Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Smyrna

"Dünyanın En Güzel Sokağı" olarak bilinen

ve 100 yaşına yaklaşan ağaçlarıyla minik bir ormanı andıran

Rua Gonçalo de Carvalho Sokağı kent sakinleri sayesinde "dokunulmazlık" kazandı!

 

Brezilya’nın Porto Alegre şehrinde yer alan Rua Gonçalo de Carvalho sokağı, “Yeşil tünel” adı verilen 500 metre uzunluğundaki minik bir ormana sahip. Orman, yüzü aşkın Tipuana ağacından oluşuyor.

 

70 yaşını geçen ağaçlar, bölgede yaşayan kent sakinleri için yalnızca bir “süs” olmanın ötesinde anlamlar taşıyor. Treehugger.com sitesinin haberine göre, 2005 yılında ticari bir kuruluş, ağaçların bir kısmını keserek "otopark" inşaata başlamak için resmi izinleri alsa da, Gonçalo de Carvalho sakinleri tarafından oluşturulan bir inisiyatif tarafından engellenmiş ve şirket geri adım atmak zorunda kalmıştı.

 

Geçtiğimiz yıllarda Avrupalı yazarların ve doğa korumacılarının uluslararası düzeyde ilgisini çekmeye başlayan sokak, bu direnişin sembolü haline geldi. “Yeşilin Gölgesi” başlıklı bloğunda bu konuya eğilen Pedro Nuno Teixeira Santos, sokağın durumunu şöyle özetliyor:

 

“Goncalo de Carvalho sokağının dünyanın en güzel sokağı olmasının nedeni, yalnızca Tipuana ağaçlarından oluşan yeşil tünelin yarattığı muhteşem görsel etki değil. Bunun en önemli nedenlerinden biri de, bu ağaçları dikip çok uzun yıllar boyunca sahip çıkan sokak sakinleri. Yeşil tünel bir "aşkın", ağaçlara duyulan yoğun sevginin sonucu! O insanlar sayesinde yöneticiler bu güzelliği kültürel bir miras olarak tanımak, sınıflandırmak ve kanun gücüyle koruma altına almak zorunda kaldılar!”

 

Artık “Ekolojik, Kültürel ve Doğal Miras” bölgesi olarak kabul edilen sokak, dünyanın en güzel sokağı olmanın da ötesine geçerek, kent sakinlerinin güçlerini birleştirdiklerinde neler başarabileceğini de simgeliyor.

 


İçinde Olduğu Dizin:

Fotoğraflı Haberler - Alıntılar

· 191 fotoğraf
  • 191 fotoğraf
  • 55 fotoğraf yorumu

Fotoğraf Detayları


Kullanıcı Geri Bildirimi

Görüntülenecek hiçbir kritik bulunamadı.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.