Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Sır hastalık, MS!


marti_name

Önerilen İletiler

Bir sinir sistemi hastalığı olan Multipl Skleroz'a nelerin yol açtığı bilinmiyor. Tedavi edilemeyen MS, çoğu kez akıl hastalığı ya da 'sarhoş'luk gibi algılanıyor...

 

Türkiye'de 35 bin hastasının var olduğu tahmin edilen Multipl Skleroz (MS), nedeni hâlâ bilinmeyen hastalıklardan. Kimlerin MS olabileceği önceden söylenemiyor ama kadınlarda 2 kat daha fazla görüldüğü ve gençlerde sık rastlandığı biliniyor.

Beynin konuşma, yürüme, görme gibi fonksiyonları üzerindeki kontrolünü kaybetmesine neden olan MS, ileri dönemde tekerlekli sandalyeye mahkûm olmaya kadar götürebiliyor. MS, bağışıklık sisteminin bir çeşit şaşkınlığı olarak da kabul ediliyor.

Henüz önlenebilir veya tedavi edilebilir bir hastalık olmaması nedeniyle fazla bilinmeyen MS, çoğu kez akıl hastalığı sanılıyor ya da belirtilerinden ötürü hastaların 'sarhoş' gibi algılanmalarına yol açıyor.

'Türkiye MS Tanıtım Haftası' olarak ilan edilen mayıs ayının üçüncü haftasında, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye MS Derneği Tıbbi Komite Başkanı Prof. Dr. Aksel Siva, hastalıkla ilgili sorularımızı yanıtladı...

 

MS nasıl bir hastalık?

Genç erişkinlerde görülen bir merkezi sinir sistemi hastalığı. Özellikle 20- 40 yaş arası ilk belirtilerini veriyor ve yaşam boyu sürüyor. Ama 7, 16 hatta 65 yaşında da ortaya çıktığı oluyor. Kesinlikle bulaşıcı ya da bir akıl hastalığı değil.

 

Tipik belirtileri nelerdir?

Görme bulanıklığı, çift görme, görüntünün kayması gibi görme bozuklukları, bir kolda, bacakta ya da her iki bacakta güçsüzlük şeklinde kendini gösterebiliyor. Yürümede dengesizlik, bir veya iki elde titreme, idrar kaçırma ya da yapamama, uyuşma gibi sorunlarla ortaya çıkabiliyor. Ancak bu belirtiler tek başlarına MS'i düşündürmez. MS tanısını en çok destekleyen inceleme yöntemi ise 'manyetik rezonans'tır (MR).

 

Görülme sıklığı nedir?

Ekvator kuşağında hemen hemen hiç görülmüyor. Ama kutuplara gidildikçe artıyor. İspanya ve İtalya'da her 100 bin kişiden 50 - 60 kişi etkilenirken, Almanya'da 100 binde 80, İsveç ve İngiltere'de 100 binde 100'ü geçiyor. Kuzey Avrupa ülkelerinde her 1000 kişiden biri MS'li. ABD'de ve Kanada'nın kuzeyinde bazı bölgelerde MS'li oranı her 500 - 750 kişiden biri gibi daha yüksek oranlara çıkabiliyor. Edirne'de yapılan bir çalışmada Türkiye'deki görülme sıklığı 100 binde 34 bulundu.

 

Çevresel etmenler MS'in ortaya çıkmasında rol oynuyor mu?

Muhtemelen çevrenin de etkisi var. Ama nasıl etkisi olduğunu iyi bilmiyoruz. Sarı ırkta örneğin Kuzey Amerika'yla aynı enlemde olan Kuzey Japonya'ya bakıldığında MS'lilerin sayısı çok düşük. Sarı ırkın, kısmen siyah ırkın MS'e karşı koruyuculuğu var. Beyaz ırk MS'in ortaya çıkması için daha yatkın. En çok sarı saçlı, renkli gözlü, beyaz tenli kadınlarda görülüyor. Zaten kadınlarda erkeklerden 2 kat daha fazla rastlanıyor.

 

Hastalık öldürücü olabiliyor mu?

Kişiden kişiye farklı seyredebiliyor. Ataklı olanlar bazen iz bırakmadan düzeliyor ama MS öldürücü bir hastalık değil.

