Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kurandaki adaletsizlikler


katakuta

Önerilen İletiler

(Yazı yeniden düzenlenmiştir )

 

Bir Önceki Yazımda Tesadüf Diye Bir Kelime Kafama Takıldı

 

Bu Nasıl Tesadüf

 

Evren, İnsan, İnsanın Yapısı, Anatomisi, Atmosfer, Çekim Kuvveti, Suyun Yapısı, Dna, Rna, Akıl, Vb.Vb. Saymaya Kalkarsak Sayfalar Dolar…

herşey tesadüfen oldu demek ne kadar kolay bir cevap;

bilinçsiz varlıklar bilinçsiz maddeler gecenin ve gündüzün olmadığı bir zaman diliminde oturup dediler ki hadi tasadüfen biz bu gün bir evren oluşrualım lay lay lom lay lay lom ,,, bUNLARIN galaksileri olsun yıldızları olsun gezegenleri olsun sonra onların etrafında dönenen uyduları olsun birinin yörüngesi bu olsun diğerinin yörüngesi şu olsun bir birlerine olan uzaklıkları yarı çapları kütleleri atmosferleri farklı olsun bir gaz kütlesi olsun diğeri halkalı olsun biri dünya olsun orada hayat olsun canlılar olsun sonra suda tesadüfen bir canlı olsun bu belirli evrelerden geçsin iki ayaklı olsun gözleri en teknolojik ve karmaşık eletlerden bile daha mükemmel olsun kulakları koku alma duyusu olsun tat alma duyusu olsun konuşsun düşünsün üretsin bulsun onarsın yıksın ………, VB. gİBİ ÖRNEKLERİ BOLCA OLAN şeyleri tesadüfen mi oldu yani olsa olsa hikaye bu olur bence ..

Bir İnsan Olarak Tesadüfen Bana Bir Evren Oluşturabilirmisiniz? Bilinçsiz Varlıklar Veya Madde Bu Kadar Karmaşık Olan Bir O Kadarda Mükemmel Olan Evreni Nasıl Oluyorda Tesadüfen Yapabiliyor Ve Meydana Getirebiliyor?????????????????????

 

Mustafa bey, ikide bir bunu bana niye sorup duruyorsunuz. Ben bilim konusunda ehil değilim. Bakın sorunuzun cevabını net olarak veriyorum

 

Evren,in nasıl oluştuğunu bilmiyorum. Ben bilmediğim konularda ahkam kesmem. Kesin bildiğim bir şey varsa dinlerin tanrılarından hiç biri yaratmadı.

 

 

Bir kesimi eleştiriken,aynı mantaliteye sahip olmak çelişkidir

 

Her şey tesadüfen oldu demek ne kadar kolaysa, ol demiş olmuş inancıda o kadar kolaydır

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Tebrik ederim kurandaki bir çelişkiyi daha gündeme getirmişsin. İlgili ayet şu

 

Ali imran 7- Sana bu kitabı indiren O'dur. Bunun âyetlerinden bir kısmı muhkemdir ki, bu âyetler, kitabın anası demektir Diğer bir kısmı da müteşabih âyetlerdir.Kalblerinde kaypaklık olanlar, sırf fitne çıkarmak için, bir de kendi keyflerine göre te'vil yapmak için onun müteşabih olanlarının peşine düşerler. Halbuki onun te'vilini Allah'dan başka kimse bilmez. İlimde uzman olanlar, "Biz buna inandık, hepsi Rabbimiz katındandır." derler. Üstün akıllılardan başkası da derin düşünmez.

 

Müteşabih; benzetilen demek.

 

Tevil, türkçede perde arkası olarak tanımladığımız kavram/bir şeyin iç yüzü.

 

Kehf 82. Ve emmel cidaru fe kane li ğulameyni yetımeyni fil medineti ve kane tahtehu kenzül lehüma ve kane ebuhüma saliha fe erade rabbüke ey yeblüğa eşüddehüma ve yestahrica kenzehüma rahmetem mir rabbik ve ma fealtühu an emrı zalike te'vılü ma lem testı' aleyhi sabra

 

82- "Duvar ise, o şehirde iki yetim oğlana ait idi. Duvarın altında onların bir hazinesi vardı. Babaları da iyi bir kimse idi. Onun için Rabbin istedi ki o iki çocuk erginlik çağlarına ersinler ve Rabbinden bir rahmet olarak hazinelerini çıkarsınlar. Ve ben bunların hiçbirini kendiliğimden yapmadım. İşte senin sabredemediğin şeylerin içyüzü budur."

