abartmadan, kutsamadan, tabulaştırmadan kullanabilirsek iyiye kullanmış; dokunulmaz, eleştirilmez, değişmez, kutsanmış kabul edersek zararlı kullanmış oluruz. Toplum olarak karar alıp anayasaya "bu devletin sınırları içinde bundan böyle İslama inanmak yasaktır" yazamayacağımıza göre, dinimizi bir renk, bir miras, kaşımızın gözümüzün rengi gibi bir olgu olarak kabul etmek zorundayız.

Etnik kökenim ne olursa olsun, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğum için kendime sembolik olarak "Türk" diyorum ve örneğin bir Avrupalı dinimi sorduğunda "İslam" diyorum ben şahsen. Bunu söylemek benim için ceketimin rengi lacivert demekten farksız, herhangi bir kutsama yüklemiyorum.

Fakat dünya, toplumlar ve insanlar mutlaka ki çok değişecek. Hiç kimse bir anda tüm hayallerinin tamamen gerçek olduğunu göremez, süreçler çalışıyor, çalışacak...

Sayın demirefe, evet hayatta bazı kesin çizgiler çizilmesi gerekiyor. Bu kesin çizgileri çizmezsek kaosun ortasında buluruz kendimizi.

İkinci yönüne gelince bütün bu ölümle burun buruna olan insanlara, sen iyi bir insandın cennete gideceksin ya da sen kötü bir insandın cehennem seni bekliyor demek gerekmiyor. Bu insanın da duymak istediği son şey budur herhalde. Mezar taşın mermer mi olsun, granit mi olsun diye de sorulmuyor. Arkandan dua edeyim mi, yoksa etmememi mi istersin diye de sorulmuyor. Askerlere son hitapta da ben de sizinle birlikte şehit olacağım, 'ya Allah hücüm' dendiğini sanmıyorum.

Ancak şu var ki, müslümanlar işin dozunu kaçırıyorlar. Neyin ne zaman kutsal, neyin ne zaman kutsal olmadığını ayırt edemiyorlar. Elbette dini bir renk, bir miras olarak kabul edebiliriz, ancak bu gönülden kabul ettiğimizi bize zorla kabul ettirmeye yönelirlerse o zaman işte bu kesin çizginin çizilmesi gerekiyor. Sigara yasağı varsa kapalı bir alanda dışarıya çıkıp sigaramızı içebiliriz, buna kimse karışamaz ve karışmıyorda. Ama oruç ayında dışarıda yemek yiyoruz diye elimiz kolumuz jıletlenirse gene kesin çizginin çizilmesi gerekiyor.

Ben de etnik kökenim ne olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak kendime sembolik olarak değil, tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye'yi ve Türkiye'de yaşayan insanları sevdiğim için Türküm diyorum. Bizlerin savunulması gereken yerde de sembolik olarak değil, canla başla savunuyorum. Ha! Dinim sorulduğu zaman da dinsizim diyorum. Türk illa eşittir İslam demek değildir.

• Cevaplar 77
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderi tarihi:

Sayın ftoyd ve Sayın muki... İkinize de aynı şeyleri söyleyeceğim. Ölümle burun buruna olan insanlara ne söylenir, bana o an ne söylenecek bilmiyorum, açıkçası umurumda da değil. Ne söylenirse söylensin, ben bildiğimi biliyorum, bilmediğimi bilmiyorum. Ya da bilmediğimi biliyorum, bildiğimi bilmiyorum, farketmez.

Fakat bizler hep birtakım semboller kullanacağız. Bunu hep yapacağız. Bu sembollerden ne anladığımızı hepimiz içimizde farklı biçimlerde de olsa biliyoruz. Aynı sembollere hepimizin aynı anlamları yüklemediğimizin bilincindeyiz. Aynı sembolü vurgularken farklı şeyler düşünüyor olabileceğimiz gibi, farklı sembolleri vurgularken de aynı şeyi düşünüyor olabiliriz.

Bu, "limon" dediğim zaman hepimizin yaklaşık aynı tepkiyi vermemiz gibi değil, farklı, derin ve kişisel bir deneyim. Bu deneyimlerimiz bize has kalsın, sembolleri kullanalım, ancak somutlaştırmayalım, dayatmayalım.

Ancak muki'nin bahsettiği dayatmalar olduğu sürece bizler bu konuda pek bir uzlaşı geliştiremeyecek ve çizgilerimizi çizmeye devam edeceğiz. Semboller güncel bir konu ve dayatılırsa hiç hoş olmayacak. Dayatma ile karşılaştığımda iyiniyetim bir anda buharlaşır. Size haksızsınız diyemiyorum muki, haklısınız. Ancak ftoyd'a bana dua ettiği için teşekkür etmek durumundayım. "İstemez, kalsın" demiyeceğim. Çayıma şeker isteyip istemediğimi soran birine bile teşekkür etmek durumundayım. Zaten İslami geleneklerle kaldırılmayacağıma dair bir vasiyet de hiç düşünmüyorum. Bu beni ilgilendirmiyor çünkü. Kazara yurt dışında olsam da yaksalar da umurumda olmaz.

Necip Fazıl görüşlerine katılmadığım bir insandır. Fakat son sözü "demek böyle ölünüyormuş!" diyecek kadar derinlikli bir insan olduğu için saygı ile anarım. Bu sözü ölürken söyleyebilmesi ilginçtir, hayret eder, biraz gülümser, ne düşünerek böyle söylediğini bayağı merak ederim. Fakat tıpkı semboller gibi, ne düşündüğünü asla "limon" denildiğindeki tepkimiz kesinliğinde bilemeyeceğiz...

