Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Amerikan Ortadoğusu


Elwic

Önerilen İletiler

Bildiğiniz gibi bir olayın tarih olması için 50 yıl geçmesi gerekiyor peki biz niye elli yıl bekliyelim belki ben elli yıl sonra hakkı rahmetime kavuşacağım. :unsure: Şimdi teorilerden yola çıkarak bir "Amerikan Ortadoğusu" tarihi oluşturmaya ne dersiniz olaylara en başından başlayalım diyorum İran-Irak savaşından...

-Neden çıktı?

-Kim yendi?

-Olaydan çıkarlı çıkan kimler oldu?

Benim fazla bir bilgim yok olanı da sizlerle paylaşacağım zaten bu konuda düşüncesi olanların bizlerden esirgememesi arzusuyla....

Sonra yavaş yavaş İsrail-Filistin, Irak-Amerika, İsrail-Lübnan, İç isyanlar ve de çıkacağını düşündüğümüz diğer savaşlar hakkında konuşuruz. (Hep geçmişi konuşacak değiliz ya biraz da geleceğe dalalım ;) )

 

Genel neden;

İki ülkenin şattül-arap su yolu üzerinde birbirlerine hüküm kurma çabası

Bu bilinen neden peki sizce asıl neden bu mudur? düşünceler beklenmektedir

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

İran-Irak savaşı.

 

İran'da ittifak halinde olan, Sağ ve Sol Ayetullahlar, İran Komunist Partisi TUDEH, marksist gerilla grupları PEYKAR, Halkın Fedaileri. Şah Rıza pehleviyi iktidardan indirip. İran İslam-Devrim konseyi ile iktidara geldiler.

 

Ayetullahların ABD'yi baş şeytan olarak görmesi. Vanalar bir cm sağa kampanyasıyla, önce iran petrolunu kısıp, ardından bu kampanyaya katılmak istemeyen arap ülkelerinde İran Komunist Partisi TUDEH'in dev grevler düzenleyip petrolun varil fiyatını 40 doların üstüne çıkartması. ABD'de wall street borsasının çökme noktasına gelmesi.

 

İran'ın petrolu kısma uygulamasına fazla dayanamıyacağı ve yeni iktidarın bunu kaldıramayıcağını varsayarak beklemeye geçen batı ülkelerinin, Sovyetlerin İran'a destek vermesi üzerine bu sanrının boş olduğunu anlamaları.

 

İran'ın bölgenin yeni lideri misyonunu güngeçtikçe kazanıyor olması üzerine.

 

Başta Fransa olmak üzere emperyalist devletlerin açık desteği ve teşvikiyle Irak, İran'a saldırdı.

 

Baas partisini saldırıya ikna etme kısmında bir zorlukta yaşanmadı. Irak içerisinde Saddam'a karşı sürekli muhalefet ve isyan eden Şiiler'in İranın Yeni rejimiyle, dahada güçleneceği ve palazlanacağı endişesiyle Baas partisininde işine geliyordu. kendi çapında.

 

Hiç beklenmeyne Irak saldırısıyla, şaşkınlığa uğrayan. ve İranın sınırını kilometrelerce aşıp. İran'ın içlerine doğru ilerleyen Irak ordusunu durdurmak için tüm kaynaklarını seferber eden İran. Petrol vanalarını sonuna kadar açtı.

 

Çok uzun, hatta bizim kuşağın çocukluğu boyunca süren bu savaşın sonunda.

 

Glasnos dönemi boyunca Sovyetlerin Müttefiki olmaya aday, İran büyük bir savaşla bertaraf edilmiş oldu.

 

Savaşan iki ülkeninde şiddetli silah ihtiyacı sayesinde. Hem Irak hemde İran petrolleri dünya pazarına oldukça düşük maliyetler sokuldu.

