Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Depresyonda Düşünce Özellikleri


sahanebaskan

Önerilen İletiler

Depresyon, oldukça sık görülen ve çok zor bir psikolojik rahatsızlıktır. Bireyi yaşamaktan vazgeçirebilir, yoğun çaresizlik hislerine yol açabilir, hayata karşı isteksizleştirebilir, kişiler arası ilişkilerini bozabilir, fiziksel sağlığı olumsuz etkileyebilir, hareketsizleştirebilir. Çoğu kişi bu hastalık yüzünde derin bir acı duyar ve bunu ifade etmekte zorlanır.


Günümüzde pek çok kişi depresyonda olduğunu düşünmektedir. Bireyler biraz moralleri bozulduğunda, yaşam sorunları ile ilgili kendilerini çökkün, çaresiz hissedebilir. Fakat bu onun hemen depresyon hastası olduğunu göstermez. Depresyon hastası en az iki hafta boyunca etrafına karşı yoğun bir ilgi kaybı ve depresif duygu durumu yaşar. Kilo kaybı veya kilo alımı olur, uykusuzluk problemi yaşar. Konsantrasyon güçlüğü, kararsızlık, enerji azlığı gibi belirtileri bulunur. Yoğun suçluluk, değersizlik ve ölüm düşünceleri olabilir. Bu belirtiler bireyin gündelik yaşamını oldukça etkilemektedir ve en az iki hafta sürmektedir. Sonuç olarak yaşam içerisinde yoğun üzüntü yaşasanız da bu her zaman depresyon olmayabilir. Depresyon hastalığına neden olan pek çok faktör vardır ve bunlardan en önemlisi de aklımızdan geçen bazı düşüncelerdir. Depresyonu anlamak için bu düşünce yapılarını açıklamak önemlidir.


Depresyonda olan bireylerin kendisi, gelecek ve dünya hakkında bir takım inanışları vardır. Örneğin onlara göre kendileri başarısız, yetersiz, suçlu, değersiz olabilirler. Gelecekleri onlara umutsuz ve karanlık olabilir ve genel olarak dünya ya da çevre onlar için acımasız, adaletsiz ve talepkar gelebilir. Bilişsel üçlü dediğimiz, çoğu zaman gerçekçi olmayan bu inanışlar, kişiyi depresyona sürükleyebilir. Bunun yanında depresif bireyler olayları olumsuz düşünceler ile yorumladıktan sonra genel olarak içsel, genel ve kalıcı yorumlar yaparlar. Örneğin kişi eğer sınavdan başarısız olmuş ise, bunu içsel yani kendi başarısız ve beceriksizliği ile açıklar ve bunun her zaman olan genel bir durum olduğunu ve bunun hiç değişmeyeceğini, gelecekte de bu şekilde devam edeceğini düşünürler. Çoğunlukla kendini yetersiz, başarısız, değersiz ve sevilmez görme eğilimindedirler. Bu tarz inanışlar ile birlikte depresyon hastaları bazı düşünce hataları yapmaktadır.


Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.