Gönderi tarihi: 20 Ocak , 2008 17 yıl kestaneli pasta yemek istiyorsan kestaneli yap .. neden fasulye koyup kestane yiyomuş gibi yapıyorsun ki Belki kestaneye alerjim var Hem kestaneyi haşlıcan,soyucan ooooo uzun iş
Gönderi tarihi: 30 Ocak , 2008 17 yıl Bana da üniversite yıllarıma kadar kimse kuru fasulye yedirememişti nefret ederdim çünkü. Ama bir alıştım şimdi hemen hemen her hafta yaparım. Akşamdam sıcak suya koyacaksın ki gazı gitsin kuru fasulyenin , sonrada güveçte pişireceksin ağır ağır ve un koyaksın biraz suyu yoğun olsun diye. Bir de tavsiyem cıbrısa denilen bir ot vardır eğer onuda katarsan üzerine hımmmmmmm harika olur
Gönderi tarihi: 2 Şubat , 2008 17 yıl mutfagı,yemek yapmayı seven bırı olarakbunun yerı ayrıdır. kuru fasulye aynen ascı faredekı bı yemek vardı ısmını hatırlamıyorum her halde rotatuale gıbı bırseydı.o rda da bu yemek bızdekı fasulye olayına donuyor.ama ordakı elestırmenın hosuna gıdıyor.sızde kuru fasulyeyle yapılan her cesıdı yemeyenler ıcın tattırın.ozellıkle lokanta,restorant ısletenler turıstlere yapın bunu.yazınız ıcın tesekkurler
Gönderi tarihi: 8 Şubat , 2008 17 yıl kuru fasulye oldum olası en sevdiğim yemeklerin başındadır..hele de içine sucuk atınca harıka oluyor,bıde suyuna taze ekmeği banıp banıp yıyeceksın..hemen gidip fasulye ıslatıcam
Gönderi tarihi: 8 Şubat , 2008 17 yıl kuru fasulye oldum olası en sevdiğim yemeklerin başındadır..hele de içine sucuk atınca harıka oluyor,bıde suyuna taze ekmeği banıp banıp yıyeceksın..hemen gidip fasulye ıslatıcam bende...yanınada cin biber ,salata, turşu ağzı sulanan smiley
Gönderi tarihi: 6 Temmuz , 2008 17 yıl Yazar Arda uçaktan iner inmez ekmek arasi fasulye istedi EURO 2008’in yıldızlarından Arda Turan’ın Ailesi oğullarıyla gurur duyuyor. Arda hala bir çocuk anne Yüksel Turan’ın gözünde. “Uçaktan inince aradı, ekmek arası fasulye istedi. Bayılır oğlum fasulyeye” diyor...
Gönderi tarihi: 6 Temmuz , 2008 17 yıl Yazar Hem de ekmekarası hıı vallahi ekmek arasi en son hamsi duydumda,, fasülye duymamistim sen denedinmi 'Radya' fuarada gelirmi dersin belki fuara gelirsem görmek isterim
Gönderi tarihi: 6 Temmuz , 2008 17 yıl Yazar Hem de ekmekarası hıı gerci o şaşi gözlerinle görmedigin belli
Gönderi tarihi: 6 Temmuz , 2008 17 yıl vallahi ekmek arasi en son hamsi duydumda,, fasülye duymamistim sen denedinmi 'Radya' fuarada gelirmi dersin belki fuara gelirsem görmek isterim gerci o şaşi gözlerinle görmedigin belli
Gönderi tarihi: 6 Temmuz , 2008 17 yıl Yazar gördünmü hayir duydunmu hayir ekmek arasi olurmu? hayir son günlerin modasi cevir cevir kazi yanmasin,, olurmu olur
Gönderi tarihi: 6 Temmuz , 2008 17 yıl gördünmü hayir duydunmu hayir ekmek arasi olurmu? hayir son günlerin modasi cevir cevir kazi yanmasin,, olurmu olur Bunun gibi mi yaniii
Gönderi tarihi: 6 Temmuz , 2008 17 yıl Yazar Bunun gibi mi yaniii yaş farkinida aşagiya cektiklerine göre herald öyle oluyor
Gönderi tarihi: 17 Mayıs , 2009 16 yıl Kuru deyip geçmeyin. Amerika kıtasından hindi, mısır, patates ve domatesle buralara göçen “kuru” topu topu iki-üçyüzyılda milli yemeğimiz haline geldi. Ne zaman yurtdışından ülkeme dönüyor olsam mevsim de kışsa dumanı üstünde bir kuru fasulye ve yanında pilav düşlerim uçak alçalmaya başlayınca. Hele yanına biraz da kütür kütür turşu oldu mu ... Esasında, kuru soğan daha iyi gider ya ... maksat kokmasın uçakta. Neredeyse hostesi çağırıp “Ver bir kuru, pilav üstü olsun” diyeceğim. Sizi bilemem ama bize ilkokulda fasulye deneyi yaptırırlardı. Evde, iki kat