Φ Taylan Abi Gönderi tarihi: 27 Aralık , 2007 Gönderi tarihi: 27 Aralık , 2007 Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2006 Yoksulluk Çalışması'na göre, Türkiye'de açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşayanlar azaldı. TÜİK hesaplamada 4 kişilik bir ailenin açlık sınırını 205 YTL, açlık sınırını ise 549 YTL olarak aldı. Bu sınır rakamlarına göre 2002'de yüzde 1.35 olan açlık sınırının altında yaşayanların nüfusa oranı 4 yılda neredeyse yarıya düşerek binde 74'e geriledi. Açlık sınırının altındaki fert sayısı ise aynı dönemde 926 binden 539 bine düştü. Bunu şimdi mümkün olabilir diye biraz kurcalayalım. 4 kişilik bir aile günde 2 ekmek tüketirse ayda 240 ekmeğe 96 YTL bütçe ayrılıyor. Her öğünde 50 gram zeytin yenmesi durumunda, aylık zeytin harcaması 18 kiloya ulaşıyor. Bu da kilogramı 6 YTL olan zeytin için 108 YTL ödenmesini gerektiriyor. Böylece sadece ekmek ve zeytinin toplamı 204 YTL oluyor. Bu geliri olan vatandaşımızın zaten evi ve arabası vardır. O bakımdan kira ve ulaşım giderini de karşılıyordur değil mi? TUİK'e göre öyle çünkü. Vatandaşımızın çocuğuna okula giderken günlük harçlığını da yoldan geçen birisi verir heralde. Arabasının benzinini de evinin bahçesine kurduğu petrol kuyusundan doldurur. Evi yoksa kuyu açma izni için ev sahibinden izin alması gerekir. Kirayı ödeyen biri de vardır heralde oralarda biryerde, iyice bakın kapı arkasında kalmış filan olabilir. Arabası yoksa zaten işe uçan halı ile gidip geliyordur. Akbil derdi yok, çevreye de duyarlı. Ohh misss! Minimumda bile olsa örtünme ihtiyacında olacaklarından, kılık kıyafetlerini de kayınpederin sahibi olduğu tekstil fabrikasının mağazasından alırlar artık bol bol giyerler. TUİK'e göre öyle çünkü. Ayrıca bu yokluklar içerisinde yaşayan vatandaşımız büyük bir mucizeye de imza atıyor. Nasıl mı? İşte şöyle; TÜİK tarafından açıklanan tüketici fiyatları endeksine (TÜFE) göre, gıda grubundaki fiyatların 2006 yılında yüzde 11.2 oranında artarken Yoksulluk Araştırması'nda açlık sınırı için baz alınan gıda harcamalarının yüzde 7.8 artması dikkat çekti. Bu durum TÜİK'in açlık sınırını belirlerken anket yaptığı ailelerde tüketilen besinlerin fiyatının daha sınırlı artmasından kaynaklanıyor. Buna göre yoksullar gıda harcamalarındaki artışı, genel gıda fiyatlarındaki artışın altında tutabiliyorlar. Partizanlığın, dalkavukluğun limiti yok. Bu kurumu da kendilerine benzettiler. Allah bu memlekette yoksulun, muhtacın yardımcısı olsun. Alıntı
Φ Suheyla Gönderi tarihi: 27 Aralık , 2007 Gönderi tarihi: 27 Aralık , 2007 Sayin Taylan Abi, Analizenize katiliyorum ve yoksulluga gosterdiginiz duyarligi takdir ediyorum. Mamafih, "Allah bu memlekette yoksulun, muhtacın yardımcısı olsun." demenize katilmiyorum. Izah etmek isterim. Benim kanaatimde, yoksullugun "bazi" nedenleri bu zihniyettir. “Allah kimi dilerse onu saptırır, ve kimi dilerse onu doğru yola koyar.” (6/39) “Allah dilemedikçe siz dileyemezsiniz..” gibi zihniyet, insanlarin kendi kendilerine yardim etmelerine engel oluyor zannederim. Yoksulluk maddi bir seydir ama bunun kaynaklari ekseriyetle "yoksukluk" dusunmekten gelir. Her seyi "Allah bilir" diye Allaha vazife verilirse, kendimizin yapabileceklerini ertelemis oluruz zannederim. Benim dusuncelerim biraz soguk kanli gelebilir ama benim yoksulluga(bilhassa masum cocuklarin bu ailelerde olmasindan) gosterdigim tepkiden dolayidir. Alıntı
Φ Taylan Abi Gönderi tarihi: 27 Aralık , 2007 Yazar Gönderi tarihi: 27 Aralık , 2007 Sayin Taylan Abi, Analizenize katiliyorum ve yoksulluga gosterdiginiz duyarligi takdir ediyorum. Mamafih, "Allah bu memlekette yoksulun, muhtacın yardımcısı olsun." demenize katilmiyorum. Izah etmek isterim. Benim kanaatimde, yoksullugun "bazi" nedenleri bu zihniyettir. “Allah kimi dilerse onu saptırır, ve kimi dilerse onu doğru yola koyar.” (6/39) “Allah dilemedikçe siz dileyemezsiniz..” gibi zihniyet, insanlarin kendi kendilerine yardim etmelerine engel oluyor zannederim. Yoksulluk maddi bir seydir ama bunun kaynaklari ekseriyetle "yoksukluk" dusunmekten gelir. Her seyi "Allah bilir" diye Allaha vazife verilirse, kendimizin yapabileceklerini ertelemis oluruz zannederim. Benim dusuncelerim biraz soguk kanli gelebilir ama benim yoksulluga(bilhassa masum cocuklarin bu ailelerde olmasindan) gosterdigim tepkiden dolayidir. Ya katılmadığınız temenninin tam tersini yazsaydım ne olurdu dersiniz? "Allah bu memleketin yoksulunu, muhtacını şöyle böyle beter etsin" mi denir? Eğer denemeyecekse, ben de size katılmıyorum. Ama herneyse. Konumuz bu değil zaten. Sadede gelelim. Detayda kaybolmayalım. Alıntı