Gönderi tarihi:

Sizler sürekli bu modelin takipçilerini eleştirip, asıl modelin sahibine toz kondurmadığınız ve bu çifte standarttan vaz geçmediğiniz sürece bu olumsuzlukları bizzat siz yaşatıyorsunuz.Çıkarcı insanlara bu menfaat kapılarını sonuda kadar sizler açıyorsunuz. Şimdi ise ektiğiniz tohumların meyvesini biçitorsunuz.

Umarım türkiyede şariat hakim olurda davulun sesinin uzaktan hoş geldiği gibi olmadığını bizzaat yaşayarak görürsünüz.

Gönderi tarihi:
Sizler sürekli bu modelin takipçilerini eleştirip, asıl modelin sahibine toz kondurmadığınız ve bu çifte standarttan vaz geçmediğiniz sürece bu olumsuzlukları bizzat siz yaşatıyorsunuz.Çıkarcı insanlara bu menfaat kapılarını sonuda kadar sizler açıyorsunuz. Şimdi ise ektiğiniz tohumların meyvesini biçitorsunuz.

Umarım türkiyede şariat hakim olurda davulun sesinin uzaktan hoş geldiği gibi olmadığını bizzaat yaşayarak görürsünüz.

eee napalım sımdı hoppa barı cozum soylede oyle dınleyelım senı.....boyle beddua etmek senın gıbı bır dındara yakısıyormu hıc:)

Gönderi tarihi:

:clover:

Aynı temennileri paylaşıyorum. Ve görmek istiyorum 3-5 sen sonra (dediğimiz gibi olursa) bu milletin halini ve pişmanlıklarını. Ama işin ilginç tarafı hala ve hala pişman olmayanlar çoğunlukta...

Gönderi tarihi:

Light müslümanlarımızın olduğu gibi ayrıca bir de light "doğrucu"larımız var. Bu light doğrucularımız genel kabul görmüş evrensel doğruları "somutlaştırıp", savunmaktan utanırlar. Hatta somutlaştırdıkları doğruları kullanmayı da "acaba benim savunduğum doğrularım 'dayatma' olarak adlandırılacakmı" diye de uykuları kaçar. Doğruların yasalaşmasını, kurallaşmasını, sembollerin netleşmesini asla istemezler.

Bilimsel, evrensel doğruların kullandığı, insan yararına semboller bir tarafta, birtakım kutsallık taşıyan (din, etnik vs) takviyesi ile donanmış sömürü ahlakı sembolleri de bir tarafta. Bunların arasını bulmaya çalışanlar (utangaçlar), her daim var olacaklardır. İddia edildiği gibi değil de kullanılan sembollerin bilincinde olanlar, ancak, yine kutupların uc noktalarındakiler olmalı bence. Doğruları rehber edinmiş bir insan doğru sembollerin mantığını, sömürü zihniyeti rehber edinmiş bir insansa, o değere ait sembollerin anlamını pek ala bilmektedir. Geriye kimler kalıyor, utangaçlar. Biz demiyormuyuzki halkımızın %98'i bilmeden, okumadan inanıyor diye? Doğruları anlatırken yada pratiğe geçirirken, sembollerin anlamını bilmeden inananlardanmı utanmalıyız? O insan zaten farkında değil. Bilimsel eğitim yapan eğitim müesseselerinin var olma amacı nedirki? Onlardamı utanmalılar?

Verilen limon örneğindeki tepkiler gibi tepkilerimiz gerçekçi, dahası nesnel olmalı. Zira somutlaştırmış semboller kullanarak, dayatma değilde, daha somut kavranılmasının önünü açmış oluruz. Bazı arkadaşlarımızın gerçeklerini dayatma olarak nitelemek, yine utangaçlığın getirdiği bir düşünce. Bilgeler bu konuda "doğruları söylemekten asla çekinmeyiniz" demişler. Hata olabileceğini sanmıyorum. Zira doğru tezler yine o konuda doğruluk taşıyan tezlerle ispatlanabilir. Yanlış ve ilgili olmayan tezler alternatif doğruluk taşımazlar.

Bilimlerce netlik kazanmış sembolleri, biri birine katarak çözümsüz kalmanın anlamı yok. Etik ahlakın, ve onun koruyucusu hukukun evrensel değerleri bellidir. İnsan değeri üzerinde net bir biçimde şekilleşmiş, sembolleşmiştir. Gerisi masaldır, laf-u güzaftır.

Doğru söyleyenler kovulurlar, onuncu köyede birleşirler ama, hiç olmazsa o onuncu köyde yanlışlıklar asgari düzeydedir. Semboller karışık değildir.

Gönderi tarihi:
Ölümle burun buruna olan insanlara ne söylenir, bana o an ne söylenecek bilmiyorum, açıkçası umurumda da değil.

