Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

DTP’nin Turkiye’nin Siyasi Platformunda Yerini Alma Cabasi…


vedat ersin

Önerilen İletiler

DTP’nin Turkiye’nin Siyasi Platformunda Yerini Alma Cabasi…

 

 

Demokratik Toplum Partisi (DTP), 22 temmuz secimlerine iliskin bir degerlendirme yayinladi. DTP Parti Meclisi tarafindan yapildigi belirtilen degerlendirme halka “ozelestiri” basligiyla aciklandi. DTP'nin ozelestirisinin hareket noktasi, secimlerde beklenen sayida milletvekilinin cikarilmamis olmasi ve aldiklari oy oraninin da onceki secimlere gore ciddi boyutlarda dusmus olmasidir.

 

Bu duruma gerekce olarak, secimlere hazirliksiz yakalanildigi, kimi il orgutlerinin tepkilerini secim calismalarina yansittigi, parti yonetiminin inisiyatif gosteremedigi gibi nedenler siralanmaktadir. Ozelestiride ayrica, "Gundemini kendisi yaratan bir siyaset yerine guncel gelismelerin ardindan suruklenen bir parti durumunda olduk" denilmektedir. Ozelestiride daha koklu sorunlara da isaret edilmekte olup, “Turkiye'nin partisi mi, yoksa illegal bir orgutun siyasallasmaya calisan bir uzantisi mi olunduguna bir turlu karar verilemedigi" seklinde tespitler yer almaktadir. Bunlar gercekten onemli tespitler. Ancak ozelestiride bunlarin nedenlerine iliskin bir aciklama yok. Cunku, bu nedenleri tartismak, henuz bu illegal yapidan bagimsiz bir sekilde hareket edemeyen DTP'yi asan bir olgudur.

 

Sorun DTP'de degil, onun sahip oldugu anlayistadir. Bu anlayisin bugun neyi amacladigi, ne istedigi, nasil bir stratejiyi, nasil bir cozumu savundugu noktasinda net bir durus sergilenememektedir. Bu netligin neden saglanamadigi ve siyasi bir parti kimligi tasiyan DTP’nin Turkiye’nin sorunlarina iliskin kendi tespitlerini (Turkiye’nin bir siyasi partisi olarak) neden yuksek sesle dile getiremedigi, DTP’nin yonetimi de dahil tum cevrelerce bilinmektedir.

 

HEP'den HADEP’e ve DEHAP'a kadar bu cizgi uzerindeki butun partiler, her seferinde "Turkiye partisi" olamama eksikligini tespit etmis ve bu konuda ozelestirilerini yapmislardir. Ancak sonuc degismemistir.

 

Sorun bu noktada ele alinmadiginda, kac tane yeni legal parti kurulursa kurulsun, kac yonetim degistirilirse degistirilsin, sorunlar temelde degismeyecektir. Ozelestiri strateji duzeyinde ele alinmadiginda, DTP'nin (ayni cizgideki diger partilerin) niye bir turlu "Turkiye partisi" olamadiklarinin cevabi da bulunamaz. Anlayis kokten degismedikce, bugun tartisilanlar yarin da tartisilmaya devam edilecek ve ustelik de sonuc degismeyecektir.

 

DTP’li milletvekilleri, illegal cevrelerin baskilarina ve dayatmalarina direnerek, kendilerini oylariyla TBMM’ye tasiyan kitlenin aclik, yoksulluk, issizlik v.b. gibi gercek sorunlarina cozum bulunmasi yonunde siyaset gelistirmelidir.

 

DTP, illegal yapilanmalarin dayatmalarini gundeme tasiyip gerginlik yaratmaktansa, parti tabaninin ve secmenlerinin taleplerini dikkate alarak, TBMM’de daha yapici bir siyaset izlemeye calismalidir.

 

Nitekim DTP Grup Baskani Ahmet Turk, Meclis’te yaptigi aciklamada, PKK lideri A.Ocalan’in “DTP’li milletvekillerinin Meclis’te MHP Genel Baskani Devlet Bahceli ile tokalasmalarini ‘taviz verildigi’ yonunde elestirerek, DTP’nin uzlasici degil, ortami geren bir yapida hareket etmesi gerektigi” yonundeki beklentilerine tepki gostermistir.

 

DTP Grup Baskani Ahmet Turk, Abdullah Ocalan’n, İmrali’dan yaptigi elestirilere, ustu kapali olarak verdigi yanitta, "Basarili olmalari gerektigini, cunku halkin DTP’den beklentileri oldugunu, DTP’nin diyalog ve uzlasi arayisinin taviz anlamina gelmedigini, demokrasi ve ozgurluk icin atilan her adima gereken karsiligi vereceklerini” ifade etmistir.

 

DTP, bu durusunu surdurmeli, kapsama alanini daha da genisletmeli ve gelistirmelidir. DTP’liler, milletin vekili olarak hareket etmesi ve herhangi bir guc odagindan etkilenmeden milletin taleplerini TBMM’ye yansitmasi halinde Turkiye’nin bir partisi olma yolundaki ilerleyisine devam edecektir. Turkiye’nin siyasi platformunda yerini alacak olan DTP ise, tum siyasi cevreler ve kamuoyu tarafindan daha cabuk kabul gorerek, “Demokratik Turkiye Toplumu”nun talep, gorus ve dusuncelerini parlamentoda temsil eden siyasi bir parti konumuna gelecektir. Bu nedenle DTP’nin Turkiye’nin bir partisi olma yonunde atacagi her adim toplumun tum kesimlerince desteklenmelidir.

 

 

Vedat Ersin

[email protected]

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

****

 

Töre adı altında işlenen cinayetler, Feodal yapının getirdiği gerilik, işsizlik, yoksulluk gibi sorunları zikretmeye dahi yanaşmamaktadırlar. Gündemleri Öcalan'ın cezaevi şartları, PKK militanlarının affedilmesi gibi hususlar.

 

Bumu Türkiye Partisi olacak ?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

hala dtp nin ezilmiş kürt halkının haklarını savunduğunu sananlar varsa şayet onlara sormak istediğim bir kaç soru olacak.

 

1- kürtlerin etnik farklılığını dayatmak onların karnını doyuruyormu?

2- dtp bölgede halkını sömüren ağalık sistemine ne diyor? ağalarla arası nasıl?

3- güneydoğu insanını en çok öcalan ve ekibi sömürmedimi? öcalan kürtler için ne ifade ediyor, dtp için ne ifade ediyor, şehit aileleri için ne ifade ediyor.

4- bunca tezatlık içinde dtp mecliste ne hizmet verecek?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

hala dtp nin ezilmiş kürt halkının haklarını savunduğunu sananlar varsa şayet onlara sormak istediğim bir kaç soru olacak.

 

1- kürtlerin etnik farklılığını dayatmak onların karnını doyuruyormu?

2- dtp bölgede halkını sömüren ağalık sistemine ne diyor? ağalarla arası nasıl?

3- güneydoğu insanını en çok öcalan ve ekibi sömürmedimi? öcalan kürtler için ne ifade ediyor, dtp için ne ifade ediyor, şehit aileleri için ne ifade ediyor.

4- bunca tezatlık içinde dtp mecliste ne hizmet verecek?

cok dogru soyluyosun arkadasım.bencede madem dtp nın meclıste yer almasını savunanlar cevaplasın soruyu..bunca sehıt aılesının canını yakan apo deılmıydı,aynı zamndada guneydoguyu somuren.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.