Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

TRUVA EFSANESİ


SaNTo

Önerilen İletiler

Troy, Truva filmini izlemişsinizdir. Büyüleyici bir efsane gibiydi film gerçekten hele Homeros’un İlyada’sını önceden okuduysanız elbette ki film size daha büyüleyici gelecektir. Truva'yı ve tahta atı, topraklarımızda geçmiş bu efsanevi yeri görmek lazımdır.

 

(kimi hatalarım olabilir çünkü ilyada’yı okuyalı baya oldu, Aklımda kaldığı kadarını sizinle paylaşmak istiyorum.)

 

Homeros şöyle yazar İlyada’sında. Bir düğünde Tanrıların masasına, altın bir elma düşer gökten.Üzerinde “en güzele” yazan. Masada tanrılar, Athena, Afrodit ve Hera vardır birbirinden güzel üç kadın ve Tanrılar tanrısı Zeus. Gözler Zeus’a çevrilir sen ver derler en güzele bu elmayı.

Zeus ne yapsın ki masada eşi Hera’da varken adil seçim yapamam der işin içinden sıyrılır yalnız der bir çoban var Paris, yakışıklılar yakışıklısı bir erkek. Dağda çobandır. Troia Kralı Priamos’un oğlu. Gidin o seçsin der en güzeli.

 

Üç ihtiraslı kadın tanrıça, çoban Paris’e giderler. Altın elmayı verip en güzelimizi sen seç derler. Üç kadın tanrıçada en güzel seçilmek için yakışıklı Paris’e vaadlerde bulunurlar.

Athena savaşlarda en güçlü olmayı vaat eder. Zeusun karısı Hera, ölümsüzlüğü vaat eder.

Afrodit ise büyük bir aşk vaat eder.

Paris aşkı seçer.

 

Konu böyle başlar. Afrodit ise ona Sparta Kraliçesi Helena’yı gösterir. Paris ve Helen birbirlerine aşık olurlar. Tabi bu aşk Helen’in kocacı Kral Menelaus’u çılgına çevirir.

Zaten, Truva üzerinde hedefleri olan kardeşi Mikene kralı Agamemnon’un ekmeğine yağ sürer. Truva’nın o nefes kesen, uzun savaşı, başlar.

 

Olayın Tanrısal boyutu bir altın elma, ve üzerinde yazan “ en güzele” den çıkar. Kadınların kaprisinden doğan bir “Efsane savaştır” Truva.

Bu elmayı o sofraya atan ise, kıskançlık, tanrıtanımazlık, ve intikam tanrıçası Atea’dır.

O hep bir fesat çıkartıp, tanrıları birbirine düşürdüğünden bu düğüne çağrılmamış, o da bu altın elmayı masalarına atarak hem intikamını almış, gene hepsini birbirine düşürmeyi başarmıştır.

 

Bu Truva efsanesi, yüzyıllar boyunca, Hemeros’un bir betimlemesi sanıla gelmiştir. Ta ki,

Schlieman 1873'te Truva’nın bulunuşuna kadar. Ortam ve yer aynı Homeros’un tarifine göredir. Truva şehrinin bulunmasını gecikmesinin nedeni deniz kenarı olmamasıdır ki bu süreçte deniz 7 km daha geriye çekilmiştir.Aynı Efes antik kentinde ki gibi.

 

Konuya girmemin en önemli nedeni şudur ki, Homeros, Anadolu uygarlıklarının bu Yunan istilasından korunmak için yardımlaşmasını da anlatmaktadır İlyadasında. Anadolu uygarlıkları Maddi manevi yardımlarda bulunmuştur Truva’ya. Kimler yoktur ki Efesler,

Bergamalılar, site devletleri ve hatta Amazonlar. Kadın savaşçıları Anadolunun. Tümü Truva ile birlikte yunan istilasına karşı Truva ile güç birliği yapmışlar yan yana savaşmışlardır.

 

Olayın canalıcı noktası, yıllar yılı, Yunanlıların, yunan medeniyeti saydığı, Anadolu site devletleri ve Anadolu medeniyetleri tam tersine gerçek Anadoluludurlar. Yunan medeniyeti değildirler. Bakınız o dönemki Tanrıları kimdir Truva’nın ? Apollon ve Diyonisos Anadolu doğumlu tanrılardır.

 

Filimde, Akillus (Aşil) mabeddeti altın Apollon’un kafasını bir vuruşta keser çünkü Apollon o savaşta Truva’yı tutmaktadır.

Hektor ise savaşa daha “laik” bir gözle bakar. Aydınlanmacı ve çağdaş bir komutandır.

Anadoluludur. Kardeşi yakışıklı Paris’te Anadoluludur.

Daha bebekken annesi tarafından ayaklarından tutulup, ölümsüzlük nehrine batırlmış yarı tanrı Akhilliusu (Aşil), abisinin katilini, topuğundan (tek can alıcı yeridir) oklayarak öldürmüştür.

 

Fethedilemeyen, Truva kenti, Prilys isimli bir nalbantın icadı, bir oyunla “tahta at” ile fethedilmiştir. Tanrılara sunak sana dinci truva kralı Priam, oğlu Paris’in bu atı yakalım uyarısına aldırmadan tanrısal bir sunak görüp, Kentin içine alması kentinin ve kendisinin sonunu hazırlamıştır.

 

Anadolu bence halen iki görüşün kıskacından kurtulamamıştır. Birincisi dinci Kral Priam gibilerin bir diğeri ise aydınlanmacı, kahraman Hektor gibilerin.

Elbette Hektor’ların kahramanlıkları bu topraklarda hep süregelmiştir.

Bu toprakların büyüsü de işte buradadır.

 

 

SaNTo…

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.