Demirefe,

Ölmek üzere olan bir insanla hiç karşı karşıya gelmedim. Ama ölümü yaklaşan insanlarla da çok konuştum. Hatta ölümü uzak bile olsa, herkesin bir gün ölecek olduğu gerçeğini kabul ederekten, insanlara söylediklerimizin ve söyleyeceklerimizin sembol içermesi gerektiği/gerekmediği konusunda farklı düşünüyorum. Ailemle dini meseleleri konuşmayı da aynı kefeye koyabiliriz değil mi? Bir anne evladı sınava girecekken dua okur. Kırmamak için amin denilebilir elbette sembolik olarak. Ama öyle konuşursunuz ki hem gerçekleri söylersiniz hem de o insanı kırmazsınız. Duaya gerek kalmadığını, zaten elimizden geldiğini yaptığımızı söyleyebilir, başaracağımız konusunda garnati verebiliriz değil mi? Bu ölecek olan bir insan için de böylledir, şehit düşmek üzere olan bir insan için de böyledir. Tabii ki kalkıp, damdan düşer gibi "öteki dünya yok, şehitlik yok" demez hiç kimse, durup dururken. Ama öyle bir konuşursunuz ki, ölümden korkusu kalmaz, öyle bir konusşursunuz ki savaşta öldüğü için gurur duyar. Bu konularda semboller değil gerçekler daha önemlidir derim...

Şimdi hayal ediyorum... Yanıbaşımda savaşta vurulmuş bir dostum var. Öleceği kesin, elleri soğuyor. Bana sorsa "cennete mi gideceğim?" diye, benim yanıtım "hayır, ama cenneti yaratmak için uğraştın!, tıpkı bu vatanı bize miras bırakan binlerce askerimiz gibi..." derim. Ama kalkıp da "hayır ne cenneti boşa öldün işte" demem... Çünkü boşa ölmemiştir. Bir gerçekliği! vardır. İnsanlık için ölmüştür. Simge var mı? Yok...

Bir dostum ölüyör... Bana soruyor "sence cennete mi cehenneme mi giderim?" "Biz seninle zaten cennetteydik, şimdi sadece uyuyacaksın" derim... Hatta "korkma, seni sorgulayacak zebaniler olmayacak, huzur içinde uyuyacaksın" derim mesela... Mizahi bile konuşurum... Sizce gaddarca mı? Sizce üzücü mü? Simgesel mi? Hayır tamamen gerçek ve gönül okşayıcı... Eğer inanmıyorsam inanır gibi görünüp neden kandırayım insanları? Zaten ömürleri boyunca kanmamışlarmı? kandırılmamışlar mı?

Ben ölürken de bana yalan söyleyecek kişiler istemem yanıbaşımda. Bana desinler ki "dolu dolu yaşadın, iyiliklerinle hiç unutulmayacak, insanlık için harcadığın emekle hep yaşayacaksın" deseler zaten cennette (!) olurum...

Saygılar...

Gönderi tarihi:

Bu olaya başka bir görüşle yaklasmak istiyorum belki cok fazla tepki alacagım ama içimden geçenleride soyleyeceğim müslümanlık basına takılan bir basortüsüyle olmaz demi bende istemiyorum üniversitelerde basortüsünün olmasını zaten mantıklı düşünelim üniversiteyi okuyan bir bayan okul bitsin ben evde oturayım demiyodur heralde calısmak istiyodur ister özel bir iş yeri olsun ister devlet memuru olsun acık olmak zorundasın...Zaten başortüsü ilede müslümanlık olmaz müslümanlık kalptedir sen her sekilde ibadetini yapıyorsan sorun kalmamıstır....Artık bıktım bu tartısmalardan...

Gönderi tarihi:
Bu olaya başka bir görüşle yaklasmak istiyorum belki cok fazla tepki alacagım ama içimden geçenleride soyleyeceğim müslümanlık basına takılan bir basortüsüyle olmaz demi bende istemiyorum üniversitelerde basortüsünün olmasını zaten mantıklı düşünelim üniversiteyi okuyan bir bayan okul bitsin ben evde oturayım demiyodur heralde calısmak istiyodur ister özel bir iş yeri olsun ister devlet memuru olsun acık olmak zorundasın...Zaten başortüsü ilede müslümanlık olmaz müslümanlık kalptedir sen her sekilde ibadetini yapıyorsan sorun kalmamıstır....Artık bıktım bu tartısmalardan...

Bıktınsa bu tartışmalardan, girmezsin olur biter. Tartışan insanlar az veya çok birşeyler yakalamak, bilmek peşindeler. Çok ta iyi yapıyorlar.

Gönderi tarihi:
müslümanlık basına takılan bir basortüsüyle olmaz demi bende istemiyorum üniversitelerde

Güzel düşünüyorsun, tebrikler...

Artık bıktım bu tartısmalardan...

Girmezsin olur biter...

Gönderi tarihi:
Light müslüman kavramına olumlu yaklaşım göstermiş biri olarak hoppa'nın bu değerlendirmesine yanıt vermem gerekiyor. Hiç yabana atılır bir yaklaşım değil. Karşı bir görüş belirtemem.

Ancak hayatta hep bazı kesin çizgiler çizip o çizginin ardına karşı sürekli kem bakmanın ve çizginin bu tarafını kesin biçimde savunmanın doğru olup olmadığını düşünmüşümdür. Hattı müdafaa mı iyidir, sathı müdafaa mı? Bunu bir savaş olarak ele aldığım için değil, temsili olarak söylüyorum. Kesin çizgiyi çektiğiniz zaman light müslümanları da el kaide çizgisi içinde bırakmış oluyorsunuz. Bu işin bir yönü.

