Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

• Admin
Gönderi tarihi:

Mac Bilgisayar'ımı Bırakmama Neden Olan 6 Windows 11 Özelliği

Lise yıllarımdan beri MacBook'lara ve macOS'a hayranım, ancak ilk MacBook'umu birkaç yıl önce aldım. Ancak bir veya iki ay kullandıktan sonra, birkaç önemli özelliği nedeniyle kendimi Windows 11 PC'me geri çekilmiş buldum.

Daha Kullanışlı Bir Dosya Gezgini

windows-computer-Mac-Computer.jpg

Bu, macOS'un Windows 11'e göre en büyük dezavantajı ve Finder'dan ziyade Dosya Gezgini'ni tercih eden tek kişi ben değilim. Finder'daki en büyük sorun, dosyalarınızı düzenlemede pek iyi olmaması.

Ekranın üst kısmında, depolama sürücünüzde tam olarak nerede olduğunuzu görebileceğiniz gezinme çubuğu eksik. Kopyalayıp yapıştırabildiğim bu bilgi, dosyaları farklı uygulamalarda kaydederken doğru klasörü bulmamı çok daha kolaylaştırıyor. Elbette bunu Mac'te etkinleştirebilirsiniz, ancak bunun gerçekleşmesi için ekstra adımlar atılması gerekiyor.

Ayrıca Dosya Gezgini'nde dosyalarımı ve klasörlerimi sıralamak çok daha kolay. Finder'da Simge Görünümü'ndeyken, varsayılan görünümde tüm dosyalar ve klasörler ekranın her tarafına dağılmış haldedir. Bu, özellikle belirli bir klasörün içinde bir sürü dosyanız olduğunda, bir şeyleri takip etmeyi kolaylaştırır.

Öte yandan, Dosya Gezgini bunları otomatik olarak adlarına göre sıralar ve her zaman önce klasörleri, ardından dosyalarınızı gösterir. Bu, ihtiyacım olanı bir bakışta bulmayı kolaylaştırır.

Son olarak, dosyaları ve klasörleri taşımak Dosya Gezgini'nde çok daha kolaydır. Finder'da Kes komutu yoktur. Dosyaları aktarmam gerekirse, önce Kopyala'yı seçmem, taşımak istediğim yere yapıştırmam ve ardından orijinal konuma geri dönüp silmem gerekir. Bu, basit bir komuta başka bir adım daha ekler ve işleri çok daha karmaşık hale getirir.

Daha Fazla Snap Düzeni Seçeneği

Çalışırken kullandığım uygulamaların neredeyse hepsini aynı anda görüntülemek için üç ekran kullanıyorum. Windows 11, özellikle ultra geniş ekranlar kullandığım ve ana ekranımı üçe böldüğüm için, çoklu snap düzeni seçenekleriyle bunları istediğim gibi düzenlemeyi kolaylaştırıyor; sol taraftaki ve sağ taraftaki uygulamalar ekranın her biri %25'ini kaplıyor. Buna karşılık, ortadaki uygulama ekranın %50'sini kaplıyor.

macOS yakın zamanda yerel Snap Düzeni seçenekleri eklemiş olsa da, ekranın sol ve sağ taraflarıyla sınırlısınız ve bu benim kurulumum için iyi değil. Bu nedenle, ekran alanımı en üst düzeye çıkarmak için MacBook Air'im için Magnet uygulamasını satın almak zorunda kaldım.

Windows 11 ile bu işlevi elde etmek için başka bir uygulama satın almam gerekmiyor. Ve daha da özelleştirilmiş bir Snap Düzeni istersem, ücretsiz Windows PowerToys uygulamasını yükleyip ihtiyaçlarıma uyan özel Snap Düzenleri oluşturabilirim.

Birden Fazla Monitör Kullanma

Birden fazla monitör hayranı olduğum için dizüstü bilgisayarıma bağlı üç ekran kullanıyorum. Bunu, bir HDMI bağlantı noktasını bir monitöre çıkış yapmak ve ardından tek DisplayPort çıkışını ikiye bölmek için bir DisplayPort ayırıcısı kullanmak suretiyle yaptım.

Daha yeni bir dizüstü bilgisayarım olsaydı ayırıcıya ihtiyacım olmazdı. İki HDMI çıkış bağlantı noktasını destekleyen bir USB hub'ı alıp, DP alt modunu destekleyen bir USB-C bağlantı noktasına bağlayabilirdim. Daha sonra dizüstü bilgisayarımın yerleşik ekranını kullanırken, doğrudan dizüstü bilgisayarın HDMI çıkış bağlantı noktasına üçüncü bir monitör takabilirdim. Bu bana toplam dört ekran sağlıyor ve ihtiyacım olan her şeyi göz önünde tutmamı sağlıyor; aradığımı bulmak için alt-tab tuşuna basmama gerek kalmıyor.

