Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Sünnet


muki

Önerilen İletiler

Çocuklarda erken sünnet, travmaya yol açabiliyor

 

Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Güngör Karagüzel, 2-6 yaş arasındaki çocuklara sünneti önermediklerini belirterek, bu yaş dilimindeki operasyonlar sonucu oluşacak sünnet travması, ileride seksüel yaşamı olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti

 

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güngör Karagüzel, 2-6 yaş arasındaki çocukların cinsel organlarına odaklandıklarını, bu yaş grubundaki çocukların cinsel organlarına yapılan müdahalelerin, çocuğun psikolojik gelişimini olumsuz etkileyebileceğini bildirdi. Çocuğun, bu yaş diliminde yapılacak sünneti, "cinsel organının kökünden kesileceği" şeklinde algılayabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Karagüzel, şunları söyledi: "Lokal anestezi altında yapılan sünnetlerde bu algılama çok daha üst düzeyde olabilir. Bu yüzden 2-6 yaş arasında sünneti önermiyoruz. Bu yaş diliminde yapılacak operasyonlarda oluşacak sünnet travması ileride seksüel yaşamı olumsuz etkileyebilir."

 

Prof. Dr. Karagüzel, ideal olarak çocuğun ailesine "Ben artık sünnet olmak istiyorum" dediği zamanın beklenmesini önererek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu da 6-7 yaşından sonra, çocuğun ikna edilmesiyle oluyor. 0-2 yaş grubunda yapılmasını önerenler de var ama bu yaş diliminde daha sonraki dönemlerde idrar yolunun uç deliğiyle ilgili darlıklar, enfeksiyon, sulanma, kabuklanma gibi rahatsızlıkların görülme sıklığı, normale oranla 3-5 kat daha fazla. Bu yüzden bu yaş dilimindeki sünneti önermiyoruz."

 

TOPLU SÜNNET RİSKİ

 

Prof. Dr. Güngör Karagüzel, yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan toplu sünnetlerde de bazı riskler olduğunu belirtti. Her yıl Akdeniz Üniversitesi Hastanesine 5-10 arasında hatalı sünnet vakası geldiğini bildiren Prof. Dr. Karagüzel, "Sünnet hatalarının önemli bir kısmı, toplu sünnetlerde ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Bilimsel açıdan bakıldığında sünnetin mutlaka hekim tarafından yapılması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Karagüzel, şunları söyledi: "Sünnetin, çocuğun psikoseksüel travmasının en alt düzeyde olacağı, yani genel anestezi altında, uygun steril koşullarda yapılması doğrudur. Bu koşullarda yapılan sünnetlerin başarı oranı da yüksektir.''

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.