İkinci yönü, kanserden ızdırap çeken ve kısa süre sonra ölecek bir insanın elini tutup bir kaç söz söyleyeceğinizde neler söylersiniz? Öbür dünyanın filan olmadığını, ölünce yok olacağını gözlerinin içine bakarak söyler misiniz? Ben söyleyemem. Ya da annesi ölmüş bir çocuğa annesine ne olduğunu söylersiniz? Bazı sembolleri kullanmak gerekebilir. Nasıl kullanırsan kullan. Melek oldu de, cennete uçtu de, gönül okşayan bir şeyler söylemek zorundasın. Ya da biraz sonra kıyametin kopup bir çoğumuzun öleceği bir savaş meydanının önünde askerlerinize son hitabınızı yapıyorsunuz. Konuşmanız bitince rütbelerinizi söküp siz de bir er olarak omuz omuza düşmana saldıracağınız askerlerinize neler söylerdiniz? Daha trajik bir örnek olsun, her gün karavananı paylaştığın silah arkadaşın mayına bastı ve bacakları koptu. Giderek soğuyan ellerini avuçlarında tutarken gözlerinin içine bakıyor. Az sonra kan kaybından ölecek. Ne söylerdin? Şehitliğin hikaye, cennetin masal olduğunu mu?

Her zaman bazı semboller kullanmak zorundayız. Bu sembolleri abartmadan, kutsamadan, tabulaştırmadan kullanabilirsek iyiye kullanmış; dokunulmaz, eleştirilmez, değişmez, kutsanmış kabul edersek zararlı kullanmış oluruz. Toplum olarak karar alıp anayasaya "bu devletin sınırları içinde bundan böyle İslama inanmak yasaktır" yazamayacağımıza göre, dinimizi bir renk, bir miras, kaşımızın gözümüzün rengi gibi bir olgu olarak kabul etmek zorundayız.

Etnik kökenim ne olursa olsun, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğum için kendime sembolik olarak "Türk" diyorum ve örneğin bir Avrupalı dinimi sorduğunda "İslam" diyorum ben şahsen. Bunu söylemek benim için ceketimin rengi lacivert demekten farksız, herhangi bir kutsama yüklemiyorum.

Fakat dünya, toplumlar ve insanlar mutlaka ki çok değişecek. Hiç kimse bir anda tüm hayallerinin tamamen gerçek olduğunu göremez, süreçler çalışıyor, çalışacak...

Sayın demirefe,

Ölüme durumunda olan insanlara yaklaşımımız ne olacak yerine,yaşayan insanların durumu daha öncelikli değilmi?Adam zaten ölecek nasıl istiyorsa öyle ölsün. Ben niye ona rol yapmak zorundayım ki? Ben niye ona teselli vermek zorundayım.Adam hayatını inandığı din uğruna yaşamış,ve kavuşmak istediği cennete yakın bir durumda sevinsin işte.

Bu konuda zaten dindarların samimiyetsizliğinden başka bir şey değil ve sizde bu duruma alet oluyorsunuz.Biri şehit olur yakınları hüngür hüngür ağlar. Niye ağlıyorsunuz,niye yas tutuyorsunuz efendim,sevinin işte, hatta bayram yapın, çünkü o kişi sizin inancınıza göre ebedi cennetlik oldu.

Ben aileme vasiyet ettim öldüğümde hiç bir dini merasim yapılmayacak.Bir insan savunduğu şeyde samimi ise hem hayatında hemde ölümünde,savunduğu şeyin arkasında durmalı.

Ben avrupalılara göğsümü gere gere, bu utanç verici dinden çıktığımı ve ateist olduğumu söylüyorum. Utanç duyduğum bir şeyi sembol olarak dahi kullanamam.Zaten dediğiniz gibi türklük ile islam özdeşlemiş olduğundan türk vatandaşlığından da çıktım.

Gönderi tarihi:

evet bencede bıktıysan devam et :) en azından egolardan arınıp yanıt verır ve hakıkatı daha rahat farkedersın...bıkkınlık ıyıdır bır bakıma ;)

saygılar..

Gönderi tarihi:
ben bir müslüman olarak dahi TÜRKİYE CUMHURİYETİNDE başörtülü insanları üniversitede görmek istemiyorum!... bunun nedenini maddeler halinde açıklayacağım, nasıl bir tepki alırım şimdiden bilemiyorum, ama bütün samimiyetimle sadece şunu söylüyorum OLMASIN!...İSTEMİTORUM!....

1:islam yaptırım gücü çok büyük bir dindir,diger bütün dinlere kıyasla. (bu yolla okumus veya okumamıs herkes kendı seyhıne baglıdır ve herseyı yapabılır)

2:insanlarımız maalesef dini başka amaçlara yönlendire biliyorlar. (bugunku tarıkatler hakkında heralde bılgılerımız vardır,ebeveynlere yonelık tarıkatler,cocuklarına yonelık terıkatler)

3:TÜRK insanı en azından daha buna hazır degil. (ınanıyorumkı daha henuz kendımızı kendımıze ıfade edebılmıs degılız)

4:geleceğimden korkuyorum cünkü, taraftar peşinde koşan insanlara artık kendimizi ifade edemiyoruz. (ben muslumanım ama kımınle konussam allah senı ıslah etsın dıyor,ve sunu unutamıyorum maalesef bır osmanlı olma yolundayız...ve unutamıyorum kı osmanlıyı yıkan tek sey mollaların ordunun ıcıne sızması ve bugun bunu bazı kurumlarda maalesef goruyoruz)

5:suna cok eminim hz.muhammet kalkıp gelse on daika sonra katlederler, ''sen ne diyorsun derler.'' (hz muhammedın anlattıgı dınle yasanan hıcbırsey goremıyorum ve ınanıyorum kı hz muhammet kalkıp gelse bır gun sonra bır suıkaste kurban gıder.)