 

Yeni tedavi yaklaşımları nelerdir?

10 yıldır kullanılan koruyucu ilaçlar var. Hastalığı yok etmiyor, ama atak olma ihtimalini azaltıyor. Beyinde ortaya çıkardığı izleri azaltmak mümkün oluyor. Kök hücre çalışmaları da sürüyor.

 

Anneden bebeğe geçme riski var mı?

Yüzde 1'in altında.

 

Sigara ve alkol tetikleyici mi?

Sigara hastalığın bazı belirtilerini artırabiliyor. Alkolün çok aşırıya gidilmedikçe bir mahsuru yok.

 

Hamilelik riskli mi?

MS'li kadın hamile kalamaz ya da kalmamalı gibi yanlış bir kanı var. İsterse beş tane hamilelik yaşasın, bunun bir zararı yok.

 

En çok sorulanlar

 

Egzersiz MS'e yararlı oluyor mu?

- Tek başına egzersiz MS'i düzeltmez ancak bazı komplikasyonların önüne geçebilir. İştah ve uykuyu düzenlemeye yardımcı olduğu gibi kendini iyi hissetmeye de katkıda bulunur.

 

MS cinselliği etkiler mi?

- Hastalıkla ilgili her şey -fiziksel belirtilerden, duygusal etkisine dek- cinsel hayatı etkileyebilir. Ancak bu, cinsel problemlerin tedavi edilemeyecekleri anlamına gelmez. MS'i olan kişiler tatminkâr bir cinsel yaşam yaşayabilirler.

 

MS'lilerde depresyona sık rastlanır mı?

- MS'i olan kişilerin yüzde 30 - 40'ı hafif ya da orta derecede depresyona girmektedir.

 

Stres MS'i kötüleştirir mi?

- Stresin MS'e neden olduğuna veya kötüleştirdiğine ilişkin bir kanıt yok. MS'li kişiler stresle mücadelede, hem zihinsel hem de fiziksel açıdan olabildiğince aktif olmalı, eğlenceye vakit ayırmalıdır.

 

Sıcaklık MS'i nasıl etkiler?

- Sıcaklık MS'i kalıcı bir şekilde kötüleştirmez. Ancak, günün sıcağından kaçınmak ve sıcak su yerine ılık suda banyo yapmak iyi olur.

 

Grip aşısı yaptırılabilir mi?

- Grip aşıları bazı MS'lilerde belirtilerde artışa neden olabilmekte. Bununla birlikte, grip aşılarının şiddetlenmelerinin sayısında bir artışa neden oldukları fikrini destekleyecek kanıt mevcut değil.

(Schering İlaç tarafından hazırlanan MS'le yaşamak kitapçığından alınmıştır.)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

tedavi etmek için artık arılar kullanılıyormuş

 

geçen gün bi belgeselde izledim

hayvanların zehrleriyle alakalıydı ve arı zehrinin bu hastalığın tedavisi için kullanıldığı söylendi

yurtdışında sırf ms hastaları için özel arı çiftlikleri var ve insanlara bu arıların iğnesi batırılıyor

koltuk değnekleriyle bu merkezlere gidenler yürüyerek dönüyorlar fakat bi süre sonra tekrar iğneye ihtiyaç duyuyorlar

fakat bu arı zehrine olan ihtiyaç sürekli azalıyormuş mesela haftada bir alırken bi süre sonra 2 haftada bir falan

henüz yeni keşfedildiği için tamamen düzelen kimse yok ama hastaları önemli ölçüde tedavi ediyor

henüz araştırmalar devam ettiği için doktorlar tıp literatüründe yok bildiğim kadarıyla

 

ama belgesel eski bir şeye benziyordu son gelişmeleri bilmiyorum

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 yıl sonra...
  • 2 yıl sonra...

MS (Multipl Skleroz) Hastaları için GençMS Projesi

 

Kaçırılacak bir dakikamız yok!

 

MS, yediden yetmişe her yaştan insanın karşılaşabileceği nörolojik bir sağlık sorunudur.

