Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

BURSA,YA BAKIŞ..


Misafir taurusmutis

Önerilen İletiler

Oldum olası sevmişimdir şehrimi.35 yılımda bambaşka duygular kazıdım,tek tek işledim taşlarına,ağaçlarına.Kimi zaman sevdiğime tanık oldu,kimi gün ağladığıma.Hani sevgili Diloş'un topicinde bahsetmiştim ya;Babam işten eve az geç kalsa,oturur yol başına hem Erol Evgin'in ''Şehrin Işıkları'' Şarkısını söyler,hem dökerdim incileri ip ip..İşte şimdi anlıyorum üzüntümü,korkumu,yalnızlığımı şehrimle paylaştığımı..

 

Bursa annesinin eteklerine (Uludağ) sığınmış bir şehirdir.İzmir'den şehre yaklaşırken karşınıza çıkan dağın eteğine kıvrılmış bir kedidir.Kulağında Erikli,kuyruğunda Çekirge..Tam 6 padişaha evsahipliği yapan şehrimi tanımadan,diğer şehirleri anlamak mümkün değildir.Osmanlı'nın kurulduğu günlerde fidan olan çınar şimdi dağ yolunda ''Asırlık Çınar'' ve gölgesinde içilen çaylarla hala şehri izlemekte..

 

Kendi zaten yeşil olan şehrimin gözü de yemyeşil,öyle bir yeşil ki İznik Çinisinin namını dünyaya yayan ''Yeşil Türbe'' kentimin göbeğin de..

 

Hani Ramazan'larda izlerdik çocukken sıkça;Karagöz ve Hacıvat...İşte onlarda bu şehrin suyundan içmiş,toprağını,taşını ayaklarıyla ezmişler.Şimdi bir akşam vakti yapılan çağrıya uyanlar,namazlarında ikilinin haytalıklarına gülüşen işçilerin seslerini duyarlar ''Orhan Camii''nde..Doğru dürüst işini yapanların adı unutulmuşken,onlar yaptıkları nüktelerle,kellerine karşılık ölümsüzlük almışlardır..;)

 

Yine şehrin göbeğinde bir tepe..Adı ''Tophane''.Bir demli çay ya da bol köpüklü bir türk kahvesi eşliğinde,bir yanınızda ''Osmangazi'',diğer yanınızda ''Orhangazi'' şehri izlersiniz..Meraklısına 5 dakikası 50 Ykr dürbün seçeneğiyle..

 

Hani olmuştur ya;Uzanıp tutmak istemişsinizdir yıldızları.Kalkıp gidebilmeyi düşlemişsinizdir o yıldızlara..Bursa'da bu mümkün..;) Binin ''Teleferik''e çıkın Uludağ'a..Yukarıda hem ''Bakacak Tepesi''nden şehri izleyin,hem de ''Sarıalan''da mangalınızı yapın.Ha muhteşem yoğurdu da unutmayın sakın.Sonra gezmeniz bittiğinde ve güneş gözden kaybolduğunda dönün Teleferik İstasyonu'na ve aşağıya bir bakın..Gökteki yıldızların tümünü şehre dökülmüş göreceksiniz..:) Artık yapmanız gereken Teleferik'e binip o yıldızlara inmektir gökyüzünden..:wub:

 

gecebursauw4.jpg

 

Bukadar değil elbette şehrimin güzellikleri.Mudanya'm var,Gemlik'im var,Dokuzgözler,Karacabey Boğazı,bağrına annemi babamı gömdüğüm İnegöl,bitmez tükenmez tarihiyle İznik ve daha niceleri..

 

Bu şehir arkadaşım oldu,sevgilim oldu,düşmanım oldu.Kaçmak gitmek istedim çoğu zaman..Bırakmadı..Küçük kavgalarımızı hep güzellikleriyle unutturdu bana.Şimdi bu yazı armağanım olsun güzeller güzeli,yeşil gözlü Bursa'ma..:wub:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Yazı çok güzel duygulandım okurken,şehirler nice hikayeler barındırır içerisinde bir şehir ve bir insan hikayesi oldu bu metin sevgili arkadaşım,ellerine yüreğine sağlık...