6:bana gore dın ınsanın kendı basına yasaması gereken bır eylemdır!.... ama maalesef ulkemızde dını yasamak yerıne daha ıyı bıldıgı ıdda edılen adamlar tarafından yasatılıyor... bu bana cok korkunc gelıyor. (her hafta dınımızde olmayan cuma namazı hutbelerını hatırlayın!..)

üzgünüm; karaçarşaf giydirilmiş çoğu kişi bunu zorla giyiyor!... ve bende bundan ürperti duyuyorum...daha buraya eklemek ıstedıgım cok sey var. ama bır kac yakın ozellıktekı maddelerı ekledım!... konunun ılerıkı kısımlarında dahasını ekleyecegım, kımse gocunmasın maalesef bunlar gercek!... bana hıcbır hoca kılıgına gırmıs ne oldugu belırsız adamların dını anlatmasını ıstemem ve kımse ıcınde bunu ısteyemem....

saygılar.......

arkadaslar bu yukardakı yazdıgım hersey aynı zamanda dunya ıcınde gecerlı, yanı donup kendı ulkendekı bu felaketı farkedıp, vatıkandakı rahıp ve rahıbelerın parlamenterlere nasıl mudahale ettıgını, aynı zamanda metal dınleyenlerınız varsa bılemıyorum ama amerıkada slayer konserıne gıden tum metal sever hayranlarına vatıkan bas pıskopozu kalkıp derse onu haram ettım o yasaktır yapanın cezası ıse dınden uzaklastırılması ve bır daha alınmamasıdır !...dıye teblıg etmeye kalkarsa ben bunada karsıyım!... ben dıyorum kı ınsanlar ıcınde yasasınlar, kımse sızden -kendınızden- daha ıyı sızı yasatamaz!..engızasyon mahkemelerı kurulup derse bız ıstedıgımızı dınden atar, ıstedıgımızı dıne katarız veya bırını asil ılan ederken bırını katil ılan ederız, ben bunada karsıyım ama su an benım kıyımdakı taslara yaklasan dalgalar onemlıdır!... ben ılk once buna karsı sel kapaklarımı kurmalıyım,sonra o dalgalar benım kıyıma geldıgınde nasılsa yumasar sıddetını kaybeder....once kendını ve neyı neden yaptıgımızı bılmelıyız!:..

saygılar....

Gönderi tarihi:
arkadaslar bu yukardakı yazdıgım hersey aynı zamanda dunya ıcınde gecerlı, yanı donup kendı ulkendekı bu felaketı farkedıp, vatıkandakı rahıp ve rahıbelerın parlamenterlere nasıl mudahale ettıgını, aynı zamanda metal dınleyenlerınız varsa bılemıyorum ama amerıkada slayer konserıne gıden tum metal sever hayranlarına vatıkan bas pıskopozu kalkıp derse onu haram ettım o yasaktır yapanın cezası ıse dınden uzaklastırılması ve bır daha alınmamasıdır !...dıye teblıg etmeye kalkarsa ben bunada karsıyım!... ben dıyorum kı ınsanlar ıcınde yasasınlar, kımse sızden -kendınızden- daha ıyı sızı yasatamaz!..engızasyon mahkemelerı kurulup derse bız ıstedıgımızı dınden atar, ıstedıgımızı dıne katarız veya bırını asil ılan ederken bırını katil ılan ederız, ben bunada karsıyım ama su an benım kıyımdakı taslara yaklasan dalgalar onemlıdır!... ben ılk once buna karsı sel kapaklarımı kurmalıyım,sonra o dalgalar benım kıyıma geldıgınde nasılsa yumasar sıddetını kaybeder....once kendını ve neyı neden yaptıgımızı bılmelıyız!:..

saygılar....

Peki ne öneriyorsun hayhak,

Neyi, neden yaptığımızı bilelim derken ne kastediyorsun?

Muhammedi bile katlederler derken, onun sünnetlerinimi öneriyorsun?

Mesela sünnetlerden çok evliliğimi, dayağımı, adaletsiz mirasımı, erkek hakimiyetinimi, zengin, fakir, köle adaletsizliğinimi? Kuran şeriatının hangi şeklini öneriyorsun?

Veya revizyonist dinciler tarafından revize edilip göya günümüze uyarlanmış, "bu şekilde kırpılmış olsa da olur, yeterki olsun" şeklini mi tavsiye ediyorsun?

Yoksa kendi kafanda canlandırdığın dinemi saygı göstermemizi istiyorsun. Hangisi?

İllaki bir din takipçisimi olmalıyız? Dinsiz ahlaklı ve adil olmak mümkün değilmi sence?

Gönderi tarihi:
Sayın demirefe,

Bu konuda zaten dindarların samimiyetsizliğinden başka bir şey değil ve sizde bu duruma alet oluyorsunuz. Ben aileme vasiyet ettim öldüğümde hiç bir dini merasim yapılmayacak.Bir insan savunduğu şeyde samimi ise hem hayatında hemde ölümünde,savunduğu şeyin arkasında durmalı.

Ben avrupalılara göğsümü gere gere, bu utanç verici dinden çıktığımı ve ateist olduğumu söylüyorum. Utanç duyduğum bir şeyi sembol olarak dahi kullanamam.Zaten dediğiniz gibi türklük ile islam özdeşlemiş olduğundan türk vatandaşlığından da çıktım.

Saygı duyarım Sayın hoppa. Tercihlerinize en küçük itirazım yok. Aramızdaki tavır farkının nedeni sanıyorum yaşadığımız farklı ortamlar. Karşı karşıya kaldığım tavırlara göre benim tavrım da değişebilir. Sonuçta her şey etki-tepki prensibince çalışır. Sizin verdiğiniz tepkileri vermemin çok da zor olmadığını düşünüyorum. Karşı karşıya kaldığım durumlara göre aynı tepkileri vermem çok olası. Selamlar, saygılar...

