Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

YALOVA


SouL

Önerilen İletiler

17.yüzyılda buralara uğradığını ifade eden Evliya Çelebi'nin yöreyi Kara Yalvaçoğlu'nun fethettiğini belirtmesinden dolayı , adının Kara Yalovaç olduğu söylenmektedir.Katip Çelebi de, Yalakabad adından söz etmekte ve Yalıova dendiğini belirtmektedir. 19.yüzyılda, araştırmacıların yöreye geldikleri,Karayalovaç yahut Jailakabad veya Yalıova da denildiği bilinmektedir.Yalıova olan bu adın zamanla (-ı) harfinin düşmesiyle , Yalova olarak söylendiği ifade edilmektedir. Antik çağda Xenodochıon olan yerleşme hakkında kesinlik kazanmış bir bilgi yoktur.Başlangıçta kesin bilgiler olmadığı için, tek başına tarihini ortaya çıkarmak mümkün olmamıştır.Buluntulardan edinilen varsayımlara göre, Yalova Prehistorik çağda bir geçit yeridir.Bu bölgede M.Ö. 700 yıllarında Bithynler, M.Ö. 1200 yılında Frigler egemen olmuşlardır.Bizanslılardan sonra, bir süre Selçuklular'ın yönetimine giren kasaba ,Haçlı seferleri sırasında yakılıp, yıkılmıştır.1867'de Bursa Merkez Sancağı'na bağlı kaza iken, 1901'de Bağımsız İzmit Sancağı'na bağlanmıştır.Atatürk'ün isteği üzerine, 1930 da İstanbul ilçeleri arasına katılan Yalova,5 Haziran 1995 tarihli, 550 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin ,6 Haziran 1995 tarih ve 22305 sayılı Resmi Gazete de yayınlanması ile,Bursa - Gemlik ilçesine bağlı Armutlu beldesi ve Kocaeli-Karamürsel'e bağlı Altınova,Subaşı ve Kaytazdere beldelerini de sınırları içine alınarak il olmuştur.

 

Mustafa Kemal Atatürk,ilk kez 1927 yılında daha sonra da İstanbul'dan Ertuğrul Yatı ile 19 Ağustos 1929 tarihinde Yalova'ya gelmiştir.Büyük Önder'in Yalova'ya ayak bastığı günden bu yana Yalova, Atatürk'ün kenti olmaya layık bir görünüm içine girmiştir.

Atatürk Yalova kaplıcaları ile çok yakından ilgilenmiş,Dolmabahçe Sarayı'ndan Yalova'ya sürekli gelip gitmiştir ve Yalova Kaplıcalarının imarı ve burada modern hamamlar yapılması konusunda ilgililere direktifler vermiştir.

Bundan sonra Atatürk,çeşitli tarihlerde,defalarca Yalova'ya gelmiştir.Burada almış olduğu önemli kararlar içinde en önemlisi,çok partili sisteme geçiş ve yerli malların kullanımı ile ilgili olanlardır.Ayrıca 1 Ağustos 1931'de, Newyork'tan hareket ederek hiç inmeksizin İstanbul'a gelen R. Boardman ve J. Polanda adlı iki Amerikalı havacıyı da Yalova'da kabul etmiştir.26 Ağustos 1933 tarihinde ,İş Bankası heyetini Yalova'da misafir etmiştir.M. Kemal Atatürk,22 Ocak 1938 tarihinde açılan Termal Oteli'nin ilk konuğu olmuş ve 9 gün süreyle Yalova'da kalmıştır.Atatürk Yalova'ya tam 311 gün gelmiştir.

Yalova'da Atatürk'ün şimdi müze olarak kullanılan 2 köşkü vardır.Biri Termal Atatürk Köşk'üdür,diğeri de Yürüyen Köşk'tür.

 

Yalova'nın merkezi,ilçeleri,beldeleri ve köyleri ile birlikte toplam nüfusu,22 Ekim 2000 sayımına göre 170.259 'dur. Şehir merkezinin yazın nüfusu 3- 4 kat artmaktadır. Ayrıca feribotla Yalova'ya yılda ortalama 5,5 milyon kişi giriş yapmaktadır.

 

Yalova ili,her mevsim turizm olaylarının yaşanabildiği,Termal turizmi,kıyı turizmi,av turizmi,spor amaçlı doğa turizmi (Trekking,Hikking,Biking,zıpkınla dalma,kıyı turizmi gibi),kamp-karavan turizmi,günübirlik turizm,sosyal turizm(Gençlik turizmi,üçüncü yaş turizmi,av turizmi,kara avcılığı,deniz avcılığı gibi) imkanlarına sahiptir.Özellikle dünyaca ünlü Termal ve Armutlu kaplıcaları,Türkiye'nin birinci derecede öncelikli kaplıcaları olmaları sebebiyle ,Yalova için çok önemli turizm kaynaklarını oluştururlar.