Φ politika Gönderi tarihi: 27 Aralık , 2007 Gönderi tarihi: 27 Aralık , 2007 Bircok ekonomi uzmani taninmis birsürü ekonomist Türkiyede Ekonomi politikasinin yanlisligini vurguluyor ve enflasyonun yanlis hesap edildigini anlatiyorlar,ama tabiiki bunlar nekadar bilseler bile AKP ve onun sempatizanlari kadar bilemiyorlar,onlar en dogrusunu bilenlerdir cünkü iktidardadirlar ve halki yaniltacak her türlü imkanada sahiptirler.Tabiiki bu gecmis yönetimler icinde gecerlidir.Milli ekonominin olmamasi,yabanci yatirima sicakparaya düskünlük ve bagimlilik maalesef bizi bu yanlislardan kurtaramiyor,dogruyu söyleyenleride Türkiyeden koguyorlar zaten. Bir ekonomide hem yüksek oranda maliyet enflasyonu var ve ayni zamanda ciddi bir talep daralmasi yasaniyorsa,bugünkü ENFLASYON hesaplamalari kökten yanlistir. Ülkemiz sartlarinda bir cözüm araniyorsa,bir taraftan maliyeti asagi cekecek politikalar üreteceksiniz diger yandada tüketimi tetikleyecek para politikasini devreye sokacaksiniz. Türkiye'mizde tüketimi tetiklemek icin KREDI KARTI politikasi uygulaniyor,para politikasi degil. Eski adiyla DIE yeni adiyla TÜIK'in 2004 yilinda yapmis oldugu bir arastirmaya göre Türkiyede 18 milyon kisi yoksulluk sinirinin altindadir.Sakin AKP liler atlamasin TÜIK iktidara baglidir,yani özel bir kurulus degildir.Ama iktidara bagli olmak bile gerceklerden kurtarmiyor.Hersey gün gibi ortada.Enflasyon düstü diye halki kandiranlar aslinda kendilerini kandiriyorlar,cünkü halk pazara ciktiginda,veya aybasi geldiginde enflasyonun düsüp düsmedigini cook iyi anliyor. saygilarla Alıntı
Φ Odris Gönderi tarihi: 27 Aralık , 2007 Gönderi tarihi: 27 Aralık , 2007 bu arada hak hukuk gözeten, ezilen kesimin ve halkın sesi olan hükümetimiz (allah zeval vermeye) asgari ücrete ciddi bir artış yaptı. bütün bunları görmemezlikten gelmeyin lütfen. sizin asgari ücrete yapılan artıştan haberiniz var mı? yok dimi yaaa..! takip etmezseniz olmaz tabii halkın çıkarlarını gözeten, halkı enflasyon oranları karşısında ezdirmeyen hükümet tam 16 (on altı) liralık zam yaparak asgari ücretle çalışan vatandaşlarımızın yüzünü güldürdü. Asgari ücret yılın ilk 6 ayında net 435 YTL, Temmuz’dan itibaren 457 YTL olacak. memlekette ve özellikle ankara tepelerinde güller açıyor sizin haberiniz yok. pehh... Alıntı
Misafir CYRANO Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2007 Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2007 Taylan'ın sorusuna cevap için komisyon şöyle bir mantık izliyor herhalde. 7300 ytl lik başbakanlık maaşıyla Tayyip Erdoğan oğluna milyon dolarlık gemi aldı. Çocuklarını yurtdışında okuttu. Demekki 7300 ytl ile bunlar yapılabildiğine göre 4 kişilik bir ailede asgari ücretle bir ay geçinebilir. Alıntı
Φ politika Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2007 Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2007 bu arada hak hukuk gözeten, ezilen kesimin ve halkın sesi olan hükümetimiz (allah zeval vermeye) asgari ücrete ciddi bir artış yaptı. bütün bunları görmemezlikten gelmeyin lütfen. sizin asgari ücrete yapılan artıştan haberiniz var mı? yok dimi yaaa..! takip etmezseniz olmaz tabii halkın çıkarlarını gözeten, halkı enflasyon oranları karşısında ezdirmeyen hükümet tam 16 (on altı) liralık zam yaparak asgari ücretle çalışan vatandaşlarımızın yüzünü güldürdü. Asgari ücret yılın ilk 6 ayında net 435 YTL, Temmuz’dan itibaren 457 YTL olacak. memlekette ve özellikle ankara tepelerinde güller açıyor sizin haberiniz yok. pehh... Asgari ücrete 16 YTL.lik büyük! bir zam yaparak halkimizi acliktan kurtarmaya calisan iktidar ayni zamanda kendisine bagli TÜIK(DIE)Türkiye istatistik kurumu calisanlarinada zam yaparak onlari daha cok aldaticilik yapmalari icin ödüllendirdi.TÜIK BASKANI'nin ayligi yaklasik 2.500 -2600YTL. diger calisanlarin ayliklarida 1.200-1.700 YTL ye yükseltildi. saygilarla Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.