Gönderi tarihi:
Light müslümanlarımızın olduğu gibi ayrıca bir de light "doğrucu"larımız var... Semboller karışık değildir.

Bahsettiklerim tamamen duygu ve düşünce bazında, diğer insanların ne düşünüyor ve ne hissediyor olduklarını anlamaya çalışma bağlamında anlatımlardı. Ben diğergamlığı severim. Bir başkasının bakış açısından bakmaya çalışmaya gayret ederim ve bunu başarmak en hoşlandığım şeylerdendir.

Fakat bu tavrım tamamen kişisel. Toplumsal baza geldiğimiz zaman, dini sembollerle ilgili en küçük dayatmaya prim vermem. Dayatmalar karşısında bir ayı kadar öfkeli olabilirim. (Ki olduğumu hatırlıyorum bir iki kez) Belki benim sorunum dinin dayatılmasına izin vermediğim içindir. Yeterince rahatsız edilirsem bu hoşgörülü tavrımdan eser kalmaz.

Hadi arkadaşlar, yapmayın! "Senin annen bir melekti yavrum!" yeşilçam klişesini bilirsiniz. Buradaki melek kavramı gibi semboller kullanılabileybıl şeylerdir. Çok gerginlik yapmayalım derim. Ama gerçekten gerginlik çıkarsa ve dini semboller toplumsal bazda dayatılırsa bu işin rengi çok değişir, onu görebiliyorum. Biz de iş oraya gelmesin iyi niyetindeyiz.

Şu var ki "tepki ne olacak acaba" diye laiklerin bir ateşini ölçüp geri çekiliyorlar ve gözleme konumuna geçiyorlar. İş gerginliğe dökülmesin diye sabırlı davranmamızı pasiflik olarak algılarlarsa yanılmış olurlar. Bu uyuyan aslanı yeterince derin uyuyor mu diye hafiften dürtüklemeye benziyor, benden uyarması. Biz bu laik cumhuriyeti sokakta bulmadık. Sokakta yitirmeye de hiç niyetimiz yok...

Gönderi tarihi:
Sayın demirefe,

Ölüme durumunda olan insanlara yaklaşımımız ne olacak yerine,yaşayan insanların durumu daha öncelikli değilmi?Adam zaten ölecek nasıl istiyorsa öyle ölsün. Ben niye ona rol yapmak zorundayım ki? Ben niye ona teselli vermek zorundayım.Adam hayatını inandığı din uğruna yaşamış,ve kavuşmak istediği cennete yakın bir durumda sevinsin işte.

Bu konuda zaten dindarların samimiyetsizliğinden başka bir şey değil ve sizde bu duruma alet oluyorsunuz.Biri şehit olur yakınları hüngür hüngür ağlar. Niye ağlıyorsunuz,niye yas tutuyorsunuz efendim,sevinin işte, hatta bayram yapın, çünkü o kişi sizin inancınıza göre ebedi cennetlik oldu.

Ben aileme vasiyet ettim öldüğümde hiç bir dini merasim yapılmayacak.Bir insan savunduğu şeyde samimi ise hem hayatında hemde ölümünde,savunduğu şeyin arkasında durmalı.

Gel tevbe eyle.

==========

Kaşın kara gözün kara,

Ateistte olsan,

vatandaşlıktanda çıksan,

yaranamazsın bunlara.

Ne yapsanda inanmazlar,

seni takiyye yapıyor sanırlar.

Kip kızıl kafirimde desen,

yüzünden öyle değil sanırlar.

Bunları şimdiden iyi düşün,

Hiç iyi değil bu gidişin,

Bilmiyorum ama kaçtır yaşın,

Kirkini geçtinse ölünce,

olmaz musalla taşın.

Neyse sen yinede sözlerimi dert edinme,

Kafana göre yaşa,ne yapacaksın dinle.

Nasıl olsa bu dünyada, cennet seninle,

Ahirette, yansanda, değer hani,

Desemde, daha vaktin var.

Yeterki firavun gibi yaşama,

Firavun gibi ölme,

Gel vaktin varken, Allaha tevbe eyle.

Seçmek, ve tercih senin elinde.

saygılar.

Evren.

Gönderi tarihi:
Mizahi bile konuşurum... Sizce gaddarca mı? Sizce üzücü mü? Simgesel mi? Hayır tamamen gerçek ve gönül okşayıcı...

Güzel bir yaklaşım. Bunu tuttum. Aklıma Yüzüklerin Efendisi'ndeki savaş ve ölüm öncesi konuşmalar geldi.

Hani o son savaşta, karanlık Mordor orduları ile Rohan savaşçılarının son hesaplaşma için karşı karşıya geldikleri o muhteşem sahnede Aragorn'un askerlerine hitabı. Hatırladığım kadarıyla şöyle gibiydi:

"İnsanlar ümitsizliğe düşer. Ama o gün bu gün değil. İnsanlar yenilir ve acı çeker. Ama o gün bu gün değil. İnsanlar korkar ve geri çekilir. Ama o gün bu gün değil. İleri savaşçılarım! Zafer için, sevdikleriniz için!" Ölüme en yakın anda bile laik bir söylem geliştirmek olası...