Özellikle genç yetişkin insanlarda sıklıkla karşılaşılan MS bireyin hayatına çeşitli düzeyde sınırlılıklar getirmektedir. Fizyolojik, psikolojik ve ekonomik olarak sınıflandırabileceğimiz güçlükler bireyin ve yakın çevresinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir.

 

Genç olmak ise, en başta genç olmaktan kaynaklanan problemlerin yaşanmasının yanı sıra gelecek ile ilgili problemler, kimlik arayışı, kariyer sorunları, kuşak çatışmaları, hayallerle hedeflerin birbirine karıştığı hüznün, sevincin, öfkenin ve hızın birbirinden ayrılmaz parçaları gibi yaşandığı önemli bir yaşam dilimidir. Genç insan için en önemli arayış var olma ve kendini topluma kendince kabul ettirme arayışıdır. Bu arayış kendi içinde bulunduğu fiziksel, sosyal, kültürel atmosferden beslenir.

 

Gençler, hareketli yaşamı, ordan oraya koşturmayı zamanla yarışırcasına yaşamayı bir sitil ve tarz sahibi olmayı benimsediği yıllarda MS gibi bir sağlık sorunuyla karşılaştığında ilk andan itibaren oldukça kötü etkilenmektedirler. Özellikle kulaktan dolma bilgilerle tanınmaya çalışılan MS gençlerin ve gençliğin üzerine kâbus gibi çökmektedir. Zamanla doğru bilgi ve doğru yaşamsal düzenlemeler, kirli ve yanlış bilgilerin yerini almaya başladığında ise maalesef önemli bir yaşantı parçası sevimsiz bir engelle kaçırılmış olmaktadır.

Gençler içinde bulundukları dönem itibari ile MS ten olumsuz anlamda en fazla etkilenen gruptur.

 

Gerek Multipl Skleroz in günlük yaşam içine sızmış belirtileri, yorgunluk, halsizlik, dikkat ve yoğunlaşma sorunları gerekse gençlerin doğaları gereği belirli bir sistematik içinde yaşamamaları bireyin etkilenme düzeyini olumsuz etkilemektedir.

 

Ms Hastalığı olan gençlerin olumsuz etkilenmeleri ilk tanı anından itibaren kendini göstermeye başlar.Özellikle temel besin kaynağı şeklinde kullanılan internet ortamın dan sağlanan kirli bilgi, kolu komşu yordamıyla da pekiştirilince MS bilim kurgu filmlerini aratmayacak nitelikte iflah olmaz bir canavara dönüşür.Oysa tıptaki son gelişmelere göre MS artık alıp başını giden bir hastalık olmaktan çıkmıştır(A.SİVA gülümse ).

 

Gençlerin Multiple Skleroz (MS)ten etkilenmelerini altı ana başlıkta inceleyecek olursak;

Duygusal problemler

İş ve ekonomik problemler

Fiziksel problemler

Okul problemleri

Kimlik ve kabul problemleri

Damgalanma problemleri şeklinde sıralamak mümkündür

 

Gençler içinde bulunduğu fiziksel, sosyal, psikolojik koşullardan ötürü karşılaştıkları uyaranlara çok çabuk tepki verirler. Duruma ilişkin kararları son derece kararsız ve esnektir, özellikle inanmak istedikleri bir rehber onlar için son derece önemlidir.

Özellikle sınavların, evliliğin, meslek sahibi olmak gibi hayatımızda kritik kararlarını alındığı bu dönem gençleri oldukça zorlamaktadır.

 

İnancım ve bütün temennim Türkiye genç MS Hareketini başlatan genç MS le birlikte yaşayan gençlere ve ailelerine doğru rehberlik ederek MS li olsun ya da olmasın tüm gençleri bir araya getirerek “kaçırılacak bir dakikamız yok mesajını” dalga dalga tüm Türkiye yayarlar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 yıl sonra...
  • 4 ay sonra...
  • 2 yıl sonra...
Tarih 20.12.2016 at 01:16 , Misafir Amon dedi:

Arı sütü bal polen propolis karışımı tüket sabah akşam 12 saat arayla bir tahta kaşıkla ye 1 yılda ms ortadan kalkar.kesin bilgi.tecrübe edilmiştir.bir kere deneyin

Peki bunlar hangi oranlarda kullanılacak ?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.