Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

"Balık çiftliklerini kapatan AB ülkeleri, Türk kıyılarına yöneldi"


muki

Önerilen İletiler

Yarımada Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Ümit Bora, balık çiftliklerini kapatan AB ülkelerinden Yunanistan, İtalya, İspanya ve Hollanda'nın, Türkiye kıyılarına yöneldiklerini iddia etti.

 

Bora, AB ülkelerinin, Yunanistan başta olmak üzere kendi denizlerini kirlilikten korumak için, Türkiye'de kurulu balık çiftliklerini satın almaya başladıklarını, bölgede 10 yakın balık çiftliği ve kara tesisinin Yunanlı şirketlere geçtiğini öne sürdü.

 

Yunanistan'da Aquakültür üretimi yapan şirketlerinin, Türkiye'nin gümrük mevzuatının boşluklarını öğrendiklerini ifade eden Bora, ''Yunanlı şirketler, yavru balıkları getirip bize satıyorlar. İki türlü kazanç elde ediyorlar'' dedi.

 

Bora, Yunanistan'ın Türkiye'den geçen yıl ithal ettiği levrek tonajını yüzde 269 artırarak, 745 bin 368 kilogramdan, bu yılın ilk 8 ayında 2 milyon 747 bin 199 kilograma çıkarttığını söyledi. Ümit Bora, şu bilgiyi verdi:

 

''Platformumuzun görevlisi Hüseyin Yalçın kanalıyla, Türkiye'deki kıyılarda yapılan doğayı kirleten bu üretim konusunu, Avrupa ve dünya kamuoyuna taşımaya kararlıyız. Yalçın, Alman SDP Milletvekili, Türk iş adamı Vural Öğer'e konuyla ilgili bir dosya sundu. Balık çiftliklerimizi alan Yunanlı komşularımız, 'Türkiye'ye gitmeyin. Gitseniz bile denizlerine giremezsiniz, vücutlarınız kirlilikten yanar, hastalığa yakalanırsınız' propagandasını yürütmeye başladığını tespit ettik. Yunanlı komşularımız bir taşla iki kuş vurmuş vaziyetteler. Hem denizlerdeki ekosistemimizi bozacaklar, hem de turizmimize darbe indirecekler. Her şey para değil.''

 

-AÇIĞA ÇIKIYORLAR-

 

İzmir Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri ise İzmir'in Foça ilçesi, Dikili'nin Çandarlı beldesiyle Seferihisar ilçesinin Sığacık bölgesinde kurulu balık çiftliklerine Yunanlı bazı şirketlerin ortak olduğunu ama bu sayının ''abartılacak boyutta olmadığını'' söylediler.

 

Yetkililer, Türkiye'nin levrek ve çipura üretiminde endüstriyel büyümeyi yakaladığını ifade ettiler.

 

Levrek ve çipura üretimde Yunanistan'ın ardından Türkiye'nin ikinci sırada yer aldığını anlatan yetkililer, şu bilgiyi verdiler:

 

''Balık üretimi, balık yetiştiriciliği turizmciler ile sektör savaşı değildir. Balık, suyun en temiz olduğu yerde üretilir. İzmir'de bulunan 68 balık çiftliğinin büyük bir bölümü açıklara gitti. Balık çiftlikleri şimdi 40-50 metre derinliğe gidiyorlar. Eskiden 30 metre çapında dairesel üretim şimdi 150-200 bin yavru atılan çok geniş boyutlara ulaştı. Kıyıda, koylarda üretim yapan balık çiftliklerinin üretim maliyetleri açışından yaşaması mümkün değil. Kıyıda çipura, levrek üretiminin kilogram maliyeti 4,5 -5 YTL'dir. Üretim çıkışları, satışları da 5-6 YTL civarında. Tavukçuluk gibi, büyümezlerse, sığ alanlarda, kıyılarda, kenarlarda balıkçılık yapamazlar, yaparlarsa batarlar.''

 

-DENİZLERDEKİ ÜRETİM 3'E KATLANACAK-

 

Su Ürünleri Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Özden ise Türkiye'nin her sektörüne büyük yabancı sermaye girişinin olduğunu, aquakültür yetiştiriciliğine yabancı sermaye girişi olunca, bazı çevrelerin bunu çarpıttığını söyledi.

 

Aquakültür üretiminin, tarım sektörünün en hızlı gelişen sektörü durumuna geldiğini anlatan Prof. Özden, dünya aquakültür üretiminin şu anda 50 milyon ton seviyelerinde bulunduğunu, 25-30 yıllık süreçte, üretim kapasitesinin 140 milyon ton seviyelerine çıkmasının beklendiğini bildirdi.

 

Prof. Özden, balık üretim sektörüne yabancı sermayenin gelmesiyle teknolojinin gelişeceğini, yenileneceğini ifade ederek, şöyle dedi:

 

''Önümüzdeki yıllarda, denizlerdeki üretimin 3'e katlanması bekleniyor. Artan nüfus su ürünlerine olan ilgi artıracak. Böyle bir trend var. Türkiye, balık üretiminde coğrafi açıdan en uygun bölgelerin başında yer almaktadır. Yabancı sermaye ya küçük sermayeli işletmelere ortak oluyorlar, ya da işletmeleri alıp, teknolojilerini yenileyerek, üretim kapasitesini artırıyorlar. Türkiye'de yaklaşık 250 bin aile, direkt veya dolaylı yollardan balık üretimi ile istihdam ediliyor, geçimini sağlıyor.''

 

Halil Hüner / AA

 

Konu ile ilgili diğer haberler: http://www.denizhaber.com.tr

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.