ıslak pamuğun arasında fasulye yetiştirirdik. Küçük yeşil toplar pamuğu yarıp kafasını çıkarttığında acaba yeni bir hayatın doğuşunu görmek beni etkilemiş miydi ? Hiç hatırlamıyorum. Ama bildiğim bir şey var ki bu deneyler benim fasulyeyle aramı sıcaklaştırdı. Örneğin, nohut, mercimek bu yakınlaşmadan mahrum kaldı. Hatırladığım ikinci şey ise fasulyeler boyuneğmiş durumdan yavaş yavaş başlarını kaldırarak dikleştiğinde doğanın gücünün farkına varmak yerine sanki ben başarmışım gibi “kendimi fasulye gibi nimetten” saymam. Evet, fasulye yenidünyadan bu taraflara sonradan gelen nimetlerden. Fatih Sultan Mehmet’in sofrasında fasulye vardı da yemedi mi ? Peki, fasulye, bu coğrafyada kullanıma nasıl girdi ? Anlaşılan o ki İtalyan’lar eskiden bakla ile yapageldikleri yemekleri fasulye ile denemişler ve başarılı olmuş. Oradan, Medici sülalesinden Catherine’nin Fransız sarayına giderken fasulyeyi de götürmesi ile Fransa’ya, Fransa’dan da tüm Avrupa’ya yayıldığı söylenir fasulye yemeklerinin. Biz ise denizyolu bağlantımız dolayısıyla İtalya’dan direkt almış olmalıyız fasulye yemeklerini. Zira, bizim fasulye kelimesi İtalyanca “fagioli”den geliyor. Fasulyenin cinsine gelince işte orada biraz duraklayalım. Zira, Erzincan Kemaliye Dermasonu başı çekiyor, sonra Erzurum İspir’in Dermasonu ve Konya’nın Dermasonu takibediyor. Karadeniz bölgesi Şeker fasulyesini, Trakya ise Horoz fasulyesini tercih ediyor. İç Anadolu’da ise Böbrek fasulyesi seviliyor. Bir de Sivas’ın Suşehri kasabasında kendi ihtiyaçları için yetiştirilen Kırkgünlük fasulyesi var. Evlere şenlik, lokum gibi oluyor pişirilince. Ama, fasulye alırken dikkat ! Fasulyenin boyu 9 mm veya daha büyük olmalı.Fasulyenin cinsi uygunsa, et suyu ile kısık ateşte çok uzun sürede yapıyorsanız sizin fasulye yemeğiniz de lezzetli olacaktır. Gelelim iyi kuru fasulye yemeğini nerelerde bulabileceğimize. Artık, ülkemizde kuru fasulye zincir restoranları bile açıldı. Hüsrev Lokantasını kastediyorum. İspir fasulyesinden az sulu, bol telveli, hafif şekerli yapıyorlar. İstanbul Kısıklı’da Çömlek Lokantası Taş Fırında Çayeli kuru fasulyesiyle meşhur. İspir fasulyesi kullanıyor. Üçüncü durağımız İstanbul Küçükçekmece’de tren istasyonunun yanındaki “Mandacı” adlı meşhur kuru fasulyeciye. Orada, kuru fasulye porsiyonunun adı “kanarya”. Bağlarbaşı’nda Ayder Lokantası dördüncü tavsiyemiz. Beşinci durağımız ise Süleymaniye Camiinin tam karşısındaki Kanaat Lokantası. 1932’den bu yana kuru fasulye yapıyor. Yolunuz Ünye’ye düşerse Acara Restorana, Edirne’ye düşerse “Kurucu Ali Baba”ya uğramadan dönmeyin. Onun lokantasının ismi de Kanaat. 1939’dan beri kuru yapıyor. Bu da cabası olsun bizden. Biz, fasulyeyi ne kadar översek övelim, garibim yine avam. İki üniversite bitirse lezzetten, hatta helmelenmeden master yapıp, Arnavut biberiyle de doktora tezini sunsa ... yine de avam, yine de avam. Acaba sonunda sindirim sisteminde gaz yapmasıyla bir ilgisi var mı bunun ? Fakir yemeği olarak kalmaya mahkum garibim. Aynen aşağıdaki Oktay Rifat’ın “Güzel” şiirinden alıntıdaki gibi : “Kadın vurmuş maltıza tencereyi Fasulye pişiriyordu Adam düşünüyordu Altmışbeş fasulye diyordu Yirmi beş de soğan Doksan İki yüzde yağ Etti mi sana iki yüz doksan ... “ DENİZ GÜRSOY
Gönderi tarihi: 17 Mayıs , 2009 16 yıl Efendi Türkleri özlemişim. Ne zamandır uğramıyor foruma. Neden küstü acaba. Oysa en güncel haberleri ondan alır, en efendi yorumları ondan duyardık. Umarım dönersin aramıza
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.