 

İntifada ile karşı karşıya kalan İsrail'in iki önemli düşmanı İran ve Irak birbirleriyle savaş halinde olduklarından dönemde devre dışı bırakılmış oldu. (İran'daki yeni rejimin, tazeliği ve prestijiyle bölgede İsrail'e karşı çok ciddi bir tecrit kampanyası başlatması bekleniyordu)

 

Ortadoğu'nun ilk antiemperyalist ve arap milliyetçisi BAAS geleneğinin oldukça güçlü bir liderliğe sahip olduğu Irak bu savaşla emperyalizm açısından kontrol edilebilir bir hale getirildi geçici olarak. ( sovyetlerin dağılışından itibaren, direk saldırının muhatabı oldu)

 

İsrail'in yine oldukça kanlı geçen Lübnan işgalinde, karşısında bulabileceği iki ülke yani İran ve Irak yine bertaraf edilmiş oldu. (İran, savaşın sonlarına doğru, fırsat bulduğu ilk anda Hizbullah'ı kurdu Lübnan'da)

 

İran içindeki sonucu ise, Sağ Ayetullahlar, Önce Devrimde en kilit rolu oynayan. Ve Saldırılarıyla İran ordusunu çökerten, Solcu gerilla grupları. Halkın Fedaileri, PEYKAR gibi örgütlere yönelik saldırılara başladı. Ardından, İran Komunist Partisi TUDEH'e saldırdı. En son olarakta, İrandaki sol yapıyla yeşil sosyalizm üzerinde ititfakta olan "Sol Ayetullah'lar " yok edildi. Ve Humeyni'nin lideri olduğu "Sağ Ayetullah'lar" İran'ın tek hakimi oldu.

 

kronolojik olarak, Önce Saddam başta Fransa olmak üzere ( o dönemde Fransada resmi Irakseverler dernekleri vardı) emperyalsit devletler tarafından silahlandırılıp İran üzerine salındı.

 

Bu savaşın bitimiyle, körfez krizi başladı ve bu sefer desteklenen, silahlandırılan Irak hedef alındı.

 

Ardından biliyoruz emperyalizm bir daha İran-Irak sınırından hiç çıkmadı.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Savaşın sebebleri aslında şöyle sıralanabilir

 

1. Baas rejimini İran İslam Devrimi'nin yıkıcı etkisinden korumak

2.Amerikanın tek güç olmayı arzulaması

3.Geniş petrol yataklarına sahip olan Kuzistan'ı ele geçirme çabası

4.Saddam'ın bir hafta sonu yeğeni ile tartıştıktan sonra savaş çıkarmaya karar vermesi

5.Arap dünyasının lideri olma düşüncesi

6.Kuveyt'in Irak'ın İran'a saldırmasını istemesi (tabi Irak'a verdiği borçları da kullanarak)

8.Irkçılık

9.1975 anlaşması uyarınca İran'ın Irak'a devretmeyi vaat ettiği ancak devretmediği toprakları ve mümkünse daha fazlasını ele geçirmek.

 

Kur'an da ise şöyle bahsedildiği iddia edilmektedir:

Faris yönünden gelecek olan bir kavimdir ki, şöyle diyecekler: "Ey Araplar! Siz fazla taassuba kaçtınız! Siz bunlara gereği gibi hak tanımazsanız, sizinle hiç kimse birlik kurmayacaktır... Bir gün, onlara ve bir gün de sizlere verilsin, ve karşılıklı sözler tutulsun..." Onlar Mutıka çıkacaklar, Müslümanlar oradan aşağı yazıya inecekler... Müşrikler öbür yandaki (Rakabe) denilen bir simsiyah olan nehrin kenarında duracaklar... Aralarında savaş olacak: Her iki ordudan, Allah, zaferi kaldıracak (Kıyamet Alametleri, s. 179) diye bahsedilir

 

Kimi varsayılan sebebler böyle ama ben Amerika olasılığında birleşiyorum

 

Savaşı kazanansa bence Amerika'dır.Sonuçta bir taşta iki kuş vurmuş oluyor

Hem sattığı silahlarla gelir sağlamış hem de istediklerini elde etmiştir.Tabi İsrail'i de göz ardı etmeyelim o da savaşta kendine düşen aslan payını almış oldu sattığı silahlarla

 

Peki İsrail-Filistin savaşı?

Savaşı kim çıkardı dersiniz İsrail mi Filistin mi yoksa batılı ülkeler ve Amerika mı?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.