 

Bir çok ayette kuranın apaçık anlaşılır olduğunu söyleyen Allah, bu ayette bir takım ayetlerin içyüzünün, yani asıl anlamını sadece kendisini bilebileceğini söylüyor. Bu apaçık bir çelişkidir.

 

Sorun bununlada sınırlı değil. Şu şu nolu ayetler mütaşabihtir , şu şu nolu ayetlere muhkemdir şeklinde kuranda bir listede yoktur. Peki İnsanlar neye göre,hangi kritere göre müteşabih ayetlerin hangileri olduğunu bilecekler? Apaçık olduğu iddia edilen bir kitapta bulmaca ,bilmece usulu bir takım müteşabih ayetleri bulmaya çalışmak mantıksız değilmidir ?

 

Bulmacalar bile bundan mantıklıdır, çünkü en azından sorularla ip ucu verilir. Oysaki Allah benden başkası bilemez deyip kestirip atıyor.

 

Durum böyle oluncada herkes kendi anladığına göre şu ayetler muhkem, şunlar müteşabih diyebiliyor

 

mesela

 

Sünnilere göre kurandaki el kelimesi müteşabihtir,kudret olarak anlaşılmalıdır.El olarak anlaşıldığında Allah yaratıklara benzetildiği için küfür sayılır.Selefilere göre ise burdaki el kelimesi el olarak anlaşılmalıdır, Allahın eli vardır ancak biz niteliğini bilemeyiz derler. Onlarda sünnileri Allahın sıfatlarını inker ettikleri için küfürle suçlarlar.

 

Bakın sadece bu bir örnek, oysaki muhkem ve müteşabih konusunda yüzlerce örnek vermek mümkündür.

Müteşabih ayetler hakkında müfessirlerin görüşlerini şöyle sıralayabiliriz.

* Müteşabih ayetler, lafzen birbirine benzemekle birlikte olagandışı anlamlar taşır.

* Bunlar mensuh ayetlerdir.

* Helal, haram ve diger hükümleri açıklayan ayetlerin dışında kalan ayetlerdir.

* Allah( cc)'ın gerçek manasını kendisini ayırdıgı ayetlerdir.

* Kıyametin zamanını ve şartlarını belirleyen ayetlerdir.

* Bir takım hikayeler, anlatımlar ve örneklemelerdir.

*Mecaz ve benzetmelerdir.

* Birden fazla manayı ifade edecek özellikte ayetlerdir.

* Sürelerin başlarında bulunan mukattaa harfleridir.

* Anlaşılması için muhkem ayetlere başvurulması gerekenler.

 

Siz burdaki sayılan yada başka bildiginiz hangi müteşabih ayetlerden bahsediyorsunuz.

 

Bu açıklamaların yanıda daha bir çoklarını sıralamak mümkün.

 

 

Müteşabih ayetler, gerek lafzen gerekse insan anlayışına hitap ettigi hususlarda degişik anlatıma müsait, üzerinde tartışma zemini oluşabilecek ayetlerdir.Aynen şimdi oldugu gibi.

Art niyetliler sınırı zorlarken, ilimde yüksek aşamalar elde etmiş olanlar, hakka karşı iyi niyetli ve samimi olduklarından hile alanlarına girmezler.

Asıl olan muhkem ayetlerdir.İkincisi ; bir takım araç, sebep ve destek durumunda olan '' müteşabihler'' dir. Müteşabih ayetler ; benzetme, örnekleme, korkutma, özendirme, nasihat etme, hatırlatma, kınama ve reddetme gibi üslüpları taşıyabildikleri gibi, gayba dair bazı şeyleri kapsamakta ve bu hususta degişik yorumlara imkan tanımaktadır...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Aslan bey, kurandaki çelişkiler kısmından devam edelim. Cevabıım orda

burdan devam edebilirdik....

 

 

Allah tözün en gözelini, ikizli (uyumlu ve ahenkli) bir kitap olarak indirdi. Ondan Rablerine saygısı olanların derileri (tüyleri) ürperir. Sonra derileri de kalpleri de Allah'ın zikrine karsı yumuşar: işte bu, Allah'ın rehberidir. Allah onunla dilediğin; doğru yola çıkarır. Her kimi de Allah şaşırtırsa, artık ona hidayet edecek yoktur. ( Zümer; 23 )

 

Bu ayetde geçen MÜTEŞABİHEN ; Kur'an'ın nazım ve muhtevasında ahengin ve sözün gelişindeki üslübun güzelligi.Burda tercih edilen anlam budur.