 

1327 yılında Osmanlı Beyliği topraklarına katılan Yalova nüfusu,1893 yılında Balkanlar'dan ve Kırım'dan göç eden Balkan Türkleri ve Kafkasya kökenli vatandaşlarımızın yanısıra,Karadeniz kökenli ve Anadolu'nun muhtelif yörelerinden göç eden insanlarımızdan oluşmaktadır.Yalova ayrıca Türkiye'nin hemen her yerinden göçler almıştır.Bu yüzden Yalova'nın sosyal yapısında homojenlik gösteren özelliklerden söz edilemez.Yalova'ya göç eden toplulukların hemen hemen hepsi ,kendi kültürel özelliklerini sürdürmeye çalışmakta ise de oluşan bu kültürel mozaik,kaynaşmanın en güzel örneğini teşkil etmektedir.

Kişi başına düşen GSYİH açısından 1999 yılındaki deprem felaketine rağmen Türkiye ortalamasının biraz üzerindedir (ABD Doları 3,463).

Çalışan nüfusun yaklaşık %15'i kamu sektöründe, %85'i özel sektör işletmelerinde çalışmaktadır.Sanayi iş yeri sayısı azdır. Ticari firma sayısı fazla olmasına karşın ticaret hacmi yetersiz, firmalar küçüktür.

Sivil toplum kuruluşlarının [siyasi partiler (23 adet), dernekler (287 adet), vakıflar (22 adet), sendikalar (7 adet), meslek kuruluş ve odaları (22 adet), meslek odaları temsilcilikleri (10 adet) ] yoğun faaliyet gösterdiği bir ildir.

Kültür ve sanat faaliyetlerinin canlı olarak yaşandığı bir ildir.

Yalova;Bilişim teknolojilerini yoğun kullanan dünya kentlerinin katılımı ile oluşan "Telecities", EuroCities" gibi organizasyonlara üyedir.

"Dünya Sağlık Örgütü(WHO)'ne sunulan "Yalova Kent Sağlık Planı" WHO tarafından kabul edilmiş ve Yalova Belediyesi bu organizasyona üye olmuştur.

"AB Marmara Depremi Rehabilitasyon Programı" çerçevesinde Yunanistan'ın Komotini Belediyesi ile eşleşerek "Afet Tedbir ve Yönetimi Projesi"ni sürdürmektedir.

 

Yalova nüfusunun eğitim düzeyi,Türkiye ortalamasının üzerindedir.1997 nüfus sayımına göre il merkezinde okuma-yazma bilenlerin oranı %100'e yakındır.Okuma-Yazma oranının yüksek olmasında Yalova'nın;İstanbul,Kocaeli ve Bursa gibi büyük ve kalkınmış kentlere olan yakınlığı yanında,ilin sosyo-kültürel kalkınmışlığı da önemli oranda rol oynamaktadır.Yalova'da kız ve erkek öğrenciler aynı oranda eğitim görmektedirler. Nüfusun yaklaşık %20'si öğrencidir.Ancak ilde 1 adet Meslek Yüksek Okulu olup fakülte yoktur. Toplam nüfus içinde her 21 öğrenciye 1 öğretmen düşmektedir

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Efendim küçüklüğümden beri gelir giderim yalovaya.biraz durmak bana huzur veriyor orda nedense...sahil kesiminden İstanbul caddesi ve onun bi üst sokağına kadar gerçekden harika bi yerleşim planı var.hani görürüz ya yabancı filmlerde tepeden bakınca kare kare sokaklar aynı onun gibidir bu çok hoş gerçekten...yazları dolar taşar yalova hele o araplar yok mu girdikleri yere bereket getirirler...ucuzdur gerçekden yeme içme giyim gibi şeyler çok ucuz!!!kışın kendi halindedir.hatta nasıl anlatsam ya farklıdır işte...!!!yabancı insanlar olmaz sokaklar boş cafeler özellikle net cafelerde yer bulamazsınız.ama kışları ben her yerin sahilini bi başka seviyorum yalova gibi.kimsecikler olmaz donanmayı geçtikden sonra.özledim gidicem yakında...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

bakınız:Yalova Kaymakamı:

 

bir rivayete göre vilayete* çağırılan yeni kaymakam, resmî törenle karşılanma ümidi ile inmiş iskeleye. hiçbir hazırlık göremeyince bir ayakkabı boyacısının ağzını arayarak durumu öğrenme yolunu seçmiş.

‘bu gün yalova kaymakamı gelecekmiş, haberin var mı?’ demiş.

‘kim takar yalova kaymakamını’ diyen boyacının sözü kadar tavrı da incitmiş çiçeği burnunda kaymakamı. hiç beklemediği bir zamanda yaşadığı bu hayal kırıklığını bazı dostlarına anlatmış olmalı ki, zamanla kulaktan kulağa yayılan macerası halkın dilinde milletin devlet adamlarına bakışını gösteren canlı bir hayat tablosu haline gelmiş.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.