Her seyahatimde içerisinden kıyısından geçtiğim şehirlerin insanlarını ve hikayelerini bilmek isterim bambaşka bir corafyada yaşıyoruz her şehir başlı başına bir efsane bu ülkede..

Henüz görmek nasip olmadı,benim kardeşimde Bursa'da ve çok güzel olduğunu söylüyor,gerçi her gören aynı yorumu yapıyor.

İnşallah en kısa zamanda bende görmek istiyorum.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Nerden aklıma esti kimbilir

Gezdim dün gece şehri şöyle bir

Herkes evinde kendi halinde

Heryerde huzur,heryerde neşe

 

Bir ben huzursuz..

Bir ben uykusuz..

Bir ben çaresiz..

Bir ben sensiz..

 

Gel sen ne çektiğimi birde bana sor

Nerde nasıl yaşarım birde bana sor

Evlerin ışıkları bir bir yanarken

Bendeki karanlığı birde bana sor..

 

Şarkı buydu değil mi..?

 

Ahh Sevgili Taurusmutis bana bunu yapmayacaktın.. tamda anıların yükünden kurtulmaya karar vermişken..beni biraz olsun tanımışsan, böyle bir yazıya kayıtsız kalamayacağımı tahmin etmişsindir..o kadar hissederek yazmışsın ki her satırında başka bir duyguyla karşılaştım..biraz hayranlık..biraz küskünlük..ama daha çok sevgi..hep şöyle derim ben;bir yeri güzel kılan taşı, toprağı,doğası değildir sadece.. daha çok orda yaşanılanlardır..kaçmaya çalıştıkça seni orda tutan güç bu işte..

 

İzmir'e giderken hep içinden geçmişizdir Bursanın.. şimdi çevre yolu yapılmış dışından dolaşıyoruz..babam gençliğinde uzun yıllar orda yaşamış..öve öve bitiremez..ama yeşilinin azaldığını söyler hep..banaysa çok değişik gelmiştir dağın eteklerine yerleşen bu şehir..ama senin gözünden onu dinlemek, aldı beni başka bir boyuta götürdü..

 

Bu kadarla kalmasın..yeşil gözlünün yıldızlar serpilmiş hali muhteşem..bir de gündüz gözüyle yıldızlar uyurken gezdir bizi anılarının saçıldığı köşelerde.. :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Abicim,sen öyle güzel,öyle yaşayarak anlatmışsın ki,kendi doğup büyüdüğüm şehir için hissettiğim bu duyguları Bursa için de yaşamaya başladım sanki..:clover:

 

Bursa,çok kez gidip bazı yerlerini gezme şansına sahip olduğum çok güzel bir şehir..Çok güzel bir şehir demek sığ kalıyor aslında benim duygularım için,çocukluğumdan beri özel bir sevgi beslediğim,bana küçük,sıcacık gelen,bir köşesinde tek başıma yaşayabileceğimi hisssetiğim,kendime yakın bulduğum bir şehir.

 

O manzarayı paylaştığın için de ayrıca teşekkür ederim,kendi gözlerimle görebilmeyi de isterdim..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
  • 2 hafta sonra...

Sevgili arkadaşım, canım arkadaşım,

 

İçinden kopmuş gelmiş yine, sevgi pıtırcığı oluvermişsin, anlatmışsın güzel şehrini tüm güzelliğiyle... Benim bir huyum vardır, görüp, sevdiğim tüm şehirlere yerleşmek isterim. Bursayı birkaç kez yol üstü gördüm, çocukluğumda en sevdiğim arkadaşım Bursalıydı, hep gitmek istedim. Gezemesem de, senin baktığın gözle göremesem de güzel Bursa'nı inan ki sadece senin anlattıklarınla bile, görmeme gerek kalmadan yerleşmek isterim ben bu şehre...Yer var mı ki acaba, beni de alır mı sevdiklerinin, sevenlerinin arasına bu Bursa -_-

 

Ağzına, eline sağlık arkadaşım :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

bursayı aynen böyle gece gördüm birkaç defa ...

sanki uludağın tepesinde duran biri yıldızları aşağıya savurmuş gibiydi....aşağıdan bakınca.... :clover:

 

Kleo;Sana ne oldu ya böyle..:( Sebebini bilmiyorum ama seni tekrar aramızda görmek isterim..

