Zıplanacak içerik

Huawei'nin İntikamı mı? Çin, OpenHarmony İşletim Sistemini Uzaya Yerleştiriyor, ABD Teknolojisini Terk Ediyor

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Huawei'nin İntikamı mı? Çin, OpenHarmony İşletim Sistemini Uzaya Yerleştiriyor, ABD Teknolojisini Terk Ediyor

Çin'in uzay ve teknoloji sektörü için önemli bir dönüm noktasında, ülke kendi işletim sistemini (işletim sistemi) yörüngede başarıyla test etti.

openharmony.jpg

Çin, Uzayda İlk Kez Yerli İşletim Sistemini Çalıştırdı

Bu başarı, özellikle Çinli teknoloji devi Huawei'yi hedef alan ABD ile yıllardır artan gerginliklerin ve ticaret kısıtlamalarının ardından geldi. Bu atılım, Çin'in havacılık gibi kritik ulusal sektörlerde yabancı yapımı yazılım ve donanıma olan bağımlılığını azaltma yönündeki daha büyük çabasının bir parçası.

Küçük, hafif CubeSat, Dalian-1 Lianli, Çin'in Tiangong uzay istasyonundan yörüngeye fırlatıldı ve testte kullanıldı. Uydunun Çin'de oluşturulan gerçek zamanlı bir işletim sistemi olan OpenHarmony'de çalışması, bu görevi tarihi hale getirdi. Bu yazılım, Huawei'nin 2019'da ABD teknolojisinden kopmasının ardından Google'ın Android'ine alternatif olarak ilk kez oluşturulan Huawei'nin HarmonyOS'unun akıcı bir versiyonudur.

OpenHarmony, uzay görevleri için olmazsa olmaz olan hızlı tepkiler ve yüksek kararlılık gerektiren cihazlarda kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Uydu, işletim sistemiyle donatılmış ve uzayda 1.000 saatten fazla test edilmiştir. Çinli araştırmacılara göre sonuçlar çok olumluydu. Uydunun hız, güvenilirlik ve genel performansta gözle görülür iyileştirmeler gösterdiğini bildirdiler.

Görev, Dalian Teknoloji Üniversitesi'nden Profesör Yu Xiaozhou tarafından yönetildi. Yeni işletim sisteminin uydunun operasyonlarını, yabancı yazılım kullanan önceki uydulara kıyasla daha hızlı ve daha güvenilir hale getirdiğini belirtti. Çin'in uzay programında sıklıkla kullanılan geleneksel donanım yazılımı ve diğer yabancı tabanlı işletim sistemleri, OpenHarmony sistemiyle değiştirildi.

OpenHarmony, Özgüveni Artırmak İçin Yabancı Teknolojinin Yerini Alıyor

Bu projeden önce, Çin'in küçük uydularının çoğu, yararlı olmalarına rağmen kısıtlamaları olan FreeRTOS gibi açık kaynaklı yabancı sistemlerle çalışıyordu. Bu sistemler, uzayın benzersiz zorlukları için inşa edilmemişti ve genellikle ekstra uyarlama gerektiriyordu. Ayrıca, ABD ihracat yasaları ve ticaret kısıtlamaları nedeniyle, Çin'in bu tür yazılımları kullanmaya devam etmesi giderek artan bir endişe haline geldi.

Bu sorunu çözmek için Çinli geliştiriciler, yalnızca kendi yazılımlarını oluşturmakla kalmayıp aynı zamanda Çin'de üretilen çipleri kullanarak tamamen yerel bir çözüm oluşturmak için çalıştılar. Bu, hem yazılım hem de donanım olmak üzere tüm sistemin yabancı bileşenlere bağlı kalmadan geliştirildiği anlamına geliyor.

Araştırmacılar buna "tamamen yerli yazılım-donanım çözümü" adını verdiler. Basitçe ifade etmek gerekirse, bu, uydunun çalışması için gereken her şeyin Çin'den geldiği anlamına geliyor. Bu, ülkelerin genellikle birden fazla uluslararası tedarikçiden gelen parçalara ve yazılımlara güvendiği uzay teknolojisinde büyük bir olaydır.

OpenHarmony sistemi ayrıca manyetometre, güneş sensörü ve yönelim ünitesi gibi uyduda önemli araçların çalıştırılmasına yardımcı oldu. Bu cihazların çok hızlı çalışması gerekiyor ve OpenHarmony ile mikro saniyeler içinde yanıt verdiler; bu saniyenin milyonda biri. Bu, uydunun oldukça ayrıntılı ve sık veri göndermesini sağlayarak görevin başarı oranını artırdı.

Daha da etkileyici olanı, uydu sisteminin fırlatılmadan önce nasıl dayandığıdır. CubeSat, konuşlandırılmadan önce 253 gün boyunca Tiangong uzay istasyonunun dışında saklandı. Bu kadar uzun süre uzay koşullarına maruz kalmasına rağmen, uydu ve işletim sistemi etkinleştirildikten sonra sorunsuz bir şekilde çalışmaya başladı.

Uydu Yüksek Çözünürlüklü Dünya Görüntüleri Üretiyor

Yazılımı test etmenin yanı sıra, Dalian-1 Lianli CubeSat'ta ayrıca bir kamera vardı. Fırlatıldıktan sonra, Dünya'nın alt metre çözünürlüklü görüntülerini başarıyla yakaladı. Bu düzeydeki görüntü netliği, yerdeki bir metreden daha dar nesneleri tespit etmek için yeterince iyidir. Bu görüntüler artık özellikle Dalian gibi şehirlerde kentsel planlama ve kıyı geliştirme projeleri için kullanılıyor.

Bu görevin başarılması, Çin'in hayati teknolojilerdeki bağımsızlığını artırma yönündeki daha büyük planına katkıda bulunuyor. Huawei 2019'da ABD ticaret kara listesine alındığından beri, Çinli şirketler ve araştırmacılar bağımsız teknoloji platformları inşa etme çabalarını artırdılar. OpenHarmony artık OpenAtom Vakfı tarafından sürdürülüyor ve sadece uzayda değil, aynı zamanda gömülü sistemlerde, elektronikte ve endüstriyel uygulamalarda da kullanılıyor.

Çin, OpenHarmony'yi yörüngede kullanarak, yabancı yazılım kullanmadan üst düzey uzay görevlerini yönetmenin mümkün olduğunu gösterdi. Bu hareket, Çin'in uzay programında bir dönüm noktası oluşturuyor ve yerel teknoloji endüstrisinin büyüyen gücünü vurguluyor.

Kaynak: Regtechtimes

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.