EKŞİ MAYA NASIL ÜRETİLİR? - EVDE EKŞİ MAYA YAPIMI
Öncelikle söylemeliyim ki ekşi maya yapmak için biraz un biraz su ve biraz da ilgi, sabır, sevgi gerekiyor. Unutmayın o da tıpkı evinizdeki bir kedi, köpek gibi bir canlı, ilgiyi, sevgiyi, sabrı sonuna kadar hak ediyor.
Maya için ağzı geniş cam bir kavanoz kullanın. Geniş olması önemli çünkü ilerleyen günlerde maya kabaracak, üstte kabarması için alan kalmalı. Cam kavanozu da mayanın kabarmasını izlemek için öneriyorum, ağzının geniş olması da işlemleri yaparken rahat hareket etmenizi sağlar. Tüm karıştırma işlemleri için sadece tahta kaşık kullanıyoruz, metal olmaz.
Un olarak da beyaz unla birlikte tam buğday buğday unu kullanıyoruz. Su için ben içme suyu kulandım ama arıtılmış su da kullanabiliriz.
Mayanın hazır hale gelmesi ortalama 15 gün sürecek ve bu 15 gün boyunca her akşam aynı saatte mayanıza bazı işlemler yapmanız gerekecek. O yüzden kesin evde olacağınız ve mayanızla ilgilenebileceğiniz bir saat seçip alarmınızı 15 gün boyunca aynı saatte çalacak şekilde kurun.
1.gün
100 gr un kullanacağız bu yemek kaşığıyla 4 kaşığa denk geliyor. 2 kaşık beyaz, 2 kaşık tam buğday ununu cam kavanozun içinde 100 ml (yarım su bardağı) oda sıcaklığında içme suyuyla karıştırıyoruz. Ağzını bir peçeteyle kapatıp açılmasın diye peçeteyi kavanozun kapağına lastikle tutturun. Evinizin rüzgar almayan bir köşesine bırakıyoruz.
2.gün
Bir şey yapmamız gerekmiyor, bugün pek bir hareketlenme olmayacaktır en fazla mayanın üzeri biraz kabuklanabilir ama sorun yok ama yine de mayanızı kontrol etmeniz gerek, hava sıcak olur vs. kabarma 2. günden de başlayabilir. Eğer kabarma olmuşsa 3. gün işlemlerini bugünden yapabilirsiniz.
3.gün
Kabarma halen yoksa sadece mayanızı karıştırıp bırakın. Eğer kabarma başlamışsa o zaman mayanızın üstte kalan yarısını sıyırıp atın. Kalanına 2 çorba kaşığı un ve çeyrek su bardağı su katıp karıştırın. Köşesine bırakın.
4. gün ile 10. gün arası
Artı kabarma başlamış olmalı. Mayanız artık asidik olmaya kokusu da ekşimeye başladı. 3. gün yaptığımız üst yarısını atıp kalanına yine 3.gündeki gibi aynı oranda un, su eklemeye devam ediyoruz ve bunu 10. güne kadar aynen tekrarlıyoruz.
10. gün ile 15.gün arası
Bu gün itibariyle artık mayanız her an olabilir. O yüzden bugünden itibaren kontrollü ilerlememiz gerek. Mayamızı her günkü gibi besliyoruz, besledikten iki saat sonra mayadan bir kaşık alıp içi su dolu bir kabın içine bırakıyoruz. Eğer maya suyun içinde havada asılı kalıyorsa ekşi mayamız artık hazır demek, suyun içinde dibe çöküyorsa o zaman henüz olmamış demektir ve ertesi gün yine aynı besleme işlemlerini yapmaya devam etmemiz gerekir.
Bu arada besledikten sonra bir kaşığını suya attığımız için bu sürede un ve suyu bir miktar artırabilirsiniz.
Bu beş gün içinde eğer ters bir şey yapmamışsanız, mayanızdan aldığınız ekşi koku biramsı bir kokuysa sorun yok. devam edin. benim mayamın oluşması tam 15 gün sürmüştü, sabra devam.