Bursayı bir defa akşam iken gördüm çok güzeldi taurus.... yazıda güzel

 

Teşekkür ederim takımdaş arkadaşım..;)

 

gerçekten bursa cok guzel bir şehir halk için düşünülmüş bir çok gezi yeri var huzur veren guzel ve özel bir şehir...

 

Hem de çok özel..:clover:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sevgili arkadaşım, canım arkadaşım,

 

İçinden kopmuş gelmiş yine, sevgi pıtırcığı oluvermişsin, anlatmışsın güzel şehrini tüm güzelliğiyle... Benim bir huyum vardır, görüp, sevdiğim tüm şehirlere yerleşmek isterim. Bursayı birkaç kez yol üstü gördüm, çocukluğumda en sevdiğim arkadaşım Bursalıydı, hep gitmek istedim. Gezemesem de, senin baktığın gözle göremesem de güzel Bursa'nı inan ki sadece senin anlattıklarınla bile, görmeme gerek kalmadan yerleşmek isterim ben bu şehre...Yer var mı ki acaba, beni de alır mı sevdiklerinin, sevenlerinin arasına bu Bursa -_-

 

Ağzına, eline sağlık arkadaşım :)

 

Ahanda Heykel var..Orayı merkez belle,Doğu'ya Batı'ya,Kuzey'e,Güney'e gez Bursa'mı..:)

 

Diyorsun ki ''acaba yer var mı,beni de arasına alır mı sevenlerinin,sevdiklerinin arasına'' Bunca güzellikleri arasına bir güzellik daha katma fırsatını kaçırmayacak kadarda fırsatçıdır Bursa'm..;) Senin gibi bir gönül insanını reddecek bir şehir var mı bu ülkede.Varsa kendini sorgulasın o kent..

 

Birazını anlattım,hoşunuza gitmiş.Ah!Bir de benim gözümden görseniz bu yaşayan şehri.İfade etmekte ne kadar eksik olduğuma kızarsınız hepiniz..:(

 

Gel arkadaşım,yerleşmesen de gezmeye gel.Tabi geniş bir zamanda lütfen..:) Misafir edememek üzücü olur..

 

Sevgiler..:clover:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

Benim de kardeşim Bursa'da okuyor, 2 defa gitmek kısmet oldu... Gerçekten görülmesi, gezilmesi gereken çok güzel yerleri var ;) Ulu Camisi, Tophanesi, Kapalı Çarşısını ilk gittiğimde görmüştüm, hatta Kumla'ya geçip 3-4 günde tatil yapma fırsatı bulmuştuk... En son Haziran ayında kardeşimin mezuniyet törenine gittiğimizde de Ulu Çınar'a, Mudanya ya gitmek kısmet oldu, gerçekten çok güzeldi, hatta aklıma gelmedi değil taurus abimin haberi olsa geldiğimden mutlaka görüşürdük dedim ama geniş bir zamanda geldiğimizde inşallah abicim :);)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...

Taurusmutis;

 

Hemşerim ne kadar güzel anlatmışsın bravo vallahi, Bursa benim rahat ettiğim tek yer. Herkeze memleketi güzel gelir ya, aynen banada öyle....

 

 

Kalabalıktır ama o kalabalığın içinde kendimi yalnız hissedebilirim Bursada....

 

Yeşilin ve mavinin her tonunu görürüm ben Bursamda....