Ben çocukken bir savaş gazisinden savaşa çıkış anını canlı olarak dinlemiştim. Yıllar sonra öyle heyecanlıydı ki, yaşlı bedeni yeniden canlanıyor gibiydi. Alay sancağının açılış anını bir anlattı ki, ben ürperdim. Sancak sanki alev alev yanıyor, ışıklar saçıyor gibi görmüş. Anlatırken nefesi tıkanarak hıçkırıyordu. Laik ve Atatürkçü bir insandı. Din için Allah için savaşmaktan filan bahsetmedi. Demek dini sembol şart da değil.

Kanserin bedenini kemirdiği ve günden güne mum gibi solup eriyen bir tanıdığım var şu an. Çok dindar bir insan, bildiğim en dindar insanlardan biri ve onu gördüğümde sadece yutkunabiliyorum. Sözler boğazımda düğümleniyor. Ellerine bakıyorum, beyazlaşmış, mum gibi olmuş. Çok yavaş bir şekilde ölüyor. Henüz şiddetli ağrılar dönemi başlamadı. Bu döneme girdiğinde ne yapacağımı bilmiyorum. Her gördüğümde "Allahım sana teslim oldum, canımı al!" diye dua ediyor.

Karşısında ne yapacağımı, ne söyleyeceğimi bilmiyorum...

Daha dün bir parkta bir karga tarafından yakalanmış bir serçe gördüm. Karga serçeyi uçamayacak kadar hırpalamıştı fakat yemek için hiç acele etmiyordu. Önce kendi güvenliğini düşünerek etrafına dikkatle bakınırken yaralı serçe çırpınıyordu. Karga çevrede bir tehlike olmadığından emin olduğunda serçeye bir gaga darbesi daha indiriyor, sonra yine etrafa bakınıyordu. Serçenin durumunu düşünmek bile istemiyordum, iyileşebilmesi için çok geçti. Bunun için olayı çok önce görmüş olmam gerekiyordu. Onu kurtarsam bile sakat bir kuşu ancak benim acı vermeden öldürmem gerekecekti. Öylece donup kaldım. Dayanılır gibi değildi. Karganın soğukkanlılığı ve acele etmeyişi, serçenin çırpınışları yürek burkuyordu. Bir anda çıldırıp serçeyi de, kargayı da öldürüp dünyaya, tanrıya ve her şeye lanet etmemek için gözlerimi kapadım. Sanki bunun kurban bayramında et için bir koyunun boğazına çöken ve her sene sinirlerimi ayağa kaldıran insan manzaralarından ne farkı vardı? Çaresiz ve üzgün olmaktan başka yapılabilecek ne vardı? Artık denizyıldızlarını denize atmaktan bıkmış, usanmıştım. Durmadan yeni gelgit dalgaları binlerce denizyıldızını sahile atıyordu. Kendimi aptal gibi hissederek oradan uzaklaştım.

Sevdiklerime ve dostlarıma bir kilo tatlı aldım pastaneden. Belki tatlı yeyip tatlı konuşuruz diye. Onlara onları sevdiğimi bile söyleyemedim üzüntümden. Bu lanet dünyada ola ki ölürüm de arkamdan "iyi bir insandı" diye ağlamalarından korktum. "Lanet bir herifti, geberip gitti" deseler ve üzülmeyip keyiflerini bozmasalar daha memnun olacaktım...

Tatlıdan son lokmaları alırken zavallı serçenin son nefesini vermiş ve acıdan kurtulmuş olduğunu umuyordum...

Kanserli tanıdığıma ötenazi önersem. Çok dindar bir insan, kabul etmez. Ayrıca kabul etse de başıma iş alırım, belki benden kendisini öldürmesine yardımcı olmamı ister. Kulaklığı kulağıma takıp Metallica'dan son sesle kulaklarım çınlayıncaya kadar "Devil Dance" dinlesem? Ya da Rammstein?

Gönderi tarihi:
Çaresiz ve üzgün olmaktan başka yapılabilecek ne vardı?

Yok... maalesef yok işte...

Kulaklığı kulağıma takıp Metallica'dan son sesle kulaklarım çınlayıncaya kadar "Devil Dance" dinlesem? Ya da Rammstein?

Empyrium tavsiye ederim böyle anlarda... Weiland albümü...

Gönderi tarihi:
Bıktınsa bu tartışmalardan, girmezsin olur biter. Tartışan insanlar az veya çok birşeyler yakalamak, bilmek peşindeler. Çok ta iyi yapıyorlar.

Bu tartışmalara girip girmeyeceğimi senden öğrencek deilim :angry:

Gönderi tarihi:

diyor ve.... sayın maraba (ben de aynısını düşünmedim değil hani) size böyle bir cevap yazıyorsa...

bu şekilde sinirlenip, kızmanıza gerek yok diye düşünüyorum.

Bu tartışmalara girip girmeyeceğimi senden öğrencek deilim :angry:
Gönderi tarihi:
Peki ne öneriyorsun hayhak,

önermekmi?... önerecegim tek sey var, bazı insanların bazı insanları kutsallastırmaktan vazgecmelerı ve herkesın kendı basına kutsal oldugunu bılmelerı.kimse sizden daha iyi bilmiyor,kimse sizin kadar içinde yaşamıyor...

siz konuyu tam anlamadınız heralde sayın maraba bizim demek istediğimiz tam olarak birsey önerilmeden yaşamak illede bir öeneri istiyorsanız ama su yukarda yazdıgım kırmızı renkli yazı bir öneri olsun!:..

