Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 13 Nisan Admin Gönderi tarihi: 13 Nisan HDD satın almamın 6 nedeni, SSD değil XDA'daki ekip de dahil olmak üzere çoğu kişi, eski bir sabit sürücüyü SSD ile değiştirmenin yapabileceğiniz en önemli performans artışı olduğunu rahatlıkla söyleyecektir. Bu çoğunlukla doğrudur, özellikle de bu hızlı SSD bilgisayarınızdaki ana depolama sürücüsü olacaksa. Ancak sabit sürücünün hala kral olduğu ve SSD'lerin gerekeni tam olarak yapamadığı bazı depolama durumları vardır. Depolama yükseltmeleri planlarken, ezici bir şekilde sabit sürücüleri tercih ediyorum ve en çok kullandığım depolama ortamı onlar. Geçmişte bir noktada, CD'ler ve DVD'lerdi, ancak oluşturduğum veri miktarı kısa sürede çıkarılabilir medyayı aştı. Günümüzde, yeni PC yapıları veya ROG Ally X gibi cihazlarda depolama alanını yükseltmek dışında nadiren SSD satın alıyorum, ancak depolama havuzlarımı artırmak için daha fazla HDD satın almam gerektiğinde her zaman plan yapıyorum. NAS'ımı beslemek için Depolama ihtiyaçlarımı karşılamak hiç bitmeyen bir mücadele Sabit disk depolamamın birincil nedeni, uzun vadeli depolama için sahip olduğum alanı artırmaktır. Fotoğraflar, iş makbuzları, medya dosyaları ve düzenli olarak kullanılan yükleyiciler gibi şeyler, böylece bunları her seferinde indirmek zorunda kalmıyorum. Tek diskli Western Digital MyBook sürücülerinden, iki bölmeli, dört bölmeli ve şu anda altı bölmeli Synology NAS'a kadar bir dizi harici sabit disk ve hazır NAS ünitesi kullandım ve bunları yakında yükseltmem gerekecek. Her adım bulabildiğim en büyük 3,5" sabit diskleri satın almayı, bunları bir NAS'a takmayı, bunları verilerle doldurmayı ve depolama havuzu belirli bir noktaya ulaştığında bir sonraki yükseltme turunu planlamayı içeriyordu. Bu sürücülerdeki veriler, SSD'lerin uygun fiyatlı olmasından ve bazı durumlarda tüketiciler için de yaygın olarak bulunmasından öncesine dayanıyor. Bu sürücülerdeki veriler, SSD'lerin uygun fiyatlı olmasından ve bazı durumlarda tüketiciler için de yaygın olarak bulunmasından öncesine dayanıyor. Kullandığım ilk SSD, 2014 yılında Samsung 840 Evo 250GB'tı. SSD'ler bir süredir piyasadaydı ancak gerçekten uygun fiyatlı oldukları ilk zamandı. O zamanlar, yaklaşık aynı fiyata, depolama alanının sekiz katına 2TB sabit disk alabiliyordum. 250GB'ın bir Windows önyükleme sürücüsü ve bazı programlar için zar zor yeterli olduğunu da söylememe gerek yok, bu nedenle oyun bilgisayarımda ikincil depolama alanım HDD'lerdi. Uzun vadeli depolama için hıza ihtiyacım yok Benim hızımla sınırlıyım ev ağı her neyse Zaman geçti ve SSD'ler her zamankinden daha uygun fiyatlı, özellikle de 2 TB'ın altındaki kapasitelerde. Bu değişiklik, dizüstü bilgisayarımın ve oyun bilgisayarımın SATA ve NVMe sürücülerinin bir karışımıyla tamamen flash depolama kullanmaya geçtiği anlamına geliyor. Bu, yalnızca düzenli olarak hızlı erişmem gereken veriler için. Bu verilerin bir kısmı da bulut depolama sağlayıcılarıyla senkronize ediliyor çünkü o zaman kullandığım her cihazdan erişebiliyorum, ancak yine de düzenli olarak erişilen veriler SSD'lerde. Ancak hızlı bir şekilde ihtiyaç duymadığım herhangi bir veri dosyası veya medya sunucuma eklemek istediğim video veya müzik dosyası var mı? Bunları NAS'ımda vızıldayan dönen sürücülere göndereceğim, böylece gelecekte ihtiyaç duyabileceğim her an için arşivlenebilecekler. RAID'deyken sabit disk performansı, Jellyfin aracılığıyla medya akışı yapmak, bulut abonelik ücretlerimi azaltmak için fotoğraflarımı yedeklemek veya gelecekte ihtiyaç duyabileceğim ancak günlük olarak görmem gerekmeyen yedekleri depolamak için fazlasıyla yeterli. Ayrıca, NAS'ımda, üzerinde çalışan tüm VM'leri veya hizmetleri hızlandırmak için bir SSD önbelleğim var, böylece HDD kullanmanın tek dezavantajını telafi ediyorum. SSD'lerin kapasitesi yok Artık dizimi değiştirmek için 20 TB veya daha büyük sürücülere ihtiyacım var Hala büyük sabit sürücülere ihtiyacım olmasının en büyük nedenlerinden biri, NAS'ımdaki depolama havuzunun zaten büyük sürücüler kullanması, dört adet 14 TB Seagate Ironwolf Pro ve iki adet 20 TB Seagate Exos. Bir sonraki planım, 14 TB sürücüleri teker teker çıkarmak, ancak bunu yapmak için Synology aygıtlarında hibrit RAID'in çalışma şekli nedeniyle 20 TB veya daha büyük sürücülere ihtiyacım var. Bu