 

Allah kimseyi memleketinden ayırmasın...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

bursam benim ellerine sağlık şehrimizi çok güzel anlatmışsın..

 

bursa denilince akla ilk gelen yeşildir.. yeşil bursaaa

ulu camide içerde verdiği huzur bambaşkadır.. tophaneden uludağdan bakmak ayrı bir güzelliktir bursaayaa

osmanlıya başkentlik etmiş tarih ve kültür başkentii bursaa

 

Arkadaşlar bursaya gelirseniz anlatılan yerleri gezdikten sonra iskender kebap, kestane şekeri yemeden sakın gitmeyin :P;)

 

saygılarımlaa..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bursa sürekli olarak gezmeye geldiğim bir şehir.Ancak her geçen gün bu yeşil kentin bozulduğunu görmek gerçekten oldukça üzücü.Hele teleferikten Bursa ovası üzerine yayılan kirli havayı gördükçe insanın üzüntüsü daha da artıyor.Bursa nın en sevdiğim yanı da her yanında rahatlıkla otopark buluyor olmak.Uludağ,kestane şekeri , meşhur iskenderi,,tarihi özellikleri de söylemeden geçemeyeceğim.En son geçen Temmuz ayında ,kızımında kulüp olarak katıldığı ,Burfak ın düzenlediği yüzme yarışları için gelmiştim.Burdan Bursa belediyesine de organizasyon için teşekkür etmem gerekir .Çünkü çocuklarımız 3 gün kampta kaldılar ,gerek havuzlu parka götürüp getirmelerde ,gerekse de yemek ve barındırma konusunda hiç bir şikayetimiz olmadığı gibi ,çocuklarımızda hem yarıştılar hem de çok eğlendiler.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...

80946.jpg

 

 

 

Kadınlar yönetimi ele geçirdi !

 

Bursa'nın Kestel ilçesi Kozluören köyünde, 508 yıldır devam eden gelenek doğrultusunda köyün kadınları

 

bir günlüğüne erkekleri köyden kovup yönetimi ele geçirdi. :)

 

 

Kozluören köyünde Abdal Mehmet Efendi'nin 508 yıl önce başlattığı geleneksel kültür etkinlikleri bu yıl da renkli geçti.

 

Sabah saatlerinde Köy Muhtarı İbrahim Uğur, muhtarlık mührünü ve karar defterini eşi Nagihan Uğur'a verdi.

 

Ardından tüm erkekler köyü boşalttı.

 

Kadınlar erkeklerin girmemesi için köy girişine nöbetçi dikti.

 

Köyün kadınları bir günlük iktidarın keyfini sürerken erkekler de yağlı güreşlerle zaman geçirdi. Kadınlar,

 

köyde bulunan işletmelerini bir gün boyunca çalıştırdı.

 

Köyde erkek olarak sadece basın mensupları vardı.

 

Yönetimi ele geçiren kadın muhtar Nagihan Uğur, köyün her türlü sorunuyla ilgileneceğini belirtirken,

 

geleneğin sadece bir günle sınırlandırılmamasını istedi.

 

Kadınların köydeki saltanatının bir hafta daha uzatılmasını isteyen Uğur,

 

"Köyün erkeklerinin, eşlerimizin, bizim nasıl iyi bir yönetici olduğumuzu görmelerini istiyoruz.

 

Bize bir hafta daha vermeleri için çalışacağız." dedi.

 

Köydeki 2 adet kahvehane ile kasap, berber ve bakkal dükkanlarını da bir gün boyunca kadınlar işletti.

 

Bazı kadınlar, kahvede satranç oynarken, erkeklerin çalıştırdığı berbere genç kızlar hücum etti.

 

Köy meydanındaki çınar altında toplanan kadınlar yine kadınların servis yaptıkları çayları yudumlarken

 

bir yandan da salıncağın tadını çıkardı.

 

AKP Milletvekili Canan Candemir Çelik de şalvar giyerek, salıncakta sallandı, kahvehanelere giderek çay içti.

 

(CİHAN)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.