Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Uzay İstasyonları


Legendary

Önerilen İletiler

89234445.gif

Skylab Uzay İstasyonu

 

Uzay İstasyonları

 

Uzay istasyonları konusundaki çalışmalarda Dünya'da öncülüğü Sovyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri yapmıştır. Uzaydaki yörüngelerine yerleştirilen ilk uzay istasyonları Salyut 1 ve Skylab (Sıkaylab)'tır.Uzay istasyonu çalışmalarına 1960'larda başlayan Sovyetler Birliği, ilk olarak Salyut 1 adlı istasyonu yörüngesine oturttu. Ancak bu uzay istasyonuna gönderilen kozmonotlar istasyonla kenetlenemediler. Bu ülkenin çalışmaları kararlı bir şekilde sürdü. Sovyetler Birliği, altıncı uzay istasyonu olan MIR uzay istasyo­nunun temel parçasını (ilk modülü) 1986 yılında yörüngesine oturttu. 1990 yılma kadar diğer parçalar da istasyona eklendi. İnsanlığa büyük hizmetleri dokunan MIR, yaklaşık on yıllık hizmet süresinin ardından yörüngesinden alınıp atmosferde yok edildi.

 

ABD ise 1973 yılında Skylab'ı yörüngesine yerleştirdi. Bu istasyona gönderilen astronotlar burada 84 gün kalmayı başardılar, orada birçok bilimsel deney de yaptılar.

 

Uzay araştırmalarında ülkeler, ayrı ayrı çalışmanın ekonomik yönden çok pahalı olduğu gerçeğini kavradılar. Bu nedenle birçok ulusun ortaklaşa katılımıyla ekonomik yükün hafifletilmesi düşüncesi benimsendi. Böylece uzayda yapılacak çalışmalarda kullanılacak çok uluslu bir uzay istasyonu kuruldu.

 

21. yy.da bilimsel araştırmalara hız kazandıracak ve yön verecek olan uzay istasyonları çok yönlü olarak düşünülmüştür. Bu istasyonlar, uzayı araştırmanın yanı sıra, yeryüzünde gerçekleştirilemeyen araştırma ve deneylerin yapılabileceği bir lâboratuvar olarak da tasarlanmıştır.

 

Uzay istasyonlarının kullanılmaya başlanmasıyla bilimin çalışma alanı genişlemiştir. Örneğin;uzay istasyonlarında kurulan lâboratuvarda, sıfır yer çekiminde aşı ve biyolojik maddeleri arıtmak gibi pek çok araştırmanın yapılabilmesi olanağına kavuşulmuştur. Bu istasyonlar Yer'in ve uzayın daha sağlıklı gözlemlenmesinin yanı sıra biyoloji, kimya, fizik araştırmaları.nın yapılmasında da kullanılmaktadır.

 

13487555.jpg

MIR Uzay İstasyonu

 

Yörüngesine yerleştirilen bir uzay istasyonunun gereksinimlerinin nasıl karşılandığını düşü­nünüz. Kurulacak olan

bir istasyon için gerekli olan her türlü araç, mekiklerle uzaya taşınır. Parçalar hâlinde uzaya taşınan istasyon astronotlar tarafından burada kurularak içerisinde yaşanabilir, çalışılabilir duruma getirilir.

 

Uzay istasyonlarında insanın yaşayabilmesi için gerekli olan hava ve diğer gereksinimler dünyadan getirilmek zorundadır. Bu nedenle istasyondaki yapay ortamın sürekliliği için mekikler yeryüzünden gerekli olanları istasyona taşımayı sürdürür. İstasyon için gerekli olan enerjinin çoğunluğu ise Güneş panellerinden yararlanılarak doldurulan güneş pillerince sağlanır.

 

Kaynakça:

 

"Astronomi ve Uzay Bilimleri", Tekışık Yayınları, Ankara.

zamanda yolculuk

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.