Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

ABD'de En Çok Tüketilen Sebze Pestisitlerle Dolu

Veggie-Pesticides.jpg

Muhtemelen "Kirli Düzine" listesini duymuşsunuzdur. Çevre Çalışma Grubu (EWG), her yıl USDA'dan aldığı verileri kullanarak en fazla pestisit içeren ürünleri belirliyor.

Geçtiğimiz yıl, çilekler başı çekmişti. Ancak 12 Haziran'da yayınlanan Ürünlerdeki Pestisitlere İlişkin Yeni Alışveriş Rehberi'nde, çilekler bir numaralı yerlerinden edildi. Ve listeye iki yeni isim daha eklendi.

Peki, "en kirli" meyve veya sebze hangisi? Bu yılki listede, ıspanak bir numaralı yer için çilekle yer değiştirdi. Siteye göre, yapraklı yeşilliğin "diğer tüm ürün türlerinden daha fazla ağırlıkça pestisit kalıntısı" içerdiği bulundu. Ve örnekler diğer tüm ürünlerden daha fazla ağırlıkça pestisit içeriyordu. Organik olmayan örneklerin %75'i Avrupa'da yasaklanmış nörotoksik bir böcek ilacı olan permetrin içeriyordu.

Listeye yeni eklenenler arasında, 2023'te ilk kez USDA tarafından test edilen böğürtlenler var. Ve ülkenin en çok tüketilen sebzesi olan patates de Kirli Düzine'ye girdi. Patates örneklerinin %90'ı, filiz büyümesini engelleyen ve Avrupa Birliği'nde yasaklanmış bir kimyasal olan klorpropham için pozitif çıktı.

"EWG'nin Alışveriş Rehberi, tüketicileri bilgilendirmek ve herkesin daha fazla meyve ve sebze yemesini hedefleyen ürün alışveriş tercihlerinde onlara yardımcı olmak için bir araçtır" diyor EWG Bilim Başkan Yardımcısı Dr. Alexis Temkin, basın bülteninde.

Kirli Düzine'ye giren diğer meyve ve sebzeler arasında lahana, kara lahana ve hardal yeşillikleri gibi koyu yapraklı yeşillikler; üzümler; şeftaliler; kirazlar; nektarinler; armutlar; ve elmalar yer alıyor.

En düşük miktarda pestisit kalıntısı olan ürünler "Temiz On Beş"e girdi. İlk beşte ananas, tatlı mısır, avokado, papaya ve soğan yer alıyor.

Kirli Düzine Nasıl Belirleniyor?

EWG, listeyi belirlemek için USDA tarafından gerçekleştirilen testlerden elde edilen pestisit kalıntılarına bakıyor. Bu testler 47 yıkanmış meyve ve sebzenin 53 bin'den fazla örneğini içeriyordu.

Bu yılki listede, bazı meyve ve sebzelerin ne kadar zararlı olabileceğini daha doğru bir şekilde tasvir etmek için yeni bir metodoloji kullanıldı. Çalışma, pestisit miktarına ek olarak, pestisitlerin ne kadar zararlı olabileceği anlamına gelen toksisiteye de baktı.

EWG'de yardımcı bilim insanı olan Dayna de Montagnac, M.P.H., "Araştırmamız her bir kimyasalın gücünü hesaba katıyor ve alışveriş yapanların genel pestisit yüklerini azaltmalarına yardımcı olabilir" diyor.

Kaynak: Delish

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.