Ne yazık ki, birden fazla HDMI bağlantı noktasına sahip bir USB hub'ım olsa bile, bu benim M2 MacBook Air'im için geçerli değil. Bunun nedeni, Apple'ın temel Apple Silicon kullanan birçok MacBook'u yalnızca iki ekranla sınırlamasıdır: yerleşik ekran artı bir harici monitör. Daha yeni 15 inç M3 MacBook Air, kapağı kapattığınız sürece iki harici monitörü destekliyor, ancak bu yine de sizi yalnızca iki ekranla sınırlıyor.

İki harici ekran almak ve yerleşik ekranı kullanmak istiyorsanız, Pro seviye Apple Silicon almak için daha fazla para harcamanız gerekir. Son olarak, üç harici ekran Max çipini gerektirir ve bu kesinlikle size çok paraya mal olacaktır.

Görev Çubuğu ve Windows'un Çoklu Görevi Ele Alma Biçimi

Windows Görev Çubuğu'nun 1985'ten beri bir şekilde var olan köklü bir geçmişi vardır. Masaüstümü temiz tutmayı sevdiğim için, ona yalnızca birkaç uygulamayı sabitliyorum; geri kalanını Başlat Menüsünde gizliyorum. Ancak macOS'un bir Başlat Menüsü eşdeğeri yok, bu yüzden en çok kullandığım uygulamaları Dock'ta tutmak zorunda kalıyorum.

Ayrıca durum çubuğunun ve sistem saatinin Görev Çubuğu'nda olmasını da seviyorum, yani ihtiyacım olan her şey ekranın alt kısmında yer alıyor. macOS bunları ekranın sağ üst köşesinde tutuyor ve bunları ekranın üst kısmındaki uygulama menüsüyle aynı hizaya getiriyor. Bu da ekranın dağınık görünmesine neden oluyor.

macOS'un çoklu görevi ele alma biçimi de oldukça kafa karıştırıcı. Örneğin, aynı uygulamanın başka bir örneği (başka bir Microsoft Word dosyası gibi) açık olduğunda, Windows'ta yaptığım gibi alt + tab tuşlarına basarak bulamıyorum. Bunun yerine, önce Microsoft Word'e alt + tab tuşlarına basmam gerekiyor (Google Chome gibi başka bir uygulamadaysam) ve sonra ihtiyacım olan açık Word dosyasını bulmak için alt + ` tuşlarına basmam gerekiyor.

Bu, basit olması gereken bir göreve gereksiz bir karmaşıklık katmanı ekliyor.

Microsoft Phone Link

Bu Microsoft uygulaması, Windows'un başına gelen en iyi şeylerden biri, çünkü hem Android hem de iOS cihazlarımı bilgisayarımla senkronize etmemi sağlıyor. Ne yazık ki, Apple kullanıcılarını kendi ekosistemi içinde tutmayı sevdiği için (ki bu oldukça iyi, kabul ediyorum), Android telefonunuzu macOS bilgisayarınızla kolayca senkronize edemezsiniz.

Elbette, MacBook'unuzla bir iPhone kullandığınızda birçok avantaj elde edersiniz; ancak bir Android telefonunuz varsa bunların hepsi pencereden dışarı atılır. Microsoft Phone Link, Android cihazınızla size birçok özellik sunarken, iOS cihazlarınızla da iyi çalışır ve bu da onu Windows PC'li iPhone kullanıcıları için birkaç temel uygulamadan biri yapar.

Görev Yöneticisi

Görev Yöneticisi'nden bahsettiğinizde, birçok kişinin aklına ilk gelen şey PC'nizin yanıt vermemesi olacaktır. Ancak, Görev Yöneticisi yalnızca yanıt vermeyen uygulamaları kapatmak için bir araçtan daha fazlasıdır; ayrıca PC'nizin performansını bir bakışta izlemek, başlangıç uygulamalarını yönetmek ve çok daha fazlası için de kullanabilirsiniz.

Evet, Etkinlik İzleyicisi ile MacBook'unuzun istatistiklerini takip edebilirsiniz. Ancak, farklı sistem kaynaklarını görmek için sekmeler arasında tıklamanız gerekir. Bunun dışında, bilgisayarınızı açtığınızda başlayan uygulamaları yönetemezsiniz.

Apple'ın mükemmel donanımlar ürettiğine ve ekosisteminin bir araya gelme biçiminin birinci sınıf olduğuna şüphe yok. Ancak, macOS'un günlük olarak kullandığım özellikleri nasıl uyguladığından memnun değilim. Verimliliğimi ve iş akışımı bozuyor ve bu yüzden hala Windows 11 PC'mi ana iş istasyonum olarak kullanıyorum ve MacBook Air'im seyahat bilgisayarım olarak kalıyor.

Kaynak: MUO

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.