Al-i İmran süresi 7. ayette kasdelilen MÜTEŞABİHAT ifadesinden degildir.

 

 

Elif, Lam, Ra. Bu, hikmet sahibi ve herşeyden haberdar olan Allah tarafından ayetleri sağlamlaştırılmış,sonra da ayrıntılı olarak açıklanmış bir Kitaptır, ( Hud ; 1 ) .

 

Muhkem, '' hayvanı menettim ( hayvana gem taktım, onu gemledim ) '' anlamından alınmıştır. '' Hüküm '' ise; iki şeyi ayırmak, yani hükme baglamaktır. '' Hakim '', zalimi menedip iki hasmın arasını ayırır, yani hak ile batılı, dogru ile yalanı ayırd ederek meseleyi hükme baglar.

Hikmet de böyledir. O da sahibini uygun olmayan şeylerden men eder.Bir şeyin '' ihkamı'', o şeyin saglam yapılmasıdır.''Muhkem'' ise, mütkan, yani saglam yapılmış, saglamlaştırılmış şey demektir.Dogruyu yanlıştan, işlerde ise dogrulugu sapıklıktan ayırd etmele sözü saglamlaştırmadır.İşte sözün muhkem olanı böyle olandır.

 

Allah(cc), Kur'an'ın hepsini bu anlamda muhkem diye vasıflandırıp şöyle buyurmuştur:

 

Elif, Lam, Ra. Bu, hikmet sahibi ve herşeyden haberdar olan Allah tarafından ayetleri sağlamlaştırılmış,sonra da ayrıntılı olarak açıklanmış bir Kitaptır, ( Hud;1 )

 

Bir yerlerden alıntı yapmak neyi degiştirir.Siz soru ve cevaplara bakın .

Bir şeyi bilmek, yada çokca dinlemek ; onun degerini düşürmez.

Benim kendi görüşlerim bunlar ve bunların arasında olanlardır.Parmaga degil, işaret ettigi yere bakalım.

Müfesirlerin görüşü delil sayılmaz diyen sizsiniz. Bu beni baglamaz. ( hem insan kendi bile müfessirdir. bu ayrı )

Tevilini Allahtan başka bilmez denilen ayetler vardır ve '' kesinlikle Allahtan başka kimse hakkı ile bilemez ''

Kur'an'da şu yada bu ayet müteşabihdir diye geçmez tabiki.Müteşabihin tanımlarına iyi bir bakın derim ben size.

Zümer süresini ise yanlış tefsir ediyorsunuz, ve ben sizin müfessir olarak görüşlerinizi delil olarak almıyorum !

 

Unutmadan bu kadar Kur'an ilimleriyle alakalı görüşlerde ben bir çok kaynaktan yararlanmayı tavsiye ederim, bu işin senin, benim görüşüm diye, kafadan sıkma yazacak degilim.

İş sizin açınızdan temelde bazı eksikliklerden kaynaklanıyor. Siz görmek istediklerinizi görebilirsiniz Kur'an'da.Bu benim açımdan da böyle, bir ayrıcalık söz konusu degil kimse için.Biz ne kadar ugraşırsak ugraşalım, size göre bir çelişki bulmak zor olmaz.Tersinde ise, siz ne kadar ugraşırsanız ugraşın çelişkiler için, biz bunları sizin anladıgınız manada çelişki olmadıgını söyleriz. Bu böyle devam eder gider.....yaaaa

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 10 yıl sonra...

İnanmayanları öldürmeyi teşvik etmesinin yanı sıra, Allah yolunda ölenlerin "cennete gideceğine" ilişkin inanç, müslümanları tembelliğe ve kısa yoldan köşe dönmeci zihniyetle de tanıştırır.

 

Bütün hayatın boyunca her kötülüğü işle, sonra bir fırsat bul veya "fırsat yarat" git kafirlerle savaşılan bir yere, öl orada, huuop doğru cennete.

Allah yolunda ölmekteki allahın yolu hayatı boyunca her kötülüğü işlemek değil allahın yolu ibadet yoluyla allaha şükretmek ve iyiliğe hizmet etmektir. Ve herkimse bu yolu takip ederek ve tabiiki yolda geçen bir kafiri öldürmek değilde sizinle dininizden dolayi savaşmak isteyen kafiri öldürmekte allahın emridir. Sizde kabul görünki ülkeler arasında savaş açıldığında komutan moral verir öldürün diye ama bu islamda oluncamı barbarlık sayılıyo

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.