Neyi, neden yaptığımızı bilelim derken ne kastediyorsun?

misal sen neden ateistsiz veya bir başka seysin bunun nedenini biliyormusun?evet biliyorsan bir problem yok!... ama bilmiyorsan cok büyük bir problem var!...

Muhammedi bile katlederler derken, onun sünnetlerinimi öneriyorsun?

bu sorularla beni bir yere cekmeye calısmaktan vaz gecmelisin!... öncelikle bir şey önermiyorum tabikide, öneremem senin dinin sana, benim dinim bana!:.. sadece evrensel yasalar üzerinde kalman yeterlidir. SAMİMİ OL başka kendine yapacagın bir ibadet maalesef yok!...

Mesela sünnetlerden çok evliliğimi, dayağımı, adaletsiz mirasımı, erkek hakimiyetinimi, zengin, fakir, köle adaletsizliğinimi? Kuran şeriatının hangi şeklini öneriyorsun?

bunu senin bakıs acına bırakalım, sen nasıl gormek ıstersen oyle gor!... ama hep merak ettıgım bırsey var. herkes bu esıtsızlıgı konusuyor ama kımse yaradılıstakı esıtsızlıkten bahsetmıyor!... sanırım o esıtsızlık hosumuza gıdıyor... mısal: neden erkekler cocouk yapmiyor? veya neden erkeklerın goguslerı kısa?veya neden kadınlar erkekler gıbı kaslı degılde narin?veya kadınlar neden kıl dolu bır vucuda sahıp degıl?

bıraz daha temelden alırsan, sorman gereken noktayı daha rahat yakalaya bılırsın sayın maraba!:.... ıste burdakı nokta sana bır baslangıc olsun.... bu durum hosuna gıdıyorda dıger durum hosuna gıtmıyorsa ozaman bır adaletsızlık olur... sızın soylemek ıstedıgınız sey ıse bır maddı esıtsızlık sadece ve buda olması gereken bırseydır belkı kım bılır!....

Veya revizyonist dinciler tarafından revize edilip göya günümüze uyarlanmış, "bu şekilde kırpılmış olsa da olur, yeterki olsun" şeklini mi tavsiye ediyorsun?

ovvv kesınlıkle boyle bısey soz konusu degıl...ama zorlastırmayın kolaylastırın dendıgını ıyı bılırsınız :)

Yoksa kendi kafanda canlandırdığın dinemi saygı göstermemizi istiyorsun. Hangisi?

ya evet, her ınsan fıkırlerıne saygı gosterılmesını ıster!:.. o yuzden dusunce ozgurlugu vardır ;)

ıstersen senın kafandakı dıne tabı olalım :)

İllaki bir din takipçisimi olmalıyız? Dinsiz ahlaklı ve adil olmak mümkün değilmi sence?

bunun en guzel seklı zaman ıcınde mevcut olabılır sadece...zamana yaymak sadece bır agırlıktır bunuda unutmayalım...islam aynı zamanda bütün dinleri benimser...ama siz illede bunu iddaa ederseniz su assagıdaki soruyu cevaplayın...''illede bir din takipçisimi olmalıyız diyorsunuz'' sizi anlamakta cok güçlük çektiğim şu satırlarda, size birşey sormak geldi içimden...din nedir?

saygılar.....

Gönderi tarihi:
İlkel insanların hayali bir tanrıya atfen oluşturdukları toplum kuralları.

bu bır baskılı yonelıs sayın hoppa! bır dın degıldır... eger bunu kastedıyorsanız hayatımızda herseyı kendımıze bır dın edınırız. zalım bırının zulmunden bır polıse veya kotu bır durumun pencesınden daha rahat bır pozısyona..bunlar bır dın degıldır...bu sızın dıne atfettıgınız bır sonuc sadece...

saygılar........

Gönderi tarihi:
Güzel bir yaklaşım. Bunu tuttum. Aklıma Yüzüklerin Efendisi'ndeki savaş ve ölüm öncesi konuşmalar geldi.

.

.

.

Tatlıdan son lokmaları alırken zavallı serçenin son nefesini vermiş ve acıdan kurtulmuş olduğunu umuyordum...

Kanserli tanıdığıma ötenazi önersem. Çok dindar bir insan, kabul etmez. Ayrıca kabul etse de başıma iş alırım, belki benden kendisini öldürmesine yardımcı olmamı ister. Kulaklığı kulağıma takıp Metallica'dan son sesle kulaklarım çınlayıncaya kadar "Devil Dance" dinlesem? Ya da Rammstein?

Yıllar önce Kanada da fokların öldürülüşüyle ilgili haberi ilk izleyişim ve Tanrı ya isyanım geldi aklıma.Sabah a kadar ağlamıştım,"onları da sen yarattın,sen izin veriyorsun" diye.Hayvanlar alemiyle ilgili onca belgesel de insanı korkutur türden .Mesela kendi türünden başka bir guruba yiyecek için saldıran maymunlardan,kazanan tarafın kaybeden taraftan bir maymunu yemesi gibi görüntüler.Ama hepsi öyle ya da böyle gerekli sanırım,öyle ya da böyle ,öyle olmaları gerekiyor. Sistem bu şekilde mükemmel işliyor.

Tanıdığına gelince,dilerim Rabbimiz merhamet eder.Mümin kullarını canıyla,organıyla,malıyla,herşeyi ile sınayacak olan ,dilerim onu, sınavını geçenlerden ve son nefesine kadar sabırla Rabbine bağlı kullardan eyler.Öyle ya,gerçek mümin,bu tarz bi sınanmayı her daim bekleyendir özünde.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.