sürücülere yedeklenmiş PC'lerim, dizüstü bilgisayarlarım, telefonlarım, konsollarım ve daha fazlası var ve mevcut kapasite asla yeterli olmuyor. Bu cüzdanıma zarar verecek, ancak SSD depolama kullanmak için imkansız bir görev. En büyük SATA veya M.2 sürücüler 8 TB NAND'dır ve bunlar mevcut NAS'ımın desteklediği tek depolama arayüzleridir. PC donanımında veya sunucu donanımında çalışan özel yapım bir NAS kullanıyor olsaydım, 120 TB'a kadar kapasiteye sahip U.2 SSD'leri kullanmayı düşünebilirdim, ancak bunlar genellikle aşırı pahalıdır, doğru konektörlere sahip olsam bile ve SSD'lerin sabit disk sürücülerinden daha erken değiştirilmesi gerektiğinden, ileride daha sık daha fazla masraf olacaktır. Soğuk depolama için Nadiren kullandığım verileri hava boşluklu aygıtlara park ediyorum Uzun süreler boyunca elektrik bağlantısı kesilecek veya güvenlik tehditlerine karşı koruma sağlamak için hava boşluğu kapatılacak herhangi bir dijital depolama, bu koşulları kaldırabilecek bir depolama ortamında olmalıdır. Bir ara, bu amaçla verileri CD'lere veya DVD'lere yazardım, ancak en iyi çıkarılabilir ortam bile yalnızca belirli sayıda yıl dayanır ve kapasite günümüzün veri gereksinimleriyle kolayca doldurulur. Ayrıca, bu kadar çok diski depolamak ve düzenlemek korkunçtur. Bu yüzden artık uzun vadeli soğuk depolama için sabit disk sürücüleri kullanıyorum. Harici sabit sürücüyü doldurabilir, fişini çekebilir ve depolama için başka bir yere götürebilirim. Veri bütünlüğü için ara sıra kontrol etmem gerekecek ve tek bir sürücüye değil, dönüşümlü olarak kullandığım birkaç sürücüye güveniyorum, ancak işe yarıyor. En iyi harici SSD'ler bile elektrik bağlantısı kesildiğinde verileri uzun süre tutamaz ve veri kaybetme riskini almak istemiyorum. Böylece harici bir yedekleme ayarlayabilirim NAS'ımın kapasitesini kopyalamak aksi takdirde imkansız olurdu 3-2-1 yedekleme kuralını takip etmek, SSD depolama için bırakın, sabit disk fiyatlarıyla bile yeterince zordur. NAS yedeklemesi yapmak akıllıcadır çünkü RAID bir yedekleme değildir ve yedeklemeler ve diğer önemli şeyler dahil verilerim evimden uzakta başka bir kopya olmadığı sürece güvende değildir. RAID bir yedekleme değildir Şu anda 60 TB'den fazla NAS depolama alanım var ve bunu kopyalamanın en hızlı ve kolay yolu, aynı sürücü yapılandırmasına sahip aynı NAS ile. Bunu tüketici SSD'leriyle fiziksel olarak yapamam ve her şeyi tüm flash depolamaya aktarmak amacıyla bir veya iki sunucu kurma isteğim yok. Çünkü daha ucuzlar GB başına fiyat çok daha makul Fiyatın önemli bir husus olduğunu kabul ediyorum, ancak depolama alanını yükseltirken en son düşündüğüm şeylerden biri. Kapasite kraldır ve uzun ömürlülük bir sonraki adımdır çünkü bu verilerin depolanması gerektiğini biliyorum. Daha önce de belirttiğim gibi, herhangi bir depolama yükseltmesinin belirli bir TB'de olması gerekir, aksi takdirde depolama havuzuma ekleme yapmazlar. Bu iki değişkene göre seçenekleri daralttığımda, fiyat genellikle pek fazla seçenek bırakmaz. Sabit disk üreticilerinin sayısı azdır ve ihtiyacım olan kapasiteler için daha da küçüktür. Yine de bu sabit diskleri bir izleme listesine koyacağım ve sipariş vermeden önce fiyatı biraz takip edeceğim çünkü kimse bana fırsatları arayamayacağımı söylemedi. Ayrıca bir sonraki boyuta/boyutlara da bakacağım çünkü sonunda bunlara ihtiyacım olacak ve bazen bunlar ihtiyaç duyduğum sürücülerden GB başına daha uygun fiyatlı oluyor. Bu veri depolama seviyesine ulaştığınızda, SSD depolamanın gerekli olduğu uç durumlardan birine sahip olmadığınız sürece, ki ben sahip değilim, sabit diskler her zaman en iyi seçeneğiniz olacaktır. SSD'lerden daha fazla sabit disk satın alıyorum ve bunun uzun bir süre değişeceğini göremiyorum Zaten bir sonraki sabit disk yükseltme turumu planlıyorum ve en son sürücüler, şu anki en büyük sürücülerimden sürücü başına %50 daha fazla depolama yapabiliyor. Eminim ki bir noktada, 3,5" sabit disklerin fiziksel boyutu, depolayabilecekleri veriler için sabit sınır haline gelecek ve bu durumda altıdan fazla sürücüye sığabilen bir NAS veya çok daha fazlasını tutabilen bir raf tipi sunucu arayacağım. Şu anki NAS'ımın fiziksel sınırlarına ulaştığımda bile sabit disk satın almayı bırakmayacağım; sadece daha fazlasını biriktireceğim. Kaynak: XDA Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.